Publicat: 14 Decembrie, 2011 - 05:10
Analist politic

Postări de Florentin SCALEŢCHI

Marţi, 18 Iunie, 2019 - 10:17

Nu se poate face o apreciere corectă a tradiţiilor şi obiceiurilor populare ale poporului kazakh, dacă nu am trece în revistă geneza acestui popor, începând cu strămoşul lor, marele luptător şi conducător al dinastiei Ginghis Han, care, cu o inteligenţă şi o dibăcie uluitoare, aparte, a reuşit ceea ce nimeni nu a mai reuşit pe acest glob şi anume, cucerirea şi apoi formarea celui mai mare imperiu, pe uscat şi continuu, însumând nici mai mult nici mai putin decât colosala suprafaţă de 33 milioane de km2, întinzându- se de la Marea Chinei şi ajungând până în Europa de Est şi Sud-Est.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 11 Iunie, 2019 - 17:29

Scriu acest articol după alte două publicate înaintea alegerilor, care făceau o analiză a situaţiei politice din cea mai mare ţară din Asia Centrală, cu ritm de dzvoltare fulminant. O societate relativ tânără, căci şi-a căpătat independenţa în decembrie 1991 , părăsind fosta Uniune Sovietică şi tranformându-se din Republica Sovietică Kazakhstan în Republica Kazakhstan.

            Ţara a ajuns la un ritm de dezvoltare demn de invidiat, devenind una dintre cele 30 de state ale lumii ca ritm de dezvoltare şi prima din Asia Centrală.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 10 Iunie, 2019 - 11:33

Dezvoltarea economiei naţionale a fost opţiunea numărul unu pentru Kazakhstan, care şi-a declarat târziu independenţa, în decembrie 1991 şi de 28 de ani, sub o conducere înţeleaptă şi fermă, ţara a reuşit o performanţă  greu de egalat în lume. Un exemplu îl constituie producţia de ţiţei, care a atins un nivel record de 1,9 milioane de barili pe zi la începutul anului 2019, cu tendinţe constante de creştere. Astfel, timp de 10 ani şi-a mărit producţia de ţiţei cu 40%.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 3 Iunie, 2019 - 11:55

De cum am auzit de organizarea acestui Forum, cu o veche tradiţie, fiind a XVI-a reuniune mondială în Kazakhstan, ţară despre care de câteva luni bune scriu o carte, mi-am zis că, în calitate de Directorul General al Revistei “Monitorul Drepturilor Omului”, oficiosul Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului, cu o prezenţa continuă în România de 20 de ani încoace, trebuie să ajung şi eu să văd şi să asist la ce preocupări are media internaţională în condiţiile unei posibile crize, provocată în mare parte de reţelele de socializare, de rapiditatea schimbărilor din industria IT, dar şi

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 27 Mai, 2019 - 13:26

...pentru funcția de președinte din Kazakhstan. Cu trei săptămâni în urmă vă promiteam că vă voi prezenta culisele alegerilor anticipate şi, desigur, candidaţii înscrişi şi validaţi pentu funcţia supremă în Republica Kazakhstan.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 20 Mai, 2019 - 10:07

Familiile kazakhe din mediul rural iubesc mult caii. În limba kazakhă există cel puţin 21 de termeni pentru cuvântul cal, fiecare exprimând o caracteristică aparte şi peste 30 de cuvinte şi expresii pentru a descrie culoarea robei calului. Un cal de rasă este considerat un cadou scump şi e foarte apreciat. În zona rurală băieţii învaţă să călărească de la o vârstă fragedă.

O parte a populaţiei locuieşte în oraşe moderne, totuşi, multe tradiţii, mâncăruri şi meşteşuguri poartă amprenta modului de viaţă nomad al strămoşilor.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 13 Mai, 2019 - 14:53

Republica Kazakhstan reprezintă locul în care vechiul întâlneşte noul şi unde semnele de civilizaţie occidentale se îmbină armonios cu vechile tradiţii.

