3 decembrie 2021

AUR: Traficul transfrontalier ilegal de mărfuri şi persoane trebuie să înceteze

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) cere preşedintelui Klaus Iohannis să convoace de urgenţă Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) pentru adoptarea de măsuri ferme împotriva traficului transfrontalier ilegal de mărfuri şi persoane.

AUR atrage atenţia că incidentul prin care un avion neidentificat, presupus a fi controlat de grupurile de traficanţi care operează în zona graniţei de nord, a pătruns nestingherit în spaţiul aerian al României nu este unul izolat. Traficul transfrontalier ilegal, în special de ţigări, dar şi de alte mărfuri de contrabandă şi chiar de persoane, a luat o amploare deosebită de-a lungul graniţei de nord şi est. Rutele terestre nu mai fac faţă, fapt pentru care infractorii operează tot mai mult şi pe calea aerului. În acest context, este afectată credibilitatea României ca stat membru al Uniunii Europene şi al NATO.

„Avem pretenţia de a fi acceptaţi în spaţiul Schengen şi este adevărat că îndeplinim toate condiţiile tehnice. Din păcate, deocamdată nu îndeplinim cea mai importantă condiţie, aceea a credibilităţii şi a seriozităţii cu care acţionăm la graniţa cu state non-UE. Dacă dorim să fim credibili faţă de partenerii României din NATO şi UE, statul român trebuie să destructureze toate grupurile infracţionale de contrabandişti care operează pe raza judeţelor de la graniţa României cu Ucraina, dar şi cu Republica Moldova. Mă întreb dacă actuala coaliţie de guvernare are voinţa politică de a face asta sau este parte a problemei”, a declarat deputatul George Simion, co-preşedinte AUR.

„Din informaţiile pe care le avem de la membrii şi simpatizanţii noştri din judeţe ca Maramureş, Suceava sau Botoşani, grupurile de contrabandişti de la graniţa de nord a României au devenit centre de putere în zonă. Sunt aleşi primari cu sprijinul lor. Nimeni nu îndrăzneşte pe plan local, nici Poliţia, nici ANAF, nici autorităţile locale să deranjeze aceste reţele infracţionale. Este un fapt de o gravitate deosebită, căci înseamnă că structuri ale statului român sunt complice la activităţi infracţionale. Dacă de la premierul Cîţu, care conduce sub influenţa băuturilor alcoolice, nu ne putem aştepta să deranjeze alţi infractori, preşedintele ţării are datoria să intervină”, a precizat senatorul Claudiu Târziu, co-preşedinte AUR.