Publicat: 14 Decembrie, 2011 - 05:05
Editorialist

Postări de Octavian ȘTIREANU

Luni, 11 Ianuarie, 2021 - 14:31

Mascarada din 6 ianuarie de la Capitoliu a fost ca finalul unei coride în care un matador invizibil a vrut să-i dea lui Trump lovitura de grație. N-a fost suficientă pedeapsa pe care deep state i-a dat-o în alegeri, mai trebuia ca imaginea lui să fie definitiv asociată cu violența și „atacul asupra democrației”. 

Tip publicație: Articol
Joi, 7 Ianuarie, 2021 - 13:17

Despre ce s-a întâmplat în aceste zile la Washington, fiecare crede ce-i convine.

De pildă, prinde teren ipoteza unor analiști fără parti pris-uri, dar cu mintea limpede, conform căreia „insurecția” a fost pregătită chiar de serviciile secrete americane tocmai pentru ca Trump să rămână lipit de astfel de imagini detestabile, iar politica americană nouă să câștige astfel un plus de audiență. Voi reveni.

Tip publicație: Articol
Luni, 4 Ianuarie, 2021 - 09:21

Cu o insolență care era de așteptat, coaliția iohannistă a arătat poporului plăcuța suedeză chiar din primele ore de guvernare: salarii, pensii și alocații înghețate, datorii de miliarde de euro, economia în cea mai mare cădere din UE (a se vedea AICI).

Tip publicație: Articol
Joi, 24 Decembrie, 2020 - 18:38

Premierul este cartea de vizită a unei țări. „Spune-mi ce premier ai ca să-ți spun ce țară ești”. Nivelul intelectual și gândirea politică ale unui șef de Guvern reprezintă în bună măsură imaginea țării respective. Personalitatea premierului influențează modul în care o țară este privită în afară și direcția în care ea se îndreaptă pe plan intern.

Ni-l putem imagina pe noul prim ministru Vasile Cîțu la întâlnirile cu omologii săi de prin Europa… O șansă ar fi ca Iohannis să-l țină ascuns, să nu ne facem de râs cu doi dintr-o dată, ne ajunge unul.

Tip publicație: Articol
Marţi, 22 Decembrie, 2020 - 09:59

Primul sondaj CURS după alegeri, difuzat luni seara,  arată o evoluţie spectaculoasă pentru Alianţa pentru Unirea Românilor, de la 9,8% la urne la 15%. AUR, care în numai câteva zile după alegeri și-a triplat numărul de membri,  depășește  în sondaj USR-PLUS, care este cotat cu 14%.

Tip publicație: Articol
Miercuri, 16 Decembrie, 2020 - 10:56

Alegerile au avut și alt fel de rezultate decât cele de la urne. Ele trebuie menționate, că pot fi învățătură de minte pentru viitor. Este vorba, în principal, despre faptul că o propagandă hidoasă și supradimensionată s-a dezumflat ca un balon spart de mărăcini, iar niște oameni cu ștaif, ce păreau niște guru electorali, s-au făcut de cacao.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 13 Decembrie, 2020 - 08:41

Octavian Andronic era inegalabil! De o creativitate infinită, cu un simț al observației fenomenal, zi de zi transforma te miri ce fapt de viață într-un eseu grafic. Penița abia dacă-i ținea ritmul gândului, vedea mereu ielele jucând și le îmblânzea țesându-le în linii  pe care numai el știe cum le putea așterne „din prima” pe hârtie ori pe monitorul tabletei.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 11 Decembrie, 2020 - 10:34

Prin semnificațiile rezultatelor și consecințele provocate, recentele alegeri sunt, probabil, printre cele mai spectaculoase din ultimii ani. BEC a anunțat, în sfârșit, rezultatele finale, astfel că sunt posibile niște concluzii succinte, în primă lectură.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 9 Decembrie, 2020 - 00:49

Formarea guvernului e o bună gumă de mestecat pentru imaginația curioșilor. Spectacolul împărțirii cașcavalului este interesant dintotdeauna, dar se va stinge ca un foc de artificii.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 7 Decembrie, 2020 - 00:43

Calculele făcute de Iohannis în declarația de luni seara sunt stupefiante: a adunat voturile obținute de PNL și USR-PLUS la alegerile din 2016 și din 2020 și, gata, aritmetica marelui meditator pe bani i-a dat 50% plus 1, deci aceste partide trebuie să facă guvernul în 2020.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 4 Decembrie, 2020 - 00:36

Spectacolul electoral dat de „preşedinte” în ultimele zile este revoltător şi trist. Iar ce-a făcut de Ziua naţională a pus capac.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 24 Noiembrie, 2020 - 00:15

Faimosul buget de miliarde al UE este blocat. Cauza oficială ar fi refuzul Poloniei, Ungariei și al Sloveniei de a-l vota. Dar tot cauză poate fi considerată și ambiția celeilalte părți - „oligarhia europeană”, cum se exprima premierul polonez -  de a condiționa alocările bugetare de criteriul politic al statului de drept, pe care fiecare-l înțelege cum vrea.

