Publicat: 14 Decembrie, 2011 - 05:09
Editorialist

Postări de Eugen BLAGA

Duminică, 30 August, 2020 - 10:28

Societatea s-a divizat, economia s-a prăbușit, școala și-a închis porțile, relaționînd doar printr-o tehnologie, nici prea bine pusă la punct, nici prea bine utilizată. Sistemul de sănătate se apropie, din ce în ce mai mult, de colaps, șomajul crește de la o zi la alta, partidele și-au pierdut capul și logica, atîta cîtă au avut.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 23 Iulie, 2020 - 20:34

Lemnul a fascinat dintotdeauna. Pînă să descopere fierul, oamenii și-au împlinit nevoile doar cu lemnul. Lemnul este, cu siguranță, sub orice formă, viu. Lemnul înțelege atunci cînd îl ții în mînă, cînd îl simți și-l mîngîi, cînd îi vorbești.

Lemnul este întotdeauna cald, niciodată nu îngheață și niciodată nu-ți lipește agresiv mîna de el, așa cum o face fierul.

Lemnul se lasă modelat cu ușurință de mîini pricepute, de unelte puține, ce par și acum primitive.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 21 Iulie, 2020 - 16:48

Agresiune: atac împotriva unei/unor persoane, sau a unui stat”

Aparent, sîntem oameni liberi. Prin jertfele celor din decembrie 89, credeam că ne-am cîștigat dreptul de a fi liberi, de a putea să ne alegem, tot liberi, opțiunile. Dar oare așa este?

Cu certitudine, opțiunile depind într-o foarte mare măsură de alternativele oferite.

Astăzi, mai mult decît oricînd, ofertele, dacă este să ne referim doar la cele televizioniste, apoi cele infinite ale internetului, ale telefoanelor inteligente, ale site-urilor de socializare etc., sînt uriașe.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 26 Iunie, 2020 - 13:25

Este, cu siguranță, unul din cele mai semnificative deficite pe care, de treizeci de ani, le are, constant, țara. Mai bine zis, le au cei ce s-au aruncat, cu lăcomie,  să puna mînă pe țară.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 1 Iunie, 2020 - 19:09

Lemnul a fascinat dintotdeauna. Pînă să descopere fierul, oamenii și-au împlinit nevoile doar cu lemnul. Lemnul este, cu siguranță, sub orice formă, viu. Lemnul înțelege atunci cînd îl ții în mînă, cînd îl simți și-l mîngîi, cînd îi vorbești.

Lemnul este întotdeauna cald, niciodată nu îngheață și niciodată nu-ți lipește agresiv mîna de el, așa cum o face fierul.

Lemnul se lasă modelat cu ușurință de mîini pricepute, din ce în ce mai puține, de unelte, ce par și acum primitive.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 29 Mai, 2020 - 19:55

Si pentru că, iată, în generozitatea lor, cei care ne conduc printre valurile ucigașe ale unei furtuni mondiale, pandemia (de gen feminin, nomina odiosa, ca mai toate marile cicloane de pe mapamond), au decis să ne „relaxeze”, adică să ne redea pe de-a-ntregul libertatea de a ne mișca, de a ne bucura de sfîrșitul primăverii și zorile verii.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 23 Mai, 2020 - 20:21

Arată-mi mîinile, ca să-ți spun cine ești.  După mai bine de două luni de suferință, de durere și de moarte, oamenii caută soluții.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 19 Mai, 2020 - 20:36

În aceste zile Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), informează continentul că România are un avans economic semnificativ față de toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Și acesta în condițiile în care UE înregistrează un declin de 2,6 procente, PIB-ul în zona euro fiind cu 3,2% mai mic, comparativ cu aceeași perioadă din 2019. Cu alte cuvinte, România a înregistrat o creștere de 0,3% în trimestrul I 2020, față de trimestrul IV 2019, în ciuda tuturor prognozelor marilor economiști naționali și europeni.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 16 Mai, 2020 - 20:38

Au trecut 30 de ani. Cu bune și cu rele. Cu mai multe rele. În numele și cu ajutorul unei democrații bolnave, cei 30 de ani au adus, din nefericire, suferință, sărăcie, durere, boală, scăderea natalității, abandonul școlar, morbiditatea, șomajul, criza locativă, dezindustrializarea, dependența economică și financiară și multe altele asemenea.

