Publicat: 31 Iulie, 2014 - 13:13

Postări de Adrian NĂSTASE

Luni, 3 Septembrie, 2018 - 14:03

În ultimele săptămâni, în contextul evenimentelor politice, în mod special al celor din PSD, jurnalişti, prieteni, sau foşti colegi de partid mi-au cerut opinia. Am păstrat o anumită rezervă în exprimarea publică, tocmai pentru a nu emite păreri prea grăbite ori judecăţi partizane. Acum, as vrea să fac insă unele comentarii  asupra unor chestiuni pe care le consider importante.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 15 August, 2018 - 07:52

Nu vreau să pun în discuție acum guvernarea, calitatea ei și nici conținutul protestelor formulate zilele acestea. Putem avea păreri diferite pe aceste chestiuni. Sau dacă asistăm la o operațiune „Colectiv 2” pentru schimbarea guvernului. Eventual la un episod de campanie electorală pentru prezidențiale.

Candidatul Iohannis afirma, însă, în seara asta, citind cu intonație de pe prompter, că „protestele sunt legitime”. Posibil, deși nu știu cum a reușit să le examineze atât de repede în recentele sale drumeții montane.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 19 Iulie, 2018 - 09:55

Ieri, am participat, la Brasov, la a XXV-a ediție a „Cursurilor Internaționale Nicolae Titulescu pentru tineri diplomați”. Am vrut sa-mi respect angajamentul de a fi prezent si la editia din acest an, cu atat mai mult cu cat, in calitate de ministru de externe, am inaugurat aceste cursuri, la inceputul anilor ’90.

Anul acesta a fost o participare record – au venit, la Brasov, tineri diplomati din vreo 40 de tari. Momentul inaugural l-a reprezentat si in acest an, vizita la mormantul lui Titulescu din Scheii Brasovului.

Tip publicație: Articol
Miercuri, 11 Iulie, 2018 - 12:11

Continuă dar mai incet. Conform doctrinei Trump, lucrurile sunt spuse acum mai direct. Spre exemplu, legea off shore din parlamentul României a devenit primordială, in baza  politicii „America, first”.

Solutia adoptată de parlament („Romania, first”) probabil că a nemultumit si vom avea tot felul de comunicate in legatură cu „valorile si principiile…”, cu statul de drept si, bineinteles, cu democratia de la noi.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 4 Iulie, 2018 - 14:29

Intrebarea mea pare naiva. Dar, in definitiv, de ce oare in Romania, simplificand,  noi avem doua „coduri” penale (Legea 78/2000 pentru demnitari  si Codul penal pentru ceilalti) administrate de doua parchete – DNA si Parchetul general? Asa se intampla, oare, si in celelalte tari europene?

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 22 Iunie, 2018 - 13:50

M-am intrebat, adeseori, de ce au fost desfigurate  statuile antichitatii. Era vorba de forme de vandalism sau de o incercare de a face sa dispara trecutul, o incercare de a distruge amintiri, realizari, intamplari.

Mai tarziu, in timpul revolutiilor, statui-simbol au fost topite sau distruse. Ulterior, unele au fost refacute si urcate din nou pe socluri.

Pare ca  avem nevoie de o perspectiva de cateva decenii pentru a asigura locuri in forul public.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 11 Iunie, 2018 - 09:10

Poate ca presedintele Johannis nu realizeaza dar „referendumul pe justitie” a avut loc. Sigur, mitingul de sambata a aratat forta vitala a PSD, capacitatea sa de mobilizare – e adevarat intr-o formula mai curand specifica partidelor de dreapta si societatii civile – dar, in acelasi timp, el a exprimat, intr-un mod explicit, refuzul de a mai accepta sistemul de „justitie” construit de Basescu si camarila sa, continuat de regimul Johannis.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 20 Mai, 2018 - 08:29

În timp ce în Marea Britanie se desfășoară o nuntă pe modelul Cenușăresei – regizată pornind de la ideea că încă ne plac poveștile cu zâne – la București au loc noi episoade ale divorțului între guvern și președinte. Nu voi repeta faptul că nu avem, cel puțin deocamdată, înțelepciunea de a gestiona o bună funcționare a regimului semi-prezidențial și că ar trebui poate să ne gândim, în perspectiva unei revizuiri constituționale, la o variantă care să înlocuiască mașina noastră cu două volane.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 13 Mai, 2018 - 21:02

Identitatea unei țări este multiplă. Adeseori afirmăm: România este o țară euroatlantică. Este adevărat.  Din punct de vedere geografic, este sigur europeană. Din punt de vedere al strategiilor și parteneriatelor, dimensiunea atlantică este, și ea, evidentă, mai ales privită din punctul de vedere al alianțelor actuale. Problema este însă că binomul euro/ atlantic se fragilizează.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 4 Mai, 2018 - 11:18

Judecătoarea Gabriela Birsan, fostă sefă de sectie la ICCJ, a fost achitată definitiv, ieri. M-am bucurat foarte mult. S-au incheiat astfel sapte ani de calvar si de abuzuri. Prezenta sa, in conducerea ICCJ era incomodă. In plus, sotul său, profesorul Corneliu Birsan era judecătorul din partea României la CEDO. Anii 2011-2012 erau perioada in care dosare cu obiective politice, cum era si Dosarul „Trofeul calitătii” ajunseseră la ICCJ.

