Publicat: 23 Octombrie, 2016 - 18:34

Postări de Stelian ȚURLEA

Duminică, 17 Ianuarie, 2021 - 00:06

Cum să nu deschizi o carte care e prezentată drept „thrillerul care a prezis o lume în izolare”?

De ceva timp au început să apară fel și fel de cărți despre pandemie – eseuri, reportaje, povestiri și romane. Cartea pe care o semnalăm astăzi se deosebește de toate. Peter May este un jurnalist britanic, scenarist și romancier. În cuvântul-înainte al traducerii pe care o semnalăm, Peter May spune cum a scris această carte, în urmă cu… 15 ani!, după apariția unei pandemii cu virusul aviar.

Tip publicație: Articol
Sâmbătă, 16 Ianuarie, 2021 - 00:04

Jay Shetty, cunoscut multora deja, este un britanic de origine indiană, educat la Londra, care a petrecut mai mulți ani în India, trăind laolaltă cu călugării, meditând zilnic și închinându-și viața ajutorării altora. După trei ani, unul dintre profesorii săi i-a spus că ar avea mai mult impact asupra lumii dacă ar părăsi calea călugăriei pentru a împărtăși altora din experiența dobândită. Întors în Marea Britanie, a devenit coach pentru buna stare și treptat unul dintre cei mai populari lideri de gândire din lume.

Tip publicație: Articol
Vineri, 15 Ianuarie, 2021 - 00:01

„Îmi revin subit şi mă uit încă o dată la ea. Marilyn în carne şi oase îşi modifică imaginea din mintea mea.

Tip publicație: Articol
Joi, 14 Ianuarie, 2021 - 00:07

Celebrul regizor Oliver Stone, ajuns la 75 de ani, e cunoscut în toată lumea pentru filmele sale artistice, multe pe teme controversate, încununate cu nenumărate premii, dintre cele mai importante în cinematografie. Dar Oliver Stone a regizat și/sau produs și documentare, la fel de captivante – între acestea „Istoria nespusă a Statelor Unite ale Almericii”, o serie în zece episoade lansată în octombrie 2012, la care a lucrat patru ani și care a fost însoțită de o carte de 750 de pagini, scrisă împreună cu Peter Kuznick, bogat ilustrată și cu un aparat critic imens.

Tip publicație: Articol
Miercuri, 13 Ianuarie, 2021 - 00:50

Frank Dikötter este istoric olandez, profesor de științe umaniste la Universitatea din Hong Kong și senior fellow la Hoover Institute.  A publicat mai multe volume foarte apreciate dedicate istoriei recente a Chinei. Cartea de față a apărut în 2019 și analizează tipul de dictatură în opt țări, prin Mussolini, Hitler, Stalin, Mao, Kir Ir Sen, Duvalier, Ceaușescu, Mengistu: accesul acestora la putere, cum își mințeau poporul și se mințeau și pe ei însiși, cum și-au dezvoltat cultul personalității, cum s-au bazat în menținerea puterii pe cultivarea teroarei.

Tip publicație: Articol
Marţi, 12 Ianuarie, 2021 - 00:47

Smartbook-ul conține 10 povești educative cu aventurile micului leopard Leonardo, Activități și multe informații utile pentru părinți și profesori.

Cartea pune accentul pe dezvoltarea abilităților soft (soft skills), cele care se învârt în jurul comunicării, autodisciplinei, capacității emoționale și relaționării cu ceilalți.

Tip publicație: Articol
Luni, 11 Ianuarie, 2021 - 00:44

Născută în 1962, la Brătășani, județul Teleorman, absolventă a Facultăţii de Limba şi Literatura Română, din cadrul Universităţii Bucureşti, profesoară de limba și literatura română la Colegiul Naţional „Alexandru Vlahuţă” din Râmnicul Sărat, Mioara Bahna este autoare a vrei optsprezece volume de proză, critică și istorie literară, dar și a sute de cronici literare apărute în diferite reviste. O parte din aceste cronici au fost adunate în volumul de față.

