Publicat: 25 Aprilie, 2020 - 11:01

Postări de Andrei MARGA

Marţi, 5 Ianuarie, 2021 - 09:15

Oricât analizezi și compari, nu poți să nu constați că, înainte de Anul Nou, România a ajuns iarăși la măsuri care o scot în afara civilizației democratice. Au avut loc alegeri parlamentare în decembrie 2020, dar, conform unui nărav mai nou, s-a făcut orice să se încalce voința electoratului. “Autoritățile” l-au dat câștigător exact pe cel pe care electoratul l-a văzut inapt să guverneze. Aceasta, în ciuda protestelor OECD, ale social-democrației germane, ale oricărui democrat ce se respectă! Bădărănia a înlocuit pe față regulile.

Tip publicație: Articol
Luni, 23 Noiembrie, 2020 - 11:36

România s-a evidențiat în ultimii ani prin distrugerea de vieți omenești în împrejurări pe care nici un om matur nu le poate socoti simple accidente. Afirmații din presa internațională, mai recent din„La Stampa”, cum că este vorba de „una dintre cele mai sărace țări ale Europei”, nu explică mare lucru.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 16 Noiembrie, 2020 - 14:38

Pentru a înțelege ceea ce se petrece acum în America, trebuie cunoscută istoria Statelor Unite. În definitiv, în alegerile din 3 noiembrie 2020, au ajuns din nou în competiție, firește, cu noi actori, realismul politic, reprezentat de John Adams, și preocuparea dezvoltării democratice, ilustrată de Thomas Jefferson.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 9 Noiembrie, 2020 - 20:24

Sunt fapte noi pe scena României și a lumii. Ele nu mai sunt oarecari și nici de ocolit. Să le examinăm cu acuratețe și să căutăm interpretările adecvate și alternativele. Mă refer astăzi doar la trei dintre ele.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 2 Noiembrie, 2020 - 11:56

O nemulțumire persistă cu privire la diferența dintre ceea ce cugetă în sinea lor decidenții, ce promit și ceea ce fac. Discontinuitățile sunt izbitoare, iar în România ultimilor ani se bate recordul. S-a promis „lucrul bine făcut” și a ieșit un stat avariat în toate privințele. S-a promis „normalitate” și iese o degradare fără precedent. Se proclamă stat de drept și iese fraudare pe scară largă, începând cu alegerile. Se perorează cât de „răi” au fost cei care au guvernat, dar cei de acum nu sunt în stare să plătească remunerații conform legilor.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 19 Octombrie, 2020 - 14:10

Un articol al revistei Der Spiegel (14 august 2020) a pus întrebarea: stat de drept sau stat drept? O întrebare cum nu se poate mai actuală.

În ultimii ani, oricine a putut sesiza invocarea insistentă a statului de drept de la nivelul Comisiei Europene. Este chiar o preocupare de sancționare financiară pentru cine nu întruchipează statul de drept.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 16 Octombrie, 2020 - 13:51

Vârfurile noutăților din filosofia mondială a ultimilor ani se înalță, cu siguranță, din trei direcții. Este vorba de relectura din temelii, cu rezultate noi, a idealismului german, întreprinsă de Robert B. Brandom, cu A Spirit of Trust: Reading of Hegels Phaenomenology (Harvard University Press, 2019).

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 10 Octombrie, 2020 - 11:41

Fraudarea, din nou, a alegerilor din România, ce stă acum sub anchete de obicei fără rezultat,  este îngrijorătoare. Erau deja indicii de toate felurile că în 2019 s-a fraudat organizat, din vreme. După ce s-a încălcat orice legitimare democratică în formarea guvernului și s-au eliminat din timp candidați, nu s-a discutat nimic, de dezbatere s-a fugit, diabolizându-se prostește, în schimb, oricine și orice se opunea și făcând ce a fost mai urât în istorie. Mărturiile încep, de altfel, să explodeze. Au fost „alegeri”, dar nimic credibil.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 5 Octombrie, 2020 - 04:46

„Ceea ce face acest individ amintește de ce a fost mai urât în istorie!”, spunea, între altele, un admirator al sașilor, care, asemenea multor concetățeni, avea cuvinte aspre pentru situația tristă în care este împinsă România. L-am corectat pe renumitul profesor al Universității din București spunând că nu oricine născut sas angajează vreo cultură, cum nici un român nu-i angajează pe toți românii, și că poți împărtăși o cultură indiferent de etnie.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 2 Octombrie, 2020 - 14:35

Alegerile locale din 27 septembrie 2020 au adus câteva surprize asupra cărora merită reflectat. Desigur că participarea la vot modestă, pasivitatea tinerilor sau comparativ redusa participare urbană fac să avem de fapt un test insuficient. În definitiv, nu se fac alegeri în condițiile unei infectări în creștere și sub “stare de alertă” – într-o țară fără siguranța sanitară din alte țări – decât dacă vrei să-ți bați joc de cetățeni și de democrație.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 27 Septembrie, 2020 - 11:47

Ce-i de făcut și ce nu? Mulți concetățeni întreabă și se întreabă.

