Publicat: 23 Octombrie, 2016 - 18:34

Postări de Stelian ȚURLEA

Vineri, 3 Aprilie, 2020 - 00:00

Ştefan J. Fay (1919-2009) – de fapt Ștefan Vasile Andrei, Baron de Fay - a fost un scriitor și genealogist francez, originar din România, a fost descendent al familiilor nobiliare de Fay (dinspre tată - Joseph, Baron de Fay - deputat și diplomat) și Kemény (mama - Gabriela, Contesă Kemény).

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 2 Aprilie, 2020 - 00:00

O excepțională ediție, în condiții grafice deosebite. În plus, prima biografie ilustrată a reginei Marii Britanii.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 1 Aprilie, 2020 - 00:00

În 1931, Iosif Stalin declara: „Suntem cu cincizeci de ani sau o sută de ani în urma țărilor dezvoltate. Trebuie să le prindem din urmă în zece ani. Dacă nu vom reuși, ne vor nimici.” Așa a început o cursă care nu s-a încheiat nici astăzi. Istoricul Svetlana Lokhova, absolventă a Universității Cambridge, a prezentat în 2018 această lucrare de dizertație despre fondatorul serviciilor secrete ale URSS, Felix Dzerjinski, lucrare considerată una dintre cele mai strălucite contribuții la documentarea începuturilor spionajului sovietic.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 31 Martie, 2020 - 00:00

Un roman scris de câștigătorul Medaliei de Aur Smarties.
Scriu editorii: „Bunicul și Roo — un câine cu personalitate și opinii ferme — pleacă în expediție pentru a-l căuta pe unchiul Vincent, de care nu mai știu nimic de multă vreme.
Mai întâi, ei zboară în Australia cu singurul avion cu aburi din lume. Apoi, cărându-și echipamentul în noul cărucior de golf al unchiului Freddie, se îndreaptă spre stepa australiană.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 30 Martie, 2020 - 00:00

Emina Căpălnăşan este lector doctor la Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara. Are un  blog (www.literparc.ro);  în cotidianul „Express de Banat” deține o rubrică intitulată „Năzbâtii limbistice” în care își propune să arate că nu e chiar dificil să scrii sau să vorbești corect. În revista „Dacia literară” semnează rubrica „Investigații lingvistice” care tratează câteva dintre problemele limbii române actuale.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 29 Martie, 2020 - 00:00

În urmă cu aproximativ un an semnalam la această rubrică o altă carte semnată de Peter Swanson, „Cei care merită să moară”, o carte despre care se spusese că „arareori găsim o răzbunare mai nemiloasă ca în excepționalul thriller al lui Peter Swanson. Cu remarcabilă pricepere, autorul sondează natura răului absolut.” (Într-o noapte petrecută pe aeroportul din Londra, înainte să-și ia zborul spre Boston, la un pahar, un bărbat îi dezvăluie unei necunoscute nefericirile căsniciei sale ratate, afirmând că soția îl înșală și e gata s-o ucidă pentru asta, iar necunoscuta se oferă să-l ajute.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 28 Martie, 2020 - 00:00

Un roman de debut surprinzător, publicat în 2018 în peste 40 de țări, în curs de producție cinematografică sub licența Fox, elogiat de cei mai importanți scriitori ai momentului. O poveste plină de răsturnări de situație, de-a dreptul fascinantă.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 27 Martie, 2020 - 00:00

David Lagercrantz e un apreciat autor suedez şi jurnalist de investigaţii.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 26 Martie, 2020 - 13:28

Editurile încep să scoată deja pe piață cărți despre coronavirus. Prima dintre ele, Editura Integral. Este vorba de o colecție promovată de ziarul Libertatea și Bucatarescu.ro – proiectul se cheamă Coronavirus 2020.

Iată primele titluri:

 

Dr. Bernd Lee & Jo-Anne Anderson-Lee -

Coronavirusul între adevărul științific și teorii ale conspirației

Tip publicație: Articol
Joi, 26 Martie, 2020 - 00:00

De mai bine de un deceniu, practic toate cărțile istoricului Petre Țurlea, nu puține, se aseamănă prin copertele lor dure (la propriu și la figurat), cartonate și negre. Indiferent la care editură au fost publicate. Multe dintre acestea au apărut la Editura Semne: „Români și unguri în secolul XX” (3 volume), „Ion Antonescu între extremea dreaptă și extrema stângă”, „Carol al II-lea și camarila regală”, „Carol al II-lea și Iuliu Maniu”, „Regele Mihai și Mareșalul Antonescu”, „Români și evrei în secolul XX”.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 25 Martie, 2020 - 00:00

