Publicat: 23 Octombrie, 2016 - 18:34

Postări de Stelian ȚURLEA

Joi, 20 Iunie, 2019 - 00:00

O nouă anchetă a comisarului Adamsberg și a echipei sale, de astă dată mult mai complicată. Totul începe când o bătrână doamnă, Alice Gauthier, scrie, înainte de a muri și pentru a-și ușura sufletul, o scrisoare tânărului Amédée Masfauré. Îndată după moartea bătrânei, moare și tatăl lui Amédée. Ambele morți par sinucideri și ambele cadavre sunt însoțite de un semn misterios. După care apare încă o sinucidere, însoțită de același semn. 

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 19 Iunie, 2019 - 00:00

Pentru cititorii care preferă istoria la zi și cărțile politice, volumul pe care îl prezentăm astăzi poate fi lectura ideală: e scris de fostul director FBI (numit de președintele Obama pe 4 septembrie 2013 și demis de președintele Trump pe 9 mai 2017); se referă aproape în întregime la politica americană din ultimul deceniu; și este prima carte de memorii aparținând unui actor cheie al Administrației Trump care este o acuză directă la adresa președinției, cât și a caracterului președintelui.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 18 Iunie, 2019 - 00:00

Christopher James Paolini, născut în 1983 la Los Angeles, este un scriitor american autor al unui ciclu de patru romane în care a creat o lume fantastică – Algaësia. A uimit lumea scriind când încă era adolescent. Primul roman i-a apărut în 2002, publicat de editura părinților săi. Pentru promovarea cărții, tânărul autor a făcut un turneu prin 135 de școli și librării. A doua ediție a cărții a apărut un an mai târziu, sub egida unei mari edituri (Alfred A.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 17 Iunie, 2019 - 00:00

Liliana Nicolae este un jurnalist foarte cunoscut, lucrează în presă din 1990, a fost redactor la BBC World Service, până în 2008, la închiderea secției în limba română de la București, a lucrat apoi la Radio Romania Actualități, unde a realizat documentare și reportaje radio, a publicat reportaje în presa scrisă, a predat reportajul radio la Școala de Studii Avansate în Jurnalism din Chișinău, a fost pe front și a transmis din Irak, Kosovo și Transnistria. Reportajele sale au primit numeroase premii.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 16 Iunie, 2019 - 00:00

Unul dintre cei mai longevivi scriitori americani și unul dintre cei mai buni povestitori de aventuri este Clive Cussler. S-a născut în 1931, prin urmare are aproape 88 de ani și e încă activ. A fost explorator subacvatic și a creat fundația non-profit NUMA (National Underwater and Marine Agency) care a descoperit peste 60 de epave scufundate.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 15 Iunie, 2019 - 00:00

Poate cititorii care nu s-au aplecat vreodată spre genul science-fiction n-au auzit de autorii volumului pe care-l prezentm astăzi. Împătimiții genului îi știu foarte bine. Dănuț Ungureanu, născut în 1958, este membru fondator și primul președinte al Societății Române de Science Fiction și Fantasy. A scris enorm, dar nu numai texte sf, a primit numeroase premii pentru cărțile sale, care se remarcă prin satiră, cele mai multe, și pot fi încadrate la ficțiune urbană, realism magic, distopie.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 14 Iunie, 2019 - 00:00

În mod cert Kristin Hannah are fani nenumărați care i-au adorat toate sau măcar o parte dintre romanele traduse și în românește: „Privighetoarea”, „Un nou început”, „A doua șansă”, „Aleea cu licurici”, apărute la aceeași editură Litera. Scriitoarea a publicat peste 20 de romane, traduse în zeci de limbi, vândute în milioane de exemplare, unele dintre ele urmând a fi ecranizate.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 13 Iunie, 2019 - 00:00

Dacă ai încredere în părerile lui Stephen King, maestrul suspansului, nu poți să nu fi ademenenit de spusele sale: „Trebuie să citiți neapărat Prin ochii ei… E fenomenală.” Pe coperta a doua a cărții se înșiruie nu mai puțin de opt citate din diferite cronici sau păreri ale unor sciitori remarcabili care susțin că romanul de față este strălucitor, electrizant, cu un final absolut neașteptat, un thriller psihologic năucitor, o capodoperă de suspans, un thriller redutabil și tulburător, plin de întorsături de situație ca un drum de munte și la fel de exasperant, în sfârșit, t

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 12 Iunie, 2019 - 00:00

Un superb roman, un roman parabolă, poveste a patru generații, o poveste în bună parte uimitoare, cum însăși autoarea admitea într-un interviu. ”În casa mea, într-o mapă care stătea într-o comodă, se aflau scrisorile răposatei mele bunici. După ce ea a murit, le-am găsit acolo și mi-a sărit în ochi data primei scrisori – anul 1911. Nu am citit imediat aceste scrisori – și nu am ales inițial aceasta fără un motiv clar: mă temeam, de fapt, ca nu cumva din fiecare scrisoare să vină spre mine vreun secret ascuns.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 11 Iunie, 2019 - 00:00

