Publicat: 23 Octombrie, 2016 - 18:34

Postări de Stelian ȚURLEA

Vineri, 18 Octombrie, 2019 - 00:00

Probabil cea mai celebră competiție sportivă din lume, oricum foarte urmărită și mediatizată, este Turul Franței, o competiție ciclistă anuală ce se desfășoară în Franța și în țările din jurul ei. Organizată pentru prima dată în anul 1903, acoperă o lungime totală de peste 3.600 km și se întinde pe durata a trei săptămâni. Datorită prestigiului pe care l-a căpătat de-a lungul timpului, competiția atrage la start cicliști și echipe din întreaga lume.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 17 Octombrie, 2019 - 00:00

Elena Ferrante este o scriitoare extraordinară și Editura Pandora M i-a publicat în excelente traduceri Tetralogia Napolitană (Prietena mea genială, Povestea noului nume, Cei care pleacă şi cei ce rămân şi Povestea fetiţei pierdute), romanele Fiica ascunsă, Iubire amară şi Zilele abandonului, precum şi cartea pentru copii Noaptea pe plajă.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 16 Octombrie, 2019 - 00:00

V-ați imaginat vreodată că ficțiunea poate invada realitatea? Monsieur Karenin are peste optzeci de ani, trăiește la Londra, firește sub un nume anglicizat (Carr), are un fiu și un nepot care îi seamănă, e singur și solicită ca o tânără să-l însoțească un număr de ore pe zi, să-i citească, să-l însoțească în eventualele scurte plimbări în care îi povestește viața, pe care, în clipele libere, tânăra o așterne pe hârtie. Mama domnului Karenin a fost celebra Anna Karenina, care s-a aruncat în fața trenului, după ani de adulter, pe când băiatul avea nouă ani.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 15 Octombrie, 2019 - 00:00

Născut în 1955, Bill Gates este cel mai bogat om din lume, celebru pentru activitatea sa în domeniul calculatoarelor. A studiat la Universitatea Harvard, dar a abandonat în anul al treilea, când a înființat compania Microsoft. La 24 de ani încheie prima mare afacere, cu IBM. Cinci ani mai târziu lansează prima versiune a sistemului de operare Windows, iar alți patru ani după aceea – Microsoft Office, cea mai populară sită de aplicații de birou. Toate invențiile sale erau „ușor de folosit”.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 14 Octombrie, 2019 - 00:00

O carte care ar trebui să fie citită dintr-o răsuflare, cum dă impresia că a fost scrisă, deși va fi fost îndelung elaborată. Și un autor care merită atenție. „Romanul – mărturisea autorul într-un interviu -, mai mult aș vrea să se dea binișor și să placă lumii, s-o distreze și s-o înduioșeze, să stoarcă și lacrimi unde e cazul, că e bine și asta. Am scris despre cum un tip provoacă un accident oribil la locul de muncă, cum fuge în noapte – în mare e liniar și rapid, și el își mai amintește unele treburi din familie, de relații, de ciocniri urâte cu alții.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 13 Octombrie, 2019 - 00:00

O carte surprinzătoare, care îmbină notele de călătorie cu interviurile și relatările istorice, în mod cert cea mai complexă carte care s-a scris în România despre Chile.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 12 Octombrie, 2019 - 00:00

Cartea de față este la a doua ediție. Pentru prima oară a apărut în 1990 la Editura Eminescu. Cuprinde două microromane: Pe ce picior dansați? și Misterul din fotografie. Cele două proze îl au ca protagonist pe jurnalistul Andrei Mladin, cel mai îndrăgit anchetator din literatura polițistă românească. Am spus până acum esențialul. Dar ceva trebuie să mai adaugăm, pentru a atrage noi cititori.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 11 Octombrie, 2019 - 00:00

Lui Ali Smith i-au mai apărut câteva romane în limba română, încât e cunoscută cititorilor dornici de literatură bună. S-a născut în 1962, în Scoția, la Inverness, a studiat limba engleză și literatura la University of Aberdeen. În 1995 a debutat cu o colecție de povestiri, Free Love and Other Stories, care a câștigat Saltire First Book of the Year Award și Scottish Arts Council Book Award.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 10 Octombrie, 2019 - 00:00

Încă o scriitoare care cucerește lumea cu primul ei roman, cel de față, apărut anul trecut. Este vorba de Christine Mangan, care și-a obținut mai înainte titlul de doctor în limba engleză la University College Dublin.