Tip publicație: Articol
Joi, 19 Aprilie, 2018 - 12:44

Nu am vrut sa scriu, inainte de votul de la FRF, că solutia Lupescu mi se părea oportună. Nu am vrut să interferez cu o procedură internă a federatiei.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 15 Aprilie, 2018 - 10:03

Lumea globalizata in care traim se bazeaza tot mai mult pe existenta „gusterilor” – indivizi care inghit pe nemestecate tot ce li se ofera ca informatie. Internetul ii ajuta. De aceea nu mai au nevoie sa judece singuri. Se alimenteaza cu like-uri. Voteaza in turma cu lanternele  telefoanelor.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 31 Martie, 2018 - 07:40

Numele agentului rus Skripal ar putea să rămână in istorie prin consecintele generate de incercarea de asasinare a sa. Desi era evident o lămâie stoarsă deja si de serviciile britanice si de cele rusesti, iata că atentatul de la Salisbury indreptat impotriva sa, prin dimensiunea emotională imensă indusă de autoritătile britanice, generează schimbări majore in harta geopolitică mondială. Nu la nivelul atentatului de la Sarajevo (să nu exagerăm!), totusi el pare să anunte intrarea oficială in cel De-al doilea Război Rece. 

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 27 Martie, 2018 - 15:11

Olli Rehn este un personaj toxic, din aceeasi galerie a dreptei europene anti-românesti din care fac parte Barroso, Reding, Frattini, Catherine Day, Monica Macovei. O gască cu interese murdare care a făcut mult rău României. Ulterior, au plecat in sinecuri bine plătite – spre exemplu, Barroso la Banca de investitii Goldman Sachs, Rehn la Banca natională a Finlandei.Imi aduc aminte, cu dezgust, de discutia mea telefonică cu Olli Rehn, din decembrie 2004 – era incă prim-ministru al Finlandei -, in legătură cu finalizarea negocierilor noastre cu UE.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 23 Martie, 2018 - 12:34

Ca să ne intelegem de la inceput, există un mic detaliu cănd discutăm despre ideea de a sanctiona prin lege defăimarea tării, pe care vă propun ca, in dezbaterea nostră, să-l ignorăm. Desigur, in numele libertătii de expresie. In Constitutia României, in art 30, para.7 se spune: „Sunt interzise prin lege defăimarea tării si si a natiunii…”

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 18 Martie, 2018 - 10:05

Pe16 martie, s-au implinit 136 de ani de la nasterea lui Nicolae Titulescu, cel care, in cartea sa testamentară,  „Politica externă a României” (republicată recent de Fundatia noastră) scria, in 1937: „Isi poate oare permite România luxul unei politici ostile fată de de marele ei Vecin, Rusia? Sunt convins că nu putem”. El explica astfel negocierile realizate in 1934 cu Litvinov pentru reluarea relatiilor diplomatice. Spunea el, in acelasi volum: „Din 1918 până in 1934, noi nu am avut niciun fel de relatii cu rusii.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 9 Martie, 2018 - 13:10

Stenogramele unor intalniri intre liderii americani si cei sovietici ne ajută să intelegem mai bine evenimentele din România si din Europa, din perioada 1989-1990.

Un document remarcabil este stenograma discutiei dintre Gorbaciov si Baker, de la Moscova, din 18 mai 1990, in contextul intalnirilor regulate ce aveau loc la nivel inalt intre conducătorii americani si cei sovietici. Documentul are 59 de pagini si se referă la numeroase teme, in pregătirea unei noi intâlniri, in SUA, intre  presedintii SUA si URSS.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 25 Februarie, 2018 - 21:00

Zilele acestea, mi-am tratat viroza cu lectura unei carti interesante – „Spionii Zilei Z. Spionaj si contraspionaj”, de Ben MacIntyre. O carte despre rolul dezinformarii in castigarea razboaielor. Concret, este vorba despre felul in care britanicii au folosit agentii Germaniei naziste pentru a-i convinge pe nemti ca debarcarea va avea loc in Pas de Calais, nu in Normandia. O lectura pasionanta despre agentii dubli dar, mai ales, despre cei care i-au folosit.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 17 Februarie, 2018 - 19:23

În urma participării recente la reuniunea de la Shanghai, în calitate de membru al Boardului de consultanți internaționali ai Institutului de Studii Internaționale, am încercat să fac o paralelă între evoluția României şi cea a Chinei după 1989 (Piața Tiananmen în China şi evenimentele din decembrie, același an, de la București).

