Publicat: 23 Octombrie, 2016 - 18:34

Postări de Stelian ȚURLEA

Luni, 26 August, 2019 - 00:00

Un roman fantasy straniu, care aduce ceva nou în lumea cărților cu vampiri, în sensul că e mai mult basm decât proză fantasy. Foarte pe scufrty, o poveste de iubire, care sfârșește ca toate poveștile de iubire. Doar că protagoniștii sunt ființe fantastice.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 25 August, 2019 - 00:00

Lucrarea de față, coordonată de Gabriela Goudenhooft, Alina-Carmen Brihan, Ioan Iorga și la care participă cu texte 25 de cercetători din Românai și Republica Moldova, a fost elaborată în cadrul proiectului Modul Jean Monnet „A Social Europe for Youth. Education to employment”, finanțat de Comisia Europeană, Agenția Europeană pentru Educație și Cultură EACEEA, Programul Erasmus+. Reprezintă un proiect interdisciplinar și transdisciplinar.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 24 August, 2019 - 00:00

În urmă cu aproape un an prezentam în această rubrică primul volum al acestei serii despre procese și „viața la Curtea” tribunalelor, care însemna și debutul Elizei Ene-Corbeanu. Prezentat eloghios, atunci, de criticul literar Alex Ștefănescu. Volumul de față este prefațat de Florian Bichir care susține că a îndrăznit „să-și aroge un pic patrenitatea acestui proiect editorial”.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 23 August, 2019 - 00:00

Cartea pe care o prezentăm astăzi stă sub semnul unui motto din Ion Luca Caragiale: „Pentru tot românul care știe citi cel mai greu lucru e să nu scrie.” Un gând care i se potrivește mănușă Anamariei Smigelschi. Foarte cunoscută artist plastic, dedicată o viață artei grafice (ilustrații și coperte de carte, grafică de șevalet, gravură, acuarelă, paginație artistică de reviste, afiș ș.a.), autoare a opt cărți pentru copii (text și desene), multipremiată, Anamaria Smigelschi e o personalitate uimitoare, care, în ultimii ani, a fost copleșită de patima scrisului. Cu o ușurință incredibilă.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 22 August, 2019 - 00:00

În 2015, editura britanică Hogarth a lansat inițiativa de a elabora o serie ce propune revizitarea capodoperelor shakespeariene de către scriitori contemporani de faimă internațională, care le reimaginează pentru secolul XXI. Jeanette Winterson a revăzut „Poveste de iarnă” („O paranteză în timp”), Howard Jacobson „Neguțătorul din Veneția” („Shylock este numele meu”), Anne Tyler „Împblânzirea scorpiei” („Scorpia”), Margaret Atwood „Furtuna” („Puide cotoroanță”), Tracy Chevalie „Otheloo” („Băiatul cel nou”), Gillian Flynn „Hamlet” , Edward St. Aubyn „Regele Lear”.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 21 August, 2019 - 00:00

De aproape un an Editura Integral și neobositul ei manager Costel Postolache au lansat o admirabilă colecție, „China Integral”, în 12 volume, din care au apărut până acum jumătate dintre titluri, cărți de popularizare în general, foarte utile, priviri succinte asupra economiei, istoriei, literaturii, chiar și un roman celebru. Era, firește, nevoie și de o carte care să fie o privire de ansamblu asupra culturii și civilizației chineze – volumul de față. Editura Integral are ca parteneri în acest demers important și intelginet Foreign Languages Teaching and Research Publishing Co.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 20 August, 2019 - 00:00

„Protagonistul acestui roman este un copil cu totul deosebit. Pe nume Guillermo, alintat Guille, trăiește doar cu tatăl său, Manuel,
întrucât mama, de profesie stewardesă, a plecat la muncă în Dubai.
Tocmai a ajuns la o școală nouă, iar singura lui prietenă este Nazia, o
fată pakistaneză. Pare un copil fericit, un copil anormal de fericit,
după opinia dirigintei sale, Sonia. Când aceasta îl întreabă <<Ce vrei să
fii când ai să te faci mare?>>, Guille răspunde că vrea să fie Mary

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 19 August, 2019 - 00:00

În mod cert, puțini cititori au auzit de Ruxandra Slăvoacă. A debutat cu volumul „Împreună”, iar la începutul verii a recidivat cu încă un volum de poezii, cel de față, ilustrat de ea însăși.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 18 August, 2019 - 00:00

... pentru produse civile și militare fabricate în România (1946-1989). O carte fără îndoială foarte utilă, obligatorie pentru cei care doresc să afle cum a evoluat industria românească. Istoricul Petre Opriș a absolvit anterior Școala Militară de Ofițeri Activi de Artilerie și Rachete, este doctor în istorie și cercetăror în domeniul istoriei Războiului Rece, în cadrul Programului de Burse de Cercetare pe Termen Scurt, iniţiat de Institutul Cultural Român (Bucureşti) şi Woodrow Wilson International Center for Scholars, Washington DC, S.U.A.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 17 August, 2019 - 00:00