Tip publicație: Articol
Duminică, 10 Ianuarie, 2021 - 00:34

„Războiul la care mă refer ar putea rămâne în memoria noastră pentru că nu va mai fi altul ca el. Războiul nostru civil a fost numit ultimul dintre <<războaiele gentlemenilor>>, iar așa-zisul al Doilea Război Mondial a fost cu siguranță ultimul dintre lungile războaie globale. Următorul, dacă vom fi atât de proști încât să-l lăsăm să izbucnească, va fi ultmul de orice fel. Nu va mai rămâne nimeni să-și amintească ceva. Iar dacă suntem atât de proști, nici nu merităm, în sens biologic, supraviețuirea.”

Tip publicație: Articol
Sâmbătă, 9 Ianuarie, 2021 - 00:32

Linda Boström Knausgård este o poetă și prozatoare suedeză. S-a născut în 1972, a debutat în 1998 cu un volum de poeme, apoi a publicat mai multe volume de proză. Până la această carte, nu exista vreo traducere în română din creația ei, încât cititorii au putut afla de numele ei doar din cele șase volume ale imensei autobiografii a lui Karl Ove Knausgård, „Lupta mea”, în care este menționată de foarte multe ori, inclusiv ca scriind. Linda Boström Knausgård a fost căsătorită până în 2016 cu Karl Ove Knausgård, împreună cu care are patru copii.

Tip publicație: Articol
Vineri, 8 Ianuarie, 2021 - 00:30

Jonathan Franzen, născut în 1959, este unul dintre cei mai cunsocuți scriitori americani, deși n-a publciat foarte mult. A studiat limba şi literatura germană la Swarthmore College şi pe urmă la Freie Universität din Berlin, ca bursier Fulbright. A lucrat în laboratorul de seismologie din cadrul Departamentului de Fizica Pămîntului şi Ştiinţe Planetare de la Harvard. Este autorul a cinci romane – Al 27-lea oraş, Strong Motion, Corecţii, distins cu National Book Award şi cu James Tait Black Memorial Prize, Libertate şi Puritate.

Tip publicație: Articol
Joi, 7 Ianuarie, 2021 - 00:28

Mă număr printre puținii beneficiari norocoși ai unui exemplar al cărții pe care o semnalăm astăzi însoțit de o scrisoare surprinzătoare a Doinei Ruști. O redau în întregime:

„Într-o zi am cumpărat un creion. Recunosc, de multă vreme n-am mai scris de mână, cât despre creioane – nici nu mai știu de când n-am mai văzut unul. Ăsta, însă, era diferit. Din lemnul lui emana ceva irezistibil. Sunt obiecte de care n-ai nicio nevoie. Dar pe care le cumperi. Așa era și acum.

Tip publicație: Articol
Miercuri, 6 Ianuarie, 2021 - 00:25

Costin Buta, managing director la WOPA Communication scrie pe coperta a patra a cărții de față: „În urmă cu 15 ani, când am intrat în industria comunicării și a publicității, nici eu și nici colegii mei de generație nu am avut mai deloc referințe și surse teoretice locale. Ne raportam toți la cărți americane și studii de caz din lumea întreagă, pentru că România abia scotea capul din întunericul propagandei. Astăzi am avut revelația că această lucrare este cea mai bună dovadă a faptului că mediul academic și cel antreprenorial se pot susține reciproc.

Tip publicație: Articol
Marţi, 5 Ianuarie, 2021 - 00:19

21 de elevi de clasă pregătitoare. Cu vârste cuprinse între 6 – 7 ani, au scris, în beneficiul copiilor cu dizabilități, trei povești prine de aventuri: Avalanșa aventurilor, O călătorie cu bucluc, Prietenii adevărați și aventurile lor. Proiectul i-a aparținut Irinei Ismail, într-un moment în care pandemia închisese porțile școlilor și teama de necunoscut pusese stăpânire pe noi toți.

