Publicat: 14 Decembrie, 2011 - 05:05
Editorialist

Postări de Octavian ȘTIREANU

Miercuri, 17 Iulie, 2019 - 21:15

Dna Dăncilă a ratat la Strasbourg marea ocazie a consacrării sale politice definitive. În loc să declare solemn, în prima ședință de plen a noului Parlament European, în uralele usecuristilor români din sală și din țară, c-o va susține pe Laura Codruța Kovesi să devină procuror șef european,  premierul României a afirmat că, înainte de a-și asuma o astfel de funcție, fosta șefă a DNA ar trebui „să își rezolve problemele cu sistemul judiciar”.

Eroare neașteptată,  atitudine total greșită! Din mai multe motive.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 18 Iunie, 2019 - 10:10

Revin asupra Acordului impus de Iohannis partidelor-satelit pentru că în gestul respectiv se ascunde ADN-ul unei tendinţe periculoase. Este pentru a treia oară când Iohannis cheamă la ordine partidele, impunându-le semnarea unui act potrivit voinţei sale şi nu dorinţei partidelor ori, cu atât mai puţin, a parlamentarilor, al căror vot nu poate fi imperativ.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 7 Iunie, 2019 - 12:48

Dl Iohannis s-a arătat din nou ofuscat pentru că Senatul a votat împotriva urmăririi penale a lui Călin Popescu
Tăriceanu. Supărarea domniei sale este de înțeles, întrucât l-ar fi vrut și pe Tăriceanu hărțuit pe la
procuratură și scos definitiv de pe tabloul contracandidaților săi la prezidențiale. Este tactica preluată de la
Băsescu pentru eliminarea adversarilor politici – procesele lungi și dese, cheia marilor succese!
Este evident că, pe dl Iohannis, votul dat de senatori nu l-a supărat pentru vreun principiu, ci l-a ofticat pentru

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 5 Iunie, 2019 - 23:14

Propunerea lui Iohannis ca partidele politice să semneze un Pact pentru România europeană este o nouă escrocherie politică, dintre cele multe făcute în lanț, în ultima vreme, de locatarul Cotrocenilor.

Prima escrocherie a fost, după modelul diversionist al antemergătorului său Băsescu, programarea referendumului simultan cu alegerile europarlamentare. S-au creat un așa talmeș-balmeș electoral din care nimeni nu trebuia să mai înțeleagă nimic, tocmai bine pentru a da liber manevrelor pe tastatura care a dat scorul final.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 31 Mai, 2019 - 20:35

Arestarea lui Dragnea i-a luat ciolanul din fasole lui Iohannis, l-a lăsat fără obiectul muncii.
Lipsit de orice creativitate politică, mediocru în gândire şi pătimaş în pohta de a mai huzuri vreo cinci ani prin
vile renovate pe milioane de euro, Iohnanis se află în căutarea unor noi ţinte, care să dea de lucru haştagilor
şi să-l ţină verde pân-la toamnă. A găsit repede două: Teodor Meleşcanu şi Carmen Dan, cerând public, pe
un ton ronţăit, nu demisia, ci demiterea acestora. Sistemul a înţeles, însă, greşit şi a chemat-o la parchet pe

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 30 Mai, 2019 - 10:44

Cine spune că PSD n-a perceput semnalul votului de la alegeri este un răutăcios. Declarațiile liderilor rămași liberi și deciziile luate marți arată convingător că PSD a înțeles mesajul cel mai important – și anume că trebuie să rămână un partid de 20%, că toți pesediștii trebuie să-și bage mințile în cap și să nu se mai chinuie unii sau alții din partid să se opună „trendului”, pentru că finalul tot acesta va fi.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 29 Mai, 2019 - 13:15

Rezultatul votului de duminică are două explicaţii majore: prima se referă la manevrele pe care noua securitate le-a orchestrat în susţinerea Meditatorului din Deal, care este considerat Conducătorul cel mai potrivit pentru dăinuirea şi atotputernicia Statului paralel.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 27 Mai, 2019 - 20:17

Alegerile de duminică n-au avut nimic de-a face cu Europa, cu o singură excepţie. Singurele
partide care au anunţat, cât de cât, nu atât un program, ci mai degrabă o conduită viitoare la
Bruxelles a propriilor europarlamentari au fost PSD şi ALDE.
Acestea au anunţat că vor pretinde din partea funcţionărimii UE mai mult respect pentru România – şi
cred că au fost pedepsite fix pentru acest angajament. Nu poate fi coincidenţă. Vocile care mai
îndrăznesc să sară în apărarea a ceea ce, din păcate, a mai rămas doar prin cărţi şi se cheamă

