28 noiembrie 2021

AUR: Refuzul asistenţei medicale gratuite pentru nevaccinaţi este discriminatoriu

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Grupul Parlamentar al Alianţei pentru Unirea Românilor

Domnul deputat Lilian Scripnic a adresat o scrisoare deschisa domnului Emanuel Ungureanu după ce acesta din urmă a propus taxarea serviciilor medicale pentru românii care refuză vaccinarea.

Scrisoare deschisă privind instigarea nevaccinaţilor la neplata contribuţiilor la sănătate

Domnului Emanuel Ungureanu, Deputat USR

Stimate domnule deputat,

Prin propunerea de taxare a serviciilor medicale pentru românii care refuză vaccinarea, nu aţi făcut altceva decât să subliniaţi că, potrivit opiniilor dumneavoastră, cetăţenii nu sunt egali în fata legii, în fata instituţiilor, de orice natură ar fi ele, că există segregare socială pe criterii medicale şi pe criterii de opinii, convingeri personale. Aţi pus jar pe foc în ceea priveşte divizarea societăţii şi aţi călcat în picioare art. 34 din Constituţia României, potrivit căruia dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat. Să trecem însă peste aceste aspecte.

Orice cetăţean care plăteşte contribuţii la stat şi are aport la fondul de sănătate e îndreptăţit să primească asistenţă medicală gratuită. Refuzul asistenţei medicale gratuite pentru nevaccinaţi este discriminatoriu, motiv pentru care consider că cei discriminaţi în acest mod pot fi îndreptăţiţi să nu-şi plătească contribuţiile la sănătate, total sau parţial. Şi nevaccinaţii fac parte din acelaşi sistem medical, fac aceleaşi plăţi că şi cetăţenii vaccinaţi. Astfel, moral şi legal, statul este dator să ofere tuturor contribuabililor servicii medicale. Banii din contribuţii ajung într-un fond comun de unde şi dumneavoastră, domnule Ungureanu, beneficiaţi de contribuţia celor nevaccinaţi.

Un alt aspect, domnule Ungureanu, este acela că Guvernul a pus la dispoziţia populaţiei doar o singură soluţie pentru combaterea Covid 19, adică doar vaccinul. Celelalte remedii, cum ar fi antiviralele, anticorpii monocionali, ivermectina, hidroxiclorochina, etc au fost cu vehemenţă refuzate de către Ministerul Sănătăţii şi de către Agenţia Medicamentelor. Deci, domnule Ungureanu, aţi afirmat că românilor li s-a oferit tratament gratuit, dar nu este vorba decât de o condiţionare. În ceea ce priveşte statistica ocupării paturilor din spitale, cu 70 la suta pacienţi nevaccinaţi, asemenea date ar trebui verificate, ele venind în contradicţie cu date similare din alte state, că de exemplu cu cele din Marea Britanie.

În concluzie, domnule Ungureanu, vă solicit public să renunţaţi la propunerea de taxare a serviciilor medicale pentru românii ce refuza vaccinarea, propunere care poate fi interpretată drept o instigare a nevaccinaţilor la neplata contribuţiilor de sănătate.