            Bucătăria tradiţională a Kazakhstanului, specifică unui popor nomad, este axată pe preparate din carne de cal şi de oaie, precum şi diferite produse lactate de la aceleaşi animale. De sute de ani kazakhii au fost păstori care au crescut în special cai, cămile şi oi, animale folosite pentru transport, confecţionarea de haine şi asigurarea hranei.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 6 Mai, 2019 - 17:13

Din statistici oficiale am aflat cu toţi cum această frumoasă ţară, România, denumită în mod creştinesc  de Papa Ioan Paul al II-lea, atunci când ne-a vizitat ţara, „Grădina Maicii Domnului”, de 30 de ani încoace, imediat după Revoluţia Anticomunistă din Dececembrie 1989, încet dar sigur, a intrat într-un ritm de depopulare şi de distrugere a tot ce este românesc, acţionându-se metodic, prin toate modurile mai mult sau mai puţin academice la acest lucru.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 30 Aprilie, 2019 - 20:28

De câteva luni, am intrat în febra studiului şi în documentarea privind un stat precum Kazahstanul.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 22 Aprilie, 2019 - 12:20

Kazakhstan a propus, în anul 2012, ca “Drumul mătăsii” să intre în patrimonial UNESCO, de atunci a evoluat foarte mult până în zilele noastre. Termenul de drum al mătăsii este folosit pentru a descrie o vastă reţea de comunicaţii terestre şi maritime, şi mai nou feroviare, care să conecteze Orientul Îndepărtat, respectiv China, Asia Centrală, India, Persia şi Turcia până în zona Mării Mediterane.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 8 Aprilie, 2019 - 14:39

Da, determinată de politicienii pe care de- a lungul acestei  perioade de capitalism- de junglă, de reformă neîmplinită şi mereu restartată, au divizat- o şi îngenuncheat- o pentru singura vină că a crezut în minciunile lor şi i- au votat.

Da, de instituţii care au fost îndrumate să se subordoneze unor politicieni ajunşi în fruntea ţării  cu înclinări şi instincte totalitare şi dictatoriale.

Da, de şefi de instituţii care au ignorat fişa postului lor, crezând că pot şi de ce nu să fie mai presus de lege.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 1 Aprilie, 2019 - 12:36

Kazakhstanul, este o ţară foarte bogată, nu bogată în resurse naturale, multe dintre ele încă neexploatate sau exploatate la capacitate maximă.

Dacă spun că, în subsolul acestei ţări, se găseşte tot tabelul lui Mendeleev, cred că, v- am spus totul despre ce bogăţii are această mare ţară. Rezervele de uraniu din solul ţării situează ţara pe locul trei în lume. De asemenea, Kazakhstanul, are cantităţi însemnate de petrol, gaze naturale, cărbune, cupru, zinc, mangan, fier şi aur.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 25 Martie, 2019 - 16:24

A noua ţară a lumii ca mărime, după aria teritoriului, e firesc să aibă şi multe ţări vecine, cu care s- a aflat şi se află într-o bună vecinătate şi respect reciproc. Are hotar- în direcţia acelor de ceas- începând cu nordul:  Rusia, apoi Republica Populară Chineză, urmată de Kârgâstan, şi de Uzbekistan precum şi Turkmenistan. Dar are şi o deschidere importantă la malul Mării Caspice, de circa 2000 KM.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 18 Martie, 2019 - 11:55

Nu cred că greşesc atunci când am scris „o ţară parte a două imperii”, atâta timp cât acest mare spaţiu  a aparţinut, istoric pentru prima dată,  unui mare imperiu, cel al lui Ginghis Han, imperiu mongol şi- a doua oară imperiului rus.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 12 Martie, 2019 - 12:46

An de an, păstrez un moment de reculegere în taina mea pentru cel ce- a fost şi va rămâne unul dintre cei mai buni prieteni ai mei.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 11 Martie, 2019 - 18:00

Kazakhstan, pe numele oficial Republica Kazakhstan, este o ţară transcontinentală, din Asia Centrală, cu un mic teritoriu la vest de râul Ural, ceea ce ne permitem să afirmăm  că,  face parte din Europa geografică.

