Publicat: 14 Decembrie, 2011 - 05:10
Analist politic

Postări de Florentin SCALEŢCHI

Luni, 7 Octombrie, 2019 - 11:09

Crime, violuri, răpiri, agresiuni sexuale, agresiuni fizice, agresiuni verbale, accidente pe fondul consumului de alcool şi droguri, este tot ce poate fi mai odios pentru o societate!

Este clar că avem mari probleme în ţara noastră!!!

Cum să nu ne întrebăm noi, oamenii, retoric aş spune, unde este statul? Unde sunt organele lui?  Cine ne garanteză siguranţa de zi cu zi? Pentru ce plătim statului taxe şi impozite?

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 30 Septembrie, 2019 - 11:00

Jidvei, o localitate  pe Valea Tîrnavei, bine cunoscută românilor prin podgoriile ei de struguri dar şi prin producţia de vin din soiuri superioare, şi de ce nu, prin „Fetele de la Căpâlna”,  toate aceste lucruri fiind numai câteva repere care demult au intrat în galeria naţională ca un brand de ţară cunoscut în toate colţurile ţării dar şi pe multe meridiane ale lumii. ”Jidvei”, o afacere de familie

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 16 Septembrie, 2019 - 16:08

De mai bine de un an, nu mai deschizi un televizor sau asculţi o ştire la radio, că sigur, vei afla că la sfârşitul anului avem alegeri prezidenţiale şi vezi doamne trebuie să ne pregătim, cu ce oare numai ei ştiu. Asistăm la o îmbulzeală de candidaţi, care  mai de care mai preocupati de soarta acestei ţări. Avem de data asta şi mai multe femei candidaţi, nu de alta dar, am cam făcut discriminare timp de 30 de ani, cu sexul frumos. Poate anul acesta vor fi mai favorite electoratului român.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 9 Septembrie, 2019 - 15:02

Marea Caspică  este cel mai mare lac din lume, aşezat la hotarul Europei şi Asiei, se întinde de la nord la sud pe aprox. 1200 km. Pe parcursul istoriei, Marea Caspică a avut circa 70 de nume: Marea Hyrcană, Marea Hvalână, Marea Hazară, Marea Abescună , Marea Saray, Marea Derbent, Sihai şi alte denumiri provenite de la naţionalităţi şi triburi diferite.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 26 August, 2019 - 11:27

În prezent, omenirea se confruntă cu noi provocări la nivel mondial. În ceea ce priveşte Kazakhstanul, ca ţară, se evidenţiază cu zece noi provocări cheie. Şi desigur, ele au fost luate în considerare în cazul în care se intenţionează realizarea de noi succese. Prima provocare priveşte accelerarea timpului istoric care chiar a depăşit aşteptările. Lumea se modifică ameţitor de rapid, iar ritmul schimbărilor, care se petrec în jurul Kazakhstanului este uimitor. În ultimii 60 de ani populaţia globală s- a triplat, iar în anul 2050 va atinge cifra de 9 miliarde de oameni.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 19 August, 2019 - 14:21

Strategia Kazakhstan- 2050- a fost concepută în doi timpi, şi anume o strategie Kazakhstan 2030 şi continuă cu următoarea strategie Kazakhstan 2050.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 12 August, 2019 - 17:46

 Sistemul de educație din Kazahstan, care include o serie de niveluri distincte, a avut un rol esențial în a ajuta acest fost membru al Uniunii Sovietice defunct să realizeze un succes economic și politic. În următorul articol voi prezenta în detaliu sistemul de educație al țării, descriind elementele de bază asociate cu fiecare dintre nivelurile menționate mai sus.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 5 August, 2019 - 15:01

Suntem o naţiune de-a dreptul de invidiat, cu marea şansă pe care ne-o oferă mass-media autohtonă, aceea de a fi permanent racordaţi la ştiri care mai de care mai importante pentru existenţa noastră, doă opnia domniilor lor!.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 29 Iulie, 2019 - 14:11

Kazakhstan, ca orice stat modern al lumii, participă constant la competiţii internaţionale şi în special la toate Jocurile Olimpice, căştigând mai multe medalii la box.

