Publicat: 27 Martie, 2015 - 10:40
Share

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut joi, la Bruxelles, întrevederi cu Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, cu președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Anne Brasseur, și cu președintele Curții Europene a Drepturilor Omului, Dean Spielmann, în marja Conferinței la nivel înalt cu tema 'Implementarea Convenției Europene a Drepturilor Omului, responsabilitatea noastră comună'.

În cadrul convorbirilor cu Thorbjorn Jagland au fost abordate teme privind cooperarea activă dintre România și Consiliul Europei (CoE) pe o serie de domenii de interes, precum evoluțiile din Vecinătatea Estică și susținerea de către România a eforturilor CoE pentru democratizarea statelor din regiune.

Secretarul General a apreciat nivelul de cooperare al CoE cu România și a amintit, ca exemplu pozitiv, adoptarea măsurilor legislative privind restituirea proprietăților, care ar putea servi, în opinia sa, ca model și altor state din regiune.

Cei doi demnitari au subliniat, în cadrul întrevederii, necesitatea consolidării cadrului juridic al CoE privind măsurile de combatere a terorismului. Ministrul român a evocat, în acest context, și propunerea sa, lansată spre reflecție în cadrul Consiliului Afaceri Externe din 9 februarie 2015, privind utilitatea creării unei curți internaționale care să pedepsească crima de terorism internațional, primită cu interes de Secretarul General.

De asemenea, cei doi oficiali au discutat despre criza din Ucraina, precum și despre modalitățile concrete de implementare a prevederilor Acordului Minsk II. Un alt subiect discutat de cei doi oficiali l-a reprezentat importanța continuării reformelor democratice din Republica Moldova, în contextul alegerilor din noiembrie 2014 și al învestirii unui nou Guvern la Chișinău. Cei doi înalți oficiali au analizat și perspectivele soluționării dosarului transnistrean.

În cadrul convorbirilor cu președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Anne Brasseur, a fost pus accentul pe componenta regională a cooperării dintre România și APCE, îndeosebi pe rolul țării noastre în susținerea consolidării valorilor democratice în țările din vecinătate, precum și necesitatea respectării tuturor angajamentelor asumate de statele membre CoE la momentul aderării la organizație.

Ministrul afacerilor externe și președintele APCE au discutat de asemenea despre criza din Ucraina, având în vedere evoluțiile recente în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, inclusiv necesitatea implementării prevederilor Acordului Minsk II.

Totodată, cei doi demnitari au evidențiat interesul și sprijinul constant al României pentru Republica Moldova și eforturile acesteia pe calea continuării reformelor democratice, în contextul alegerilor din decembrie 2014 și a învestirii unui nou guvern la Chișinău. Un punct distinct în cadrul discuțiilor a fost legat de problematica transnistreană, fiind abordată și situația școlilor cu predare în grafie latină.

Demnitarul român a amintit, în cadrul ambelor întrevederi, faptul că anul acesta marchează aniversarea a 20 ani de la semnarea de către România a Convenției — Cadru a Consiliului Europei pentru protecția minorităților naționale, țara noastră fiind primul stat care a ratificat acest important instrument juridic.

În cadrul discuțiilor cu președintele Curții Europene a Drepturilor Omului, Dean Spielmann, ministrul român de externe a subliniat importanța aplicării efective a Convenției la nivel național, precum și angajamentul României în acest sens, dovedit și de cooperarea cu Grefa Curții în ceea ce privește adoptarea unui remediu, apreciat ca eficient de către Curte, privind problema restituirii proprietăților.

Ministrul de externe a exprimat sprijinul României pentru aplicarea Declarației Conferinței de la Bruxelles, care corespunde poziției țării noastre. Cei doi oficiali au convenit să continue dialogul cu ocazia unei vizite la Strasbourg a ministrului român de externe, care va avea loc în luna mai.

Direcția Purtător de Cuvânt și Comunicare