 

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 12 Mai, 2020 - 21:04

Peste cîteva zile starea de urgență expiră. Administratorii țării, pe care-i plătim să fie în slujba noastră, ne pregătesc o nouă stare. Cea de alertă, deși, din punct de vedere al logicii formale, dar și al vorbirii curente, firească  ar fi fost inversarea ordinii.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 10 Mai, 2020 - 19:34

Peste doar cîteva zile se împlinesc 60 de zile de stare de urgență. Tot peste 4-5 zile vom afla ce ne pregătesc guvernanții, spre a ne proteja în continuare. Pentru că, iată, evoluția mortalei boli ne așează pe un „loc bun”, atît cît imensa suferință, cît tristețea despărțirii pentru totdeauna de „cel care a fost”, poate intra într-un clasament mondial al morții. Abia dacă avem 1000 de morți, față de peste 80.000, sau 60.000 ai altora. Oamenii, iată, în pandemie, în atare condiții de criză, continuă procesul început de mai multă vreme. Sînt depersonalizați.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 5 Mai, 2020 - 19:52

Una din cele mai citite cărți ale lui Cioran, poate cea mai citită în Franța și Germania, dacă ar fi să dăm crezare remarcii pe care a făcut-o în unul din interviurile sale, este Silogismele gîndirii.

La noi a apărut, după știința mea, în cel puțin două ediții, pe care pasiunea bibliofiliei ne-a determinat să le achiziționăm.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 23 Aprilie, 2020 - 18:58

Anii din urmă ne-au adus contingente nebănuit de mari de oameni publici. Unii își spun, cu de la ei putere, tehnocrați, alții, veleitari, își spun oameni politici, mulți se cred elitiști, toți laolalltă declară cu o emfază ușor sau deloc  disimulată, evident în funcție de nivelul de cultură și de așteptările personale,  că sînt persoane publice, ba chiar, alții și mai veleitari, personalități publice.

Pandemia, în același timp cu suferințele trupești și multe altele, ne-a adus în prim plan pretinsele, justificat, dar mai ales nejusticat, elite ale medicinii românești, ale administratorilor sistemelor publice etc. Inflația de elite a fost și este, în continuare, atît de mare, încît poporul devine confuzionat. Pe cine și în ce să mai creadă? Ba, mai mult, au penetrat mediul informatic elite de pe alte meleaguri, unele extrem de îndepărtate, dar extrem de vocale și, din cauza cosmopolitismului pe care-l avem în gene, mai credibile decît pămîntenii noștri. Au început să se lăbărțeze pe ecranele televizoarelor, seară de seară, și vindecători. Internetul este sufocat de opinii pro sau contra existenței pandemiei, se reiau scenarii, se fac scenarii, se demolează scenarii, se asociază lupta împotriva pandemiei și a morții cu politica. Nu cea de sănătate, ci varianta banalizată a politicii de colț de stradă. În tot acest timp oamenii mor. Modestia, mediocritatea, lipsa de profesionalism, chiar prostia produc zi de zi victime. Cauza tuturor deceselor nu mai este cancerul, nici sida, nici tbc-ul, nici alte boli preexistente. Toate decesele au drept cauză covid-19. Pentru cei aflați în grea suferință, pentru familii, pentru copii și toți cei dragi a discerne între malpraxis-profesionalism-știință de carte-modestie-mediocritate și prostie profesională este extrem de greu. Dar să fim bine înțeleși. Nu ne referim, nici pe departe, doar la unii din medici, pentru că cei mai mulți își pun viața la bătaie pentru a salva alte vieți. Includem aici pe administratorii sistemelor de sănătate, de asigurări, de finanțatorii sistemelor, de administrația locală și cea centrală, de sistemul național de ordine publică și siguranță națională. De toți cei care, sub o formă sau alta, se „exprimă” profesional în acest moment.

