Publicat: 23 Octombrie, 2016 - 18:34

Postări de Stelian ȚURLEA

Luni, 9 Decembrie, 2019 - 00:00

Doina Ruști este fără dubiu una dintre cele mai bune prozatoare ale noastre, apreciată pentru forța epică, pentru originalitatea și erudiția romanelor sale. A scris zece romane, dintre care amintim: Zogru (2006), Fantoma din moară (2008), Lizoanca la 11 ani (2009), Manuscrisul fanariot (2015) și Mâța Vinerii (2017). Recompensată cu cele mai însemnate premii literare românești, a fost tradusă în numeroase limbi și  invitată la evenimente internaționale de prestigiu.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 8 Decembrie, 2019 - 00:00

De câțiva ani se vorbește despre convergența media, adică despre convergența dintre sistemul mediatic tradiţional (televiziune, radio, presă scrisă), telecomunicaţii, tehnologia digitală şi sistemele informatice şi computerizate.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 7 Decembrie, 2019 - 00:00

În luna august a acestui an, o știre îngrijorătoare făcea ocolul cancelariilor lumii: guvernul indian hotărâse să desființeze statutul special al regiunii Caşmir. Potrivit articolului 370 din Constituţia Indiei, parlamentul ţării poate adopta legi pentru toate statele federale din India, cu excepţia Caşmirului. Regiunea aparţine de drept Indiei, însă este revendicată şi de Pakistan. De la recâştigarea independenţei celor două ţări, între India şi Pakistan au avut loc trei războaie: în 1965, 1971 şi în 1999. Primele două s-au declanşat pentru Caşmir.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 6 Decembrie, 2019 - 00:00

Maria Georgescu, doctor în istorie, cercetător la Institutul pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară, profesor la Universitatea din Pitești (2005–2012) și din București (2013–2015), este specialistă în istoria modernă a României, și a armatei române și în relațiile politico-militare externe în secolele XIX și XX. Autoare și coautoare a mai multor sinteze, monografii, volume de documente, studii și articole de istorie militară, a editat memorii și jurnale ale unor personalități militare și politice (generalii Radu R.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 5 Decembrie, 2019 - 00:00

De aproape un deceniu, renumitul psiholog și scriitor Aurora Liiceanu și-a obișnuit cititorii cu câte o carte publicată în fiecare an, toate pe teme dintre cele mai surprinzătoare, de interes pentru toată lumea. Acum e vorba despre „așteptare ca alegere voluntară a unei persoane”. Un nou demers inedit al autoarei, pentru că „în literatura psihologică despre percepția timpului nu există cercetări privind așteptarea ca experiență a subiectivității. Pare ciudat ca o realitate psihologică atât de asociată destinului personal să fie neglijată.”

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 4 Decembrie, 2019 - 00:00

Tim Marshall a fost corespondent pe probleme de politică externă la televiziunea britanică Sky News. A transmis din 30 de țări, inclusiv din șase zone de război. După 25 de ani de jurnalism pe linia frontului, se ocupă acum de site-ul TheWhatAndTheWhy.com. A văzut cu ochii lui cum conflicte internaționale și războaie civile pot fi influențate de mediul înconjurător, geografic, în care au evoluat indivizii și societățile.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 3 Decembrie, 2019 - 00:00

O carte fermecătoare, multipremiată (Premiul Mildred L. Batchelder, SUA, 2018; Premiul german pentru literatură pentru copii, Germania, 2017; Premiul pentru literatură pentru copii și tineret al Consiliului Nordic, 2015; Premiul August pentru literatură pentru copii și tineret, Suedia, 2014). Romanul a fost publicat în 15 țări. Autorul este un scriitor suedez născut în 1966.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 2 Decembrie, 2019 - 00:00

Cornel George Popa este prozator, dramaturg și regizor. S-a născut în iulie 1957, în județul Iași, a absolvit Facultatea de Construcții (Iași, 1986) și UNATC, secția Regie Film (București, 1997). A lucrat peste zece ani în presa scrisă, a făcut televiziune, teatru, film și publicitate, a publicat 11 cărți. Cea de față este cel mai nou roman al său.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 1 Decembrie, 2019 - 00:00

Au apărut numeroase antologii povestiri fantasy și fantastice în ultimii ani, la diferite edituri, iar faptul că ele continuă să fie alcătuite e semn că sunt căutate. Cea mai recentă, cea de față, a apărut la Editura Tritonic, care a publicat multe titluri fantasy, o seamă reușite.

Cei doi coordonatori ai antologiei s-au ocupat de mai multă vreme de acest gen literar.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 30 Noiembrie, 2019 - 00:00

Anunțam ieri apariția a două volume unicat, amândouă apărute la Editura Muzeul Literaturii Române: se vor lansa împreună pe 29 noiembrie 2019, ora 17, la Sala Media a Teatrului Naţional din Bucureşti. În acea zi se încheie Masterclass-ul de traducere literară organizat de Lidia Vianu pentru studenţii Masteratului pentru Traducerea Textului Literar Contemporan.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 29 Noiembrie, 2019 - 00:00

Puțini vor fi auzit de isprăvile literare pe care le vom semnala în această rubrică astăzi și mâine, care merită întreaga noastră atenție.