Până acum nu se știe care dintre părți va arăta celeilalte plăcuța suedeză.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 20 Noiembrie, 2020 - 18:30

 Limbajul politic s-a mai îmbogățit cu un cuvânt: rumegatul. I-l datorăm lui Werner Iohannis. Întâiul meditator al țării a spus deunăzi despre ministrul Sănătății că face afirmații „un pic nerumegate”.

Referirea era la faptul că acesta, când a fost întrebat cine e de vină pentru tragedia de la Piatra Neamț,  a spus că „toți suntem de vină”. Greșit! Acest răspuns al lui Tătaru este nerumegat, a spus Werner.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 17 Noiembrie, 2020 - 00:20

Singurul lucru cert în urma tragediei de la Piatra Neamț sunt perchezițiile. În rest, e ceață totală despre cauze și, mai ales, despre ce trebuie făcut începând de mâine.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 10 Noiembrie, 2020 - 19:11

Alegerile din America n-au fost între Trump și Biden. Ele au reprezentat doar ocazia potrivită pentru o confruntare la câmp deschis între două opțiuni cardinale pentru viitorul omenirii.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 9 Noiembrie, 2020 - 11:07

Până la această oră nu există un comunicat oficial al  rezultatelor alegerilor din SUA. Nicio autoritatea electorală a vreunui stat nu a anunțat scorul final al scrutinului. Suntem în situația stranie în care presa americană este cea care și-a asumat rolul de a fi comunicatorul rezultatelor. Biden s-a autodeclarat președinte după anunțul de la CNN, marele dușman mediatic al lui Trump.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 4 Noiembrie, 2020 - 10:23

O știre banală venea zilele trecute dinspre Marea Britanie: specialiştii au cerut autorităților să impună suplimentarea alimentelor de bază cu un complex de vitamina D, pentru a preveni infectarea cu virusul SARS-CoV-2. Deși medicii britanici au recomandat, încă de la începutul epidemiei, suplimentele cu vitamina D, totuşi, oamenii nu s-au conformat, cazurile de Covid-19 au crescut accelerat, astfel încât, acum, autoritățile sunt solicitate să impună adăugarea de vitamină D cel puțin în  pâine şi lapte.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 29 Octombrie, 2020 - 12:32

Liviu Pleșoianu a dat publicității acum două  zile un document politic care merită luat în seamă, mai ales în contextul acestei perioade preelectorale. După ce săracu^ Ciolacu l-a rejectat din PSD la indicațiile sistemului, Liviu Pleșoianu s-a înscris în Partidul Ecologist, alături de alți indezirabili pentru șeful PSD, și va candida la București pe lista de deputați a PER. Pleșoianu nu prezintă, însă, prin textul publicat, un program electoral propriu-zis.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 26 Octombrie, 2020 - 14:56

Partidul Social Democrat își prezintă programul de guvernare. Pe unde poate și cum poate. Unul dintre salahorii partidului, Mihai Budăi, susține că este „un plan bine elaborat, care are în spate multe sute de ore de muncă şi mulţi oameni”. Probabil că așa și este. Munca respectivă trebuie respectată, chiar dacă întregul efort nu va folosi nimănui la nimic. Precum într-o poezie a lui Mihai Ursachi: „Un om din Tecuci avea un motor/ dar nu i-a folosit la nimic”.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 19 Octombrie, 2020 - 15:54

Apariția acestui text este un eveniment referențial de atitudine și demnitate intelectuală al acestor vremuri, întrucât pune deschis și fără frică un diagnostic clar regimului politic actual din România. Analiza profesorului Marga, parte a unei cărți în curs de apariție, „Statul actual”, demonstrează științific, cu proba imbatabilă a citatelor comparative, similitudinea până la identificare a ideilor din cartea de căpătâi a lui Adolf Hitler cu afirmațiile și politicile „președintelui”.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 2 Octombrie, 2020 - 15:22

