Publicat: 31 Iulie, 2014 - 13:13

Postări de Adrian NĂSTASE

Miercuri, 22 Mai, 2019 - 11:38

Duminică, vor fi alegeri pentru Parlamentul european si un surogat de referendum cu două intrebări – pe care nici Iohannis nu si le aminteste.

Iohannis a transformat ceea ce trebuia să fie o dezbatere despre proiectul european intr-o pre-campanie prezidentială, gândită in folosul propriu.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 12 Mai, 2019 - 12:19

...sau de ce am tinut cu Tottenham in meciul cu Ajax.

Premierul Olandei, in vizita in Romania, a avut o atitudine incalificabila prin raspunsul pe care l-a dat referitor la intrarea Romaniei in Spatiul Schengen.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 4 Martie, 2019 - 08:55

Cand am citit initiativa legislativa a lui Liviu Dragnea si a lui Serban Nicolae, mi-am spus, imediat, „De ce nu?”

In definitiv, Romania nu mai este in situatia de la sfarsitul anilor ’90. In plus, Marea Britanie va iesi din Uniunea Europeana. Pe de alta parte, unele evolutii recente ne arata ca, in anumite situatii, pentru diverse motive, mai intemeiate sau nu, unele rezerve pot fi sechestrate. In perioada comunista, era la moda sechestrarea unor nave romanesti pentru datorii ale unor intreprinderi de stat – considerate datorii ale statului.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 1 Martie, 2019 - 19:21

 

Vă amintiti vizita lui Nicolas Sarkozy, in calitate de ministru de interne, la Bucuresti? Era in timpul primului său mandat, intre 2002-2004. Am avut atunci o discutie destul de aprinsă, pe care a descris-o in cartea lui, „Temoignages”, un manifest pentru alegerile prezidentiale din 2007. Era perioada in care unele institutii si agentii de presă din Franta inflamaseră chestiunea cersetorilor minori români din Paris. A fost simplu să găsim o solutie. Intre altele, am trimis in Franta mai multi ofiteri de legătură de la Ministerul de Interne.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 21 Februarie, 2019 - 09:13

La inceput, completele de 5 erau de 9 (vezi art 32 din Legea 304/2004, Sectiunea „Completele de judecată”). Era vorba de completele de recurs de la ICCJ. Ele erau formate din judecători de la TOATE sectiile ICCJ pentru a evita situatia in care colegi de sectie si de birou ai judecătorilor de la fond să se pronunte in recurs.

Asa era in 2004. In 2005, Băsescu si Macovei, prin asumarea răspunderii in parlament, au  modificat legile justitiei si, ulterior, au reusit să schimbe conducerea parchetelor. Nu intru in detalii.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 10 Februarie, 2019 - 12:39

„România il recunoaste pe presedintele interimar al Venezuelei, Juan Guaido” a anuntat vineri Administratia prezidentială.

Fără să iau apărarea regimului Maduro, mă intreb insă dacă acest gen de decizii nu va genera precedente periculoase. Asa cum s-a intâmplat cu recunoasterea statalitătii provinciei Kosovo (vezi apoi Crimeia, Abhazia, etc). Poate că, in viitor, Maduro ar putea recunoaste drept presedinte interimar al Frantei pe unul din liderii „vestelor galbene”. Nu vreau să continui cu astfel de ipoteze.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 12 Ianuarie, 2019 - 06:08

Ieri a avut loc, la Ateneul Român, ceremonia oficială de lansare a Presedintiei României la Consiliul Uniunii Europene. Au participat, alături de oficialii de la Bruxelles si de cei români, diplomatii acreditati la Bucuresti, oameni de afaceri si jurnalisti.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 25 Octombrie, 2018 - 11:33

Sunt multi prieteni si cunoscuti care mă intreabă de ce am organizat, in ultima vreme, in cadrul proiectelor Fundatiei Europene Titulescu, alături de alte actiuni, intâlniri la nivel universitar, academic, cu profesori si asociatii din Rusia. Iată câteva argumente.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 20 Octombrie, 2018 - 18:26

