Publicat: 31 Iulie, 2014 - 13:13

Postări de Adrian NĂSTASE

Joi, 28 Mai, 2020 - 11:46

Consiliul national anti-discriminare l-a sanctionat cu amenda contraventională de 2000 lei pe Călin Popescu-Tăriceanu pentru utilizarea termenului de „Fuhrer” la adresa lui Iohannis. Acelasi Consiliu (director) nu i-a sanctionat insa pe premierul Orban si pe euro-parlamentarul Rares Bogdan pentru folosirea expresiei „Ciuma rosie” la adresa PSD. 

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 26 Mai, 2020 - 11:18

Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării  a adoptat 18 hotărâri. Mi-au atras atentia hotărarile 4, 7 si 14. Desi, merită să cititi Comunicatul CNCD in intregime. Are mult haz si multe contradictii intre hotărarile pronuntate.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 21 Mai, 2020 - 10:54

Ca in fiecare primăvară, incep să vină graurii. Ciresii din grădină sunt in pericol. Cum incep să se inrosească, stolurile de grauri reapar. Culoarea rosie atrage – se pare – dăunătorii.

Din acest motiv, in timp ce ascult, la ora 5, discursul televizat al „Dăunătorului national”, am inceput să pregătesc armele de apărare – cd-uri, legate cate două, pe care le voi atarna in copaci. La orice adiere de vant, ar trebui să sperie graurii.

Poate că unii, dintre cei care se mai ocupă cu politica, ar trebui să agate unele si in copacii de la Cotroceni…

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 7 Mai, 2020 - 12:29

M-am gandit că cea mai bună solutie de a explica „punctele slabe” ale Deciziei Cedo in cauza Kovesi v. Romania, este să preiau chiar comunicatul Curtii Constitutionale in aceasta chestiune:

”Având în vedere Hotărârea Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) din 5 mai 2020, pronunţată în cauza Kövesi împotriva României, Plenul Curţii Constituţionale a României, cu majoritate de voturi, face următoarele precizări:

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 5 Mai, 2020 - 12:41

„Narativul” este povestea spusa frumos pentru a te convinge. O mantra mai ampla. Esenta din cele 1001 de nopti, cu expuneri, la ceasurile inserarii, pentru fraieri.

„Vom lua”, „analizam”, „trebuie, dar”, va vom da daca sunteti cuminti si aveti mai putin de 65 de ani. Rar am ascultat declaratii mai insipide, spuse insa apasat, prin rostirea, in silabe, a cuvintelor citite de pe prompter. Declaratii avand ca scop adormirea populatiei, a romanilor. Un sir de batai repetate pentru a pregati locul unde se va face injectia.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 4 Mai, 2020 - 13:40

De zile intregi se discută despre scenariile posibile de „relaxare” după 15 mai. Ideea a fost lansată de Iohannis, după care au urmat declaratii in formatul „un pas inainte, unul inapoi”. Politicienii puterii intretin speranta  „relaxării” după 15 mai, reprezentantii guvernului sunt precauti, specialistii medicali oficiali evocă, cu mai multă sau mai putină gratie, scenariul „depinde”. Depinde de cat de disciplinati  au fost romanii in perioada de 1 Mai, sau vor fi  in perioada de averse.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 29 Aprilie, 2020 - 14:36

Sentimentul meu, după aproape două luni de „stare de urgentă”, este acela că vegetez. Ritmul lucrurilor este tot mai redus, interesul pentru ce se intamplă in lume a scăzut. Privesc tot mai rar dezbaterile la televiziuni si imi aduc aminte de cartea lui Orwell – „1984” – si de discursurile la megafon ale lui Big Brother. Uneori si de teoriile lui Malthus si mă intreb dacă nu cumva vor fi fiind unii nebuni prin lume care să se „joace” cu ele.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 26 Aprilie, 2020 - 11:20

 

Pe 25 aprilie 2020, se implinesc 15 ani de la semnarea, de catre Romania si Bulgaria, la Luxemburg, a Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Mă asteptam ca semnificatia acelui moment să fie marcată de către autorităti. Este adevărat, la patru luni dupa finalizarea negocierilor dar si după alegerile prezidentiale din 2004, Băsescu „a uitat” să ne invite la acea ceremonie, pe presedintele Iliescu si pe mine dar evenimentul a intrat, oricum, in istoria recentă a Romaniei.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 24 Aprilie, 2020 - 20:23

M-am gandit ca putem dezvolta sugestia ministrului Tataru referitoare la transferarea celor in varsta de peste 65 de ani in hoteluri, pentru a-i proteja de virus, eventual pana la sfarsitul anului. Acestea ar deveni astfel un fel de apart-hoteluri pentru a ajuta si industria hoteliera.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 22 Decembrie, 2019 - 08:42

