Publicat: 23 Octombrie, 2016 - 18:34

Postări de Stelian ȚURLEA

Joi, 25 Aprilie, 2019 - 00:00

„Un roman grandios şi ambiţios care anunţă apariţia unui nou autor de succes în galaxia scriitorilor suedezi de romane poliţiste.“ - Daily Mail.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 24 Aprilie, 2019 - 00:00

Ce ziceți de un roman de debut în care se combină sexul, drogurile, omorurile și o sete de sânge ce pare nestăvilită? Cam asta este, în mare, primul volum al trilogiei scrisă de britanica Chloe Esposito, pe care îl prezentăm astăzi. Celelalte două volume ale trilogiei – ”Rea” și ”Periculoasă” – vor apărea și ele într-un viitor apropiat la aceeași editură Litera.

Chloe Esposito a studiat limba și literatura engleză la Oxford, a fost profesoară și jurnalist de modă. Romanul ei debut, ”Nebună”, i-a apărut în 2017.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 23 Aprilie, 2019 - 00:00

Anul trecut, cam pe vremea aceasta, prezentam la această rubrică primul volum din seria de aventuri pentru copii ”Zei scăpați din lesă” de Maz Evans. Autoarea este englezoaică, ziaristă, scenaristă, poetă, autoare de piese de teatru.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 22 Aprilie, 2019 - 00:00

Prima ediție în limba română a acestui roman a apărut la Editura ART, în anul 2007, cu o copertă cu un tablou al lui Horia Bernea (unul dintre celebrii lui Prapori). Anul trecut, Editura Vremea a reluat traducerea în seria ei de autor Vintilă Horia. Romanul este unul dintre cele mai originale ale scriitorului român exilat în Franța, se desfășoară în trei planuri spațio-temporale, cu aceiași doi protagoniști, Blanca și Manuel, susținuți în drumul lor inițiatic de câteva elemente simbol – focul, moara, calul, scara ș.a.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 21 Aprilie, 2019 - 00:00

Cartea de față a fost inițial o expoziție, deschisă vreme de câteva săptămâni, anul trecut, iar mai înainte o cercetare antropologică și de istoria artei aprofundată pe un segment sensibil istoric precum cel al ”Epocii de Aur”.

 

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 20 Aprilie, 2019 - 00:00

Era imposibil ca romanele celui mai vândut scriitor al tuturor timpurilor, Agatha Christie, să nu fi fost traduse de mai multe ori și publicate în mai multe ediții și în limba română. Este ceea ce se întâmplă și cu romanele de față, ale noii serii de la Litera, care nu-l au în centru pe celebrul detectiv Hercule Poirot și nici pe la fel de celebra bătrânică Miss Marple. În centrul acestora sunt doi tineri, Tommy și Tuppence. În centrul acestora sunt doi tineri, Tommy și Tuppence. Au apărut în ultimii ani mai multe titluri: ”N sau M?”, ”Parteneri contra crimei”, ”Poarta destinului”.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 19 Aprilie, 2019 - 00:00

Acest roman bine tradus m-a făcut să mă gândesc, mult mai mult decât în cazul altor romane scrise de islandezi și traduse în românește, la câteva caracteristici ale uimitoarei insule din  nordul Atlanticului: are puțin peste 100.000 de kmp și puțin peste 300.000 de locuitori (cât un cartier bucureștean!), dar o apetență pentru cultură uluitoare. De pildă, are peste trei sute de romancieri care scriu cărți polițiste, iar acestea se vând, se citesc și se traduc peste tot în lume. Islandezii chiar citesc.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 18 Aprilie, 2019 - 00:00

Cosmin Popa este cercetător în cadrul Institutului de Istorie Nicolae Iorga al Academiei Române, specializat în istoria URSS/ Rusiei și istoria Europei Centrale și de Sud-Est, perioada comunistă și contemporană. Și-a făcut studiile universitare la București și Moscova. Este doctor în istorie al Universității București din 2007, cu studii postdoctorale între 2011 și 2013. A lucrat în mass-media ca documentarist, reporter, șef de departament, între altele și la Mediafax.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 17 Aprilie, 2019 - 00:00

Astăzi, 17 aprilie, Editura Meronia va lansa, la ora 18, la librăria Mihai Eminescu, o carte eveniment – ”Istoria Catalunyei”, de Jaume Sobrequés i Callicȯ. Vor vorbi prof. univ. Stelian Brezianu și editoarea și traducătoarea Jana Balacciu Matei.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 16 Aprilie, 2019 - 00:00