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 24 Mai, 2019 - 10:21

Aflat ieri la Cluj, dl.Iohannis iar s-a dat în stambă. Sub pretextul fumat al lansării unei cărți (pe care e greu de spus dacă a citit-o măcar), cel care ocupă funcția de președinte al țării a declarat în clar că referendumul este organizat împotriva PSD.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 19 Mai, 2019 - 19:46

Cartea de proză scurtă a poetului Nicolae Croitoru este ca un vitraliu compus din mai multe imagini unicat. Fiecare dintre ele are o expresivitate proprie, prin tematică, prin stilistică și prin țesătura de filigran a structurii epice, dar toate la un loc compun imaginea unui tablou unitar, născut din aliajul prețios dintre talent și conștiință.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 14 Mai, 2019 - 20:38

Dl.Iohannis se crede proprietarul summit-ului de la Sibiu aşa cum Ţiriac este proprietarul turneului de la Madrid. Dar diferenţa este de la cer la pământ: Iohannis doar se crede, Ţiriac chiar este; Iohannis s-a împroprietărit pe un eveniment plătit din bani publici, în timp ce Ţiriac organizează turneul de tenis pe banii săi.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 12 Aprilie, 2019 - 18:00

Se împlinesc 29 de ani de la apariţia primului nr. al ziarului AZI. Mulţumesc tuturor celor care, atunci, s-au alăturat unui proiect inedit, novator şi, pe alocuri, chiar temerar.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 12 Martie, 2019 - 18:59

Un act de înaltă recunoaştere morală şi ştiinţifică a fost, în sfârşit, îndeplinit luni, prin acordarea titlului de Doctor Horius Causa domnului Frans Timmermans, prim-vicepreşedinte ale Comisiei Europene.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 4 Martie, 2019 - 20:40

Dl. Iohannis a gratulat din nou naţiunea cu un zâmbet larg, transmis duminică de pe culmile munţilor şi ale patriei. Cam în acelaşi timp, la poarta fostului preşedinte al României, Ion Iliescu, se petrecea unul dintre cele mai abominabile gesturi care se pot imagina în spaţiul public.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 13 August, 2018 - 17:23

 In februarie, când ministrul Justiției a prezentat public o motivație juridică și constituțională  de peste 100 de pagini privind argumentele revocării din funcție a șefei DNA, dl. Iohannis a catalogat respectivul document drept „așa-zisul raport al Ministrului Justiției”.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 11 August, 2018 - 07:43

 Protestul de vineri/sâmbătă reprezintă o strălucită sursă de optimism pentru viitorul luminos al patriei. În sfârșit, am putut sesiza ce resurse nebănuite de intelighenție politică și ce forță de inovare socială are iubita noastră țărișoară, dar pe care nimeni nu le prea bagă-n seamă pentru banalul motiv că purtătorii lor, strălucite mlădițe ale neamului, sunt risipite nemeritat în toate colțurile lumii.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 27 Martie, 2018 - 12:55

„Hamlet” este o provocare pentru toţi regizorii, din toată istoria teatrului.  Maestrul Victor Ioan Frunză nu se putea eschiva de la această tentaţie şi a pus în scenă piesa shakespeariană la Teatrul Metropolis. Pentru regizor şi trupa sa, reuniţi într-un corpus artistic fidelizat reciproc, în zeci de spectacole memorabile, montarea lui „Hamlet” nu era o chestiune de capriciu, ci devenise una de responsabilitate. Dar provocările nu erau deloc simple.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 24 Martie, 2018 - 16:37

 În viața oricărei organizații apar urcușuri și coborâșuri, sunt lumini și umbre. Evenimentele rușinoase petrecute nu demult în UZP nu pot lăsa indiferenți jurnaliștii atașați de această organizație și, deopotrivă, preocupați de prestigiul breslei. Verdictele instanțelor de judecată nu pun capăt problemelor; ele doar pun la încercare capacitatea de reflecție a membrilor UZP despre starea, rolul și provocările actuale ale propriei organizații.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 3 Decembrie, 2017 - 13:43

 Ceremonia organizată la Palatul Cotroceni de Ziua Națională a fost un bun prilej pentru a înțelege caracterul și gândirea dlui Iohannis. După ce a rostit un discurs care dă întreaga măsură a lipsei sale de cultură politică, președintele a dat o strălucită probă și a lipsei sale de educație: la 2-3 minute după ce și-a încheiat zicerea, amfitrionul a șters-o șmecherește de la recepție, lăsându-și invitații cu gura căscată și îmbucătura neînghițită. Probabil treburi mai importante ale nației și-o ciorbă caldă de perișoare îl așteptau la Sibiu.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 28 Noiembrie, 2017 - 18:46

