Publicat: 22 Mai, 2014 - 14:55
Share

Australia a reluat, joi, căutările avionului Boeing 777 aparţinând companiei Malaysia Airlines, dispărut pe 8 martie, cu 239 de persoane la bord. 

Autoritățile australiene conduc operaţiunile de căutare în apele din sudul Oceanului Indian, cu ajutorul robotului submarin american Bluefin-21, în aşteptarea unor echipamente suplimentare.

"Vehiculul subacvatic autonom Bluefin-21 a fost trimis joi dimineaţă, în jurul orei 02.00", a anunţat Centrul de coordonare (JACC), care conduce căutările zborului MH370 la Perth. 
 
Robotul, capabil să se scufunde până la o adâncime de 4.500 de metri, a fost adus la suprafaţă săptămâna trecută, după ce a avut probleme la sistemul de comunicaţii, informează AFP.

Un senzor şi balize au detectat luna trecută ultrasunete provenind probabil de la cutiile negre ale avionului Boeing 777. Aceste emisii au încetat, probabil din cauza epuizării bateriilor acestor dispozitive şi niciun alt nou element nu a permis precizarea zonei de căutare.

"Timp de o săptămână, Bluefin-21 va căuta în imediata apropiere a semnalelor acustice, detectate la începutul lunii aprilie de senzor",a precizat JACC.

Zborul MH370, care asigura legătura între Kuala Lumpur şi Beijing, a dispărut la 8 martie, la puţin timp de la decolare din capitala Malaysiei, schimbându-şi spre sud direcţia de zbor. 

Analiza datelor radar şi din satelit situează locul posibilei prăbuşiri în sudul Oceanului Indian, la mai mult de 1.000 de kilometri de coasta de vest a Australiei.