Nimic nu este mai putin sigur ca trecutul – ne invată Orwell. Istoria Revolutiei din 1989 este un bun exemplu. Ca si „revolutia – lovitură de stat” din 23 august 1944, de altfel.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 5 Decembrie, 2019 - 09:01

Adeseori mi s-a reprosat o anumită naivitate. E posibil. Poate si pentru că nu imi plac conflictele si nu mă hrănesc din ură sau din răzbunări. Am mers la Cotroceni sperând că Iohannis a incheiat retorica de război impotriva a 3 milioane de români (poate si a altora) care au votat candidatul PSD. Se pare că discursul său a fost, de fapt, un discurs pentru corpul diplomatic aflat acolo. Prezent insă la o intâlnire cu parlamentarii liberali (in ce calitate? presedinte al TUTUROR românilor?), Iohannis a declarat că se va implica pentru a realiza, intr-un an de zile, „o Românie fără PSD”.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 14 Noiembrie, 2019 - 19:36

Candidatul Iohannis spunea aseară că respectă cutumele. Una dintre cutume este organizarea de dezbateri intre contra-candidatii la alegerile prezidentiale, in special inaintea turului al doilea. Iohannis nu vrea insă să respecte această cutumă. Propune „suplimente alimentare” – conferintă de presă plus o dezbatere cu el insusi, săptămâna viitoare.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 18 Octombrie, 2019 - 16:26

„De viitorul României nu desperez. A trecut ea si prin altfel de zile decât acestea. Este un mister al dăinuirii noastre peste tot răul ce vreau să ni-l facă altii, pentru acela pe care din orbirea noastră ni-l facem singuri” (Nicolae Iorga).  Am preluat acest citat din introducerea lui Andrei Pippidi la volumul recent apărut „N. Iorga. Jurnalul ultimilor ani 1938-1940.”

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 8 Septembrie, 2019 - 20:41

Mai multi oameni politici si analisti au lansat, in ultimile zile,  o diversiune si anume ca, in lipsa ministrilor ALDE, nu se pot tine sedinte de guvern.

Nu vad temeiul (altul decat cel politic-electoral) pentru o astfel de afirmatie. Nici din punctul de vedere al rostului guvernului de a administra, in timp real, problemele tarii si nici din punct de vedere strict legal.

Astfel, in art.38 din Codul administrativ, se precizeaza:

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 10 August, 2019 - 18:42

Intr-o carte, pe care am citit-o mai demult, se spunea că dacă vrei să distrugi o tară, acuz-o de coruptie si, cincizeci de ani, liderii ei isi vor rupe gâtul, unii altora.  Situatia României este marcată de acest sindrom, cu pauze in care ne acuzăm reciproc, saptamani la randul,  de fapte inumane ale unor descreierati.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 2 August, 2019 - 21:27

Marea bătălie, in prezent, nu se mai dă, in principal, pentru tehnologii ci pentru băncile de date personale. In lumea post-comunistă, este mai dificil să vinzi decât să produci.  De aceea, este important să ai acces la bănci de date pentru a trimite mesaje calibrate pe profiluri de personalitate. Pentru a mări sansa de a vinde un produs – electoral, comercial, artistic.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 28 Iulie, 2019 - 13:39

In ultimii 15 ani, tema coruptiei a tinut agenda interna si externa a Romaniei. Era o tema utila si pentru batalia politica interna dar si pentru „fezandarea” capitalului national si a liderilor perioadei de tranzitie.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 10 Iulie, 2019 - 14:46

Anomalia este definită a fi „abaterea  de la  o regulă obisnuită”.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 7 Iulie, 2019 - 20:32

„Seniorii” isi amintesc semnificatia „patrulaterului negru” din perioada 1992-1996. Iata ca si la nivelul Uniunii Europene se formeaza un nucleu de conducere – Germania, Franta, Italia, Spania – care isi distribuie, in noul mandat, posturile de conducere la nivelul Uniunii, fara sa mai tina seama de „Noua Europa” – Europa centrala si de Est.

Este vorba de modelul anuntat, al cercurilor concentrice si, in mod evident, de o alterare a principiilor si valorilor europene. Europa, fara Marea Britanie, devine o ograda pentru „dulai”, pe de o parte,  si „catei”, pe de alta.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 2 Iulie, 2019 - 11:54

Unii dintre colegii de blog poate nu stiu dar condamnarile mele pentru caciulite de campanie sau pentru termopane au avut un obiectiv politic foarte clar – scoaterea mea din teren si trimiterea mea in afara stadionului. In consecinta, unii membri ai conducerii Psd au spus: nu avem ce sa facem, schimbam statutul ( regulamentul) si cei condamnati nu mai pot fi membri ai partidului. Vreti sa comentez mai mult?!