De-a lungul anilor petrecuti in politica, eu am considerat ca nu poti sa gestionezi eficient mai mult de trei crize in acelasi timp. Nu stiu daca  considerati corecta aceasta teorie, dar eu tin la ea si, mai ales, am tinut seama de ea.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 14 Octombrie, 2018 - 11:12

E o toamna superba. Ma bucura caldura invaluitoare a soarelui, la amiaza. Ca niciodata, la Cornu, nu reusim sa strangem toate merele si perele. Urmaresc, din cand in cand, unele emisiuni la televizor. In urma cu multi ani, criticam o emisiune de la Pro tv – Vacanta mare, cred. Acum, cand zapez, vad fragmente din Las Fierbinti. Vacanta mare mi se pare ca se inscria in categoria filmelor de arta.  Gandul ma duce, din nou, la Llosa. El aminteste de un tanar artist britanic ce foloseste balega de elefant intarita  ca materie prima pentru lucrarile sale.

Tip publicație: Articol
Sâmbătă, 29 Septembrie, 2018 - 10:01

Intr-un volum de eseuri, intitulat „Civilizatia spectacolului”, Mario Vargas Llosa, celebrul scriitor peruan, detinator al Premiului Nobel pentru literatura, analizeaza schimbarile din ultimile decenii din zona culturii, ajungand la concluzia ca, in prezent, cultura inseamna, in primul rand, divertisment, distractie. Elementele ei determinante nu mai sunt pictura, sculptura, muzica, filozofia, stiintele umaniste ci filmele, serialele tv, emisiunile de televiziune, jocurile video, benzile desenate, concertele rock, pop sau rap, videoclipurile.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 3 Septembrie, 2018 - 14:03

În ultimele săptămâni, în contextul evenimentelor politice, în mod special al celor din PSD, jurnalişti, prieteni, sau foşti colegi de partid mi-au cerut opinia. Am păstrat o anumită rezervă în exprimarea publică, tocmai pentru a nu emite păreri prea grăbite ori judecăţi partizane. Acum, as vrea să fac insă unele comentarii  asupra unor chestiuni pe care le consider importante.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 15 August, 2018 - 07:52

Nu vreau să pun în discuție acum guvernarea, calitatea ei și nici conținutul protestelor formulate zilele acestea. Putem avea păreri diferite pe aceste chestiuni. Sau dacă asistăm la o operațiune „Colectiv 2” pentru schimbarea guvernului. Eventual la un episod de campanie electorală pentru prezidențiale.

Candidatul Iohannis afirma, însă, în seara asta, citind cu intonație de pe prompter, că „protestele sunt legitime”. Posibil, deși nu știu cum a reușit să le examineze atât de repede în recentele sale drumeții montane.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 19 Iulie, 2018 - 09:55

Ieri, am participat, la Brasov, la a XXV-a ediție a „Cursurilor Internaționale Nicolae Titulescu pentru tineri diplomați”. Am vrut sa-mi respect angajamentul de a fi prezent si la editia din acest an, cu atat mai mult cu cat, in calitate de ministru de externe, am inaugurat aceste cursuri, la inceputul anilor ’90.

Anul acesta a fost o participare record – au venit, la Brasov, tineri diplomati din vreo 40 de tari. Momentul inaugural l-a reprezentat si in acest an, vizita la mormantul lui Titulescu din Scheii Brasovului.

Tip publicație: Articol
Miercuri, 11 Iulie, 2018 - 12:11

Continuă dar mai incet. Conform doctrinei Trump, lucrurile sunt spuse acum mai direct. Spre exemplu, legea off shore din parlamentul României a devenit primordială, in baza  politicii „America, first”.

