Publicat: 14 Decembrie, 2011 - 05:05
Editorialist

Postări de Octavian ȘTIREANU

Vineri, 24 Mai, 2019 - 10:21

Aflat ieri la Cluj, dl.Iohannis iar s-a dat în stambă. Sub pretextul fumat al lansării unei cărți (pe care e greu de spus dacă a citit-o măcar), cel care ocupă funcția de președinte al țării a declarat în clar că referendumul este organizat împotriva PSD.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 19 Mai, 2019 - 19:46

Cartea de proză scurtă a poetului Nicolae Croitoru este ca un vitraliu compus din mai multe imagini unicat. Fiecare dintre ele are o expresivitate proprie, prin tematică, prin stilistică și prin țesătura de filigran a structurii epice, dar toate la un loc compun imaginea unui tablou unitar, născut din aliajul prețios dintre talent și conștiință.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 14 Mai, 2019 - 20:38

Dl.Iohannis se crede proprietarul summit-ului de la Sibiu aşa cum Ţiriac este proprietarul turneului de la Madrid. Dar diferenţa este de la cer la pământ: Iohannis doar se crede, Ţiriac chiar este; Iohannis s-a împroprietărit pe un eveniment plătit din bani publici, în timp ce Ţiriac organizează turneul de tenis pe banii săi.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 12 Aprilie, 2019 - 18:00

Se împlinesc 29 de ani de la apariţia primului nr. al ziarului AZI. Mulţumesc tuturor celor care, atunci, s-au alăturat unui proiect inedit, novator şi, pe alocuri, chiar temerar.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 12 Martie, 2019 - 18:59

Un act de înaltă recunoaştere morală şi ştiinţifică a fost, în sfârşit, îndeplinit luni, prin acordarea titlului de Doctor Horius Causa domnului Frans Timmermans, prim-vicepreşedinte ale Comisiei Europene.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 4 Martie, 2019 - 20:40

Dl. Iohannis a gratulat din nou naţiunea cu un zâmbet larg, transmis duminică de pe culmile munţilor şi ale patriei. Cam în acelaşi timp, la poarta fostului preşedinte al României, Ion Iliescu, se petrecea unul dintre cele mai abominabile gesturi care se pot imagina în spaţiul public.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 13 August, 2018 - 17:23

 In februarie, când ministrul Justiției a prezentat public o motivație juridică și constituțională  de peste 100 de pagini privind argumentele revocării din funcție a șefei DNA, dl. Iohannis a catalogat respectivul document drept „așa-zisul raport al Ministrului Justiției”.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 11 August, 2018 - 07:43

 Protestul de vineri/sâmbătă reprezintă o strălucită sursă de optimism pentru viitorul luminos al patriei. În sfârșit, am putut sesiza ce resurse nebănuite de intelighenție politică și ce forță de inovare socială are iubita noastră țărișoară, dar pe care nimeni nu le prea bagă-n seamă pentru banalul motiv că purtătorii lor, strălucite mlădițe ale neamului, sunt risipite nemeritat în toate colțurile lumii.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 27 Martie, 2018 - 12:55

„Hamlet” este o provocare pentru toţi regizorii, din toată istoria teatrului.  Maestrul Victor Ioan Frunză nu se putea eschiva de la această tentaţie şi a pus în scenă piesa shakespeariană la Teatrul Metropolis. Pentru regizor şi trupa sa, reuniţi într-un corpus artistic fidelizat reciproc, în zeci de spectacole memorabile, montarea lui „Hamlet” nu era o chestiune de capriciu, ci devenise una de responsabilitate. Dar provocările nu erau deloc simple.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 24 Martie, 2018 - 16:37

 În viața oricărei organizații apar urcușuri și coborâșuri, sunt lumini și umbre. Evenimentele rușinoase petrecute nu demult în UZP nu pot lăsa indiferenți jurnaliștii atașați de această organizație și, deopotrivă, preocupați de prestigiul breslei. Verdictele instanțelor de judecată nu pun capăt problemelor; ele doar pun la încercare capacitatea de reflecție a membrilor UZP despre starea, rolul și provocările actuale ale propriei organizații.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 3 Decembrie, 2017 - 13:43