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 29 Iunie, 2019 - 22:33

Chiar daca mai de departe, am urmarit cu atentie desfasurarea Congresului PSD. A rezultat o formula de conducere echilibrata Dancila-Teodorovici-Fifor. Mi s-a parut bine scris si Programul politic propus. Evident nu este suficient. Vor fi necesare eforturi de recuperare in echipa a celor care au candidat fara sa castige. Ecaterina Andronescu si ceilalti. Codrin este un caz aparte. Loialitatea lui fata de partid dar si fata de „camarazii” din partid trebuie pretuita. Asa cum o pretuiesc si eu desi nu am fost intotdeauna de acord cu opiniile lui politice.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 22 Mai, 2019 - 11:38

Duminică, vor fi alegeri pentru Parlamentul european si un surogat de referendum cu două intrebări – pe care nici Iohannis nu si le aminteste.

Iohannis a transformat ceea ce trebuia să fie o dezbatere despre proiectul european intr-o pre-campanie prezidentială, gândită in folosul propriu.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 12 Mai, 2019 - 12:19

...sau de ce am tinut cu Tottenham in meciul cu Ajax.

Premierul Olandei, in vizita in Romania, a avut o atitudine incalificabila prin raspunsul pe care l-a dat referitor la intrarea Romaniei in Spatiul Schengen.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 4 Martie, 2019 - 08:55

Cand am citit initiativa legislativa a lui Liviu Dragnea si a lui Serban Nicolae, mi-am spus, imediat, „De ce nu?”

In definitiv, Romania nu mai este in situatia de la sfarsitul anilor ’90. In plus, Marea Britanie va iesi din Uniunea Europeana. Pe de alta parte, unele evolutii recente ne arata ca, in anumite situatii, pentru diverse motive, mai intemeiate sau nu, unele rezerve pot fi sechestrate. In perioada comunista, era la moda sechestrarea unor nave romanesti pentru datorii ale unor intreprinderi de stat – considerate datorii ale statului.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 1 Martie, 2019 - 19:21

 

Vă amintiti vizita lui Nicolas Sarkozy, in calitate de ministru de interne, la Bucuresti? Era in timpul primului său mandat, intre 2002-2004. Am avut atunci o discutie destul de aprinsă, pe care a descris-o in cartea lui, „Temoignages”, un manifest pentru alegerile prezidentiale din 2007. Era perioada in care unele institutii si agentii de presă din Franta inflamaseră chestiunea cersetorilor minori români din Paris. A fost simplu să găsim o solutie. Intre altele, am trimis in Franta mai multi ofiteri de legătură de la Ministerul de Interne.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 21 Februarie, 2019 - 09:13

La inceput, completele de 5 erau de 9 (vezi art 32 din Legea 304/2004, Sectiunea „Completele de judecată”). Era vorba de completele de recurs de la ICCJ. Ele erau formate din judecători de la TOATE sectiile ICCJ pentru a evita situatia in care colegi de sectie si de birou ai judecătorilor de la fond să se pronunte in recurs.

Asa era in 2004. In 2005, Băsescu si Macovei, prin asumarea răspunderii in parlament, au  modificat legile justitiei si, ulterior, au reusit să schimbe conducerea parchetelor. Nu intru in detalii.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 10 Februarie, 2019 - 12:39

„România il recunoaste pe presedintele interimar al Venezuelei, Juan Guaido” a anuntat vineri Administratia prezidentială.

Fără să iau apărarea regimului Maduro, mă intreb insă dacă acest gen de decizii nu va genera precedente periculoase. Asa cum s-a intâmplat cu recunoasterea statalitătii provinciei Kosovo (vezi apoi Crimeia, Abhazia, etc). Poate că, in viitor, Maduro ar putea recunoaste drept presedinte interimar al Frantei pe unul din liderii „vestelor galbene”. Nu vreau să continui cu astfel de ipoteze.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 12 Ianuarie, 2019 - 06:08

Ieri a avut loc, la Ateneul Român, ceremonia oficială de lansare a Presedintiei României la Consiliul Uniunii Europene. Au participat, alături de oficialii de la Bruxelles si de cei români, diplomatii acreditati la Bucuresti, oameni de afaceri si jurnalisti.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 25 Octombrie, 2018 - 11:33

Sunt multi prieteni si cunoscuti care mă intreabă de ce am organizat, in ultima vreme, in cadrul proiectelor Fundatiei Europene Titulescu, alături de alte actiuni, intâlniri la nivel universitar, academic, cu profesori si asociatii din Rusia. Iată câteva argumente.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 20 Octombrie, 2018 - 18:26

De-a lungul anilor petrecuti in politica, eu am considerat ca nu poti sa gestionezi eficient mai mult de trei crize in acelasi timp. Nu stiu daca  considerati corecta aceasta teorie, dar eu tin la ea si, mai ales, am tinut seama de ea.

Tip publicație: Intrare blog