Publicat: 31 Iulie, 2014 - 13:13

Postări de Adrian NĂSTASE

Duminică, 23 August, 2020 - 15:00

Practic vorbind, Congresul PSD trebuia să aibă loc. Era nevoie să se acorde legitimitate conducerii partidului. Altfel, semnătura pe listele de parlamentari putea fi contestată. In plus, in felul acesta, a fost acoperită vulnerabilitatea legată de solicitarea lui Teodorovici.

Dintre discursuri, mi-a plăcut cel al Gabrielei Firea. Liber, cu empatie, critic la adresa guvernului si cu un mesaj valabil in ceea ce o priveste pe Maria. Cea căreia unii vor să-i pună o altă pălărie.

Corectă nevoia de identificare a noului electorat. Efortul trebuia inceput mai demult.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 15 August, 2020 - 12:57

Intelegeti acum de ce alegerile trebuie să aibă loc pană la sfarsitul anului?

Vă aduceti aminte, am prevăzut că deficitul bugetar de anul acesta va ajunge la 9%. Guvernul Iohannis/Orban a anuntat ieri că, după rectificare, deficitul pe 2020 va ajunge la 8,6%. Si intelegeti acum de ce alegerile trebuie sa aibă loc pană la sfarsitul anului?

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 13 August, 2020 - 17:08

 Vor fi introduse, oare, limbile slave?

Sunt, in continuare, la Cornu. Nu e, propriu-zis, o vacanta. Imi ocup timpul cu diverse lucruri prin gradină, prin casă. Incerc să nu mă gandesc prea mult la viitor.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 4 August, 2020 - 07:18

„S-au făcut că nu e decît “o banală gripă”, ca să facă alegeri anticipate. De vină e PSD, evident.

N-au știut să gestioneze situația la început. Nu s-au organizat. N-au avut materiale. N-au avut teste. N-au avut măști. N-au avut combinezoane pentru medici. N-au avut medicamente. De vină e PSD, evident.

N-au știut ce să facă cu restul bolnavilor, alții decît cei de Covid. Lumea a suferit crunt. Și încă suferă. De vină e PSD, evident.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 30 Iulie, 2020 - 22:29

Iohannis a participat, zilele trecute, la ceremonia de infiintare a Comandamentului Corpului Multinational Sud-Est, la Cincu.

Mi-am amintit, cu acest prilej,  de cele sase saptamani ale aplicatiei militare la care am participat, in Muntii Fagaras, in poligonul de la Cincu, in iarna anului 1974. Conditiile nu erau ‘extraordinare”. Spre exemplu, dormeam intr-un cort neincalzit, cu 60 de paturi. Doar camera cu bocanci era incalzita. Exercitiile erau dificile. Imi aduc aminte, de exemplu, de urcarile in TAB-uri, cu tot harnasamentul de iarna si cu armamentul din dotare…

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 21 Iulie, 2020 - 10:26

Epidemia de coronavirus ne tine „prizonieri” la Cornu. Ne ocupăm de grădină si ne enervăm de cate buruieni au crescut in urma ploilor din ultimele săptămani. Recent, am inceput să ne imprietenim cu o familie de jderi care se simte foarte bine in podul casei. As vrea să intreb ong-urile de protectie a animalelor cum să ne purtăm cu ei.

In ceea ce priveste mistretii care se aleargă prin livezile din Cornu, stiu răspunsul – cota anuală la vanătoarea de mistreti este epuizată in Prahova din luna mai, asa că asteptati anul viitor…

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 16 Iulie, 2020 - 15:32

Voi repeta, cu incăpătanare, că ne-ar fi fost mai bine dacă, incă din 2007, am fi putut circula pe Autostrada Transilvania. Traian Băsescu a hotărat altfel.

Am găsit, de curand, un articol publicat pe Economica.net (18 septembrie 2019), de Anemona Andone, care subliniază că Autostrada Transilvania costă acum 24,85 miliarde de lei (circa 5,3 miliarde de euro), aproape dublu faţă de valoarea contractului cu Bechtel, de 2,8 miliarde de euro. Din cei 416 kilometri ai proiectului  au fost daţi în trafic până acum 75 de kilometri.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 11 Iulie, 2020 - 20:01

Am primit o scrisoare interesantă. Textul este mai vechi dar, intr-un fel, actual. Este vorba despre incercările unora de a rescrie istoria. Am considerat că merită să-l traduc.