Partenerul Strategic a găsit o formulă admirabilă de a participa la pregătirile de întâmpinare a Sărbătorii Naționale a României. Departamentul de Stat a difuzat în 27 noiembrie un comunicat în care reamintește, în esență, că România se bucură de statutul unei colonii privilegiate de la marginea imperiului, astfel încât eforturile de legiferare depuse de Palamentul național în domeniul Justiției sunt complet neavenite, fiind de-a dreptul niște erezii juridice.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 15 Noiembrie, 2017 - 17:43

 Statul militarizat în care trăim se manifestă plenar în slujba cetățenilor.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 7 Noiembrie, 2017 - 15:42

 Cu fiecare ieșire în public și declarație pe care o face, dl.Iohannis confirmă la modul strălucit că n-are ce căuta în funcția pe care o deține. Demonstrând o mediocritate desăvârșită indiferent de domeniul în care se amestecă, dl.Iohannis calcă sistematic pe câte-o coajă de banană care-l aruncă în tot felul de străchini.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 7 Noiembrie, 2017 - 12:27

Duminică, pe 5 noiembrie, s-au împlinit 7 ani de la plecarea dintre noi a lui Adrian Păunescu. Două momente emoţionante au celebrat, în sensuri diferite, memoria marelui poet şi jurnalist. Vineri seara, la Sala Palatului, a avut loc spectacolul „Remember Cenaclul Flacăra - Adrian Păunescu”. Un spectacol care a cuprins exact ceea ce spune titlul. N-am fost acolo, dar ecourile din târg şi dintr-o parte a presei (sic!) sunt edificatoare.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 2 Iulie, 2017 - 22:27

Discursul dlui Iohannis la învestirea guvernului Tudose a fost unul de politician ofticat că a trebuit să mai înghită o dată broasca râioasă, cum se pronunța cândva un antemergător liberal de același calibru politic cu actualul președinte.

Situat la limita dintre jignirea impardonabilă, în masă,  a unor partide  și propaganda politică de doi bani, inspirată de lingătorii de clanțe de pe la ambasade, discursul dlui Iohannis  n-a făcut decât să ne arate o dată în plus micimea staturii sale politice. 

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 26 Iunie, 2017 - 07:55

În vâltoarea moțiunii a trecut neobservat un eveniment care cam ofilește strălucita, nemaipomenita și istorica vizită la Casa Albă a dlui Iohannis: la aceeași Casă Albă, în același Birou Oval, pe același scaun mai fuse primit deunăzi și președintele Ucrainei, Petro Poroșenko. Faptul s-a petrecut pe 20 iunie.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 21 Iunie, 2017 - 18:48

Modul în care s-a încheiat criza politică și deznodământul moțiunii de cenzură are câteva consecințe și destule semnificații.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 9 Februarie, 2017 - 18:21

  Într-unul dintre editorialele trecute, care se chema „Urnele sau Cătușele?”,  afirmam că  disputa din România acestor zile este între voința populară exprimată la vot și concretizată în decizii ale Guvernului, pe de o parte, și ofensiva de neimaginat a Sistemului securist, alertat în fața perspectivei de a pierde din puterile discreționare în stat.

Demisia lui Florin Iordache de la Ministerul Justiției a  dat un răspuns: Cătușele au înfrînt Urnele.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 9 Februarie, 2017 - 11:25

O atitudine jenantă a lui Klaus Iohannis este voluptatea cu care internaţionalizează problema corupţiei, pe care o prezintă de câte ori are ocazia ca pe o emblemă naţională.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 8 Februarie, 2017 - 00:32

Virulenţa fără seamăn a lui Iohannis în discursul din Parlament se înscrie în limitele inculturii politice şi democratice a acestui personaj.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 6 Februarie, 2017 - 10:47

Se caută definiții pentru ceea ce se petrece în Piața Victoriei de câteva zile și nopți. Unii avansează ideea că avem de-a face cu o lovitură de stat în derulare. Probabil că aceasta se va confirma după discursul de mâine al lui Iohannis, în Parlament și mai ales după ce DNA va ancheta penal  Guvernul în dosarul politic pe care i l-a intentat  pentru curajul de a fi adoptat o ordonanță care nu este pe placul procurorilor.

Tip publicație: Intrare blog