            Oraşul Almaty a participat de două ori la alegerile pentru a deveni gazda Jocurilor Olimpice de iarnă în 2014 şi din nou, pentru ediţia JO de iarnă din 2022.

            Fotbalul este cel mai popular sport în Kazakhstan.  În ultimul timp, echipe de club kazakhe şi naţionala au intrat în câteva rânduri în competiţie şi cu cele româneşti.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 23 Iulie, 2019 - 16:36

Republica Kazakhstan are o cultură bine articulată, bazată pe economia pastorală nomadă a locuitorilor. Islamul a fost indus în Kazakhstan între secolele VII-XII. Cultura kazakhă este în mare măsură influenţată de destinul de viaţă nomadă. Deoarece creşterea animalelor era esenţială pentru stilul de viaţă tradiţional al kazakhilor, majoritatea practicilor şi obiceiurilor lor nomade se referă într-un fel la efectivle de animale.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 15 Iulie, 2019 - 10:10

Nu ştiu ce lipseşte din ADN-ul românilor dacă nici acum, după 30 de ani de la Revoluţia din decembrie ’89, ei nu îşi respectă foştii deţinuţi politici, martirii neamului, cei care au mers până la sacrificiul suprem pentru ţara lor şi au rezistat ciumei comuniste. Acest sistem odios, „importat” de la Stalin şi Kim ir Sen a făcut genocid în rândul acestor eroi, mergând până la exterminarea a circa două milioane de conaţionali. De ce oare nu luăm exemplul altor popoare care an de an îşi onorează şi celebrează eroii, le fac muzee şi monumente, iar copiii învaţă la şcoli despre ei şi istoria lor. Îţi plânge inima când asculţi poveştile acestor eroi, te cutremuri când constaţi ce metode de teroare fizică şi spihică a putut să genereze acest sistem securisto-comunisto-stalinist!

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 8 Iulie, 2019 - 12:38

Un stat mare cum este Kazakhstanul, de fapt al 9-lea în lume ca suprafaţă, are fără doar şi poate nenumărate locuri turistice de atracţie, care merită descoperite şi admirate. Multe din aceste locuri aparţin frumuseţilor naturale, ale florei, faunei şi geografiei spaţiale, în care geniul uman a intervent şi le-a modelat pentru propria naţiune, devenind locuri de interes mondial.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 1 Iulie, 2019 - 10:36

Este binecunoscut faptul că Marea câmpie a dat lumii hipologia (cultura despre cai)  şi cultura călăreţilor.

Pentru prima dată domesticirea calului de către om a avut loc pe teritoriul Kazahstanului,  după  cum  reiese din  săpăturile   din   aşezarea   Botai, din nordul  ţării.

Îmblânzirea calului le-a dat strămoşilor kazakhi superioritatea de neconceput la acel moment şi, la scară   planetară,   a făcut cea   mai mare revoluţie în economie şi în afacerile militare.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 18 Iunie, 2019 - 10:17

Nu se poate face o apreciere corectă a tradiţiilor şi obiceiurilor populare ale poporului kazakh, dacă nu am trece în revistă geneza acestui popor, începând cu strămoşul lor, marele luptător şi conducător al dinastiei Ginghis Han, care, cu o inteligenţă şi o dibăcie uluitoare, aparte, a reuşit ceea ce nimeni nu a mai reuşit pe acest glob şi anume, cucerirea şi apoi formarea celui mai mare imperiu, pe uscat şi continuu, însumând nici mai mult nici mai putin decât colosala suprafaţă de 33 milioane de km2, întinzându- se de la Marea Chinei şi ajungând până în Europa de Est şi Sud-Est.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 11 Iunie, 2019 - 17:29

Scriu acest articol după alte două publicate înaintea alegerilor, care făceau o analiză a situaţiei politice din cea mai mare ţară din Asia Centrală, cu ritm de dzvoltare fulminant. O societate relativ tânără, căci şi-a căpătat independenţa în decembrie 1991 , părăsind fosta Uniune Sovietică şi tranformându-se din Republica Sovietică Kazakhstan în Republica Kazakhstan.