„Oxford – Riposta a început

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 9 Iulie, 2020 - 06:58

 Scandalul de coruptie Unifarm vs Doi deputati PSD la saormerie. A inceput pre-campania electorală. Este important cine construieste agenda media si cu ce teme. Guvernul Orban  se atasează tot mai mult de coronavirus, pe care il doreste impachetat in continuare in diverse „stări” (de urgentă, de alertă, etc) pentru a controla agenda zilei si „carantinarea” opozitiei.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 1 Iulie, 2020 - 22:09

Scriam, cu un alt prilej, că există diversi idioti in spatiul public care incearcă să construiască anumite legende in legătură cu ce inseamnă patriotismul. Unii dintre ei consideră, spre exemplu, că a fi patriot inseamnă să fii exclusiv pro-american (eventual pro-„licurici”). Eu am preferat să fiu pro-român (poate nu am reusit intotdeauna) si, se pare, că am plătit pentru asta.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 22 Iunie, 2020 - 09:54

22 iunie. Calendarul trece, in fiecare an, prin această zi care desparte două zodii. Pentru mine, trece pentru a 70-a oară. Adună, in continuare, intâmplări, bucurii, tristeti (uneori), sperante, dezamăgiri, trădări, călătorii (putine, in ultimul an), lecturi... Incet-incet, si ele se transformă in amintiri. Iar acestea se estompează lăsand locul unor semne de intrebare care nu isi mai găsesc răspunsuri.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 10 Iunie, 2020 - 09:37

Poate că le-a fost rusine, desi Ion I.C. Brătianu a avut un rol important la Conferinta de pace de la Paris, de după Primul Război Mondial, si in negocierea tratatelor ce au urmat. Inclusiv in ceea ce priveste negocierea Tratatului de la Trianon.

Credeam că liberalii, urmasii Brătienilor, vor folosi momentul Centenarului, la 4 iunie, pentru a pune in lumină contributia ilustrului om politic in realizarea Romaniei Mari.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 28 Mai, 2020 - 11:46

Consiliul national anti-discriminare l-a sanctionat cu amenda contraventională de 2000 lei pe Călin Popescu-Tăriceanu pentru utilizarea termenului de „Fuhrer” la adresa lui Iohannis. Acelasi Consiliu (director) nu i-a sanctionat insa pe premierul Orban si pe euro-parlamentarul Rares Bogdan pentru folosirea expresiei „Ciuma rosie” la adresa PSD. 

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 26 Mai, 2020 - 11:18

Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării  a adoptat 18 hotărâri. Mi-au atras atentia hotărarile 4, 7 si 14. Desi, merită să cititi Comunicatul CNCD in intregime. Are mult haz si multe contradictii intre hotărarile pronuntate.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 21 Mai, 2020 - 10:54

Ca in fiecare primăvară, incep să vină graurii. Ciresii din grădină sunt in pericol. Cum incep să se inrosească, stolurile de grauri reapar. Culoarea rosie atrage – se pare – dăunătorii.

Din acest motiv, in timp ce ascult, la ora 5, discursul televizat al „Dăunătorului national”, am inceput să pregătesc armele de apărare – cd-uri, legate cate două, pe care le voi atarna in copaci. La orice adiere de vant, ar trebui să sperie graurii.

Poate că unii, dintre cei care se mai ocupă cu politica, ar trebui să agate unele si in copacii de la Cotroceni…

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 7 Mai, 2020 - 12:29

M-am gandit că cea mai bună solutie de a explica „punctele slabe” ale Deciziei Cedo in cauza Kovesi v. Romania, este să preiau chiar comunicatul Curtii Constitutionale in aceasta chestiune:

”Având în vedere Hotărârea Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) din 5 mai 2020, pronunţată în cauza Kövesi împotriva României, Plenul Curţii Constituţionale a României, cu majoritate de voturi, face următoarele precizări:

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 5 Mai, 2020 - 12:41

„Narativul” este povestea spusa frumos pentru a te convinge. O mantra mai ampla. Esenta din cele 1001 de nopti, cu expuneri, la ceasurile inserarii, pentru fraieri.

„Vom lua”, „analizam”, „trebuie, dar”, va vom da daca sunteti cuminti si aveti mai putin de 65 de ani. Rar am ascultat declaratii mai insipide, spuse insa apasat, prin rostirea, in silabe, a cuvintelor citite de pe prompter. Declaratii avand ca scop adormirea populatiei, a romanilor. Un sir de batai repetate pentru a pregati locul unde se va face injectia.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 4 Mai, 2020 - 13:40

De zile intregi se discută despre scenariile posibile de „relaxare” după 15 mai. Ideea a fost lansată de Iohannis, după care au urmat declaratii in formatul „un pas inainte, unul inapoi”. Politicienii puterii intretin speranta  „relaxării” după 15 mai, reprezentantii guvernului sunt precauti, specialistii medicali oficiali evocă, cu mai multă sau mai putină gratie, scenariul „depinde”. Depinde de cat de disciplinati  au fost romanii in perioada de 1 Mai, sau vor fi  in perioada de averse.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 29 Aprilie, 2020 - 14:36