Kazakhstan este, de altfel, situată în Eurasia, în partea de N-V a Asiei Centrale şi de sud-est a Europei Răsăritene, cu ieşire la Marea Caspică. Cu o suprafaţă de 2,724,900 km pătraţi, este a noua ţară ca mărime după Rusia, Canada, SUA, China, Brazilia, Australia, India, Argentina, urmată de Algeria.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 4 Martie, 2019 - 14:18

Care Justiţie trebuie protejată, oameni buni?!?

Justiţia concepută de  Băsescu şi Macovei, în stil mafiot, care au distrus-o, au umilit-o şi au îngenuncheat-o, pusă să încalce legea, să-i execute pe toţi cei care li se opuneau, numind în fruntea ei toate cozile de topor, toate persoanele corupte şi dispuse la compromis, la crimă organizată, la execuţii la comanda lor şi a celor pe care i-au folosit drept vectori ai luptei anticorupţie?

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 25 Februarie, 2019 - 10:00

După ce am cunoscut o ţară – KAZAKHSTAN - care realmente m-a fascinat, am avut curiozitatea să-l cunosc şi pe ambasadorul acestei ţări în România, în persoana Excelenţei Sale, domnul Daulet Batrashev.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 18 Februarie, 2019 - 17:09

De mai bine de 23 de ani lucrăm cu CEDO, sau, mai precis, de când România, în anul de graţie 1996, a semnat Protocolul cu această onorată Curte. De atunci şi până azi am sesizat Curtea în mii de cazuri, ca reprezentanţi ai unor români care au considerat că în România le-au fost încălcate de către instituţiile statului drepturile fundamentale şi nu numai, care şi-au pus încrederea în noi ca instituţie a Societăţii civile – Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului (OADO).

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 11 Februarie, 2019 - 14:11

Dintr-un popor nomad, urmaşi ai mongolilor lui Gingis Han, crescători de animale, oricând gata de migrare, Kazakhstanul astăzi este o ţară modernă, de tip european.

            Dintr-o stepă aridă şi un teritoriu imens, unde trăiau haotic animale sălbatice, vânători şi crescători de animale domestice, s-a ajuns, după secole, să ne trezim cu o ţară în subsolurile căreia se găsesc toate elementele din tabelul lui Mendeleev, dar şi cu cantităţi masive de gaze, ţiţei şi de uraniu, fiind a treia ţară din lume la producţia de uraniu.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 3 Februarie, 2019 - 18:20

 Am plecat în călătorie spre Almaty cu noaptea în cap. O ceaţă rebelă ne-a întârziat cu o oră şi jumătate îmbarcarea planificată. După un zbor liniştit de o oră şi 50 de minute am aterizat în fosta capitală a Kazakhstanului până în 1977, când a fost „detronată” de Astana, păstrându-şi doar statutul de capitală economică.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 28 Ianuarie, 2019 - 17:09

Am mai avut ierni, dar ca asta parcă nu a fost niciuna pentru contemporanii noştri!

Suntem de-abia la mijlocul iernii şi un virus gripal, de o virulenţă rar întâlnită, a produs până acum, când scriu aceste rânduri, deja 39 de decese şi peste 6.800 de cazuri de gripă în rândul copiilor şi al bătrânilor.

Şi perspectivele sunt în continuare sinistre!

