17 aprilie 2021

Automobil Clubul Român la 117 ani

Distribuie pe rețelele tale sociale:

La 5 aprilie 2021, Automobil Clubul Român împlinește 117 ani de existenţă. Înfiinţat la 5 aprilie 1904, la Grand Hotel Boulevard din București, Automobil Clubul Român s-a înscris printre primele 10 cluburi auto din Europa şi printre primele 14 din lume. Asociația noastră a organizat, in 22 septembrie 1904, prima cursa de automobile din România, constituind un primariat de excepție în lumea automobilismului sportiv, fiind al șaselea club din lume care a organizat o astfel de competiție, când automobilul abia pășise în civilizația și cultura din România, oferind contemporanilor noștri o moștenire culturală deosebită care dăinuie, cu succes, de peste un secol.

În anul 1905, Automobil Clubul Român a fost primit ca membru al Asociației Internaționale a Automobil Cluburilor Recunoscute cu sediul la Paris, devenită ulterior Federația Internațională a Automobilului (FIA).

În ianuarie 1909, Monitorul Oficial publica Legea cu articol unic, semnată de Regele Carol I: „Se recunoaşte Societăţii Automobil Club Român din Bucureşti, calitatea de persoană morală”, în conformitate cu hotărârea Camerei Deputaţilor din 22 ianuarie şi a Senatului din 19 februarie 1909. În existenţa sa de 117 ani, Automobil Clubul Român şi-a păstrat verticalitatea şi funcţia fundamentală în apărarea intereselor majore ale automobiliştilor, pe arterele de circulaţie din ţară şi străinătate. ACR realizează o gamă vastă de beneficii, avantaje și facilități acordate membrilor săi, prin toate sucursalele județene, dispunând de o puternică bază materială și logistică de depanări și transporturi ale automobilelor implicate în incidente pe arterele de circulație. ACR dispune de o flotă pentru școala de șoferi, de linii proprii de ITP și de verificare tehnică generală a automobilelor; ACR pune la dispoziția membrilor săi Permisul Internațional de Conducere, Carnetul de Trecere prin Vamă și obținerea gratuită a ”Carnetului de Bord” și a ”Cărții de Salvare la Bord”. De asemenea, ACR oferă reduceri semnificative, prin numeroase parteneriate, la combustibilii auto,  reduceri la numeroase produse farmaceutice, reduceri la numeroase servicii medicale, etc., beneficii și avantaje ”unicat” în România.

ACR și-a optimizat continuu sistemul de comunicare cu automobiliştii prin spaţiul virtual (Facebook, Twitter, Instagram, site propriu, newsletter, YouTube, etc.), cu informaţii, la zi, despre trafic, legislaţie, combustibili auto, documente internaţionale etc., în colaborare cu  peste 200 cluburi auto din FIA, ca organizație mondială a automobil cluburilor naționale.

De-a lungul celor 117 ani, ACR, ca Autoritate Sportivă Națională (ASN), a organizat mii de competiţii automobilistice, piloţii români participând cu succes la importante concursuri interne și internaționale. ACR a organizat, doi ani consecutivi (2007 și 2008), la Bucureşti competiția ”Bucharest Ring”, ca etape ale Campionatului Mondial FIA GT, cel mai mare eveniment automobilistic din istoria ţării noastre. Din păcate, ca urmare a unor interese meschine ale unor decidenți politici rău intenționați și pe care, în mod obiectiv, realitatea i-a renegat, competiția nu s-a mai continuat.

Cu ocazia Zilei de 5 aprilie 2021, Automobil Clubul Român adresează tuturor membrilor săi și automobiliştilor români cele mai călduroase felicitări, urări de sănătate şi fericire şi dorinţa de a avea parte de călătorii în deplină siguranţă şi confort pe arterele de circulaţie din ţară şi străinătate!

Împreună suntem o mare familie, ca asociație distinctă, seculară și puternică în Societatea Civilă din România!

LA MULŢI ANI !

Constantin NICULESCU
Președinte