Publicat: 23 Octombrie, 2016 - 18:34

Postări de Stelian ȚURLEA

Sâmbătă, 16 Februarie, 2019 - 10:17

Vorbeam ieri de cele mai recente două antologii, lansate de Michael Haulică la Târgul de Carte Gaudeamus, una de proză polițistă, alta de proză science-fiction. Pe aceasta din urmă o vom prezenta astăzi, a 12-a antologie pe care o alcătuiește Haulică în mai bine de un deceniu.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 16 Februarie, 2019 - 00:00

Michael Haulică nu se dezminte și demonstrează (nu mai era nevoie, dar el oricum o face, din pasiune) că este cel mai priceput, mai bun și mai tenace antologator pe care îl avem. La recentul Târg de Carte Gaudeamus, desfășurat în toamna trecută, a lansat două antologii (a 11-a și a 12-a realizate de el!), una de proză românească polițistă și de mistere, o a doua a prozei românești science-fiction, ambele la aceeași editură Paralela 45. Le vom prezenta pe rând.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 14 Februarie, 2019 - 00:00

Liviu Cangeopol a fost unul din cei șapte intelectuali cărora, la 18 decembrie 2006, în discursul prilejuit de prezentarea Raportului Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, președintele României, Traian Băsescu, le-a „elogiat” gestul de a se fi ridicat direct împotriva

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 13 Februarie, 2019 - 00:00

„Am ales această temă de cer­cetare şi dintr-un motiv personal - scrie Emilia Chiscop în introducerea volumului: ca jurnalistă la «Ziarul de Iaşi», mi-am privit profesia şi din perspectivă istorică. Aşa cum presa de astăzi contribuie, cu bune şi rele, la formarea societăţii civile, la formarea şi deformarea de valori, la maturizarea sau schimonosirea discursului public, la practicarea exerciţiului democratic, cum vor fi contribuit ziarele de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul celui următor la toate acestea?

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 12 Februarie, 2019 - 00:00

Prezentăm astăzi un album de bandă-desenată care spune, în alb și negru, povestea unei fetițe de etnie romă-poloneză, deportată în lagărul de concentrare Auschwitz-Birkenau în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. La eliberarea și sosirea ei în Suedia, cu ajutorul autobuzelor albe ale Crucii Roșii suedere, ea avea paisprezece ani și era singură pe lume.
Ediție bilingvă româno-romani (căldărași).

 

Gunilla Lundgren, Sofia Taikon, Amanda Eriksson – Sofia Z – 4515. Ilustrații – Amanda Eriksson. Editura Pionier press.

 

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 11 Februarie, 2019 - 00:00

Vom prezenta astăzi un proiect literar unic, cel puțin în România, cu patru scriitori lucrând la patru romane diferite, în același timp, în continuu contact cu posibilii cititori, prin ședințe de lectură publică și pe Facebook. A început în anul 2015 în Librăria Humanitas din Galați, sub îndrumarea profesorului și eseistului gălățean Doru Căstăian, care a prezentat toate cele patru romane, când au fost încheiate și au văzut lumina tiparului, în toamna anului trecut, la Editura timișoreană Brumar și au fost lansate la Târgul de Carte Gaudeamus.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 10 Februarie, 2019 - 00:00

Vizionare TV din  România, dar nu numai, trebuie privită ca un comportament social, susține autorul acestui volum, încă de la primele rânduri. (Cartea este lucrarea sa de doctorat, susținută în decembrie anul trecut, la Universitatea din Oradea și este debutul său editorial. În prezent, autorul este director de strategie și cercetare la Canal D România și membru în comitetul director și în comitetul tehnic ARMA – Asociația Română pentru Măsurarea Audiențelor). Cu acest studiu, Iosif Kălăuz deschide un drum, pentru că sunt foarte puține studiile publicate în România dedicate audienței TV.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 9 Februarie, 2019 - 00:00

Scriu editorii: În 4/5 februarie 1990 apărea la Bucureşti săptămânalul incomod Caţavencu, fondat, scris şi distribuit de studenţi de la Politehnică şi Litere. Devenit copilul teribil, adulat şi fanatizat al generaţiei Revoluţiei din 1989 şi a Pieţei Universităţii 1990. Pentru mai bine de 15 ani, Caţavencu a fost liderul absolut al umorului în România. Caţavencu lua în balon lumea politică, avea reguli interne draconice de iniţiere în ale scrisului şi satirei şi avea un trib care îl susţinea.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 8 Februarie, 2019 - 00:00

Pier Paolo Pasolini (1922 – 1975) a fost unul dintre cei mai interesanți intelectuali italieni ai secolului trecut: regizor de film, poet, dramaturg și prozator. A mai fost și om politic de stânga, dar care, prin ideile sale, i-a deranjat chiar și pe comuniștii aflați în anii 60 și 70 în ascensiune. A fost asasinat în 1975, trupul său a fost găsit pe o plajă din Ostia și nici astăzi nu se știe dacă moartea sa a survenit în urma unei povești cu homosexuali sau pentru că pregătea o anchetă-roman despre malversațiunile celei mai mari companii petroliere italiene.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 7 Februarie, 2019 - 00:00