Solutia adoptată de parlament („Romania, first”) probabil că a nemultumit si vom avea tot felul de comunicate in legatură cu „valorile si principiile…”, cu statul de drept si, bineinteles, cu democratia de la noi.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 4 Iulie, 2018 - 14:29

Intrebarea mea pare naiva. Dar, in definitiv, de ce oare in Romania, simplificand,  noi avem doua „coduri” penale (Legea 78/2000 pentru demnitari  si Codul penal pentru ceilalti) administrate de doua parchete – DNA si Parchetul general? Asa se intampla, oare, si in celelalte tari europene?

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 22 Iunie, 2018 - 13:50

M-am intrebat, adeseori, de ce au fost desfigurate  statuile antichitatii. Era vorba de forme de vandalism sau de o incercare de a face sa dispara trecutul, o incercare de a distruge amintiri, realizari, intamplari.

Mai tarziu, in timpul revolutiilor, statui-simbol au fost topite sau distruse. Ulterior, unele au fost refacute si urcate din nou pe socluri.

Pare ca  avem nevoie de o perspectiva de cateva decenii pentru a asigura locuri in forul public.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 11 Iunie, 2018 - 09:10

Poate ca presedintele Johannis nu realizeaza dar „referendumul pe justitie” a avut loc. Sigur, mitingul de sambata a aratat forta vitala a PSD, capacitatea sa de mobilizare – e adevarat intr-o formula mai curand specifica partidelor de dreapta si societatii civile – dar, in acelasi timp, el a exprimat, intr-un mod explicit, refuzul de a mai accepta sistemul de „justitie” construit de Basescu si camarila sa, continuat de regimul Johannis.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 20 Mai, 2018 - 08:29

În timp ce în Marea Britanie se desfășoară o nuntă pe modelul Cenușăresei – regizată pornind de la ideea că încă ne plac poveștile cu zâne – la București au loc noi episoade ale divorțului între guvern și președinte. Nu voi repeta faptul că nu avem, cel puțin deocamdată, înțelepciunea de a gestiona o bună funcționare a regimului semi-prezidențial și că ar trebui poate să ne gândim, în perspectiva unei revizuiri constituționale, la o variantă care să înlocuiască mașina noastră cu două volane.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 13 Mai, 2018 - 21:02

Identitatea unei țări este multiplă. Adeseori afirmăm: România este o țară euroatlantică. Este adevărat.  Din punct de vedere geografic, este sigur europeană. Din punt de vedere al strategiilor și parteneriatelor, dimensiunea atlantică este, și ea, evidentă, mai ales privită din punctul de vedere al alianțelor actuale. Problema este însă că binomul euro/ atlantic se fragilizează.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 4 Mai, 2018 - 11:18

Judecătoarea Gabriela Birsan, fostă sefă de sectie la ICCJ, a fost achitată definitiv, ieri. M-am bucurat foarte mult. S-au incheiat astfel sapte ani de calvar si de abuzuri. Prezenta sa, in conducerea ICCJ era incomodă. In plus, sotul său, profesorul Corneliu Birsan era judecătorul din partea României la CEDO. Anii 2011-2012 erau perioada in care dosare cu obiective politice, cum era si Dosarul „Trofeul calitătii” ajunseseră la ICCJ.

Tip publicație: Articol
Joi, 19 Aprilie, 2018 - 12:44

Nu am vrut sa scriu, inainte de votul de la FRF, că solutia Lupescu mi se părea oportună. Nu am vrut să interferez cu o procedură internă a federatiei.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 15 Aprilie, 2018 - 10:03

Lumea globalizata in care traim se bazeaza tot mai mult pe existenta „gusterilor” – indivizi care inghit pe nemestecate tot ce li se ofera ca informatie. Internetul ii ajuta. De aceea nu mai au nevoie sa judece singuri. Se alimenteaza cu like-uri. Voteaza in turma cu lanternele  telefoanelor.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 31 Martie, 2018 - 07:40

Numele agentului rus Skripal ar putea să rămână in istorie prin consecintele generate de incercarea de asasinare a sa. Desi era evident o lămâie stoarsă deja si de serviciile britanice si de cele rusesti, iata că atentatul de la Salisbury indreptat impotriva sa, prin dimensiunea emotională imensă indusă de autoritătile britanice, generează schimbări majore in harta geopolitică mondială. Nu la nivelul atentatului de la Sarajevo (să nu exagerăm!), totusi el pare să anunte intrarea oficială in cel De-al doilea Război Rece. 

