Publicat: 24 Mai, 2015 - 13:28
Share

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va participa duminică, 24 mai 2015, la cea de-a 24-a reuniune a Consiliului Ministerial Uniunea Europeană — Consiliul de Cooperare al Golfului (CCG), care se va desfășura la Doha, Qatar.

Reuniunea va fi co-prezidată de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate Federica Mogherini și de Khalid bin Mohammed Al-Attiyah, ministrul afacerilor externe al Statului Qatar, care deține în prezent președinția CCG.

Agenda reuniunii va cuprinde teme legate de aprofundarea relațiilor dintre UE și CCG, evaluarea ultimelor evoluții relevante din zona extinsă a Orientului Mijlociu (Yemen, Irak, Siria etc.), precum și un schimb de opinii privind o serie de problematici globale, precum lupta împotriva terorismului, inclusiv a ISIL/ DAESH.

Șeful diplomației române va avea o intervenție în cadrul reuniunii în care va prezenta poziția României cu privire la evoluțiile regionale, cu accent pe situația din Irak și Siria și combaterea terorismului transnațional. De asemenea, va avea în marja reuniunii o serie de întrevederi cu omologi din regiune.

Consiliul de Cooperare al Golfului este o organizație regională înființată în 1981, din care fac parte Regatul Arabiei Saudite, Statul Kuweit, Emiratele Arabe Unite, Regatul Bahrain, Sultanatul Oman și Statul Qatar.

Relațiile UE cu statele membre CCG au la bază un Acord de Cooperare semnat în 1989 pentru facilitarea și consolidarea relațiilor politice și economice bilaterale.