 Ceremonia organizată la Palatul Cotroceni de Ziua Națională a fost un bun prilej pentru a înțelege caracterul și gândirea dlui Iohannis. După ce a rostit un discurs care dă întreaga măsură a lipsei sale de cultură politică, președintele a dat o strălucită probă și a lipsei sale de educație: la 2-3 minute după ce și-a încheiat zicerea, amfitrionul a șters-o șmecherește de la recepție, lăsându-și invitații cu gura căscată și îmbucătura neînghițită. Probabil treburi mai importante ale nației și-o ciorbă caldă de perișoare îl așteptau la Sibiu.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 28 Noiembrie, 2017 - 18:46

Partenerul Strategic a găsit o formulă admirabilă de a participa la pregătirile de întâmpinare a Sărbătorii Naționale a României. Departamentul de Stat a difuzat în 27 noiembrie un comunicat în care reamintește, în esență, că România se bucură de statutul unei colonii privilegiate de la marginea imperiului, astfel încât eforturile de legiferare depuse de Palamentul național în domeniul Justiției sunt complet neavenite, fiind de-a dreptul niște erezii juridice.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 15 Noiembrie, 2017 - 17:43

 Statul militarizat în care trăim se manifestă plenar în slujba cetățenilor.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 7 Noiembrie, 2017 - 15:42

 Cu fiecare ieșire în public și declarație pe care o face, dl.Iohannis confirmă la modul strălucit că n-are ce căuta în funcția pe care o deține. Demonstrând o mediocritate desăvârșită indiferent de domeniul în care se amestecă, dl.Iohannis calcă sistematic pe câte-o coajă de banană care-l aruncă în tot felul de străchini.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 7 Noiembrie, 2017 - 12:27

Duminică, pe 5 noiembrie, s-au împlinit 7 ani de la plecarea dintre noi a lui Adrian Păunescu. Două momente emoţionante au celebrat, în sensuri diferite, memoria marelui poet şi jurnalist. Vineri seara, la Sala Palatului, a avut loc spectacolul „Remember Cenaclul Flacăra - Adrian Păunescu”. Un spectacol care a cuprins exact ceea ce spune titlul. N-am fost acolo, dar ecourile din târg şi dintr-o parte a presei (sic!) sunt edificatoare.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 2 Iulie, 2017 - 22:27

Discursul dlui Iohannis la învestirea guvernului Tudose a fost unul de politician ofticat că a trebuit să mai înghită o dată broasca râioasă, cum se pronunța cândva un antemergător liberal de același calibru politic cu actualul președinte.

Situat la limita dintre jignirea impardonabilă, în masă,  a unor partide  și propaganda politică de doi bani, inspirată de lingătorii de clanțe de pe la ambasade, discursul dlui Iohannis  n-a făcut decât să ne arate o dată în plus micimea staturii sale politice. 

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 26 Iunie, 2017 - 07:55

În vâltoarea moțiunii a trecut neobservat un eveniment care cam ofilește strălucita, nemaipomenita și istorica vizită la Casa Albă a dlui Iohannis: la aceeași Casă Albă, în același Birou Oval, pe același scaun mai fuse primit deunăzi și președintele Ucrainei, Petro Poroșenko. Faptul s-a petrecut pe 20 iunie.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 21 Iunie, 2017 - 18:48

Modul în care s-a încheiat criza politică și deznodământul moțiunii de cenzură are câteva consecințe și destule semnificații.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 9 Februarie, 2017 - 18:21

  Într-unul dintre editorialele trecute, care se chema „Urnele sau Cătușele?”,  afirmam că  disputa din România acestor zile este între voința populară exprimată la vot și concretizată în decizii ale Guvernului, pe de o parte, și ofensiva de neimaginat a Sistemului securist, alertat în fața perspectivei de a pierde din puterile discreționare în stat.

Demisia lui Florin Iordache de la Ministerul Justiției a  dat un răspuns: Cătușele au înfrînt Urnele.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 9 Februarie, 2017 - 11:25

O atitudine jenantă a lui Klaus Iohannis este voluptatea cu care internaţionalizează problema corupţiei, pe care o prezintă de câte ori are ocazia ca pe o emblemă naţională.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 8 Februarie, 2017 - 00:32

Virulenţa fără seamăn a lui Iohannis în discursul din Parlament se înscrie în limitele inculturii politice şi democratice a acestui personaj.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 6 Februarie, 2017 - 10:47

Se caută definiții pentru ceea ce se petrece în Piața Victoriei de câteva zile și nopți. Unii avansează ideea că avem de-a face cu o lovitură de stat în derulare. Probabil că aceasta se va confirma după discursul de mâine al lui Iohannis, în Parlament și mai ales după ce DNA va ancheta penal  Guvernul în dosarul politic pe care i l-a intentat  pentru curajul de a fi adoptat o ordonanță care nu este pe placul procurorilor.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 3 Februarie, 2017 - 21:43

Aflat prin Malta, dl.Iohannis n-a scăpat ocazia să mai facă de râs încă o dată România, defilând cu „situația  complicată”, „îngrijorarea” și „românii lui ieșiți din stradă”. Ca și predecesorul său, actualul președinte are o voluptate în a prezenta țara  sub etichete dintre cele mai urâte.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 3 Februarie, 2017 - 10:36

Conţinutul real al statului securist în care trăim rezultă şi din trei detalii petrecute chiar în aceste zile.