Este vorba despre un roman de suspans despre trădare, un thriller tensionat, cu o poveste sinuoasă, care amintește de filmele hitchcockiene.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 9 Octombrie, 2019 - 00:00

Michael Cannell este un fost ziarist devenit foarte cunoscut pentru cărțile sale de non ficțiune care se citesc ca niște thrillere. Cartea de față este cea mai tradusă.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 8 Octombrie, 2019 - 00:00

O carte din care școlarii află ce este și cum s-a format sistemul solar, în care vor face un tur la Soarelui și al stelelor, vor afla despre planetele interioare și cele exterioare, despre ce este dincolo de sistemul nostru solar și mai ales dacă există viață dincolo de sistemul nostru solar. La sfârșit, vor afla, pe scurt, cele mai recente teorii despre viitorul sistemului solar, dar și câteva cronologii interesante.

 

 

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 7 Octombrie, 2019 - 00:00

Cităm din prima povestire a volumului („Aici nu mai sunt dragoni”): „Simona habar n-avea atunci că tatăl ei făcea un şpagat emoţionalo-sexual între Alina şi Nina, între femeia de care era îndrăgostit şi mama ei, între Yves Saint Laurent-ul din ambalajul mătăsos şi cel din punga boţită de Lidl. Nu ştia pe atunci nici că sub pulovărul de caşmir al mamei, sub sutienul alb spălat de cel puţin 79 de ori, sub straturi de piele, ţesut şi păienjeniş de vene se forma un melanom mic şi mimetic, copiind fără pic de personalitate toate cele 1,7 milioane de cancere mamare depistate anual în lume.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 6 Octombrie, 2019 - 00:00

Lucian-Dragoş Bogdan, născut în 1976, a absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj Napoca. Este educator şi coordonator la Centrul de recuperare pentru copii cu dizabilităţi multiple Alba Iulia şi administrator al unei firme. A publicat mai multe volume science fiction, a participat la mai multe antologii de gen.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 5 Octombrie, 2019 - 00:00

Monica Ramirez are mulți fani. Scrie îndeosebi thrillere de spionaj, dar și romane romance sau fantasy. Seria Alina Marinescu are șase volume (apărute în mai multe ediții). Seria Gemini are trei volume. Cartea pe care o prezentăm astăzi este primul volum din seria Emma Moss.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 4 Octombrie, 2019 - 00:00

„De câte ori vor fi înşelate? De câte ori le vor fi spulbe­rate visurile? În faţa lor, se întindea un lung şirag de perle ce reprezentau răutăţile la care aveau să le supună bărbaţii. Să joace rolul secundar, să fie judecate după felul cum arată, să facă eforturi pentru a fi acceptate, pentru a plă­cea — toate acestea erau experienţe care uneau femeile de toate vârstele şi din toate timpurile, pretutindeni în lume.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 3 Octombrie, 2019 - 00:00

Cristina Anisescu este doctor în psihologie; Daniela Apostol - regizor și producător;  Florin Dumitrescu - antropolog; Călin Hentea - artist plastic amator și istoric al propagandei; Cosmin Nasui - istoric de artă, Oana Nasui - manager proiect și cercetare aplicată pe politici culturale de masă; Cristian Vasile – istoric. Împreună, ei sunt autorii admirabilului proiect și carte pe care le prezentăm acum.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 2 Octombrie, 2019 - 00:00

Legiunea Voluntarilor Români din Italia – scriu dicționarele - a fost o mare unitate militară reprezentată de un corp de voluntari de naționalitate română, cu drapel propriu, aflată în Italia în timpul perioadei acesteia de beligeranță din Primului Război Mondial.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 1 Octombrie, 2019 - 00:00

Colin Meloy este un muzician american, autor de cântece pentru formația rock The Decembrists și în același timp scriitor. S-a născut în 1974 și este căsătorit cu Carson Ellis, cea care îi face ilustrațiile cărților publicate. Cartea de față a apărut în 2017.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 30 Septembrie, 2019 - 00:00

Apărut la Editura BrumaR, în condiții grafice excelente, volumul reunește mai multe proze scurte ale autorului, sub titulatura de „album de proză”, deoarece cele 10 nuvele sunt însoțite de viziunea a 10 artiști plastici români deosebit de valoroși, prieteni apropiați ai autorului. (Este vorba de Maxim Dumitraș, Suzana Fântânariu, Nicolae Fleissig, Ioan Iacob, Otto Kruch, Silviu Oravitzan, Mirceca Roman, Florin Șuțu, Floarea Țuțuianu și Aurel Vlad.)