            Ţara a ajuns la un ritm de dezvoltare demn de invidiat, devenind una dintre cele 30 de state ale lumii ca ritm de dezvoltare şi prima din Asia Centrală.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 10 Iunie, 2019 - 11:33

Dezvoltarea economiei naţionale a fost opţiunea numărul unu pentru Kazakhstan, care şi-a declarat târziu independenţa, în decembrie 1991 şi de 28 de ani, sub o conducere înţeleaptă şi fermă, ţara a reuşit o performanţă  greu de egalat în lume. Un exemplu îl constituie producţia de ţiţei, care a atins un nivel record de 1,9 milioane de barili pe zi la începutul anului 2019, cu tendinţe constante de creştere. Astfel, timp de 10 ani şi-a mărit producţia de ţiţei cu 40%.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 3 Iunie, 2019 - 11:55

De cum am auzit de organizarea acestui Forum, cu o veche tradiţie, fiind a XVI-a reuniune mondială în Kazakhstan, ţară despre care de câteva luni bune scriu o carte, mi-am zis că, în calitate de Directorul General al Revistei “Monitorul Drepturilor Omului”, oficiosul Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului, cu o prezenţa continuă în România de 20 de ani încoace, trebuie să ajung şi eu să văd şi să asist la ce preocupări are media internaţională în condiţiile unei posibile crize, provocată în mare parte de reţelele de socializare, de rapiditatea schimbărilor din industria IT, dar şi

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 27 Mai, 2019 - 13:26

...pentru funcția de președinte din Kazakhstan. Cu trei săptămâni în urmă vă promiteam că vă voi prezenta culisele alegerilor anticipate şi, desigur, candidaţii înscrişi şi validaţi pentu funcţia supremă în Republica Kazakhstan.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 20 Mai, 2019 - 10:07

Familiile kazakhe din mediul rural iubesc mult caii. În limba kazakhă există cel puţin 21 de termeni pentru cuvântul cal, fiecare exprimând o caracteristică aparte şi peste 30 de cuvinte şi expresii pentru a descrie culoarea robei calului. Un cal de rasă este considerat un cadou scump şi e foarte apreciat. În zona rurală băieţii învaţă să călărească de la o vârstă fragedă.

O parte a populaţiei locuieşte în oraşe moderne, totuşi, multe tradiţii, mâncăruri şi meşteşuguri poartă amprenta modului de viaţă nomad al strămoşilor.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 13 Mai, 2019 - 14:53

Republica Kazakhstan reprezintă locul în care vechiul întâlneşte noul şi unde semnele de civilizaţie occidentale se îmbină armonios cu vechile tradiţii.

            Bucătăria tradiţională a Kazakhstanului, specifică unui popor nomad, este axată pe preparate din carne de cal şi de oaie, precum şi diferite produse lactate de la aceleaşi animale. De sute de ani kazakhii au fost păstori care au crescut în special cai, cămile şi oi, animale folosite pentru transport, confecţionarea de haine şi asigurarea hranei.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 6 Mai, 2019 - 17:13

Din statistici oficiale am aflat cu toţi cum această frumoasă ţară, România, denumită în mod creştinesc  de Papa Ioan Paul al II-lea, atunci când ne-a vizitat ţara, „Grădina Maicii Domnului”, de 30 de ani încoace, imediat după Revoluţia Anticomunistă din Dececembrie 1989, încet dar sigur, a intrat într-un ritm de depopulare şi de distrugere a tot ce este românesc, acţionându-se metodic, prin toate modurile mai mult sau mai puţin academice la acest lucru.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 30 Aprilie, 2019 - 20:28

De câteva luni, am intrat în febra studiului şi în documentarea privind un stat precum Kazahstanul.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 22 Aprilie, 2019 - 12:20

