Publicat: 23 Octombrie, 2016 - 18:34

Postări de Stelian ȚURLEA

Duminică, 16 Decembrie, 2018 - 00:00

E imposibil să nu fi măcar curios să deschizi o carte despre care s-a spus că ar fi fost ”thrillerul anului” (The Observer) sau și mai și ”o versiune în aer liber a Camerei, romanul Emmei Donoghue… Jocul supraviețuirii e un thriller admirabil construit, cu un ritm perfect și un final inspirat, dar ceea ce e cu adevărat special este portretul pe care-l face maternității.” (The Sunday Times).

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 15 Decembrie, 2018 - 00:00

Aproape cert, în afara lumii muzicale puțin vor fi auzit de Paul Staicu, cel care și-a unit destinul cu Orchestra simfonică din Cosntanța, cu care a realizat turnee de succes prin mai multe țări.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 14 Decembrie, 2018 - 00:00

Între 24 noiembrie și 5 decembrie 2018, bucureștenii au putut vedea la Palatul Telefoanelor expoziția B:MAD (București: Modernism Art Deco) organizată de Asociația Igloo Habitat și Arhitectură. Proiectul a surprins patrimoniul Art Deco bucureștean și l-a adus în atenția publicului larg printr-o serie cuprinzătoare de activități: o expoziție de fotografie, o platformă de indexare și cartografiere, un ghid vizual de arhitectură și cinci conferințe pe teme conexe, susținute de specialiști din domeniu.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 13 Decembrie, 2018 - 00:00

A apărut și volumul al III-lea din Români şi Unguri al istoricului ploieștean Petre Țurlea. Istoricul a publicat, începând cu 1996, mai multe volume privind raporturile dintre români și unguri: Ip și Trăznea. Atrocităţi maghiare şi acţiune diplomatică românească (studiu şi documente), Editura Enciclopedică,1996; UDMR şi societatea românească, Editura România Pur şi Simplu, 2003; Transilvania de Nord-Est 1944- 1952, Editura România Pur şi Simplu, 2005.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 12 Decembrie, 2018 - 00:00

O plăcută surpriză ne-a oferit Editura Humanitas la recent încheiatul Târg de Carte Gaudeamus - o antologie de confesiuni ale lui Dan C. Mihăilescu, cel care a ajuns celebru, între multe altele, și pentru o zicere dintr-un interviu: „M-am risipit cu o plăcere sinucigaşă în gazetărie şi literatură.“ Surpriză cu atât mai plăcută cu cât umbla vorba prin târg că, după pareza suferită în urmă cu un an și jumătate, criticul s-ar fi retras definitiv.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 11 Decembrie, 2018 - 00:00

Kallie George este o editoare și autoare canadiană de cărți pentru copii și trăiește la Vancouver. Împreună cu ilustratoarea germană Alexandra Boiger, care locuiește în California de Nord, a început în urmă cu trei ani să publice această serie ”Trifoi și norocul ei”.
Prima din seria Agenția de adopție a animalelor magice, este o poveste despre bunătate și magie.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 10 Decembrie, 2018 - 00:00

În 2013, Cosmin Leucuța a câștigat Concursul de Debut Literar organizat de Editura Adenium cu romanul Laptele negru al mamei. Avea 23 de ani. Tot în acel an un alt roman al său – Statele Unite ale lui Dumnezeu – a fost nominalizat la Concursul de Debut Literar UniCredit, ediţia a VI-a, organizat de Editura Humanitas. În decembrie 2014 a fost cooptat în juriul concursului literar „Incubatorul de Condeie” şi din ianuarie 2015 a devenit invitat permanent al site-ului cultural Semne Bune, unde contribuie cu articole, recenzii şi editoriale pe teme variate.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 9 Decembrie, 2018 - 00:00

”Vreți să înțelegeți istoria zbuciumată, la răscruce de drumuri și imperii, a neamului nostru? Ei bine, nimic mai simplu: geografia istorică a băuturii noastre naționale stă mărturie în acest sens. Iată un mic ghid compilat pentru dumneavoastră din scrierile specialiștilor în domeniu. Ca în atâtea alte domenii, pe teritoriul nostru s-a purtat timp de secole și o luptă aprigă de cucerire alcoolică. Astfel, călugării cistercieni, se pare, sunt cei care introduc în părțile noastre, prin secolul al XIV-lea și în principal în orașele săsești din Transilvania, alcoolul distilat din fructe.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 8 Decembrie, 2018 - 00:00

În preajma sărbătoririi Marii Uniri, Editura Integral a mai scos pe piață alte două volumașe din seria Colecția Regală prezentată de Dan-Silviu Boerescu, XX și XXI.