Primii obligați să răspundă ar fi cei care le-au luat voturile. Și care au făcut România, din 2014 încoace, campioană nefastă. În 2019, Comisia Europeană semnala “lipsă de competențe” în țară. Corupția este atât de extinsă încât cei mai corupți se proclamă aici garanți ai “luptei contra corupției”. Este țara cu cea mai mare emigrație în timp de pace. Mai nou, este țara cu cele mai multe furturi din resurse europene. Acum a ajuns și țara, proporțional, cea mai infectată cu covid-19 din Europa.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 21 Septembrie, 2020 - 10:55

Suntem în plină efervescență digitală. Nu trăiești o zi fără să apelezi la telefonul mobil, la computer, la alte instrumente. Trecerea de la redarea analogică a lumii, la redarea cifrică, pe care Leibniz o anticipa este astăzi mai mult decât mediul vieții.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 17 Septembrie, 2020 - 12:06

Poate că nu este încă dezintegrare, cum spune un scriitor prizat, dar degradare este cât încape, iar tristețe, pe măsură. O țară cu potențial considerabil este, în fapt, blocată.

În context, apar tot mai mult formulări memorabile, care surprind concis situația. Bunăoară, unul dintre scriitorii de primă linie acuza reducerea vieții României la „penali”, cu punerea în paranteză a efectivilor penali și a nevoii de dezvoltare. Ca urmare, performanțele regimului au devenit un fel de “pârțăgărie”.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 5 Septembrie, 2020 - 09:23

În România actuală se petrec fapte pentru care în orice societate civilizată cineva trebuie să dea socoteală. Moral, politic, dar și juridic! Aici, sub ochii noștri, se încalcă golănește Constituția, se trafichează persoane, mor mii de oameni cu zile, dar nimeni nu răspunde.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 24 August, 2020 - 13:02

Oricât de internaționalizate sunt astăzi experiențele de formare, educația a rămas în competența statelor naționale. Ca urmare, fiecare țară are educația pe care și-o dă.

Desigur, pandemia suplimentează pretutindeni dificultățile educării noilor generații. Regularizarea contactelor umane (prin evitarea aglomerărilor, distanțare fizică etc.) obligă la a regândi educația până la componentele ei ultime. O reorganizare, o altă pedagogie și metodică au devenit indispensabile.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 19 August, 2020 - 11:01

Dumitru Radu Popescu surprinde continuu. A făcut-o nu cu mult timp în urmă, cu romanul istoric Simonetta Berlusconi. Călugărul Filippo Lippi și călugărița Lucrezia Buti (Contemporanul, București, 2012). A făcut-o cu volumul Mireasa vagaboandă (Curtea Veche, București, 2016), care schimbă chiar felul teatrului. O face cu fiecare apariție eseistică, nu doar prin anvergura pe care opera sa o câștigă, ci și prin robustețea analogiilor și sugestiilor sale.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 27 Iulie, 2020 - 14:51

Cad brusc opțiuni cheie ale lumii de după 1990. În locul cooperării, se emit sancțiuni și retalieri. Mai nou, și între supraputeri – cum sunt SUA și China, care acum mai bine de patru decse lansau într-o conlucrare ambițioasă. Se redistribuie câmpurile investiționale. Lipsește un răspuns coordonat la o pandemie dificilă. Declinul culturii și dezorientarea merg mână în mână.