Christina Baker Kline este o autoare americană de mare succes. Crede că atunci când scrii trebuie să laşi lumea din mintea ta să crească atât de mult, încât să devină mai importantă decât lumea în care trăieşti. Îi place să scrie în spatele unei săli de curs sau al unei săli de concerte şi să simtă energia din jur.
Scriu editorii: Fetiţa din trenul orfanilor este ediţia pentru tineri a romanului Trenul orfanilor. Trenul orfanilor (Editura Trei, 2015) este bestseller internaţional, publicat în 40 de ţări şi vândut în 3,5 milioane de exemplare.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 15 Aprilie, 2019 - 00:00

Ce sunt pâlpâirile? O spune Dan Lungu de mai multe ori, în prima parte a romanului său:

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 14 Aprilie, 2019 - 00:00

Anul trecut, Editura Litera a propus cititorilor o serie de patru romane celebre, toate ecranizate, ale unuia dintre cei mai populari scriitori ai secolului XX, Alistair MacLean, autor a 29 de bestseleruri. Alistair MacLean, scoțian de origine, mort relativ tânăr în urma alcoolismului, este socotit un maestru al romanului de acțiune și suspans.

 

Tunurile din Navarone

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 13 Aprilie, 2019 - 00:00

Născut în 1988, autorul este ofițer MAI, cu un doctorat în domeniul științelor militare la Universitatea Națională de Apărare ”Carol I” (cu titlul ”Modalități de abordare a riscurilor asimetrice – necesitatea redefinirii conceptului de securitate în actuala dinamică a relațiilor internaționale. Rolul pro-activ al României în contextul unui mediu de securitate prin cooperare”)

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 12 Aprilie, 2019 - 00:00

Născut în 1983, Emanuel Copilaș este asistent doctor la Departamentul de Științe Politice din cadrul Universității de Vest, Timișoara. A publicat mai multe studii în reviste de specialitate și mai multe volume în domeniile sale de interes: teoria relațiilor internaționale, ideologii politice, istorie politică, teorii ale totalitarismului. Volumul de față a apărut anul trecut.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 11 Aprilie, 2019 - 00:00

În 1973 a avut loc la Monte Carlo a XIII-a ediție a Festivalului Internațional de Film TV, la care a participat și România – printr-un film, ”Zestrea”, o ecranizare a unei piese realist socialiste scrisă de Paul Everac; și prin Dinu Săraru, pe vremea aceea director al Televiziunii Române, ca membru al juriului. Negocierile între cei șapte membri ai juriului (o lume în care se simțea ”stingher” și ”singur”) au făcut ca reprezentatul României să fie vicepreședinte, cu condiția să-l sprijine pe Robert Stack (interpretul lui Eliot Ness din serialul american ”Incoruptibilii”) să fie președinte.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 10 Aprilie, 2019 - 00:00

După știința autorului acestor rânduri, este prima carte care scrie pe larg despre viața și isprăvile unui cavaler al ”Crucii de fier”.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 9 Aprilie, 2019 - 00:00

Editura Curtea veche a lansat o nouă serie de cărți pentru copii care îi pot ajuta să-și gestioneze anxietatea. Este vorba de Colecția Lupului Wolfgang. Avril McDonald, autoarea, a studiat timp de opt ani cea mai bună formă de a spune povești în așa fel încât cei mici să învețe că toate emoțiile sunt firești și pot fi controlate. Anterior acestei serii, a publicat o alta, de mare succes internațional, ”Feel Brave”, tradusă de asemenea, în românește.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 8 Aprilie, 2019 - 00:00

O carte surprinzătoare, care te îndeamnă să citești și să recitești literatura lumii. Și să descoperi, asemenea autoarei, de ce se roagă scriitorii (în jurnale) sau personajele lor (în ficțiune). Răspunsul pare să-l dea Cioran: „Tot ce nu este rugăciune este nimic”.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 7 Aprilie, 2019 - 00:00

”Noțiunea de reinventare a germanității pleacă de la o realitate paradoxală a sudului Transilvaniei și a Banatului. Deși au trecut mai bine de douăzeci de ani de la emigrarea în masă a sașilor transilvăneni și a șvabilor bănățeni, care literalmente a dus la golirea orașelor și satelor transilvănene și bănățene de populația germană autohtonă, germanitatea locală nu a dispărut, ci pur și simplu a fost adoptată și reinventată de populația locală negermană.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 6 Aprilie, 2019 - 00:00

„Un debut impresionant. (...) Descrieri minunate ale mediului urban, imagini neliniștitoare ale societății, o scriitură care păstrează un echilibru perfect între expresiile specifice perioadei și tehnicile de narațiune contemporană.“ – ”Dagens Nyheter”, Suedia.