 

Casa Regală a României și Marea Unire.

Rolul Familiei Regale și al celor doi Suverani – niciunul născut în România, dar care se identificaseră afectiv cu țara de adopție –, Regele Ferdinand și Regina Maria, a fost unul decisiv, alăturându-se contribuției elitelor politice din toate regiunile locuite de români și sacrificiului extraordinar făcut de bravii ostași ai armatei.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 7 Decembrie, 2018 - 00:00

”Am scris prima variantă în limba română, în urmă cu şase ani, pe când locuiam la aproape 40 de kilometri nord-vest de Londra, într-un oraş pe nume Hemel Hempstead, pe care am publicat-o în ţară cu titlul O amin­tire de la Paris. N-am fost mulţumit de rezultat, aşa că am scris o a doua versiune după un an, în Reading, Berkshire, unde mă mutasem între timp, de data aceea în limba engleză. Am terminat-o în trei luni, însă am păstrat-o în computer încă trei ani.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 6 Decembrie, 2018 - 00:00

Prezentăm astăzi una dintre marile cărți ale secolului trecut, pe care vrei s-o recitești de nenumărate ori, apărută în traducere la noi, numai în ultimul deceniu, de mai multe ori, la toate editurile mari (Polirom, Humanitas) și care continuă să se vândă cu succes, A apărut în 1934, la nouă ani după alt mare roman al scriitorului american, ”Marele Gatsby”.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 5 Decembrie, 2018 - 00:00

Ce s-ar întâmpla dacă femeile ar căpăta brusc o putere nimicitoare și nemaivăzută?

În urmă cu doi ani a apărut acest roman care a atras imediat atenția, a fost inclus de The New York Times pe lista celor mai bune zece cărți ale anului 2017, s-a spus că ar fi fost una dintre cărțile preferate ale fostului președinte Barak Obama și a fost deja tradus în mai multe limbi. Un roman înspăimântător despre ce ar putea deveni lumea.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 4 Decembrie, 2018 - 00:00

Robert Kimmel Smith, născut în 1930, e un foarte cunoscut scriitor american pentru copii, multipremiat. A început să inventeze povești pentru fiica sa, pe care ulterior le-a așternut pe hârtie și le-a publicat, și pentru alți copii. Prima sa carte, ”Febra de ciocolată”, apărută în 1972, premiată, s-a vândut până în 2001 în peste două milioane de exemplare. A mai scris și câteva romane pentru adulți, unele adaptate pentru televiziune.

Cartea de față este prima care apare și în românește.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 3 Decembrie, 2018 - 00:00

Săptămâna trecută prezentam la această rubrică cea mai recentă carte a scriitorului ieșean Radu Părpăuță. Născut în 1955, Radu Părpăuță a studiat la Facultatea de rusă-română a Universității „Al. I. Cuza”, Iași, a fost pe rând profesor de țară, bibliotecar, documentarist, ghid turistic, traducător, ziarist, calitate în care a ajuns de la redactor la redactor șef-adjunct și redactor șef al revistei „Timpul”. A publicat mai multe traduceri și câteva volume de proză (proză scurtă, dar și romane). Romanul de față a apărut înaintea volumului de povestiri prezentat săptămâna trecută.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 2 Decembrie, 2018 - 00:00

Jan Oscar (pe numele său întreg Sverre Lucien Henri Guillou), este un jurnalist, romancier și dramaturg suedez, născut în 1944. A debutat în 1971, iar cartea de față a fost publicată în 1981. E un roman autobiografic cu un mare succes, citit de peste două milioane de suedezi, a fost adaptat pentru scenă.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 1 Decembrie, 2018 - 00:00