Pentru toate acestea și pentru multe altele credem că o clarificare a termenilor, a conceptelor, a înțelesurilor actuale ale acestora ar fi utilă.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 22 Aprilie, 2020 - 22:35

După atîtea zile de la decretarea stării de urgență, după  zile și zile de statistici ale nefericirii, statistici ale bolii și morții, după controverse, dezbateri, „bălăcăreli” pe skype, sau parlamentare, după criza măștilor, a combinezoanelor, a izoletelor, după zeci, sute, mii, milioane de terapii, care „sigur vindecă” pandemia, după decizii medicale, unele aiuritoare, după „stratificarea” populației în funcție de un singur criteriu, vîrsta, după închiderea școlilor, după inventarea/reinventarea telemuncii, după interdicția de a intra în biserică, chiar și la cea mai mare sărbătoare a cre

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 21 Aprilie, 2020 - 21:53

Pandemie. Suferință planetară. Biserici închise. Slujbe religioase la megafoane și amplificări cu sunete de metal ruginit, triste și vechi, ce-și aruncă disperate cînturile și slovele Biblice, cu speranța că vor fi auzite și înțelese, la fel ca atunci cînd biserica era însuflețită de bărbați și femei, de bătrîni, tineri, de copii plictisiți și babe cucernice. Lumina sfîntă a Învierii, adusă cu avionul sau cu vaporul, apoi trecută în mașini de teren, de aici la voluntari anonimi, ascunși în spatele măștilor impersonale, la președinții asociațiilor de proprietari, care, mascați în extratereștri, spre spaima copiilor rămași treji în miez de noapte, uitînd aroganța discrețională din zilele bune, cînd „proprietarul” reclama, aduceau lumina și paștele în casele celor condamnați la domiciliu. Tineri activi, transformați în inactivi, bătrîni de 60+ victimizați, marginalizați chiar de la prima Ordonanță Militară, cercei-streini dornici de imagine, „dornici să se reprofileze politic”, obsedați de statut exclusivist, sau, de ce nu, de construcție propagandistică preelectorală, amenință, alături de alți experți, din zborul elicopterelor militare, cu orice prilej, cu izolarea bătrînilor-seniori, închiderea lor în țarcuri, separarea de familie, cum erau odată leproșii, extinderea vîrstelor problemă pînă spre 40 de ani, apoi prelungirea, sine-die, a izolării, testarea exhaustivă, cu teste nepămîntene, pe bani mulți, a tuturor cetățenilor, chiar și a celor nou-născuți, sau care urmează să se nască, a celor recent decedați, sau recent divorțați, a celor aflați în curs de îmbolnăvire. Magazine închise, librării închise, reviste nescrise, presă scrisă absentă. Elevi izolați de școală. „Seniori”, protejați excesiv, la domiciliu forțat. Iarna circulația se rezolvă de către guvernanți, închizînd-o. Pandemia se rezolvă închizînd viața între pèreți. Pensiuni, hoteluri, stațiuni, litoral, toate închise, uitate ca și cum ar fi trecut ani, abandonate, cu cîini flămînzi și pisici vagaboande costelive în călduri, cu proprietari speriați de scadențele la bănci, speriați de teama că niciodată nu va fi ce a fost cîndva, cu investiții începute și, vai, niciodată finalizate, cu bălării necosite și gazon sălbăticit de secetă și soarele prea puternic de primăvară, litoral mizer, piste de formula unu pentru peturile și gunoaiele neadunate de astă-iarnă. Locuri abandonate de oameni, așa cum sînt și orașele, cu mașini fantomatice, acoperite de colbul adus de vînturi, de o parte și de alta a trotuarelor, circulație inexistentă, benzină și motorină, în ciuda noastră, din ce în ce mai ieftină, cafenele goale, cu mobilierul de terasă abandonat tocmai la început de primăvară. Locuri abandonate de oameni, de oameni ai locului, de oamenii ce nu au mai venit, nu au mai plecat, agenții de turism ce și-au pierdut obiectul muncii, speriate de, din ce în ce mai multe, renunțări la rezervări pentru concedii.  