Sentimentul meu, după aproape două luni de „stare de urgentă”, este acela că vegetez. Ritmul lucrurilor este tot mai redus, interesul pentru ce se intamplă in lume a scăzut. Privesc tot mai rar dezbaterile la televiziuni si imi aduc aminte de cartea lui Orwell – „1984” – si de discursurile la megafon ale lui Big Brother. Uneori si de teoriile lui Malthus si mă intreb dacă nu cumva vor fi fiind unii nebuni prin lume care să se „joace” cu ele.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 26 Aprilie, 2020 - 11:20

 

Pe 25 aprilie 2020, se implinesc 15 ani de la semnarea, de catre Romania si Bulgaria, la Luxemburg, a Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Mă asteptam ca semnificatia acelui moment să fie marcată de către autorităti. Este adevărat, la patru luni dupa finalizarea negocierilor dar si după alegerile prezidentiale din 2004, Băsescu „a uitat” să ne invite la acea ceremonie, pe presedintele Iliescu si pe mine dar evenimentul a intrat, oricum, in istoria recentă a Romaniei.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 24 Aprilie, 2020 - 20:23

M-am gandit ca putem dezvolta sugestia ministrului Tataru referitoare la transferarea celor in varsta de peste 65 de ani in hoteluri, pentru a-i proteja de virus, eventual pana la sfarsitul anului. Acestea ar deveni astfel un fel de apart-hoteluri pentru a ajuta si industria hoteliera.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 22 Decembrie, 2019 - 08:42

Nimic nu este mai putin sigur ca trecutul – ne invată Orwell. Istoria Revolutiei din 1989 este un bun exemplu. Ca si „revolutia – lovitură de stat” din 23 august 1944, de altfel.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 5 Decembrie, 2019 - 09:01

Adeseori mi s-a reprosat o anumită naivitate. E posibil. Poate si pentru că nu imi plac conflictele si nu mă hrănesc din ură sau din răzbunări. Am mers la Cotroceni sperând că Iohannis a incheiat retorica de război impotriva a 3 milioane de români (poate si a altora) care au votat candidatul PSD. Se pare că discursul său a fost, de fapt, un discurs pentru corpul diplomatic aflat acolo. Prezent insă la o intâlnire cu parlamentarii liberali (in ce calitate? presedinte al TUTUROR românilor?), Iohannis a declarat că se va implica pentru a realiza, intr-un an de zile, „o Românie fără PSD”.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 14 Noiembrie, 2019 - 19:36

Candidatul Iohannis spunea aseară că respectă cutumele. Una dintre cutume este organizarea de dezbateri intre contra-candidatii la alegerile prezidentiale, in special inaintea turului al doilea. Iohannis nu vrea insă să respecte această cutumă. Propune „suplimente alimentare” – conferintă de presă plus o dezbatere cu el insusi, săptămâna viitoare.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 18 Octombrie, 2019 - 16:26

„De viitorul României nu desperez. A trecut ea si prin altfel de zile decât acestea. Este un mister al dăinuirii noastre peste tot răul ce vreau să ni-l facă altii, pentru acela pe care din orbirea noastră ni-l facem singuri” (Nicolae Iorga).  Am preluat acest citat din introducerea lui Andrei Pippidi la volumul recent apărut „N. Iorga. Jurnalul ultimilor ani 1938-1940.”

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 8 Septembrie, 2019 - 20:41

Mai multi oameni politici si analisti au lansat, in ultimile zile,  o diversiune si anume ca, in lipsa ministrilor ALDE, nu se pot tine sedinte de guvern.

Nu vad temeiul (altul decat cel politic-electoral) pentru o astfel de afirmatie. Nici din punctul de vedere al rostului guvernului de a administra, in timp real, problemele tarii si nici din punct de vedere strict legal.

Astfel, in art.38 din Codul administrativ, se precizeaza:

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 10 August, 2019 - 18:42

Intr-o carte, pe care am citit-o mai demult, se spunea că dacă vrei să distrugi o tară, acuz-o de coruptie si, cincizeci de ani, liderii ei isi vor rupe gâtul, unii altora.  Situatia României este marcată de acest sindrom, cu pauze in care ne acuzăm reciproc, saptamani la randul,  de fapte inumane ale unor descreierati.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 2 August, 2019 - 21:27

Marea bătălie, in prezent, nu se mai dă, in principal, pentru tehnologii ci pentru băncile de date personale. In lumea post-comunistă, este mai dificil să vinzi decât să produci.  De aceea, este important să ai acces la bănci de date pentru a trimite mesaje calibrate pe profiluri de personalitate. Pentru a mări sansa de a vinde un produs – electoral, comercial, artistic.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 28 Iulie, 2019 - 13:39

In ultimii 15 ani, tema coruptiei a tinut agenda interna si externa a Romaniei. Era o tema utila si pentru batalia politica interna dar si pentru „fezandarea” capitalului national si a liderilor perioadei de tranzitie.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 10 Iulie, 2019 - 14:46

Anomalia este definită a fi „abaterea  de la  o regulă obisnuită”.

Tip publicație: Intrare blog