 

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 5 Aprilie, 2019 - 00:00

”Există un paradox ciudat la începutul unei povești de dragoste. Ne revedem cu teamă, ezităm să-i spunem celuilalt că e mereu în gândurile noastre. Am vrea să dăm tot, dar ne menajăm, drămuim fericirea, ca pentru a o păstra. Dragostea ce se înfiripă este pe cât de nebună, pe atât de fragilă.”

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 4 Aprilie, 2019 - 00:00

”Este povestea a doi oameni obișnuiți care au trîit în vremuri neobișnuite, privați nu numai de liberateta lor, ci și de demnitate, nume și identități, și este relatarea lui Lale despre ceea ce au fost nevoiți să facă păentru a supraviețui.”

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 3 Aprilie, 2019 - 00:00

Născut în 1946, Doru Mărgineanu este un biofizician cu amplă activitate universitară şi de cercetare în România până la sfârşitul anului 1988, apoi neurofarmacolog profesionist în Belgia, cu rezultate ştiinţifice şi practice recunoscute. Monografia sa de neurobiofizică, preluată în 1981 de o editură britanică, a fost prima lucrare de acel gen pe plan mondial, iar din 1990 încoace el a contribuit la o serie de tratate internaţionale de referinţă.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 1 Aprilie, 2019 - 00:00

 În 2017, Petru Berteanu a publicat ”Efectul Mandela”. prima carte dintr-o anunțată trilogie, ”Biblioteca de pe scări”. Era un mic roman alcătuit din trei povești cu iz polițist, prea puțin legate între ele, cu minuțioase descrieri ale Bucureștilor.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 31 Martie, 2019 - 00:00

Există cel puțin încă o carte cu același titlu, cea apărută în 2011, la Editura Leda, semnată de Sara Shepard. Dar noi vom vorbi astăzi de romanul recent apărut și în românește, al lui Ruth Ware, pe care vă sfătuim să-l citiți. Ce reclamă mai bună poate exista decât fraza selectată de editori din ”The Sun” (și imprimată pe prima copertă): ”Agatha Christie se întâlnește cu <<Fata din tren>>.”?

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 30 Martie, 2019 - 00:00

”Dacă vrei cu adevărat puterea de vindecare, o poți avea prin credință, ceea ce înseamnă să cunoști felul în care funcționează mintea conștientă și cea subconștientă.“ – spunea .Joseph Murphy.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 29 Martie, 2019 - 00:00

Câteva precizări absolut necesare, din capul locului. E vorba de ediția a patra, e adevărat, revizuită. Prima edție a apărut acum vreo zece ani. Dar cei care au citit sau măcar răsfoit acest volumaș vor găsi și lucruri noi, o spune chiar autorul: ”La prima ediție mi-a fost teamă că voi fi criticat pentru scene de sex explicite sau pentru ideile radicale. Între timp am aflat că unii te critică oricum. Pe aceștia îi asigur că vor avea material din plin.” În al doilea rând, nu este o carte despre sex. În al treilea, trebuie să suportași autoironia și sinceritatea deplină.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 28 Martie, 2019 - 00:00

Anders Roslund este un jurnalist suedez de investigaţii şi unul dintre cei mai de succes scriitori scandinavi de romane poliţiste. Alături de Börge Hellström, a impus formula Roslund & Hellström, sub care semnează romane de mare succes, multipremiate. (La Editura Trei, a apărut ”Trei secunde.”) Stefan Thunberg este unul dintre cei mai cunoscuţi scenarişti scandinavi, atât pentru serii TV populare, cât şi pentru producţii cu succes de box office absolut.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 27 Martie, 2019 - 00:00

Prezentam săptămâna trecută în această rubrică un volum despre ascensiunea și declinul dinastiilor Chinei apărut în noua colecție China integral a Editurii Integral. Colecția, plănuită în 12 volume, a fost lansată toamna trecută, la Târgul de carte Gaudeamus.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 26 Martie, 2019 - 00:00

"Domnule judecător-șef, cu voia Curții, aveți puterea de a face o schimbare majoră în viețile tinerilor de azi. Dați-ne înapoi copilăria! Dați-ne libertatea de a ne urma propriile interese, să fim iar curioși, să visăm și să avem timp de petrecut cu prietenii noștri, cu părinții și bunicii, cu frații și surorile mai mici.”

Tip publicație: Intrare blog