După șapte ani, o nouă ediție a unei cărți minunate, la aceeași editură. Între timp, autoarea, canadianca Alice Munro, ajunsă la 87 de ani, a primit Premiul Nobel pentru literatură (în 2013 – după ce anterior primise nenumărate alte premii, între care și Man Booker International, în 2009, Booker Prize, în 1980, numeroase alte premii canadiene, dar și titlul de cu titlul de cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor, în Franța, în 2010) pentru, potrivit juriului suedez, consecvența față de proza scurtă, care nu garantează succes de public.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 30 Noiembrie, 2018 - 00:00

Un roman scurt, aparent ușor, tandru, despre iubitorii de carte care se descoperă pe ei înșiși. Juliette merge cu același metrou în fiecare zi, în drum spre serviciu. Îi place să citească, dar și mai mult să-și observe tovarășii de călătorie, să-și imagineze ce fac în restul zilei și al zilelor, ce gândesc: bătrâna doamnă, studenta la Matematică, ornitologul amator, grădinarul, îndrăgostita (cel puţin, aşa şi-o închipuia, judecând după respiraţia uşor sacadată şi după lacrimile care îi picurau de pe gene când ajungea la o anume pagină a cărții citite).

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 29 Noiembrie, 2018 - 00:00

Patricia Highsmith (1921-1995) a fost o romanieră americană foarte cunoscută pentru thrillerele sale pishologice, între care și seria ce-l are în centru pe cel mai popular erou creat de ea, Tom Ripley. A publicat peste 20 de cărți, a obținut numeroase premii literare, iar multe dintre romanele sale au fost adaptate pentru scenă și ecran, începând cu primul publicat, ”Străinii din tren” (1949), ecranizat de Alfred Hitchcock.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 28 Noiembrie, 2018 - 00:00

După ediția din 2002 de la Editura Militară, iată o nouă apariție a jurnalului și corespondenței generalului care a devenit un erou al României, simbolizând susţinerea Franţei în acele timpuri grele ale Primului Război Mondial, pentru care s-a format un adevărat cult (ţăranii simpli l-au numit „Taica Berthelot”, numele său a fost pomenit în cântece de luptă, a fost numit cetăţean de onoare al României şi a fost recompensat primind o mică proprietate în România).

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 27 Noiembrie, 2018 - 00:00

Oriunde te-ai afla și indiferent cum va fi vremea, există tot timăpul locuri de văzut, de explorat și momente de ieșit în natură, fie că o faci în jurul casei tale, într-un parc, pe mare, în adâncul pădurii. Dar oricât de departe ai merge, tot trebuie să ai lângă tine un adult.

Această carte e împărțită în mai multe secțiuni, în funcție de locurile și lucrurile de explorat: Măreția naturii; Explorând lacuri, râuri și mări; Descoperirea faunei; Observarea pădurii; În sălbăticie; În natură, pe orice vreme; Exploratorul de noapte

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 26 Noiembrie, 2018 - 00:00

Într-o revistă ieșeană de acum vreo trei ani citeam un interviu din care spicuiesc câteva fraze: ”Scriu săptămânal o proză pe care o trimit la LiterNet și asta mă obligă să scriu. Trebuie să mă apuc marți, miercuri sau joi ca să pot trimite sâmbătă. Îmi convine. Am scris în ultimii doi ani cât nu am scris în zece. (…) Vreau să spun că este mai greu să scrii o proză scurtă decât un ro­man. Trebuie să fie în întregul ei, forma te încarcerează. Într-un roman poți să mai bați câmpii cu veselie. (…)

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 25 Noiembrie, 2018 - 00:00

Alexander Söderberg este un scriitor suedez născut în 1970, a lucrat ca scenarist și editor pentru televiziunea suedeză, făcând adaptări după romane poliţiste celebre. Prietenul andaluz, primul roman din Trilogia Brinkmann, a fost vândut în 33 de țări, este în curs de ecranizare de către compania Indian Paintbrush și a fost tradus de aceeași editură Trei în 2014. Acesta este al doilea volum al Trilogiei Brinkmann.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 24 Noiembrie, 2018 - 00:00