Alegerile locale au scos la iveală, cu un dramatism nemaiîntâlnit, hidoșenia unui regim politic care se pretindea pur și imaculat, dar care acum a arătat tuturor  cât este de putred pe dinăuntru. În disperarea lor de a pune mâna pe putere, aceste figuri toxice și-au dat masca jos, arătându-și adevărata față de ipocriți, hoți și mincinoși.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 28 Septembrie, 2020 - 11:34

Concluzia de ansamblu a acestor alegeri este că rezultatele par puse cu mâna. Nu în urne, odată cu buletinul de vot, ci pe colțul de masă al serviciilor secrete. Posturile au fost distribuite pe un țintar, astfel încât să împace cam pe toată lumea și să nu bată la ochi. Fiecare a primit câte o feliuță, p-ici pe colo, condiția fiind ca, per total, socoteala să dea cu virgulă împotriva PSD.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 24 Septembrie, 2020 - 09:43

Două boli s-au abătut peste țară, ca două năpaste: Covidul și Paranoidul. Prima este provocată de un coronavirus; a doua – de un hibrid format dintre gena prostiei și virusul urii. De Covid suferă oameni de toate felurile. De Paranoid suferă unii lideri  de la putere. Focarul principal,  nestins de vreo șase ani, este, cum s-a putut vedea și ieri, în Dealul Cotrocenilor,.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 21 Septembrie, 2020 - 09:45

Muzeul Național al Literaturii Române de pe Calea Griviței din Capitală găzduiește o nouă expoziție a artistului plastic Ioan Nemțoi. Pentru iubitorii de artă e o șansă, pentru muzeu este un privilegiu, pentru artist este o bucurie.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 1 Septembrie, 2020 - 12:54

Liderul PSD declara luni, imediat după ședința din parlament, că modul în care s-a fâsâit moțiunea de cenzură „nu este un eșec”.

Ciolacu are dreptate: penibila situație de la moțiune nu este un eșec, ci o victorie a sa și a acoperiților din partid asupra întregului PSD.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 19 Iulie, 2020 - 20:18

Ambasadoarea Franței la București, Michele Ramis, a acordat zilele trecute un interviu unui post de televiziune în care s-a referit la câteva inițiative controversate de politică externă ale președintelui Macron. Una dintre întrebări a vizat dialogul on line pe care acesta l-a avut de curând cu Vladimir Putin, într-o perioadă în care președintele Rusiei „nu este în topul preferinţelor europene”, cum se exprima reporterița.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 31 Mai, 2020 - 21:23

Un nou virus începe să cutreiere prin spațiul public: Europa ne dă 33 de miliarde euro! Cifra a fost înghițită precum pelicanii de propaganda iohannistă, care brusc a căpătat aer în trompetă.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 26 Mai, 2020 - 23:48

 Zilele trecute s-a produs o flamă între malurile Prutului. Prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu, i-a dat o smetie peste obraz europarlamentarului român Siegfrid Vasile Mureșan ca urmare a unor aprecieri făcute de acesta despre situația din țara vecină. Episodul s-a politizat instantaneu, propaganda a luat foc, premierul de la Chișinău a fost pus la zid de diferiți adversari politici care prind momentul „să se afirme”, ambasadorul moldovean la București a fost chemat să dea explicații (!) la MAE  etc, etc.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 18 Mai, 2020 - 20:07

Părintele Constantin Necula, profesor universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, a spus deunăzi o vorbă mare: „Cel mai bun tratament pentru coronavirus va fi distanța de ură, de incompetență, de răutate”.

Declarațiile lui Iohannis despre cum îl încurcă prevederile Constituției, deciziile pe picior luate de Guvern, haosul creat în cele 3 zile de vid legislativ, debandada umilinței din vama Nădlac ș.a. confirmă cu prisosință învățătura  preotului cărturar.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 16 Mai, 2020 - 14:53

Ca să arate încă o dată că suntem la cheremul lor, guvernanții au anunțat starea de alertă și restricțiile aferente abia spre miezul nopții de joi, cu numai un sfert de oră înainte ca ele să intre în vigoare. Instantaneu, ca la un semn, în multe orașe lumea a ieșit în  stradă, la „Revelionul eliberării”, cu artificii, muzică, șampanie și alte ingrediente improvizate. Piața Constituției din Capitală s-a umplut din nou cu tineri, ca pe vremea marilor show-uri.

Tip publicație: Intrare blog