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 27 Martie, 2018 - 15:11

Olli Rehn este un personaj toxic, din aceeasi galerie a dreptei europene anti-românesti din care fac parte Barroso, Reding, Frattini, Catherine Day, Monica Macovei. O gască cu interese murdare care a făcut mult rău României. Ulterior, au plecat in sinecuri bine plătite – spre exemplu, Barroso la Banca de investitii Goldman Sachs, Rehn la Banca natională a Finlandei.Imi aduc aminte, cu dezgust, de discutia mea telefonică cu Olli Rehn, din decembrie 2004 – era incă prim-ministru al Finlandei -, in legătură cu finalizarea negocierilor noastre cu UE.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 23 Martie, 2018 - 12:34

Ca să ne intelegem de la inceput, există un mic detaliu cănd discutăm despre ideea de a sanctiona prin lege defăimarea tării, pe care vă propun ca, in dezbaterea nostră, să-l ignorăm. Desigur, in numele libertătii de expresie. In Constitutia României, in art 30, para.7 se spune: „Sunt interzise prin lege defăimarea tării si si a natiunii…”

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 18 Martie, 2018 - 10:05

Pe16 martie, s-au implinit 136 de ani de la nasterea lui Nicolae Titulescu, cel care, in cartea sa testamentară,  „Politica externă a României” (republicată recent de Fundatia noastră) scria, in 1937: „Isi poate oare permite România luxul unei politici ostile fată de de marele ei Vecin, Rusia? Sunt convins că nu putem”. El explica astfel negocierile realizate in 1934 cu Litvinov pentru reluarea relatiilor diplomatice. Spunea el, in acelasi volum: „Din 1918 până in 1934, noi nu am avut niciun fel de relatii cu rusii.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 9 Martie, 2018 - 13:10

Stenogramele unor intalniri intre liderii americani si cei sovietici ne ajută să intelegem mai bine evenimentele din România si din Europa, din perioada 1989-1990.

Un document remarcabil este stenograma discutiei dintre Gorbaciov si Baker, de la Moscova, din 18 mai 1990, in contextul intalnirilor regulate ce aveau loc la nivel inalt intre conducătorii americani si cei sovietici. Documentul are 59 de pagini si se referă la numeroase teme, in pregătirea unei noi intâlniri, in SUA, intre  presedintii SUA si URSS.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 25 Februarie, 2018 - 21:00

Zilele acestea, mi-am tratat viroza cu lectura unei carti interesante – „Spionii Zilei Z. Spionaj si contraspionaj”, de Ben MacIntyre. O carte despre rolul dezinformarii in castigarea razboaielor. Concret, este vorba despre felul in care britanicii au folosit agentii Germaniei naziste pentru a-i convinge pe nemti ca debarcarea va avea loc in Pas de Calais, nu in Normandia. O lectura pasionanta despre agentii dubli dar, mai ales, despre cei care i-au folosit.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 17 Februarie, 2018 - 19:23

În urma participării recente la reuniunea de la Shanghai, în calitate de membru al Boardului de consultanți internaționali ai Institutului de Studii Internaționale, am încercat să fac o paralelă între evoluția României şi cea a Chinei după 1989 (Piața Tiananmen în China şi evenimentele din decembrie, același an, de la București).

DE LA UN BOL DE OREZ…

Tip publicație: Intrare blog