Simon Ings este un scriitor britanic născut în 1965 care a publicat mai multe romane, dar și cărți de nonficțiune, foarte apreciate, între care și cartea de față, apărută în urmă cu trei ani.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 16 August, 2019 - 00:00

Prezentăm astăzi două apariții la Editura Litera care ar trebui să fie căutate de orice cititor pasionat de istorie (și nu numai), îndeosebi de elevi și studenți. Sunt două traduceri (nu ni se spun traducătorii) ale unor cărți de popularizare apărute în Marea Britanie anul trecut și în urmă cu doi ani, care nu doar vă pot testa bagajul de cunoștințe, dar vă pot și amuza. În fiecare dintre ele, câte 1000 de întrebări cu răspuns multiplu, dar și numeroase hărți și fotografii.

 

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 15 August, 2019 - 00:00

L.S.Hilton (Lisa Hilton) este o englezoaică ce şi-a petrecut copilăria la Londra, a locuit la New York, Paris şi Milano, a studiat istoria artei la Paris şi Florenţa, a lucrat ca jurnalist, critic de artă şi prezentator de televiziune, s-a apucat de scris și a devenit celebră la 41 de ani. În urmă cu trei ani a publicat un roman promovat drept cel mai șocant thriller al anului – „Maestra”. În următorii doi ani a publicat alte două romane, continuări ale primului, la fel de șocante – „Domina” și „Ultima”.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 14 August, 2019 - 00:00

Armand Goșu predă din 2004 istoria politică și diplomatică a Rusiei și a URSS la Universiattea București. Este dopctor în sitoria Rusiei și a publicat mai multe cărți.

Alexandru Gussi este și el doctor în știoințe politice al Institutului de științe Politice din Paris, predă la Universiateta din București și a publicat mai multe volume și studii

Împreună, cei doi coordo nează volumul de față, care adună mai multe contribuții ce-și ptopun să răspundă, „chiar dacă inevital în mod parțial, unei acute nevoir de a înțelege starea de fapt în România și în regiune.”

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 13 August, 2019 - 00:00

Ioana Bâldea Constantinescu lucrează, din 2001, ca jurnalist în cadrul Societăţii Române de Radiodifuziune, calitate în care a intervievat zeci de personalități. Multe dintre interviuri au apărut publicate prin reviste. A mai scris două romane și o carte de proză scurtă. Acum semnează o carte pe care noi o semnalăm la această rubrică, una care poate fi citită la fel de bine și de copii, și de părinți. „Aceasta nu este o carte de parenting – spune autoarea -, nici un jurnal de maternitate si nici o carte pentru copii. Este o carte a misterioaselor geografii ale iubirii.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 12 August, 2019 - 00:00

După alte câteva cărți care au privit călătoriile și cu deosebire călătoriile românilor, profesorul Mircea Anghelescu alcătuiește, îngrijește și prefațează această carte minunată care Demonstrează că, aproape de la începuturuile literaturii române, a existat un bogat filon al literaturii de călătorie, cu o mare forță de influențare. Constatăm că s-a călătorit mult, în mai toate colțurile lumii, iar rezultatele au fost remarcabile.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 11 August, 2019 - 00:00

De mai bine de treizeci de ani lucrează Ruxandra Sărau în radio, mai ales   în cel public. A realizat emisiuni care au rămas în memoria ascultărilor – Postmeridian, Orele serii, În direct cu ascultătorii, De toate, pentru toți, Dimineața acasă, cu Ruxandra Săraru, În Casa Radio cu Ruxandra Săraru și multe altele.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 10 August, 2019 - 00:00

Rosie Walsh publică primul său roman sub acest nume, anterior a mai publicat mai multe romane sub pseudonimul Lucy Robinson. Scriitoarea britanică este și jurnalist, a scris îndeosebi pentru revista „Marie Claire”, articole despre relațiile de dragoste.

Un roman de dragoste este și cel de față, tradus în foarte multe țări, cu o intrigă foarte simplă: un bărbat și o femeie se întâlnesc, petrec minunat șase zile, apoi el dispare pentru totdeauna și ea încearcă să înțeleagă de ce.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 9 August, 2019 - 00:00

Acțiunea se petrece în epoca cea mai tensionată a Războiului Rece, după construirea Zidului Berlinului, în 1961.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 7 August, 2019 - 00:00

„Am prezentat nevoile și aspirațiile poporului meu. Am pledat, am explicat, am rupt nesfîrșite lănci în apărarea lui. Am dat țării mele o imagine energică, vie și mulți au înțeles și mi-au susținut eforturile, înțelegând entuziasmul care mi-a dat putere.”