Mărturisesc că de foarte multă vreme așteptam o asemenea carte și încântarea a fost deplină în momentul în care am deschis-o. Motivul este cât se poate de simplu: am fost și sunt convins că alcoolul a jucat un rol foarte însemnat în istorie. Iar cartea nu face decât să-mi confirme presupunerile.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 6 Februarie, 2019 - 00:00

În mod cert, lucrarea de față este unică în istoriografia noastră. Ca urmare, este nu numai extrem de utilă tuturor celor care se ocupă de domeniu și, firește, și publicului larg, dar poate sugera o nouă viziune în studierea sistemului. Autorul însuși este conștient de aceste lucruri și spune într-o Notă:

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 5 Februarie, 2019 - 00:00

Experimentul Martinelapare la aceeași editură suedeză Pionier Press, înființată de Arina Stoenescu în 1991 (pe care am mai prezentat-o la această rubrică), dar cărțile pot găsite și în librăriile lanțului românesc Cărturești. Este o carte surprinzătoare în peisajul literaturii pentru copii din România, în special prin subiectul pe care îl abordează: ce se întâmplă în România cu copiii “căpşunarilor” plecaţi la muncă în Spania?

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 4 Februarie, 2019 - 00:00

Născut în 1933, Henri Allard de Grandmaison, a fost ziarist, director al mai multor publicații franceze, scriitor și membru al Academiei Bretaniei. Între numeroasele cărți publicate, se numără și cea de față, tradusă și la lansată de Editura Vremea la începutul verii anului trecut. Este un roman scurt bazat în mare parte pe amintirile Olgăi Racoviță, amintiri povestite scriitorului francez.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 3 Februarie, 2019 - 00:00

Paula, 94 de ani, moare după ce fusese căsătorită 69 de ani cu Edward, ajuns și el la 93 de ani și care, după dispariția ei, intră într-o mare depresie; singur într-un apartament imens, vrea să-și urmeze soția în lumea de dincolo.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 2 Februarie, 2019 - 00:00

Nicolae Frigioiu este profesor universitar la Facultatea de comunicare și relații publice, doctor în litere și doctorand în filosofie și sociologie, autor al mai multor volume, între care unul despre antropologie politică (disciplină de graniță din sistemul științelor politice care studiază, dintr-o perspectivă comparativă, geneza și evoluția formelor și instituțiilor politice precum și modalitățile de organizare a comunităților politice, de la societățile arhaice până în zilele noastre.)

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 1 Februarie, 2019 - 00:00

Aurel Ionescu a fost cercetător în domeniul laserilor la Institutul de Fizică Atomică. În 2004 s-a dedicat cercetării istoriei Bucureștilo, a căutat în arhive și a ordonat informațiile din domeniul nomenclatruii urbane a aorașului. A început să publice seria „Străzi din Bucureşti şi numele lor”, dedicată străzilor cu nume de persoane, apărută în colecţia „Planeta Bucureşti”. Primul volum s-a intitulat „Nume de aviatori” și a apărut în toamna lui 2013. Al doilea volum - „Nume de militari şi eroi”, apărut în mai 2014;  volumul III, „Personalități ale Bisericii.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 31 Ianuarie, 2019 - 11:22

Cine a citit până acum vreuna din mulțimea de cărți semnate de istoricul, psihosociologul și jurnalistul Lavinia Betea va fi constatat interesul ei pentru psihologia politică, istoria recentă, istoria orală și comunicarea media, dar și acribia, acuratețea surselor și ideile extrem de clare. Toate se regăsesc în cartea cea mai recentă, lansată la începutul verii, la Târgul de Carte Bookfest.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 30 Ianuarie, 2019 - 00:00

Odată cu revoluția rusă și cucerirea puterii de către bolșevici, România a dobândit, în locul unui aliat, un inamic ireductibil. Evoluția istorică utlerioară avea să stea sub semnul acestei noi realități geopolitice. Despre aceste lucruri s-a scris enorm, există o vastă dumentare, acum, după o sută de ani de le evenimente. Pregătind o viitoare sinteză pe această temă, istoricul Mihail E. Ionescu a elaborat o seamă de note care vor fi publicate în mai multe volume. Cel de față se referă la perioada vara 1916-primăvara 1917.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 29 Ianuarie, 2019 - 00:00

Soții Cristina și Alex Donovici, ziariști cu state vechi la Protv, recidivează în domeniul cărților pentru copii. După ce fiecare dintre ei a semnat câte un volumaș (pe care le-am prezentat la vremea respectivă la această rubrică), iată că la recentul Târg de carte Gaudeamus au prezentat un volum semnat împreună: ”O iarnă de povești”. Este o carte pentru copii cu personaje dintre cele mai deosebite: fulgi de nea care visează să se topească în palma unui copil, îngeri salvați din zăpadă de fetițe, copii plecați în căutarea lui Moș Nicolae, elfi care ne dăruiesc Crăciunul.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 28 Ianuarie, 2019 - 00:00