Sunt convins că pe Jojo Moyes, scriitoare americană născută în 1969, o cunosc mai toate cititoarele de la noi care adoră literatura romantică/romanțioasă. Din mulțimea romanelor pe care le-a scris, multe bestselleruri, unele dintre ele ecranizate cu un egal succes, au apărut și în românește: ”Înainte să te cunosc”, ”După ce te-am pierdut”, ”Fata pe care ai lăsat-o în urmă”, ”Ultima scrisoare de dragoste”, ”Un bărbat şi o femeie”, ”În căutarea unui destin” şi ”Silver Bay”. Pe unele le-am prezentat în această rubrică.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 23 Noiembrie, 2018 - 00:00

Cu numai o săptămână înainte de Marea Adunare de la Alba Iulia, doi voluntari, aviatorul Vasile Niculescu și căpitanul Victor Precup, au îndeplinit o misiune secretă care avea ca scop ducerea la Blaj și aducerea de acolo a mesajului Unirii și a unor documente de importanță majoră pentru actul ce urma să se împlinească la 1 Decembrie 1918. Despre acest extraordinar episod din istoria noastră manualele nu vorbesc. Desfășurată în condiții extreme, misiunea a fost un succes și avea să rămână consemnată doar în lucrări militare și în memorii, sub denumirea de „Zborul Marii Uniri”.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 22 Noiembrie, 2018 - 00:00

”Se exercită asupra noastră o mare presiune pentru a ne face să ne subapreciem. Pe de o parte, civilizaţia susţine că fiecare dintre noi are o valoare nemăsurată. Pe de altă parte, suntem supuşi celor două pregătiri: pentru viaţă, respectiv pentru moarte. Prin urmare, ne apre­ciem şi ne e ruşine că ne apreciem, devenim împietriţi.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 21 Noiembrie, 2018 - 00:00

Un superb album cu fotografii în cea mai mare parte inedite, adunate de la Muzeul Național al Aviației Române, Muzeul Militar Național ”Regele Ferdinand I” și Arhivele Naționale Istorice Centrale – aproape 200 de pagini de imagini alb-negru.

La 15/28 august 1916, România a intrat în Primul Război Mondial, de partea puterilor Antantei, care promiteau sprijin în realizarea unității naționale – visul românilor încă din vremuri străvechi.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 20 Noiembrie, 2018 - 00:00

Richard Horne (1960-2007) e cunoscut sub pseudonimul Harry Horse ca scriitor, ilustrator, caricaturist. A fost membru al formației Swamptrash. A semnat desene cu caracter politic pentru revistele New Yorker, Guardian și Sunday Herald. A câștigat la un moment dat Medalia de Aur Smarties (pentru The Last Gold Diggers). Cărțile lui pentru copii – ilustrate de el însuși - i-au adus celebritatea. Dintre acestea, Pandora M a publicat ”Ultimii naufragiați” și cartea de față.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 19 Noiembrie, 2018 - 00:00

Constantin Gheorghe Avramescu, născut în 1930, este urmaşul familiei boiereşti Depărăţeanu, descendent direct al căpitanului Stanciu Depărăţeanu, sluger şi secretar al Divanului în 1793. Tatăl lui, Constantin Avramescu, a luptat în Primul Război Mondial, fiind rănit şi căzând prizonier în timpul şarjei de la Prunaru, iar în perioada interbelică a fondat societatea de asigurări în transporturi, OFROM. Constantin Avramescu a fost inginer geolog minier, specializat în substanţele nemetalifere, şi a devenit unul dintre cei mai importanţi experţi în acest domeniu.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 18 Noiembrie, 2018 - 00:00

Prezentăm astăzi o carte/album eveniment. Fără niciun dubiu. Formația Queen este una dintre cele mai cunoscute din istoria muzicii ultimului secol, una dintre cele mai mari trupe rock, cu care au crescut ultimele generații, cele de după 1970, indiferent de meridianul pe care s-au aflat, indiferent de rasă, credință sau culoarea pielii.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 17 Noiembrie, 2018 - 00:00

După cele două volume monumentale despre istoria politică și militară a României în perioada Războiului Rece (”Ferește-mă, Doamne, de prieteni” și ”Cei dintâi vor fi cei din urmă”) istoricul american Larry Watts ”oferă publicului o nouă lucrare în care analizează evenimentele și acțiunile care au conturat politica României în anii de confruntare dintre Est si Vest.

Tip publicație: Intrare blog