Două volume unicat, amândouă apărute la Editura Muzeul Literaturii Române, se vor lansa împreună pe 29 noiembrie 2019, ora 17, la Sala Media a Teatrului Naţional din Bucureşti. În acea zi se încheie Masterclass-ul de traducere literară organizat de Lidia Vianu pentru studenţii Masteratului pentru Traducerea Textului Literar Contemporan.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 28 Noiembrie, 2019 - 00:00

Haruki Murakami a fost nominalizat în repetate rânduri la Premiul Nobel. Nu l-a obținut, deși este unul dintre cei mai populari scriitori japonezi contemporani. Născut în 1949, la Kyoto, a studiat teatrul, a cântat jazz, a tradus din literatura americană. Și-a publicat primul roman, Ascultă cum cântă vântul în 1979 și a obținut Premiul Gunzo. A scris mult, a obținut și alte premii literare, a fost tradus în toată lumea. Foarte multe dintre romanele sale există și în românește, cel mai recent, cel de față.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 27 Noiembrie, 2019 - 00:00

Un album impresionant realizat de patru arhitecți și un istoric arhivist din București și Chișinău, primul pe acest subiect în limba română şi editat în România în condiţii grafice excelente, în limbile română și engleză. Perioada la care se referă este relevantă – între 1860, anul când Bucovina s-a desprins din administrația Galiţiei, devenind o unitate teritorială separată în cadrul Imperiului Habsburgic, capitală a Ducatului Bucovinei, până la ocuparea ţinutului de către Uniunea Sovietică, în iunie 1940.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 26 Noiembrie, 2019 - 00:00

Anna Wilson este autoare de cărți ilustrate, povestiri, poeme și ficțiune pentru adolescenți, între scrierile sale numărându‑se Nina Fairy Ballerina, Top of the Pups, The Pooch Parlour și Kitten Chaos.

Scriu editorii: La Conacul Suferinței locuiește familia Țepeș – cei mai curajoși vampiri din istorie. Nu și Vlad – el nu este deloc curajos. Se teme până și de umbra lui! Părinții lui Vlad au plecat în Transilvania și i-au lăsat de rezolvat o listă de sarcini vampirești tare dificile. Minxie e gata să-l ajute!

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 25 Noiembrie, 2019 - 00:00

„Am publicat o singură carte de poezie, <<Cadrul 25>>, la Casa de Editură Max Blecher – declara într-un interviu Ana Donțu. A fost în 2015, nu știu în ce măsură se mai poate găsi în librării. Poezia mea s-a desprins treptat din jurnal, pentru că, dacă era ceva ce scriam constant, atunci asta era jurnalul personal. Era în timpul facultății, când stăteam la cămin, și scrisul meu era oarecum aluziv, fragmentat, nu spuneam niciodată nimic până la capăt, era un fel de cifru ca să știu doar eu despre ce e vorba.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 24 Noiembrie, 2019 - 00:00

Mașina Enigma – scriu dicționarele - este numele unei familii de mașini electromecanice criptografice cu rotoare utilizate pentru a genera cifruri pentru criptarea și decriptarea de mesaje secrete.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 23 Noiembrie, 2019 - 00:00

Un ziarist cunoscut face o anchetă în legătură cu un politician corupt. Găsește cu greu dovezi, oamenii se feresc să vorbească, speriați. Ziaristul însuși e urmărit, agresat, intimidat, se încearcă arestarea lui, punându-i-se în cârcă uciderea uneia dintre surse. Politicianul are sprijinitori inclusiv în poliție, unde tabere adverse luptă pentru putere.

Și în timpul acesta are loc la Gurile Dunării cea mai mare captură de droguri – două tone.

Intervin mai vechile noastre cunoștințe, inspectorul Victor Stamate și adjunctul său Petruș, care descâlcesc cât de cât ițele.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 22 Noiembrie, 2019 - 00:00

Mă număr, în mod cert, printre numeroșii cititori încântați de romanele lui Care Santos, parte dintre ele traduse într-o minunată limbă română de Jana Balacciu Matei și apărute în admirabila colecție Raftul Denisei, la Humanitas Fiction. Ca atare, mă bucur să semnalez încă un roman al autoarei, recent tradus.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 21 Noiembrie, 2019 - 00:00

Semnalăm astăzi un roman surprinzător, nou (a apărut în 2017), care a însemnat debutul unei scriitoare de valoare. Încă de la titlu și structură romanul e surprinzător. Are trei părți care, la prima vedere și chiar la o lectură mai puțin atentă, n-au nimic comun între ele. În prima, o foarte tânără asistent editorial, Alice, are o relație cu un scriitor multipremiat, cu cincizeci de ani mai în vârstă, Ezra Blazer; este evident că în relația amoroasă stranie, educația literară și sentimentală alternează.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 20 Noiembrie, 2019 - 00:00

Semnalăm astăzi o carte de excepție, de real folos oricui interesat de istorie. E o lucrarea colectivă, apărută sub coordonarea Lilianei Corobca, scriitoare și expert în domeniul exilului românesc și cercetător la IICCMER, din 2014 (Liliana Corobca a editat volume despre cenzura comunistă, exilul literar și bucovinenii deportați în Siberia).