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 29 Septembrie, 2019 - 00:00

Prezentam ieri un roman tradus în limba engleză și apărut la Editura Tritonic, semnat de Anamaria Ionescu. Astăzi continuăm cu prezentarera altui roman tradus de aceeași editură în limba engleză.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 28 Septembrie, 2019 - 00:00

Editura Tritonic publică de ani buni romane polițiste, traduceri sau cărți semnate de autori români; are și o colecție, îndeosebi pentru aceștia din urmă, intitulată „Mystery & thriller”. Editorul Bogdan Hrib este într-o căutare neobosită de a face iubit acest gen literar, imaginează nenumărate întâlniri cu cititorii pentru a-l promova, participă la târguri de carte naționale și internaționale, de unde aduce titluri interesante pe care le traduce, promovează autori români la acele târguri și întâlniri.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 27 Septembrie, 2019 - 00:00

În atmosfera creată în aproape toată lumea de mișcarea # MeToo, romanul britanicei Sarah Vaughan cade ca o mănușă. De la început trebuie să spunem că este o dramă juridică desăvârșită, bine scrisă și care își ține cititorul cu sufletul la gură. Și mai important: prezintă povestea scandalului care se deslănțuie în lumea elitei fără a înclina într-o parte ori cealaltă, lăsându-l pe cititor să decidă.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 26 Septembrie, 2019 - 00:00

Prof. univ. dr. Ambasador Dumitru Preda a fost Ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Cuba în perioada 2011-2016. Doamnia-sa este un diplomat de carieră cu experienţă vastă. A avut misiuni diplomatice temporare în peste 20 de ţări, iar în perioada octombrie 2002-decembrie 2007 a fost Delegat permanent adjunct al României pe lângă UNESCO-Paris. În paralel a publicat o seamă de studii și cărți de mare interes.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 25 Septembrie, 2019 - 00:00

Alin Spânu este un istoric ieșean, încă tânăr, care s-a distins într-un domeniu extrem de incitant, după ce și-a luat doctoratul cu profesorul ieșean Gheorghe Buzatu: serviciile de informații și spionajul. A publicat, în 2010, Istoria serviciilor de informații / contrainformații românești în perioada 1919-1945, carte distinsă cu un premiu al Academiei Române, iar doi ani mai târziu, Serviciul de Informații al României în Războiul de Intregire Națională (1916-1920).

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 24 Septembrie, 2019 - 00:00

Un minunat roman pentru copii între 10 și 14 ani. Este vorba de volumul al treilea din seria Serafina, semnată de Robert Beatty, scriitor american ajuns celebru pentru această serie, unele dintre cele mai de succes volume pentru tineri, devenite bestselleruri. Autorul este un cunoscut IT-ist american, care s-a ocupat cu succes și de robotică, iar în 2007 a fost numit Antreprenorul anului.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 23 Septembrie, 2019 - 00:00

În urmă cu doi ani, a apărut la Editura Polirom volumul „Aleea Zorilor”. Autorul, Andrei Crăciun, născut în 1983, are studii superioare în administraţie publică, ştiinţe politice, istoria ideilor şi mentalităţilor, cultură şi civilizaţie ebraică, a studiat la Bucureşti şi la Tel Aviv, este, din 2005, ziarist de presă scrisă, an în care a fost desemnat cel mai talentat tânăr ziarist; în 2010 a fost desemnat cel mai bun tânăr ziarist de cultură, în 2011 - cel mai bun editorialist şi în 2012 - cel mai bun reporter din România (2012).

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 22 Septembrie, 2019 - 00:00

Un nou thriller din seria Helen Grace, vândută în 30 de țări. Britanicul Matthew Arlidge, născut în 1974, lucrează în televiziune, a fost producătorul unor seriale poliţiste de prime-time pentru ITV. Cu primul roman, publicat în 2014, deschidea seria Helen Grace. De același autor, la Editura Trei au apărut primele patru romane din această serie: „Ghici care-i mincinosul”, „Casa păpușilor”, „Ghici ce-i în cutie” și „Ghici cine moare primul” (declarat cel mai bun roman polițist de debut din Marea Britanie, în 2014), toate romane extrem de tensionate.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 21 Septembrie, 2019 - 00:00

Brené Brown, doctor în asistență socială, este profesor cercetător la Graduate College of Social Work din cadrul Universității din Houston, program finanțat de Fundația Huffington.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 20 Septembrie, 2019 - 00:00

De la început trebuie să spunem că ne aflăm în fața unui album de excepție despre cele mai frumoase edificii de epocă ale Bucureștilor. Cum spune editorii, Emanuel Bădescu ne propune o plimbare la pas, din plin susținută de imagini încântătoare alb-negru, oferindu-ne informații istorice și de ordin arhitectural despre diverse construcții – instituții și clădiri – înălțate de-a lungul ultimelor două secole.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 19 Septembrie, 2019 - 00:00

Robert B. Reich, profesor de economie la Harvard și la Berkeley, a lucrat în funcții importante în administrațiile a trei președinți americani. Cartea de față, probabil cea mai importantă dintre lucrările sale, a fost tradusă în peste 22 de limbi.

Tip publicație: Intrare blog