Se va declara o epidemie de gripă după ce toate şcolile au fost închise pentru patru zile şi o parte din spitale au interzis vizitele la cei internaţi, accesul fiind permis exclusiv personalului angajat.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 21 Ianuarie, 2019 - 13:34

 Am petrecut 5 zile de maximă şi activă poveste frumoasă de călătorie în capitala Kazakhstanului – Astana, timp în care am vizitat şi admirat o mare parte din minunile arhitecturale ale oraşului, de la celebrul centru care înglobează, în oglindă, Palatul Preşedintelui, iar în dreapta şi în stânga acestuia se află clădirea Curţii Supreme de Justiţie şi, respectiv, Palatul Parlamentului.

            Chiar în faţa Preşedenţiei urmează apoi, în formă de potcoavă, Guvernul cu toate ministerele.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 14 Ianuarie, 2019 - 20:35

Mi-am început călătoria din România spre Kazakhstan cu propria maşină, de la Bucureşti la Chişinău, capitala Republicii Moldova, parcurgând un drum de 690 de km. într-un final de toamnă geros şi, evident, deloc prietenos. La Chişinău m-a aşteptat un prieten vechi şi bun, de care mă leagă nenumărate amintiri frumoase. Este nimeni altul decât domnul Vasile BATCU, până nu demult Preşedinte al IPA Secţia Moldova, omul care avea să-mi fie alături în lungul nostru preiplu, de 14 zile, până în îndepărtata Asie Centrală.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 3 Ianuarie, 2019 - 18:55

Cu momente în care am învăţat unii de la alţii, ne-am bucurat, ne-am întristat, ne-am schimbat, ne-am propus să fim mai buni, mai iubitori, mai iertători, şi că indiferent de problemele le-am avut şi încă le mai avem, viaţa va merge înainte.

          Să fim sănătoşi, fericiţi şi voioşi în anul care tocmai a venit.

          Se spune „Sărbători fericite!”, în condiţiile în care nu  sărbătorile trebuie să fie fericite, ci oamenii!

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 27 Decembrie, 2018 - 23:09

  Zilele trecute m-am întors dintr-o ţară care m-a fascinat cu adevărat!

            M-am aventurat în această frumoasă călătorie într-o perioadă de timp mai mult câinoasă decât plăcută în stepa Asiei Centrale, unde vânturile nu contenesc, dublate de temperaturi cu valori negative, cu multe grade minus.

            Ca să înţelegeţi de ce m-a uimit această ţară – Kazahstan – ar trebui să vă dau câteva repere din conţinutul geografic şi istoric al ei.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 17 Decembrie, 2018 - 08:00

Nu a trebuit să treacă mult timp de la ultimele acte teroriste din Europa şi, folosind acelaşi mod de operare, respectiv intrarea într-o mulţime paşnică cu un camion – cazul Nisa, cu un microbuz – cazul Londra şi Barcelona – şi iată acum, fix la noi în ţară, cu un autoturism, că vorba aia, nu aparţinem şi noi U.E.!?! S-a întâmplat la un Mall din oraşul Brăila.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 10 Decembrie, 2018 - 14:36

Cu 70 de ani în urmă,  la 10 decembrie 1948, la New York, cele 54 state ale lumii care au pus bazele NAŢIUNILOR UNITE, au elaborat şi semnat Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, document în interiorul căruia se găsesc 30 de articole, dintre care 28 statuează drepturile fundamentale ale omului, iar două articole priveau înfiinţarea de instituţii care să  aplice şi să gestioneze respectarea acestor drepturi.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 3 Decembrie, 2018 - 11:14

 De ani buni, pe toate canalele media, s-a declanşat o dezbatere naţională pe tema unei noi „legi a pensiei”, care ar revoluţiona însuşi conceptul de pensionare.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 26 Noiembrie, 2018 - 17:23

 Nu de mult, mai precis pe data de 13 noiembrie 2018, în Parlamentul European, România a fost pusă la zid, printr-o Rezoluţie şi un MCV, ambele mai degrabă ruşinoase şi mincinoase decât bazate pe adevăr şi expertiză corectă.

Tip publicație: Intrare blog