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 19 Noiembrie, 2019 - 00:00

Geraldine McCaughrean este unul dintre cei mai îndrăgiți autori de literatură pentru copii. A câștigat Medalia Carnegie, de trei ori Premiul Whitbread pentru cărți pentru copii, de patru ori bronzul la Premiul Smarties și încă multe alte premii. Cartea de față a apărut anul trecut.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 18 Noiembrie, 2019 - 00:00

Mai întâi trebuie să știți, în cazul în care abia ați auzit de această poetă: Krista Szöcs s-a născut în 1990, la Sibiu. A terminat masterul la Facultatea de Litere si Arte din Sibiu, cu o disertație despre post-punk și poezie. Este editor al revistei Zona Noua și unul dintre organizatorii festivalului cu același nume.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 17 Noiembrie, 2019 - 00:00

În iulie 1994, în stațiunea balneară Orphea din statul New York se organizează un festival de teatru cu scopul acceptat de toți locuitorii de a revigora așezarea. Vor veni turiști și iubitori de teatru de peste tot, hotelurile vor fi pline, la fel și restaurantele, comercianții și administrația vor fi încântați de banii care vor fi lăsați în oraș. Dar în seara deschiderii festivalului este ucis primarul și familia lui, precum și o tânără care făcea jogging în parcul din apropiere.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 16 Noiembrie, 2019 - 00:00

Agentul Serviciilor Secrete britanice James Bond aa apărut în 1953, imaginat de scriitor Ian Fleming care publicat începând cu acel an, doăsprezece romane și două volume de povestiri cu acest erou.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 15 Noiembrie, 2019 - 00:00

La sfârșitul săptămânii trecute s-a desfășurat la Iași a patra ediție a Galei Scriitorii anului în care s-au decernat premiile Scriitorul lunii/Scriitorul anului. Premiul pentru scriitorul lunii octombrie 2019 a fost acordat lui Daniel Cristea-Enache, pentru volumul „Linia de contur” (Editura Spandugino) și pentru activitatea de cronicar literar din paginile revistei „România literară”.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 14 Noiembrie, 2019 - 00:00

Născut în 1961 la Paris, Jean-Christophe Grangé este jurnalist, scriitor, scenarist și creator de benzi desenate. A debutat ca scriitor de romane polițiste în 1994, a publicat mai multe romane, pentru unele obținând premii, a fost tradus în mai multe limbi și este un autor de mare succes. (Primul său roman a apărut în românește în 1999 sub titlul „Diamante mortale”, la editura Nemira). Cartea de față este prima care i se traduce (excelent) la Editura Crime Scene Press.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 13 Noiembrie, 2019 - 00:00

O carte despre activitatea a patru spioni evrei din ţările arabe, între 1948 şi 1949, toţi aflați pe atunci sub 25 de ani, care sub deghizarea unor  oameni de rând, vânzători la băcănie sau proprietari ai unei vulcanizări, culegeau şi trimiteau informaţii din Beirut în Israel prin intermediul unei staţii radio a cărei antenă era de fapt o frânghie de întins rufe.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 12 Noiembrie, 2019 - 00:00

Connie Glynn s-a născut în Anglia în 1994, a fost de mică pasionată de povești (la șase ani i-a dedicat o poveste mamei sale), ca studentă s-a ocupat cu un vlog de mare succes și firește a debutat repede cu o trilogie a cărui prim roman se numea „Prințesă sub acoperire”. Lottie Pumpkin, o fată orfană dintr-un orășel de provincie, și-a dorit dintotdeauna să fie o prințesă bună și curajoasă, asemenea eroinelor din poveștile ei preferate. Destinul o duce alături de Ellie Wolf, prințesa rebelă a Maradovei, cameră la Rosewood Hall, una dintre cele mai prestigioase școli din Anglia.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 11 Noiembrie, 2019 - 00:00

Livia Ioana Retea este practic necunoscută celor mai mulți cititori. Are doar 18 ani, este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național Ferdinand I din Bacău. A vrut să se facă scriitoare, a început să scrie, participând la cenaclul liceului, susține că are un scriitor preferat, Dostoievski, vrea să studieze Psihologia. Suficient pentru a te apuca de scris? Crede că da, deși pentru un subiect consistent, personaje convingătoare și scriitură de calitate e nevoie de experiență de viață, pe care, inevitabil, tânăra adolescentă nu le are.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 10 Noiembrie, 2019 - 00:00

„Viața e frumoasă.

Tip publicație: Intrare blog