Publicat: 23 Octombrie, 2016 - 18:34

Postări de Stelian ȚURLEA

Joi, 2 Iulie, 2020 - 00:00

Lorenzo Marone s-a născut în 1974 la Napoli, unde locuiește și în prezent alături de familia sa. După absolvirea Facultății de Drept, a practicat ani buni avocatura. După publicarea la două edituri mici a unui scurt roman, Daria (2012), și a unui volum de povestiri, Novanta (2013), devine cunoscut atât în Italia, cât și pe plan internațional cu bestsellerul Tentația de a fi fericit (2015), încununat, printre mai multe premii literare, cu Premio Stresa 2015.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 1 Iulie, 2020 - 00:00

Semnalăm o carte foarte necesară între mulțimea de titluri care au analizat din fel și fel de unghiuri evenimentele din decembrie 1989. Autorii analizează rolul jucat de instituțiile de forță ale țării înainte și după căderea regimului comunist, reconstituind momentele-cheie pe baza unor mărturii ale celor care s-au aflat în mijlocul Revoluției și a unor documente de arhivă recent descoperite.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 30 Iunie, 2020 - 00:00

De la început ar trebui să semnalăm observația celebrului „Times”: „Simpatică, amuzantă și minunat ilustrată.”

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 29 Iunie, 2020 - 00:00

Maria Manolescu, născută în 1980, a publicat două romane, după anul 2000, apoi s-a ocupat de teatru, scriind mai multe piese, după care s-a întors, în urmă cu doi ani, la roman, publicându-l pe cel semnalat acum.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 28 Iunie, 2020 - 00:00

Scriu editorii: „Cartea lui Michael Lewis ne prezintă anatomia unui atac la care este supus guvernul SUA, atac condus de chiar membrii săi. Neînțelegând importanța crucială a unor activități novatoare, oamenii lui Trump riscă să scoată America din priză, sub pretextul unei iluzorii economii de energie. Incompetența loveste peste tot: în agricultură, sănătate, înalta tehnologie, sute și mii de programe care mentin SUA in fruntea lumii civilizate urmând a fi suspendate pe motive strict politice.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 27 Iunie, 2020 - 00:00

Semnalăm/prezentăm astăzi un roman care ilustrează excelent un gen în care autorul său e un maestru: thrillerul politic (sau tehno-thriller) și de spionaj. În urmă cu aproape doi ani semnalam la această rubrică precedenta traducere din Tom Clancy, „Țintă marcată”, un roman copleşitor, extrem de stufos, aproape obositor, însă convingător, cu zeci de personaje bine conturate, din toate taberele, toate colţurile lumii, toate naţiile. Și acela era scris împreună cu Mark Greancey.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 26 Iunie, 2020 - 00:00

Un surprinzător portret al lui Gaudí la tinerețe, încă student, într-o Barcelonă de sfârșit de secol 19.

Un portret al celebrului arhitect, într-un thriller istoric.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 25 Iunie, 2020 - 00:00

James Salter (1925-2015) este pseudonimul lui James Arnold Horowitz și a făcut parte din familia marilor romancieri americani. A fost pilot de luptă în marina americană, a luptat în răboiul din Coreea, dar a părăsit armata după succesul primului său roman, The Hunters (1957), semnat James Salter, care a fost ecranizat în 1958. A scris mult, a obșinut numeroase premii, iar romanul de față este ultimul pe care l-a publicat. O carte despre care Richard Ford spunea simplu: „un mare roman”.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 24 Iunie, 2020 - 00:00

„Genul de carte pe care doriți să o terminați într-o singură noapte.”

Dacă vreți, în aceste vremuri de tensiune după criză și înaintea eventualei vacanțe să citiți un roman polițist bun, vă semnalăm această această cartea a americanului David Baldacci. Din portofoliul căruia cu siguranță ați mai citit ceva – a scris foarte mult și la noi s-a tradus destul, menționăm „Puterea absolută”, „Clubul Camel”, ”Colecționarii”, „Jocul orelor”, „Rece ca piatra”, „Tărâmul celor cinci cercuri”, ”Ziua zero”, dar mai sunt și alte titluri în românește.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 23 Iunie, 2020 - 00:00

Retipărire a celebrei cărți a lui Mark Twain, care a încântat generații și generații de copii și tienri din toată lumea.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 22 Iunie, 2020 - 00:00