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 13 Aprilie, 2020 - 10:50

Bombardați zi de zi, ceas de ceas, ziua și noaptea, pe toate canalele televiziunilor naționale, și nu numai, prin mass-media puterii sau a opoziției, copleșiți de reala sau pretinsa persuasiune a medicilor, polițiștilor, oamenilor politici, psihologilor, demnitarilor, biologilor, și, mai ales a ignoranților, aceiași dintotdeauna, adică a celor care se pricep la toate și la nimic, suntem aproape de sufocare, generată nu de boală, ci tocmai de agresiunea împotriva noastră, s-a produs un fenomen, firesc, de altfel, de respingere a tot și a toate.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 25 Martie, 2020 - 20:02

Țara, lumea este într-o profundă criză. Criză ce va atrage alte crize, ce vor face, cu siguranță, mult mai multe victime decît cele pe care le face acum dușmanul nevăzut.

Lumea încearcă să se apere, să lupte convențional împotriva dușmanului neconvențional, împotriva  Nevăzutului și Neștiutului.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 22 Septembrie, 2016 - 14:42

Substantive: frustrare, inhibare, invidie, răutate, neputință, eșec, provincialism, desuetudine, uzurpare…

Adjective: frustrat, inhibat, invidios, rău, neputincios, eșuat, desuet…

Verbe: a invidia, a urî, a dușmăni, a ponegri…

 

Substantive, adjective, verbe…

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 21 Martie, 2016 - 13:00

De  foarte mulți ani asistăm, sub o formă sau alta, la o mulțime de gale. De la galele de box la gala reclamelor, de la Gala Bucureștiului la Gala filmului românesc, apoi la Gala operelor din România, Gala de turism, Gala Local Kombat, apoi la Gala special - 20 de ani de YFU România. Nu putem omite, însă, în schimb, respectabila Gală UNITER, apoi la fel de respectabila Gală a Premiilor Asociațiilor Scriitorilor, în televiziune Gala X Factor, mai recent Gala premiilor „Cariere” și cîte și mai cîte.

Tip publicație: Articol
Duminică, 26 Iulie, 2015 - 14:34

Puțini ar bănui că între anvangardista școlii românești de pictură, longeviva Margareta Sterian,  și Școala de Sociologie de la București există o puternică legătură. Și iată că, acum cîteva luni, expoziția Casei Artmark de la Palatul Cesianu-Racoviță ne-a atras atenția asupra unei astfel de relații, readucîndu-ne în atenție extraordinara complexitate a personalității celei care a fost Margareta Sterian.

Tip publicație: Articol
Duminică, 19 Iulie, 2015 - 13:34

În aceste zile începe admiterea în învățămîntul superior. În unele universități a început deja. Se produc, am aflat, în acest an, mai mult decît în anii anteriori, mutații semnificative în opțiunile studenților. 

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 12 Iulie, 2015 - 14:23

Vară. Căldură mare. Ploi torențiale. Secetă. Inundații. Poltică. Legi. Ordonanțe. Concedii. Salarii nesimțite. Pensii nesimțite. DNA. DIICOT. Parchete. Poliție. Descinderi. Mascați. Televiziuni. Opinioniști. Ciuvică. Pelican. Hanibal. Tăieri de moț pe autostrăzi minuscule. Premier în bastoane. Premier interimar pentru interes național. Președinte. Vile de lux. Primăverii. Palate prezidențiale ceaușiste în refacere. Să uităm trecutul. Bacalaureat. Admitere în universități. Drumuri. Accidente. Radare perverse. Amenzi ca niciodată. Grecia. Ieșirea din UE. NATO. Baze militare NATO. La noi.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 5 Iulie, 2015 - 11:21

Deși nu au trecut foarte mulți ani de la organizarea acestui serviciu medical, medicina de familie a devenit parte din viața noastră, a intrat definitiv în conștiința noastră, aparține traseului medical, pe care, destul de repede, l-am acceptat.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 29 Iunie, 2015 - 00:00

Septimiu Chelcea. Un nume. Un pedagog. Un cercetător pasionat și subtil. Un intelectual fin. Un observator rar întâlnit. Un iscoditor, un neastâmpărat, un om sensibil, capabil să ascundă lacrimi în colțul ochilor, atunci când nu te aștepți, un om care înțelege și remarcă suferința din jur cu o aparentă, doar, detașare, pe care, însă, nu o poate disimula suficient pentru cei care-l cunosc și iubesc. 

