Publicat: 29 Septembrie, 2015 - 10:38

Postări de Ion ILIESCU

Vineri, 13 Aprilie, 2018 - 20:54

Am decis să ies din tăcerea pe care mi-am impus-o în legătură cu acțiunile justiției în cazul dosarelor generic numite ”Revoluția” și ”Mineriada”, din obligația de a lămuri câteva lucruri. Prima observație se referă la finalitatea acestor dosare, finalitate care nu mai are nicio legătură cu aflarea adevărului despre acele evenimente.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 16 Februarie, 2018 - 17:34

Intervin foarte rar în spațiul public. Discreția a fost alegerea mea. Dacă fac asta acum, este pentru că mă simt obligată cu o explicație colegilor mei de muncă, atâția câți mai sunt în viață.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 11 Februarie, 2018 - 17:55

Am remarcat în aceste zile o polemică în spațiul public, al cărei obiect îl reprezintă activitatea Serviciului de Protecție și Pază. Regret că această polemică privește o instituție de ale cărei servicii am beneficiat încă de la înființarea ei, și care s-a comportat ireproșabil în toți acești ani, îndeplinindu-și sarcinile fixate prin lege cu profesionalism și abnegație, indiferent de contextul politic sau social.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 22 Decembrie, 2017 - 19:13

Se împlinesc, azi, 22 decembrie 2017, douăzeci și opt de ani de la victoria revoltei populare care a marcat începutul Revoluției Române.

 În decembrie 1989 în România a avut loc o Revoluţie, indiferent de ceea ce se străduiesc să acrediteze cei cărora acest act de demnitate nu le este pe plac. A fost o schimbare radicală de sistem politic, s-au schimbat dramatic instituţiile statului, natura lor, s-a trecut de la un regim totalitar la unul democratic. Au apărut insituţii noi, noi drepturi şi libertăţi civice, România s-a deschis spre lume.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 5 Decembrie, 2017 - 17:08

Am aflat cu tristețe vestea încetării din viață a fostului suveran al României, Mihai I. Viața sa, într-un secol agitat, plin de violențe și de schimbări dramatice, nu a fost nici simplă, nici ușoară. Și-a făcut datoria cu onoare, a luat decizii determinante pentru viitorul țării, în condiții dintre cele mai dificile.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 14 Iulie, 2017 - 09:40

Am aflat cu mare durere vestea încetării din viață a lui Augustin Buzura, personalitate a culturii naționale, scriitor care a marcat epoca sa, prin calitatea scriiturii și prin demnitatea cu care a înfruntat încercările vieții. Am avut privilegiul de a-l cunoaște îndeaproape și de a-l aprecia pentru calitățile sale umane. Om de mare discreție și modestie. Și un bun prieten.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 17 Aprilie, 2017 - 09:53

Din motive asupra cărora nu vreau să speculez, a revenit în dezbaterea publică o temă veche de opt ani: corectitudinea alegerilor prezidențiale din 2009. Spre surprinderea mea, și în totală neconcordanță cu realitatea, aceea de atunci, la care se adaugă amănunte necunoscute în epocă, Cosmin Gușă, patronul neconsolat al unei televiziuni suferinde, îmi atribuie mie eșecul candidatului PSD, Mircea Geoană. Afirmațiile sale constituie o minciună, pe care nu mă sfiesc s-o consider ordinară.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 5 Aprilie, 2017 - 13:33

Am primit, cu ceva vreme în urmă, o invitație la evenimentul organizat azi la Academia Română, eveniment prilejuit de aniversarea a 150 de ani de la inaugurarea Societății Române și de la înființarea Bibliotecii Academiei. Invitația făcea referire la și la o intervenție în cadrul evenimentului. Sigur aveam ceva de spus, relațiile mele cu Academia, ca instituție, și cu mulți dintre membrii Academiei, au fost excelente în decursul timpului.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 22 Decembrie, 2016 - 15:22

Se împlinesc 27 de ani de la un moment definitoriu din istoria României, un moment de demnitate și curaj, de solidaritate, al poporului român. Căderea regimului ceaușist, o dictatură personală, care a făcut imposibilă o schimbare pașnică la nivel politic și economic, este simbolul căderii ”comunismului” în Estul Europei.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 1 Noiembrie, 2016 - 13:29

Regret că trebuie să folosesc această sintagmă, dar citind ceea ce scrie Lucian Isar pe site-ul său, nu se poate să nu-ți pui întrebări despre mobilul obsesiei în privința guvernatorului BNR, Mugur Isărescu,  pe care și-o cultivă și afișează cu obstinație domnul respectiv. Care, precum un copil ”silitor”, bagă degetele în ochii învățătorului, tot o fi remarcat, cât de bun ar fi el pentru postul de guvernator, după plecarea obiectului obsesiei sale. A fost remarcat, nicio grijă. Ei, și?