Alex Bălășescu este antropolog, a studiat la Universitatea București, are un master la Univeritatea Lumière Lyon 2 (1998) și un doctorat în antropologie cutlurală la University of California, Irvine (2004). A lucrat în diplomația culturală la Istanbul, îngirjire medicală la Vancouver și industria automobilului, predând și făcând cercetări la mai multe universități. Este în prezent profesor asociat la Universitatea Royal Roads, Victoria, Columbia Britanică și la Simon Fraser University, Vancouver, Columbia Btritanică. Este autor al cărților „Paris Elegant, Teheran Incitant.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 21 Iunie, 2020 - 00:00

Ismail Kadare este unu dintre marii scriitori contemporani. Albanez născut în 1936, a debut la optsprezece ani, cu un volum de poezie, primul roman publicându-l în 1963, celebrul „Generalul armatei moarte”. A publicat foarte mult. În 1990 a primit azil politic în Franța. A fost recompensat cu numeroase premii și distincții literare. În 2016, statul francez i-a conferit Legiunea de Onoare, în grad de Comandor. Opera sa, nominalizată frecvent la Premiul Nobel, este tradusă în peste 40 de țări.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 20 Iunie, 2020 - 00:00

Sindromul Tourette este afecţiune neurologică relativ rară, o tulburare ereditară neuropsihiatrică, ce apare în copilărie, numită şi „boala ticurilor“. În afara ticurilor, apare tendinţa de a rosti cuvinte obscene şi de a repeta automat cuvinte sau zgomote auzite la alţii.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 19 Iunie, 2020 - 00:00

Liv Constantine este numele pe care și l-au ales să publice împreună surorile Lynne și Valerie Constantine. Au debutat cu cartea de față, în 2017, ajunsă practic peste noapte bestseller internațional, în prezent pregătindu-se transformarea ei într-un serial de televiziune. Au urmat de îndată alte două romane, cu la fel de mare succes.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 18 Iunie, 2020 - 00:00

„Din ce este făcut un măr? Pământ, apă, soare, un pom și puțin gunoi. Dar el nu seamănă cu nimic din toate acestea. E făcut din ele, dar nu seamănă cu ele. Așa e și cu povestea, ea e făcută desigur dintr-o sumă de întâlniri, și experiențe, și ascultări.”

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 17 Iunie, 2020 - 00:00

Eva Geiringer Schloss (născută în 1929), este o evreică supraviețuitoare a Holocaustului, fiica vitregă a lui Otto Frank, tatăl lui Margot și Anne Frank.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 16 Iunie, 2020 - 00:00

Scriu editorii: „O iubire pentru care merită să lupţi. Un vis pentru care merită să mori. Un final pe care merită să îl aştepţi. Au trecut două luni de când Tella a descoperit că băiatul de care s-a îndrăgostit nu există, de fapt. Ea trebuie să decidă dacă va avea încredere în Legend sau într-un fost duşman. De hotărârea ei depind mai multe vieţi, imperii şi suflete. După ce descoperă un secret care îi va da lumea peste cap, Scarlett este
nevoită să facă imposibilul. La rândul lui, Legend va lua o decizie care

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 15 Iunie, 2020 - 00:00

Nicolae Spătaru s-a născut în Bucovina, a absolvit Facultatea de Filologie la Cernăuți, trăiește în Republica Moldova, a publicat mult și declară: „Personal m-am lansat ca poet, am editat multe cărți de poezie. La un moment dat am decis că trebuie să fac și altceva și m-am apucat de publicistică. Colegii la fel mi-au spus că văd în textele mele publicistice – proză. Am debutat în reviste cu proză scurtă. Prima carte de proză am lansat-o în 2015, se numea <<Îngerașul purta fuste mini>>”

Tip publicație: Articol
Duminică, 14 Iunie, 2020 - 00:00

Romanul lui Stelian Ţurlea „Caz închis”, a reapărut la Editura Crime Scene Press.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 13 Iunie, 2020 - 00:00

Publicam la această rubrică, spre sfârșitul lunii martie, la scurt timp după declararea stării de urgență, informații despre prima colecție dedicată exclusiv COVID-19, lansată de Editura Integral. (Era vorba despre primele trei titluri: Dr. Bernd Lee & Jo-Anne Anderson-Lee -

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 12 Iunie, 2020 - 00:00

Publicam la această rubrică, spre sfârșitul lunii martie, la scurt timp după declararea stării de urgență, informații despre prima colecție dedicată exclusiv COVID-19, lansată de Editura Integral. Era vorba despre primele trei titluri: Dr. Bernd Lee & Jo-Anne Anderson-Lee -

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 11 Iunie, 2020 - 00:00

O carte despre „vremuri hidoase și sălbatice”, ale cărei eroine sunt mai multe „femei mature și tovarășe de suferință, legate nu prin apartenența la vreun grup, partid sau credință, ci prin realitatea momentului, prin voința comună a de a supraviețui următoarelor ore, următoarelor zile și celor de după, și prin hotărârea nestrămutată de a-și proteja copiii.”