Născut în 1963, Gordon Korman este un scriitor canadian care a publicat mai bine de 80 de cărți pentru copii și adolescenți, vândute în peste 28 de milioane de exemplare. A fost multipremiat pentru activitatea sa.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 10 Iunie, 2019 - 00:00

Admirabilă inițiativa Editurii Vremea care, în mulțimea de colecții, se ocupă și de autori români, inițiind chiar serii de autor, cea mai recentă fiind cea dedicată lui Dan Stanca. Astă-toamnă au apărut în această colecție primele două volume: ”Amintirea unei mari iubiri” și ”Darul lacrimilor”, amândouă romane inedite.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 9 Iunie, 2019 - 00:00

Henri Stahl (1877, București - 1942) a fost un stenograf și scriitor român din părinți de origine alsaciană și franco-elvețiană, a studiat istoria și dreptul, a fost profesor la Școala de Război, unde a predat istorie și limbi străine, expert judiciar și

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 8 Iunie, 2019 - 00:00

În toamna anului trecut,  Editurii Integral lansa Colecția China Integral, plănuită în 12 volume. Editorul Costel Postolache anunța atunci că vor fi, cărți importante despre cultura și civilizația chineză clasică și contemporană, despre valorilor literaturii și artei, și, în egală măsură, despre pecificul unei vieți economice și socio-politice cu caracteristici unice pe plan mondial. (Editura Integral are ca parteneri în acest demers Foreign Languages Teaching and Research Publishing Co.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 7 Iunie, 2019 - 00:00

Samuel Bjørk este pseudonimul unui romancier, dramaturg şi cântăreţ/compozitor norvegian, cunoscut şi pentru traducerile sale din Shakespeare şi care a publicat două romane de succes, până a debutat în genul thriller, în 2013, cu ”Călătoresc singură” (apărută în traducere tot la Editura RAO), roman ce a cunoscut imediat succesul internaţional. „Suntem tentaţi să afirmăm că această carte e un manual pentru romanul poliţist modern. Aşa ar trebui scrise.” afirma danezul Troms Folkeblad.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 6 Iunie, 2019 - 00:00

O reeditare a unei cărți remarcabile.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 5 Iunie, 2019 - 00:00

Ayaan Hirsi Ali este o activistă americano-olandeză foarte cunoscută în lume, feministă, scriitoare și fostă om politic. S-a născut în Somalia în 1969. S-a făcut cunoscută mai ales pentru criticarea Islamului și ca avocat al autodeterminării femeilor musulmane, militând împotriva căsătoriilor forțate, a violenței în familiei, a mutilărilor genitale feminine. Este fondatoarea unei organizații pentru apărarea drepturilor femeilor, AHA Foundation. În 2005, revista Time a numit-o drept unul dintre cei 100 cei mai influenți oameni din lume. A primit multe premii pentru activitatea sa.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 4 Iunie, 2019 - 00:00

„Adevărul gol-goluț e că tocmai ai deschis o carte fabuloasă – Eli Bădică, Coordonatoarea colecției n’autor. Poveste după poveste, personaj după personaj, întâmplare după întâmplare, Marian Coman construiește în Omulețul din perete și alte povestiri fantastice un întreg univers, palpitant, așa cum numai un prozator autentic o poate face.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 3 Iunie, 2019 - 00:00

Editura ieșeană Junimea are o bogăție de colecții, între care și pentru debutanți, fie ei poeți sau prozatori. Colecția pentru prozatori se cheamă ”Numele prozatorului”. Cele mai recente apariții sunt cele pe care le prezentăm în numărul de astăzi al acestei rubrici.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 2 Iunie, 2019 - 00:00

Claire Messud este o romancieră americană de succes și profesor descriere creativă. Este cel mai bine cunoscută grație romanului ”Copiiiîmpăratului”, apărut în 2006. S-a născut în Connecticut, dintr-o mamă canadiană și un tată francez din Algeria franceză. Romanul de față a apărut în urmă cu doi ani și pleacă de la o idee simplă: ”toată lumea își pierde un prieten foarte bun la un moment dat”. A rezultat ”o capodoperă a ficțiunii psihologice”( Julia Klein, în ”Chicago Tribune”).