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 28 Iunie, 2015 - 20:30

Septimiu Chelcea. Un nume. Un pedagog. Un cercetător pasionat și subtil. Un intelectual fin. Un observator rar întâlnit. Un iscoditor, un neastâmpărat, un om sensibil, capabil să ascundă lacrimi în colțul ochilor, atunci când nu te aștepți, un om care înțelege și remarcă suferința din jur cu o aparentă, doar, detașare, pe care, însă, nu o poate disimula suficient pentru cei care-l cunosc și iubesc. Profesorul Septimiu Chelcea, timp de mai bine de 50 de ani,  a fost parte a unui proces la care, secvențial, am participat toți.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 21 Iunie, 2015 - 11:12

Este vremea revederilor. A re/întîlnirilor după ani. Unii după 10, alții după 20, 30, 40 ...de ani de la terminarea liceului sau a facultății.

Sînt autentice spectacole, pregătite cu mare sau mai mică grijă de cei care, pentru o zi, sau poate pentru mai multe, devin actori în propria lor piesă.

Și, ca în orice piesă, nu lipsesc costumele pregătite cu grijă în casă sau la vreun creator de modă, apoi ținuta, machiajul, coafura, dar și decorurile, toate alese în funcție de anotimp, dar, mai ales, de pungă.

 

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 14 Iunie, 2015 - 07:00

Am reținut dintr-o lectură recentă un pasaj din Leontyne Price: „…adevăratul succes înseamnă luxul de a avea timpul să faci ceea ce dorești”.

Mi-a plăcut. Într-adevăr, a face ceea ce vrei  atunci cînd vrei este, astăzi, mai mult decît oricînd, un mare lux.

Cum ar trebui însă să procedăm pentru a putea „să facem ceea ce ne dorim”?

În primul rînd, revin la credința mea, desuetă, poate, acum, credință indusă din copilărie, anume că ar trebui să muncim. Mult, chiar foarte mult. Și nu orice și nu oriunde.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 7 Iunie, 2015 - 15:05

Șomajul afectează toate categoriile de personal. Începînd de la muncitorii necalificați, de la cei cu studii puține sau deloc, pînă la cei mai înalt calificați, neocolindu-i, din păcate, nici chiar pe cei supercalificați și superspecializați, unii dintre aceștia cu titluri științice dobîndite cinstit în domenii ce, din nefericire pentru ei și pentru această țară, nu mai sînt utile pe piața muncii, toți aceștia pot „dobîndi”/dobîndesc statutul neinvidiat de șomer.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 31 Mai, 2015 - 10:07

Revenim la domeniul politicilor de ocupare, al politicilor sociale de asistență socială a șomerilor și la componenta instituțională extrem de sensibilă a furnizării de servicii de ocupare și de formare profesională.

Se știe. Domeniul este dinamic. Problematica generată de schimbările structurale ce s-au produs în economia României și în politicile sociale au bulversat fundamental piața muncii.

Raportul cerere-ofertă de pe piața muncii românească a fost afectat, printre multe altele, și de emigrația consistentă, precum și de degradarea continuă a învățămîntului profesional.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 24 Mai, 2015 - 12:59

Legislația specifică oferă clarificări, pentru cei care doresc să afle, ale atribuțiilor Serviciului Public de Ocupare. Chiar pe „frontispiciul” site-ului instituției publice respective este definit obiectul de activitate, anume „Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă aplică...

Tip publicație: Intrare blog