 

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 6 August, 2019 - 00:00

Locuitorii micului târg Lull hotărăsc să aibă și ei o vrăjitoare care să-i apere de creaturile care îi sperie noaptea. Aceasta este esența unei cărți pnetru adolescenți plină de aventură, de vrăji și de creaturi misterioase.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 5 August, 2019 - 00:00

„Vorbeam cândva aceeaşi limbă/ încăpeam în respiraţia unui cuvânt//

luna plină de seminţe ne hrănea/ cum a hrănit in illo tempore/ limba primului poet// Apoi a fost foametea/ luna şi-a arătat cealaltă faţă//

am supravieţuit din laptele lunii/ îndoit cu otravă// Vorbeam odată aceeaşi limbă/ o vorbim şi acum// ea nu ne mai recunoaşte încearcă/ să ne arunce din cuib”

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 4 August, 2019 - 00:00

Scriu editorii: „Dumnezeu a făcut lumea în șase zile, având grijă ca omului să i se procure astfel întrebările (necesitățile vitale) și răspunsurilen (modalitățile de satisfacere a acestor necesități). 98% dintre oameni s-au mulțumit cu acest model de comunicare și își consumă în continuare întreaga energie – fizică dar și mentală – pentru a parcurge ritualic, în fiecare zi, drumul de la nevoile de tot felul la împlinirea lor.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 3 August, 2019 - 00:00

„Cartea Prinos de cântece am descoperit-o în biblioteca lui Didi - Amita Bhose – scrie editoarea Carmen Mușat-Coman. Meticuloasă, pe fişa cărţii Didi nota întotdeauna data şi numele celui ce-i oferise cartea. Pe aceasta însă Didi a notat: Presented by? Am citit-o pe nerăsuflate, uimită şi fascinată de sensibilitatea traducerii. Limbajul este un pic arhaic dar fermecător tocmai din acest motiv, un limbaj poetic şi vizual. Închinate Divinităţii, cele 103 cânturi ne cuceresc prin simplitatea elegantă a cuvântului.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 2 August, 2019 - 00:00

Istorii personale, mărturii de la catedră, viaţa de profesor de limba şi literatura română într-o altfel de abordare

Excelentă inițiativa lui un cristian care a publicat la editura sa această antologie cu totul surprinzătoare, în care profesori de română de diferite vârste, deci cu diferite experiențe, vorbesc despre meseria lor și despre proiecte culturale.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 1 August, 2019 - 00:00

Cei îndrăgostiți de precedentul roman semnat de Lisa Genova și tradus în românește de aceeași Editură Trei („Altfel… și totuși aceeași Alice”), gtransformat într-un film de Oscar, vor fi încântați și de acest nou roman. Lisa Genova, născută în 1970, a absolvit Bates College ca șefă de promoție, cu o diplomă în psihobiologie, și are un doctorat în neuroştiinţe la Universitatea Harvard. Studiile ei științifice i-au marcat și scrierile literare. După „și totuși aceeași Alice”, încă un roman în centrul căruia se află o boală incurabilă.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 31 Iulie, 2019 - 00:00

O poveste adevărată despre spionaj și trădare în timpul Războiului Rece. „La apogeul Războiului Rece – scriu editorii -, în cel mai periculos moment în care te-ai fi putut afla în Uniunea Sovietică, într-o seară, în timp ce șeful stației CIA la Moscova își umplea rezervorul cu benzină, un străin s-a apropiat de el și i-a lăsat un bilet în mașină. Temându-se de o capcană a KGB, americanul a ignorat această mișcare de deschidere. Dar bărbatul se hotărâse.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 30 Iulie, 2019 - 00:00

„Fandom” înseamnă în limba engleză fan-ul unei anumite persoane sau al unui lucru, orice ar fi acesta. Exact așa ceva se întâmplă cu eroii acestei cărți fanteziste: Violet, o adolescentă de șaptesprezece ani, și prietenii ei (între care prietena ei cea mai bună, Alice și fratele ei mai mic, Nate) sunt blocați în lumea cărții lor favorite, „Dansul pe eșafod”, după care s-a făcut și un film. La Convenția Comic Con desfășurată la Londra au prilejul să-i întâlnească pe actorii filmului, intră în camera actorilor și lumea lor se schimbă.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 29 Iulie, 2019 - 00:00

Horea Sibișteanu este un scriitor tânăr: s-a născut pe 6 ianuarie 1987 la Bacău și a intrat în literatură foarte de curând, după ce a absolvit Facultatea de Construcții și Instalații a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi“ din Iași și a obținut un master de Inginerie Seismică la Universitatea Waseda din Tokio. De câțiva ani are un blog („În căutarea eului pierdut”) în care reacționează la ce e în jur, dar mai ales vorbește despre el însuși. Până la acest volum, a publicat proză scurtă în reviste sau în volume colective.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 28 Iulie, 2019 - 00:00

O carte de mărimea unei palme, ușor de purtat oriunde și de deschis oriunde. Plină de citate de înțelepciune.

Tip publicație: Intrare blog