În ce lume suntem? Să schițăm răspunsul în cadrul discuției de la această oră.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 18 Iulie, 2020 - 15:39

Societățile actuale au „baze culturale”, ne spun antropologii. Extraordinar de rapida refacere postbelică a Germaniei nu se poate explica fără acțiunea de înaltă calificare a intelectualilor ei. Un publicist vestit de azi spune că secretul avansului Statelor Unite ale Americii îl constituie universitățile lor de frunte. Din 1978, China urcă continuu în performanțe cu o strategie (opening-up) ce a pus la lucru mințile. Țările Europei centrale au mereu beneficiul unor vârfuri intelectuale competitive și angajate față de cauze publice.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 16 Iulie, 2020 - 15:33

Sunt țări în jurul nostru care avansează constant. În România actuală se lansează iarăși pretinse „programe”. După „România lucrului bine făcut”, au venit „proiectul de țară”, „România educată”, „România normală” și altele. Dar au venit mai ales rezultatele pe dos.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 14 Iulie, 2020 - 20:29

Pe cerul democrației în Europa se adună tot mai mulți nori negri. În anii nouăzeci, se vorbea cu speranță de „valurile democratizării”, căci după Germania și Italia, în 1945, a urmat sudul, cu Spania și Portugalia, apoi centrul, cu Polonia, Ungaria, Cehia, șirul continuând cu sud-estul și răsăritul Europei. Atunci s-a discutat intens de democratizare, care avea să și înainteze.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 12 Iunie, 2020 - 13:04

 

„Apelul Vigano” a atras atenția lumii asupra preocupărilor unor decidenți de a profita de pandemie pentru a suspenda libertățile și drepturile fundamentale ale cetățenilor și de a obține ilegitim avantaje. Cardinalul Gerhard Müller a spus-o răspicat, după ce mulți au semnalat situația.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 24 Mai, 2020 - 11:45

Pandemia a fost multă vreme temă de literatură, de film, dar nu mai mult. Au fost avertismente, dar insuficient de precise, într-o atmosferă de optimism istoric. Nu se poate spune că vreun stat a fost pregătit, căci nici nu avea cum – surpriza fiind pentru toată lumea. Nici nu ai cum să reproșezi cuiva ceva.

În multe țări, s-au adoptat rapid măsuri. Acestea s-au articulat apoi, sub presiunea urgențelor, în strategii mai mult sau mai puțin coerente. Medicii și-au spus cuvântul, dar deciziile au fost inevitabil politice.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 17 Mai, 2020 - 13:41

În orice circumstanțe, statul rămâne stat doar dacă respectă anumite norme de funcționare. Democrații privesc îndeobște statul drept „contract” între membrii unei comunități, bazat pe egalitatea cetățenilor și reciprocitate. Mulți pun accentul pe faptul că „statul este o asociație foarte aparte, care se distinge prin extensiunea asigurării conformității cu regulile sale, în rândul celor asupra cărora jurisdicția sa pretinde aplicarea” (Robert A. Dahl, On Democracy, Yale University Press, New Haven and London, 1998, p.41).

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 10 Mai, 2020 - 11:13

Am argumentat într-un articol anterior că România actuală se afundă în prostocrație. Diagnoza este alternativă la impresii difuze – că țara este controlată de străini, că trecutul domină prezentul, că poporul ar fi de vină.

Trecerea la prostocrație

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 2 Mai, 2020 - 10:27

Tot felul de nepregătiți lovesc în România actuală oameni de valoare. Un suplinitor dădea „lecții de drept” lui Tudorel Toader, un trepăduș îl voia plecat pe Raed Arafat, un subinginer fără slujbă îl elimină pe profesorul Streinu-Cercel, alt trepăduș dă șah unui șef de promoție, fost ministru la agricultură, cu prețul distrugerii ei. Lista este lungă. Se umplu ecranele cu „linia partidului și statului”, de parcă au renăscut Bobu și Postelnicu.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 26 Aprilie, 2020 - 14:11

Erorile de percepție publică sar în ochi la tot pasul. În România au fost „alegeri” în care unul a promis că „lichidează corupția”, altul că asigură „lucrul bine făcut”, altul că este „priceput”, unii că sunt unici. Fapt este că percepția publică s-a cam luat după vorbe, pe care viața le-a infirmat nemilos. Corupția s-a lățit cu respectivii „aleși”, „lucrul prost făcut” strică continuu viața cetățenilor, priceperea este în suferință, inovațiile sunt rare. România plătește din greu.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 19 Aprilie, 2020 - 20:19

Vizibil incapabil să rezolve ce promite, „președintele” și-a reluat jucăria cu „diaspora”. După ce a împrăștiat, cu „deciziile” sale ilegitime și eronate, coronavirusul 19 în țară, acum mai debitează ceva ce spune cam totul. Fără a fi întrebat, el declara că de Paști ...stă în casă și se roagă. În creștinism există, se știe, ruga la Dumnezeu, dar niciodată doar ruga, ci și fapta. Să citim evangheliile, dar și pe Karl Barth sau Rudolf Bultmann! Adică, ești creștin nu doar coborând în tine însuți, ci ocupându-te de cei din jur - mai ales că le-ai cerut votul!

Tip publicație: Articol