Kazakhstan a propus, în anul 2012, ca “Drumul mătăsii” să intre în patrimonial UNESCO, de atunci a evoluat foarte mult până în zilele noastre. Termenul de drum al mătăsii este folosit pentru a descrie o vastă reţea de comunicaţii terestre şi maritime, şi mai nou feroviare, care să conecteze Orientul Îndepărtat, respectiv China, Asia Centrală, India, Persia şi Turcia până în zona Mării Mediterane.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 8 Aprilie, 2019 - 14:39

Da, determinată de politicienii pe care de- a lungul acestei  perioade de capitalism- de junglă, de reformă neîmplinită şi mereu restartată, au divizat- o şi îngenuncheat- o pentru singura vină că a crezut în minciunile lor şi i- au votat.

Da, de instituţii care au fost îndrumate să se subordoneze unor politicieni ajunşi în fruntea ţării  cu înclinări şi instincte totalitare şi dictatoriale.

Da, de şefi de instituţii care au ignorat fişa postului lor, crezând că pot şi de ce nu să fie mai presus de lege.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 1 Aprilie, 2019 - 12:36

Kazakhstanul, este o ţară foarte bogată, nu bogată în resurse naturale, multe dintre ele încă neexploatate sau exploatate la capacitate maximă.

Dacă spun că, în subsolul acestei ţări, se găseşte tot tabelul lui Mendeleev, cred că, v- am spus totul despre ce bogăţii are această mare ţară. Rezervele de uraniu din solul ţării situează ţara pe locul trei în lume. De asemenea, Kazakhstanul, are cantităţi însemnate de petrol, gaze naturale, cărbune, cupru, zinc, mangan, fier şi aur.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 25 Martie, 2019 - 16:24

A noua ţară a lumii ca mărime, după aria teritoriului, e firesc să aibă şi multe ţări vecine, cu care s- a aflat şi se află într-o bună vecinătate şi respect reciproc. Are hotar- în direcţia acelor de ceas- începând cu nordul:  Rusia, apoi Republica Populară Chineză, urmată de Kârgâstan, şi de Uzbekistan precum şi Turkmenistan. Dar are şi o deschidere importantă la malul Mării Caspice, de circa 2000 KM.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 18 Martie, 2019 - 11:55

Nu cred că greşesc atunci când am scris „o ţară parte a două imperii”, atâta timp cât acest mare spaţiu  a aparţinut, istoric pentru prima dată,  unui mare imperiu, cel al lui Ginghis Han, imperiu mongol şi- a doua oară imperiului rus.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 12 Martie, 2019 - 12:46

An de an, păstrez un moment de reculegere în taina mea pentru cel ce- a fost şi va rămâne unul dintre cei mai buni prieteni ai mei.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 11 Martie, 2019 - 18:00

Kazakhstan, pe numele oficial Republica Kazakhstan, este o ţară transcontinentală, din Asia Centrală, cu un mic teritoriu la vest de râul Ural, ceea ce ne permitem să afirmăm  că,  face parte din Europa geografică.

Kazakhstan este, de altfel, situată în Eurasia, în partea de N-V a Asiei Centrale şi de sud-est a Europei Răsăritene, cu ieşire la Marea Caspică. Cu o suprafaţă de 2,724,900 km pătraţi, este a noua ţară ca mărime după Rusia, Canada, SUA, China, Brazilia, Australia, India, Argentina, urmată de Algeria.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 4 Martie, 2019 - 14:18

Care Justiţie trebuie protejată, oameni buni?!?

Justiţia concepută de  Băsescu şi Macovei, în stil mafiot, care au distrus-o, au umilit-o şi au îngenuncheat-o, pusă să încalce legea, să-i execute pe toţi cei care li se opuneau, numind în fruntea ei toate cozile de topor, toate persoanele corupte şi dispuse la compromis, la crimă organizată, la execuţii la comanda lor şi a celor pe care i-au folosit drept vectori ai luptei anticorupţie?

Tip publicație: Intrare blog