Tip publicație: Articol
Luni, 4 Ianuarie, 2021 - 00:14

Născut în 1944, absolvent al Facultății de Arte Plastice din cadrul Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu", Ion Mărculescu a fost profesor de desen pentru numeroase generații de elevi, a avut expoziții de pictură și, ca artist fotograf, a expus la saloane și concursuri interne și internaționale, obținând mai multe medalii la saloane internaționale sportive. Ca scriitor, este membru fondator al Societății Scriitorilor Târgovișteni și membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Tip publicație: Articol
Duminică, 3 Ianuarie, 2021 - 00:45

Probabil ați citit un roman celebru, pe care nu-l puteai lăsa din mână, violent și neliniștitor, devenit un clasic al așa-numitei literaturii underground, „Fight Club”, apărut în 1996, semnat de Chuck Palahniuk. Sau poate ați văzut filmul și mai celebru inspirat, în 1999, de roman, regizat de David Fincher, cu Brad Pitt, Edward Norton și Helena Bonham Carter în rolurile principale.

Tip publicație: Articol
Sâmbătă, 2 Ianuarie, 2021 - 00:43

O carte care lipsea de foarte multă vreme: un manual de conomie – în desene! – care explică cum economia modernă prin fel și fel de acțiuni nesăbuite amenință dezvoltarea umanității, justiția socială și planeta însăși. O fac cu umor Larry Gonick, desenator renumit, și Tim Kasser, profesor de psihologie.

Tip publicație: Articol
Vineri, 1 Ianuarie, 2021 - 00:38

Stefan Ahnhem este unul dintre cei mai apreciați scriitori suedezi de thrillere din noua generație (i-am prezentat la această rubrică și cărțile anterioare traduse în românește). S-a născut în Helsingborg, loc de desfășurare a acțiunii majorității romanelor sale, şi în prezent locuieşte în Stockholm. Timp de mulţi ani a fost scenarist şi a lucrat, printre altele, la adaptarea pentru televiziune a seriei „Kurt Wallander“ a lui Henning Mankell.

Tip publicație: Articol
Joi, 31 Decembrie, 2020 - 00:42

Titlul acesta dur este inspirat de un verset din Talmud: „Dacă cineva vine să te omoare, ridică-te și ucide-l tu primul.” Potrivit acestui verset, dacă lichidarea unui om salvează mai multe vieți, atunci lucrurile sunt evidente: acel om trebuie să moară. După acest motto urmează o carte de istorie recentă care se citește ca un roman polițist, în care cititorul descoperă culisele celei mai formidabile mașinării de spionaj din lume, cu informații secrete nedezvăluite, personaje controversate și uimitoare, o radiografie detaliată și neașteptată.

Tip publicație: Articol
Miercuri, 30 Decembrie, 2020 - 00:40

„Povestea încercărilor lor dramatice de a depăși granițele spațiului este una neverosimilă, încărcată cu riscuri și aventuri extreme, numărând, între altele, o prăbușire pentru care un pilot de âncercare a plătit cu viața, explozia unei rachete și suspiciuni de sabotaj.”

Tip publicație: Articol
Marţi, 29 Decembrie, 2020 - 00:38

Jochen Till este un german născut la Frankfurt în 1966 care a publicat până acum un număr impresionat de cărți pentru tienri și altele pentru copii, inlcusiv benzile desenate care îl au ca erou pe Lucifer junior.

Tip publicație: Articol
Luni, 28 Decembrie, 2020 - 00:22

În 1952, părintele Pellegrino Ernetti afirma că ar fi inventat, în laboratorul de electroacustică al Universității Catolice din Milano, cronovizorul, un aparat care ar capta imagini din trecut - ale lui Iisus sau Napoleon Bonaparte, între alții.