 

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 25 Octombrie, 2016 - 14:54

Aniversăm  Ziua Armatei Române, dată legată de momentul în care obiectivul politic, și național, al participării României la cel de-al Doilea Război Mondial: reîntregirea țării cu teritoriile pierdute ca urmare a acțiunii puterilor revizioniste din epoca anilor 30, a fost atins. Anul acesta aniversarea are o semnificație specială: s-au împlinit 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, când, tot prin jertfa ostașilor și ofițerilor români, ne-am atins alt obiectiv al interesului național: desăvârșirea unității tuturor românilor într-un stat național.

 

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 25 Octombrie, 2016 - 10:44

Am aflat cu profundă tristețe vestea morții lui Radu Câmpeanu, fostul președinte al Partidului Național Liberal, om politic ce a marcat anii de început ai revenirii României la democrație. A fost un om dedicat ideii de servire a interesului public, un continuator al valorilor și proiectelor liberalismului românesc interbelic.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 21 Octombrie, 2016 - 11:36

Am aflat cu profundă tristețe vestea morții lui Radu Câmpeanu, fostul președinte al Partidului Național Liberal, om politic ce a marcat anii de început ai revenirii României la democrație. A fost un om dedicat ideii de servire a interesului public, un continuator al valorilor și proiectelor liberalismului românesc interbelic.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 30 Septembrie, 2016 - 20:04

Am aflat cu profundă tristețe vestea morții fostului președinte al Statului Israel, Shimon Peres, un mare prieten al României. Viața sa se confundă cu istoria statului pe care l-a servit, și în fruntea căruia a fost în ultimii ani ai vieții sale. Destinul său a fost comun multor evrei din Estul Europei, care și-au urmat visul întemeierii unui stat propriu. Nu în ultimul rând a fost un om de stânga, fidel valorilor ei, care și-a început cariera politică în Mapai, organizație înființată și condusă de o altă figură legendară a Israelului, David Ben-Gurion.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 1 August, 2016 - 18:47

Am aflat cu tristețe vestea morții Reginei Ana, și transmit întreaga mea compasiune pentru această grea pierdere Regelui Mihai și membrilor familiei regale. Am avut privilegiul să o cunosc, și am apreciat felul în care, trecând peste o istorie care nu a fost clementă, până la urmă, cu niciunul dintre noi, ținea la România. Păstrez amintirea discuțiilor pe care le-am avut atât la Versoix, cât și la București, relația cu familia regală fiind una de respect și de asumare a responsabilităților pe care fiecare le-am avut și le avem față de români.

Dumnezeu să o odihnească în pace!

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 21 Iulie, 2016 - 08:33

         Am aflat cu tristețe vestea morții lui Radu Beligan, o figură de frunte a artei interpretative românești, actor, om de teatru, autor, profesor. Și-a dedicat viața teatrului, pe care l-a iubit cu pasiune. Teatrul a fost rațiunea sa de a exista.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 3 Iulie, 2016 - 19:09

Am aflat cu profundă tristețe vestea morții scriitorului și laureatului Premiului Nobel pentru Pace Elie Wiesel. Născut în România, la Sighetul Marmației, Elie Wiesel a cunoscut ororile Holocaustului, fiind deportat în lagărele de exterminare naziste, pentru ”vina” de a fi fost evreu. Scăpat din infern, a luptat pentru a face imposibilă repetarea acelor orori, pentru o lume în care antisemitismul, xenofobia, discriminările rasiale să nu mai fie posibile. A depus mărturie despre acele vremuri, a făcut o permanentă muncă de educație în rândul tinerelor generații.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 27 Iunie, 2016 - 13:43

   Am aflat cu tristețe vestea încetării din viață a lui Victor Atanasie Stănculescu, un om care, prin deciziile luate într-un moment decisiv al istoriei noastre recente, a contribuit la ieșirea din totalitarism și revenirea la democrație. Indiferent de controversele pe care le-a stârnit activitatea sa, în decembrie 1989, în calitatea de adjunct al Ministrului Apărării Naționale, a contribuit la succesul Revoluției Române și apoi la structurarea noilor instituții ale statului român.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 3 Mai, 2016 - 10:26

... membri ai Comitetului Executiv National.

Mă adresez dumneavoastră într-un moment pe care îl consider delicat pentru partid. Considerați acest mesaj drept expresia îngrijorării mele, îngrijorare determinată de evoluțiile la vârful partidului. Esența acestui mesaj este un apel la unitate și continuitate în PSD. Să nu repetăm greșeli ale trecutului, care ne-au costat.

Înainte de orice, partidul are responsabilități atât față de membrii și simpatizanții săi, de oamenii de stânga din România, cât și față de toți cetățenii.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 2 Martie, 2016 - 20:54

 Am aflat cu profundă îngrijorare despre problemele de sănătate ale Maiestății Sale, Regele Mihai, care trece prin momente dificile. Îi urez multă sănătate și puterea de a trece de această cumpănă a vieții. Prezența sa în spațiul public românesc a fost un exemplu de echilibru, și a contribuit la crearea unui climat de normalitate. Sper să revină cât mai repede cu putință la proiectele sale.