Volumul se deschide cu o prefață a lui Sorin Antohi, care fixează coordonatele epocii evocate în poeme – mișcarea hippie, muzica rock, Primăvara de la Praga, mișcările din mai 1968 etc – și cuprinde cele cinci poeme rock publicate anterior de Liviu Antonesei pe blogul său, la jumătatea lunii octombrie 2017. Volumul este întregit cu manuscrisul celor cinci balade (50 de pagini de caiet dictando rescrise de mână cu cerneală violet) și o iconografie extrasă din imaginarul acelei epoci. O realizare tipografică de excepție.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 27 Ianuarie, 2019 - 00:00

Un excelent roman (care, în lumea nebună care se prefigurează, ar trebui citit de toți) și o excelentă traducere (puține sunt traducerile care să nu se poticnească și care să încânte printr-o admirabilă limbă)!

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 26 Ianuarie, 2019 - 00:00

Nemțoaica Nicole C. Vosseler a debutat în 2007, a obțiut premiul orașului Konstanz, iar cărțile sale s-au tradus în opt limbi. Romanul de față a apărut în 2012. La noi este cunoscută prin precedentul roman tradus, ”Sub luna de șofran”.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 25 Ianuarie, 2019 - 00:00

Robert T. Kiyosaki, un  american de origine japoneză, născut și crescut în Hawaii, a ajuns faimos după ce a publicat ”Tată bogat, tată sărac”, cartea numărul 1 despre finanțele personale din toate timpurile. Era și prima carte din istorie despre finanțele personale. Cartea a contestat și a schimbat felul în care zeci de milioane de oameni din toată lumea înțeleg banii.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 24 Ianuarie, 2019 - 00:00

Surprinzătoare carte și surprinzătoare autoare! Canadiana Heather Tucker are 64 de ani, trăiește în orășelul Ajax, din Ontario, a publicat numeroase povestiri în revistele culturale sau în antologii, dar cartea de față (apărută în urmă cu aproape trei ani), este primul ei roman - și încă unul de debut, tipărit de îndată în multe locuri din lume și considerat o reușită în mod unanim de critici și de cititorii obișnuiți.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 23 Ianuarie, 2019 - 00:00

Literatura memorialistică referitoare la războiul din Est și la captivitatea sovietică nu are o istorie prea înbdelungată. Doar după 1989 au apărut mai multe volume, dar toate impresionante prin relatrea unor destine frânte.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 22 Ianuarie, 2019 - 00:00

Cristina Andone este scriitor, activist educațional și trainer de creativitate. Cartile sale, Povești din Pădurea Muzicală, vândute în 120.000 de exemplare, își propun să îi familiarizeze pe copii cu muzica clasică printr-o metodă pedagogică originală: ”audit de brand muzical”. În cele nouă cărți despre muzica marilor compozitori, autoarea a coborât muzica clasică de pe piedestalul culturii înalte și a adus-o pe raftul de jucării. ”Să o aduc într-o zonă a firescului”, spune ea.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 21 Ianuarie, 2019 - 00:00

Eroina din romanul Ralucăi Nagy “Un cal într-o mare de lebede”, Rosalyn, are 24 de ani și este studentă la Londra. Cuprinsă de o boală ciudată, se îngrașă enorm de la un moment încolo. Are o poveste amoroasă complicată şi o familie disfuncţională. Firește, e la capătul puterilor. Decide să plece cu o bursă de un an la Tokio, să studieze limba japoneză și mai ales să schimbe totul. Cu speranța nemărturisită că întâlnirea cu o nouă cultură va fi un șoc și o va ajuta să se desprindă de trecut.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 20 Ianuarie, 2019 - 00:00

Pauline Peters (n.1966) este pseudonimul jurnalistei germane Beate Sauer, care, sub acest nume și vreo alte două a publicat mai multe romane istorice și polițiste. Locuiește și lucrează în Kőln.

Camera rubinie e primul volum din trilogia ”Victoria Bredon”.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 19 Ianuarie, 2019 - 00:00

Există, probabil puțini știu, un Colegiu Naţional al Asistenţilor Sociali din România: E autoritatea profesională în domeniu care reprezintă, apără şi promovează drepturile şi interesele membrilor la nivel local, naţional şi internaţional, asigură respectarea de către asistenţii sociali a obligaţiilor care le revin faţă de beneficiari, instituţii şi societate, în concordanţă cu normele deontologice ale profesiei.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 17 Ianuarie, 2019 - 00:00

La începutul anului 2009, în toată lumea se transmitea o știre senzațională: un jaf cu elicopterul la Stockholm. Mai mulţi hoţi au folosit un elicopter pentru a fugi după un jaf spectaculos. Răufăcătorii au spart un depozit de bani din Stockholm, de unde au sustras mai mulţi saci al căror conţinut nu a fost dezvăluit. Poliţia a fost alertată de la primele ore ale dimineţii, după ce mai mulţi oameni au declarat că au auzit explozii la o clădire din zonă.

Tip publicație: Intrare blog