DE LA UN BOL DE OREZ…

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 17 Ianuarie, 2018 - 21:41

In ultimile zile, am fost solicitat, de numeroși prieteni, colegi sau jurnaliști, să-mi expun public opinia despre evenimentele din Partidul Social Democrat, în calitate de președinte fondator al acestuia. Am ezitat să fac acest lucru. Nu pentru că s-ar supăra Ionuț Matei sau Livia Stanciu, ci pentru că nu am dorit ca opiniile mele să fie considerate că ar avantaja/dezavantaja una sau alta dintre părți.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 30 Octombrie, 2017 - 14:50

Am participat la o interesantă dezbatere organizată de Societatea Română de Drept European. Tema a fost ” România după 10 ani de la aderarea la UE – realităti, provocări si perspective”. Au participat numeroase personalităti din lumea dreptului, judecători, diplomati, experti in probleme europene. In deschiderea conferintei, am prezentat unele comentarii despre negocierile finalizate in 2004, despre scenariile de viitor avansate de J.Cl. Juncker dar si unele concluzii după 10 ani de la aderare. Alătur o sinteză pregătită pentru acest prilej:

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 21 Octombrie, 2017 - 09:37

In 2005, un om a primit, de la George Soros, un buldog. El s-a apucat sa-l dreseze si să-l invete sa-i atace ne-prietenii. L-a trimis si la Bruxelles să se perfectioneze si să-si ascută dintii. Apoi, omul le dadea cateilor din sat ramasite de mancare si, din cand in cand, ca să-i sperie, le arăta licuriciul. Asta ca să nu se implice atunci când buldogul ii ataca adversarii.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 19 August, 2017 - 10:22

În condiții în care, în România, după 27 de ani de tranzitie si de capitalism, cea mai mare parte a populației este nemulțumită de condițiile de trai și de perspectivele de viață, ca efect al reformelor efectuate  sub presiunea condițiilor de finanțare impuse de instituțiile financiare internaționale și ca urmare a unor politici interne contrare intereselor majorității cetățenilor, se impune, cred, necesitatea unui discurs  politic  caracterizat prin seriozitate, credibilitate și performanță. Dar si masuri in consecinta.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 18 August, 2017 - 12:08

Mai intai unele aspecte legate de CONTEXTUL INTERNATIONAL.

Efectele crizei financiare din 2008, începută în SUA, dar care s-a răspândit cu rapiditate în întreaga lume, au marcat sfârșitul unei ere politice, cu efecte economice majore, și începerea alteia, noi.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 2 August, 2017 - 09:31

Mecanismul construirii cultului pentru personalitati in viata reprezinta,oare, o constanta a psihologiei colective a romanilor? Repet, nu cultul pentru eroi, nu legendele despre cei care nu mai sunt. E vorba despre felul in care este glorificata, in anumite cazuri, o personalitate in viata. Exemplul cel mai cunoscut este cel al lui Nicolae Ceausescu. Sau cel al Elenei Ceausescu. Imi aduc aminte, spre exemplu, ca, in vremea cand lucram la Institutul de cercetari juridice, depusesem spre publicare, la Editura Academiei, manuscrisul unei lucrari despre drepturile omului.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 31 Iulie, 2017 - 07:56

Incercarea vicepremierului rus, Dimitri Rogozin, de a ajunge in Transnistria, survoland spatiul aerian al unor state membre UE, a fost in mod evident, o provocare. O dubla provocare – 1) la adresa Uniunii Eurpene, care l-a introdus pe „lista neagra” a celor care nu pot calatori pe teritoriul UE, ca urmare a sanctiunilor decise impotriva unor lideri din Federatia Rusa si 2) la adresa Republicii Moldova, prin incercarea de a ajunge la Tiraspol pentru a da un mesaj ce afecteaza independenta si integritatea teritorial

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 24 Iulie, 2017 - 20:17

Intr-un volum, publicat in 1896, la Paris, intitulat „Les capitales du monde”, am gasit un capitol extrem de interesant despre Bucuresti. Capitolul este semnat de Carmen Sylva, acesta fiind, asa cum se stie, pseudonimul literar al Reginei Elisabeta.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 9 Iulie, 2017 - 13:23

Anul 1918 a avut o semnificatie extraordinara pentru istoria noastra dar si pentru cea a Europei. Este firesc, de aceea, sa pregatim cat mai amplu aceasta sarbatoare.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 6 Iulie, 2017 - 13:12

Aproape in fiecare zi trec prin Piata Victoriei. E vorba de piata din fata Guvernului. Când lucram in zonă, am propus sistematizarea ei si realizarea unui sens giratoriu in jurul unui monument de genul celor din marile piete ale Parisului. Am propus si realizarea unei parcări in „buzunarele” subterane rămase de la constructia metroului. Pentru a se evita talciocul de masini de acolo si riscul inerent din punctul de vedere al unei posibile actiuni teroriste. Proiectul există dar evident, după 2004, nimeni nu s-a mai ocupat de el.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 3 Iulie, 2017 - 09:46

Pe 2 iulie,  a fost sărbătorit, ca in fiecare an, la Putna, Stefan cel Mare. Sunt 513 ani de la moartea marelui domnitor.

Cu putin timp in urmă, presedintele Johannis a fost in vizită in SUA si, cu acea ocazie, i-a oferit presedintelui Trump o copie a sabiei lui Stefan cel Mare.

Tip publicație: Intrare blog