 

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 29 Februarie, 2016 - 09:35

Am primit, azi dimineață, acest text, însoțit de câteva fotografii. Mi s-a părut un punct de vedere corect, dincolo de radicalitatea tonului celui care a scris rândurile de mai jos. Cel care le-a scris nu este o persoană publică, și ține să rămână așa.

”Domnule Președinte,

Sunt surprins de virulența reacției unor ”jurnaliști” și ”reprezentanți ai societății civile” față de afirmația dumneavoastră de joi, când spuneați, citez: ”Acum să stăm să tot plângem morţii, în loc să tragem concluziile politice adecvate pentru tot procesul de dezvoltare al societăţii româneşti…”.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 26 Februarie, 2016 - 11:00

La sfârșitul întâlnirii de la Palatul Parlamentului, dedicată formării CPUN, prima instituție a noii democrații românești, am răspuns unor întrebări ale presei, legate de intenția redeschiderii dosarului ”Revoluția din decembrie”, și unor decizii ale Curții Europene a Drepturilor Omului, privitoare la plângerile unor rude ale victimelor din decembrie 1989.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 16 Februarie, 2016 - 18:29

Observ cu surprindere, alături de mulți dintre cetățenii României, un proces de limitare a unor drepturi și libertăți fundamentale, firești și normale într-o democrație. Acest proces este, indiferent de justificări, în totală contradicție cu prevederile Constituției României, ale Tratatelor fondatoare ale Uniunii Europene și ale Curții Europene a Drepturilor Omului.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 21 Decembrie, 2015 - 09:36

 Se împlinesc 26 de ani de victoria Revoluției Române din decembrie 1989, care a determinat o schimbare radicală de sistem. În aceste zile gândurile noastre se îndreaptă cu recunoștință și ca un pios omagiu către toți aceea care, prin jertfa lor, au făcut posibilă revenirea la democrație și la libertate. Putem avea poziții diferite despre ceea ce s-a întâmplat atunci. Memoria păstrează lucrurile în felul ei. Putem interpreta evenimentele în fel și chip, în numele libertății renăscute atunci.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 4 Decembrie, 2015 - 19:28

Cineva mi-a semnalat zilele trecute un articol din ”Cotidianul”, preluat de pe blogul celui care semnează ”Contele de Saint Germain”. Ce pune, printre altele, chiar dacă nu explicit, problema gândirii în clișee, care, paradoxal, a devenit o meserie de stăpân, cea a unor elite aflate în profundă confuzie, care caută soluții problemelor prezente, în trecutul deloc strălucit al României.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 4 Decembrie, 2015 - 17:05

Mulți ar fi tentați să creadă că 22 decembrie 1989 a însemnat momentul reconstrucției democrației românești. Ca să reconstruiești presupune să fi existat o construcție democratică reală în România interbelică. Cea existentă, extrem de șubredă, s-a prăbușit odată cu instaurarea dictaturii carliste. Nu aveam ce reconstrui, spre deosebire de cehoslovaci, spre pildă, care au o tradiție democratică solidă, lucru care le-a permis o tranziție liniștită, și o despărțire la fel de liniștită în două state, Cehia și Slovacia, după ieșirea din comunism.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 3 Decembrie, 2015 - 11:39

 Mulți ar fi tentați să creadă că 22 decembrie 1989 a însemnat momentul reconstrucției democrației românești. Ca să reconstruiești presupune să fi existat o construcție democratică reală în România interbelică. Cea existentă, extrem de șubredă, s-a prăbușit odată cu instaurarea dictaturii carliste. Nu aveam ce reconstrui, spre deosebire de cehoslovaci, spre pildă, care au o tradiție democratică solidă, lucru care le-a permis o tranziție liniștită, și o despărțire la fel de liniștită în două state, Cehia și Slovacia, după ieșirea din comunism.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 31 Octombrie, 2015 - 12:07

 Observ, nu fără îngrijorare, un extrem de periculos proces de rescriere, deformată și manipulatorie, a istoriei recente. Unii care nu au trăit și nu au cunoscut direct evenimentele, scriu, cu o lejeritate uimitoare, despre ce am trăit noi, ceilalți, și în comunism, și după aceea. Mai mult , au pretenția că dețin tot adevărul, că lucrurile pe care le știu ei-mijlocit-reprezintă singura variantă valabilă. Trebuie să gândești ca ei, să accepți că ai trăit ce spun ei, nu ce ai trăit tu.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 24 Octombrie, 2015 - 15:18

Doresc să fac câteva precizări legate de aparițiile mele în spațiul public, în ultimele zile:

 

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 30 Septembrie, 2015 - 09:51

Acesta nu este un pamflet! Nu mi-am propus să fac concurență nimănui. Este însă monoton, și până la urmă

Tip publicație: Intrare blog