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 1 Iunie, 2019 - 00:00

Marek Krajevski, născut pe 4 septembrie 1966 la Wroclaw, în Polonia, de  profesie lingvist, este probabil cel mai cunsocut autor de romane polițiste din țara sa. A debutat în 1999 cu „Moarte la Breslau”, primul dintr-o serie de cinci volume care-l au drept protagonist pe comisarul Eberhard Mock, tradus de asemenea la Crime Scene Press, roman care continuă cu cel de față. Cărțile sale s-au tradus în peste 20 de limbi, între care engleză, franceză, germană și spaniolă.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 31 Mai, 2019 - 00:00

În anul centenarului nașterii lui Ingmar Bergman, Editura Polirom a publicat un volum aniversar cu două dintre piesele sale (Scene dintr-o căsnicie și După repetiție). Amândouă textele sunt celebre, cu deosebire primul, transformat inițial în serial de televiziune în șase episoade (1973), apoi într-un film de lung metraj (1974). Scenariul și filmul, cu Liv Ull­mann și Erland Josephson, au devenit peste noapte mari succese.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 30 Mai, 2019 - 00:00

”Zona invizibilă”, primul volum al seriei Jane Hawk, este unul dintre cele mai bune thrillere science fiction traduse până acum și e semnat de Dean Koontz, un scriitor american considerat de revista ”Rolling Stones” drept „cel mai popular autor de cărți de suspans din Statele Unite“, tălmăcite în 38 de limbi și vândute în peste 400 de milioane de exemplare.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 29 Mai, 2019 - 00:00

Cătălin Marian Predoiu, născut în  1968, este un avocat și om politic român, fost ministru al Justiției în Guvernul Tăriceanu (începând din 29 februarie 2008), în

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 28 Mai, 2019 - 00:00

La Editura Integral a apărut Planeta portocalie, o culegere de piese de teatru, cu şi despre copii, ediția a doua. Prima ediție a apărut în 2003 și a obținut Premiul Uniunii Scriitorilor pentru literatură pentru copii.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 27 Mai, 2019 - 00:00

Un englez sosește în Moldova, la sfârșitul secolului al XVII-lea, cu gândul să deschidă o tipografie. În cheamă John Newcomb, românizat Ion Nucă. Debarcă la Galați.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 26 Mai, 2019 - 00:00

Născută în 1978 la Buenos Aires, Samanta Schweblin este o foarte apreciată scriitoare argentiniană a noului val. A publicat trei volume de povestiri foarte gustate, cu care a intrat în mai multe antologii internaționale, și mai multe romane. Cu cel de față a debutat în acest gen literar, a obținut un prestigios premiu literar și a ajuns pe lista scurtă a Premiului Man Booker International.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 25 Mai, 2019 - 00:00

Încă o colecție la Editura Integral, realizată tot de Dan-Silviu Boerescu, de această dată în 8 volume (se găsesc la toate chioșlcurile de ziare și reviste). De ce acest titlu sumbru? În istoria lor tumultuoasă și contradictorie, adesea confiscată și falsificată de literatura de propagandă, România și românii s-au confruntat cu nu puține scene și situații apocaliptice. De multe ori, dintr-o ipocrită „pudoare istorică” s-a preferat trecerea lor cu vederea sau exilarea lor în paginile îngălbenite de trecerea vremii ale unor cronici și documente de arhivă nefrecventabile.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 24 Mai, 2019 - 00:00

”Oglinzile recompun amintirea… cât de greu ne aducem aminte de

chipul din trecut în timp ce te zăreşti într-o oglindă. Văzându-te acum, o întreagă lume de transparenţe moare. În preajma chipului nostru, păstrând din noi tot ce vom fi fost, vor începe să se ivească năluciri de îngeri şi păsări cu ochi de fluturi de noapte, cu aripi de mătase-n verde crud având în pliscuri iasomie. Gioconda ar fi mai frumoasă dacă nimeni n-ar mai putea s-o vadă.”

 

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 23 Mai, 2019 - 00:00

Sarah Perry s-a născut în Essex, în 1979. A susținut o teză de doctorat pe tema goticului în literatura lui Iris Murodch. Primul ei roman, publicat în 2014, s-a aflat pe lista lungă pentru Guardian First Book Award și Folio Prize, iar apoi a câștigat East Anglian Book of the Year Award. În 2016 a publicat romanul de față, care a ajuns bestseller, iar în 2017 i s-a acordat prestigiosul British Book Awards Book of the Year. 

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 22 Mai, 2019 - 00:00

Rareori am citit o carte în care la tot pasul să întâlnești mirosuri – de cafea, de iasomie, de moarte, de mucegai (unei bunici îi miroase gura a mucegai!) – iar personajul principal să fie obsedat, marcat de amintirile acestor mirosuri. Cititorul din mine a fost uimit de acest fapt chiar și la a doua lectură, acum, la ediția de față, apărută la opt ani după prima (în 2010).

Tip publicație: Intrare blog