Tip publicație: Articol
Duminică, 27 Decembrie, 2020 - 00:00

O mărturie tulburătoare din timpul epidemiei de COVID-19 datorată uneia dintre cele mai importante scriitoare contemporane din China.

Tip publicație: Articol
Sâmbătă, 26 Decembrie, 2020 - 00:00

Sunt cărți care au un destin ciudat, pentru că apar în epoci nepotrivite sau în condiții cel puțin neprietenoase. Este cazul cărții pe care o semnalăm astăzi, apărută în 1945, în Elveția, cu o difuzare insignifiantă și probabil trecută neobservată. Este relatarea unei evreice care a trecut prin traume în vreme de război – dar atunci cam toată lumea trecuse prin traume și subiectul n-avea cum să stârnească pasiuni. Cartea a fost uitată până de curând, veți vedea mai jos povestea.

Tip publicație: Articol
Vineri, 25 Decembrie, 2020 - 00:00

S-a spus despre această carte că ar schimba destine. Oricum despre destine vorbește.

Tip publicație: Articol
Joi, 24 Decembrie, 2020 - 00:00

Cartea pe care o semnalăm/prezentăm astăzi a apărut în original în anul 2000, iar la noi în prima ediție în 2006. A fost o surpriză, puțini au înțeles-o, poate unii nici nu s-au apropiat de ea în primul rând pentru că nu înțelegeau titlul. Dar este o carte formidabilă, care ar trebui să placă oricărui cititor care se vrea îmbogățit.

Tip publicație: Articol
Miercuri, 23 Decembrie, 2020 - 00:00

Daniel Gregory Amen s-a născut în 1954, este un psihiatru american cu dublă specializare, membru de onoare al Societății Americane de Psihiatrie și cercetător principla în cadrul celui mai mare studiu de imagistică celebrală și reabilitare a jucătorilor profesioniști de fotbal american. Este autor al zece volume ajunse bestselleruri și a altora scrise împreună cu soția sa, Tana Amen, cu care a relizat și mai multe emisiuni de televiziune. Ziarele american scriu că este cel mai popular psihiatru al Americii.

Tip publicație: Articol
Marţi, 22 Decembrie, 2020 - 00:00

Încă o ediție a cărții celebre, atât de iubită de copii de până în zece ani. Prima ediție a apărut în 2009 și de atunci de mai multe ori. Autoarea, Cornelia Funke, s-a născut în 1958, în Dorsten, Germania, și este una dintre cele mai cunoscute autoare de cărți pentru copii și tineri din lume. Romanele sale au fost traduse în 37 de limbi ai s-au vândut în peste 10 milioane de exemplare. Revista Time Magazine a inclus-o, în anul 2005, în topul 100 al celor mai influente personalităai pe plan mondial.

Tip publicație: Articol
Luni, 21 Decembrie, 2020 - 00:00

Volumul de față, ultimul din seria de Opere ale lui Gellu Naum, este alcătuit de Dan Stanciu – secțiunea de texte colective, Simona Popescu – interviuri și anexă, și Sebastian Reichmann – secțiunea de corespondență. „În acest volum final al Operelor (scrie Simona Poepescu în prefață) se desfășoară în fața noastră un întreg parcurs literar și de viață: un tânăr poet suprarealist într-un grup de poeți suprarealiști, prin anii ’40, apoi un «individualist feroce», cineva pentru care suprarealismul nu (mai) e legat de un timp anume, ci destin.

Tip publicație: Articol
Duminică, 20 Decembrie, 2020 - 00:00

Tony Mott nu este vreun scriitor australian, ci româncă din Brașov. Numele e un pseudonim, o cheamă, de fapt, Antoaneta Galeș, s-a născut în 1970.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 19 Decembrie, 2020 - 00:00

Cartea de note de călătorie a ziaristului Stelian Țurlea a apărut în prima ediție în anul 1980.

Tip publicație: Intrare blog