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 10 Iunie, 2020 - 00:00

Un roman despre lumea miraculoasă a Hollywoodului, la începutul secolului trecut, după apariția filmului mut și înaintea filmului sonor.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 9 Iunie, 2020 - 00:00

John Connolly s-a născut la Dublin, în 1968. A lucrat ca barman, funcționar guvernamental și jurnalist înainte să-și publice prima carte, în 1999. Este autorul a peste 20 de romane, printre care cele din celebra serie Charlie Parker, precum și The Chronicles of the Invaders. A fost recompensat cu Edgar Award, Shamus Award și CWA Dagger Award.
La Editura Pandora M au apărut primele două volume ale trilogiei Samuel Johnson: Porțile și Infernalii.

Cartea pe care o semnalăm este al treilea volum al trilogiei.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 8 Iunie, 2020 - 00:00

Mihai Buzea (n. 1971) a fost profesor, vânzător de asigurări, plimbător de câini, traducător, babysitter, Moş Crăciun, fabricant de lucrări de diplomă, chelner, paznic de noapte, muncitor necalificat, om bun la toate. Acum este reporter la Caţavencii. După 1 ianuarie 2014 a plecat la Londra, unde a învăţat meseria de arborist, pe care o descrie în romanul-reportaj Gastarbeiter (2017). Alte cărţi publicate: Berile de Aur (2006), Povestea lui Vasile Pogor (2018), Jimmy (2018).

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 7 Iunie, 2020 - 00:00

Scriitorul american Clive Cussler, născut în 1931 în Illinois, a murit în februarie acest an. Era/este celebru pentru romanele sale de aventuri și pentru faptul de a fi fost unul dintre faimoșii căutători americani de epave. Ca scriitor, a imaginat personaje care pasionează cititorii, cum este Dirk Pitt. A scris foarte multe, numeroase serii, singur sau în colaborare. Seria Dosarele NUMA cuprinde șaisprezece romane, opere scrise împreună cu Graham Brown, alte opt scrise cu Paul Kemprecos, între care cel de față, publicat în 2004.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 6 Iunie, 2020 - 00:00

Aparent o dramă. Romanul acesta de debut al lui Emily Gunnis, se transformă treptat într-un thriller lugubru.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 5 Iunie, 2020 - 00:00

Agnes Grunwald-Spier s-a născut la Budapesta, în iulie 1944. Când era doar un mic copil, Agnes și mama ei au fost salvate de la deportare de un ofițer necunoscut. In noiembrie 1944, acestea au fost trimise în ghetoul din Budapesta, de unde au fost eliberate pe 18 ianuarie 1945. Familia a plecat în Anglia în mai 1947. Tatal ei, care a fost arestat de fasciștii maghiari și trimis la muncă silnică, s-a sinucis in iunie 1955.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 4 Iunie, 2020 - 00:00

William Eggiton este profesor de umanioare la Johns Hopkins University din Statele Unite, unde predă literatură spaniolă și latino-americană. A publicat mai multe cărți foarte căutate, cea mai recentă, cea de față, pe care o consider una dintre cele mai bună cărți-eseu despre marele Miguel Cervantes. O carte utilă atât studenților, cât și oricărui iubitor de literatură.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 3 Iunie, 2020 - 00:00

Liberalismul a fost ţinta politică cea mai defăimată de-a lungul istoriei, mai întâi de conservatorism - să ne amintim de enciclicile papale şi de pronunciamentele Bisericii catolice împotriva lui, care mai dăinuie încă, în ciuda faptului că există atâţia creştini liberali - şi, mai târziu, de socialism sau de comunism, care în epoca modernă au prezentai <<neoliberalismul>> drept vârful de lance al imperialismului şi forma cea mai cruntă a colonialismului şi capitalismului. Adevărul istoric dezminte aceste denigrări.

Tip publicație: Intrare blog