Primul: DNA a deschis dosar penal împotriva celor care au redactat şi semnat proiectele de legi şi de ordonanţă adoptate recent de Guvern! Aşa ceva numai într-un stat bolşevic se poate petrece. Sau prin Biafra, Coreea de Nord sau Nigeria – în niciun caz în Europa invocată de discipolii lui madame Kovesi.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 2 Februarie, 2017 - 11:40

Conținutul real al statului securist în care trăim rezultă și din două detalii petrecute chiar în aceste zile.

            Primul: DNA a deschis dosar penal împotriva celor care au redactat proiectele de legi și de ordonanță adoptate recent de Guvern! Așa ceva numai într-un stat bolșevic se poate petrece. Sau prin Biafra, Coreea de Nord sau Nigeria – în niciun caz în Europa invocată de discipolii lui madame Kovesi.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 1 Februarie, 2017 - 17:14

 Evenimentele din ultimele 24 de ore impun adoptarea oricăror măsuri apte să restabiliească ordinea în țară, ca și apelarea la personalități cu experiență în deblocarea unor asemenea situații.

            Neîndoielnic, este cazul să vină dna Victoria Nuland! Chiar dacă a fost dată afară de la Departamentul de Stat, expertiza ei în a face praf democrația, la Kiev, ca și la București, poate fi de mare folos în aceste momente.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 1 Februarie, 2017 - 10:11

Şedinţa CSAT a fost convocată de dl. Iohannis pentru a tampona încă o dată Guvernul.

Întârzierea pe care a provocat-o, pas cu pas, în adoptarea bugetului – începând cu amânarea desemnării premierului – loveşte în întreaga administraţie locală şi centrală a ţării, în şcoli, spitale, primării, obligate să lucreze cu 1/12 din execuţia bugetară pe anul trecut şi nu cu noile resurse proiectate de actuala guvernare.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 31 Ianuarie, 2017 - 13:22

Gravitatea situaţiei actuale din România nu constă deloc în aprobarea sau neaprobarea unor ordonanţe ori în cât de mare trebuie să fie bugetul SRI.

Nici protestele de stradă, după manualele pe care CIA le foloseşte în ţările pe care vrea să le facă praf, nu reprezintă vreo îngrijorare. În fond, cam jumătate dintre cei care demonstrau împotriva graţierii – figuri „de dreapta“, desigur – ar fi fost, probabil, potenţiali beneficiari ai acestei clemenţe, dacă li s-ar fi aflat îndeletnicirile. Dar despre calitatea umană a celor manipulaţi numai de bine...

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 30 Ianuarie, 2017 - 09:41

Se împlineşte o săptămână de la discursul inaugural al noului preşedinte al SUA, Donald Trump, construit în jurul opţiunii strategice „America First“ – America înainte de toate.

Ideile enunţate atunci de liderul Americii au provocat în rândul societăţii civile din garnizoanele româneşti frisoane cumplite. Va să zică ei, deontologi de renume, lingători devotaţi de clanţe pe la ambasade – care dă-i şi dă-i şi luptă neicusorule, puicusorule de atâţia amar de ani – taman acum să fie abandonaţi, să li se întoarcă spatele şi să rămână ei cu ochii-n soare...

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 27 Ianuarie, 2017 - 10:14

Noul „păstor“ de la Bruxelles al României în materie de MCV se numeşte Paraskevi Michou, secretar general-adjunct al Comisiei Europene, o cetăţeancă de naţionalitate greacă.

Este al şaselea personaj bruxelez din ultimii zece ani scos în faţă ca fiind oarecum responsabil de MCV-ul cu ţara noastră. Aceasta a venit la Bucureşti pe la începutul anului în tradiţionala vizită de inspectare, înainte de a da drumul raportului publicat miercuri.

Tip publicație: Intrare blog