Stejărel Olaru (n. 1973) este istoric, politolog, expert în istoria serviciilor de informații. A fost consilier de stat pe probleme de securitate națională la Cancelaria Prim-ministrului (2006-2008), director al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România (2006-2010), secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe (2013-2014), in prezent este lector universitar. A publicat nenumărate cărți de istorie și acum această surpriză, despre care criticul literar Alex Ștefănescu spune:

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 24 Martie, 2020 - 00:00

Helen Sonia Cooper, născută în 1963, este o scriitoare de cărți pentru copii și o ilustratoare britanică foarte cunoscută – a publicat 18 cărți, traduse în peste 26 de limbi, multe dintre ele premiate. Cartea de față este cea mai recentă, din 2017.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 23 Martie, 2020 - 00:04

Manu Stoleru a fost în tinerețe un jucător de fotbal aclamat de stadioane pline, apoi a fost un antrenor respectat, dar vremurile minunate s-au risipit, acum e la pensie și, în plus, obligat să-și facă un transplant de cornee, să nu-și piardă vederea. Alege un spital din Târgu Mureș, oraș în care a trăit cu prima sa iubire, Violeta. Pe drumul cu mașina spre spital, împreună cu actuala soție, o fostă frumusețe a Bucureștilor, mai aflăm că fiul lui, homosexual, vrea să adopte un copil împreună cu partenerul său.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 22 Martie, 2020 - 00:00

Stefan Ahnhem a debutat în 2014 cu romanul „Victimă fără chip”, care a fost cel mai bine vândut thriller scandinav și a câștigat „Premiul pentru cel mai bun roman polițist al anului” în Suedia. L-am semnalat la această rubrică în urmă cu aproximativ un an. Era primul din seria Fabian Risk, ce îl are drept protagonist pe detectivul cu același nume, prelungită cu alte șase cărți. Următoarele două, „Al nouălea mormânt” și „Minus optsprezece grade”, apărute între timp și în traducere în română, le vom semnala astăzi și mâine.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 21 Martie, 2020 - 00:00

Stefan Ahnhem a debutat în 2014 cu romanul „Victimă fără chip”, care a fost cel mai bine vândut thriller scandinav și a câștigat „Premiul pentru cel mai bun roman polițist al anului” în Suedia. L-am semnalat la această rubrică în urmă cu aproximativ un an. Era primul din seria Fabian Risk, ce îl are drept protagonist pe detectivul cu același nume, prelungită cu alte șase cărți. Următoarele două au fost „Al nouălea mormânt” și „Minus optsprezece grade”, apărute între timp și în traducere în română.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 20 Martie, 2020 - 00:00

În anul 2019 în care a apărut traducerea cărții pe care o semnalăm, în Franța era lansat un fim realizat de Rémi Bezançon, după romanul publicat în 2016 și ajuns bestseller.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 19 Martie, 2020 - 00:00

De la început trebuie spus că romanul semnalat astăzi este un clasic și, cum sublinia celebrul Stephen King, „unul din cele două mari romane cu subiect supranatural din ultimii o sută de ani.“

Shirley Hardie Jackson (1916 – 1965) a fost o scriitoare americană cunoscută mai ales pentru romanele sale horor sau mystery. Romanul semnalat astăzi a apărut în 1959. Sirley Jackson i-a influențat prin scrierile sale pe Neil Gaiman, Stephen King, Sarah Waters, Nigel Kneale, Claire Fuller și mulți alții.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 18 Martie, 2020 - 00:00

Spre finalul acestei minunate cărți de nonficțiune sunt câteva pagini din care aș cita un paragraf uimitor. La un moment dat, mama aflată pe pat de spital îi spune autoarei: „Nu-i lăsa să te vadă fericită”. „Cine?” „Toată lumea. În principal, alte femei (...) Te pot vedea tristă. Ar trebui să te vadă tristă. Dacă te văd fericită, vor încerca să te distrugă.”

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 17 Martie, 2020 - 00:00

Scriu editorii: „Ruthie Mizrahi este supranumită Domnișoara Șotron, Regina din Queens, atât de bună este la acest joc pentru fete. Familia sa e refugiată de puțin timp din Cuba, iar Ruthie are de învățat multe despre limba, obiceiurile și cultura noii sale patrii, America. Un accident de automobil schimbă totul. Prizonieră într-un corset de ghips, Ruthie învață mai întâi să se cunoască și să facă față neputinței.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 16 Martie, 2020 - 00:47

Autorul însuși spune despre acest roman că este un „thriller politic”, adică „o tragicomedie a zilelor noastre, o satiră socială acidă, debordând de umorul nebun al absurdului, dar și thrillerul care te ține cu sufletul la gură, din care nu lipsesc intriga, suspansul, crima, loviturile de teatru.”

Cam mult, dar în orice caz destul din acestea se găsește în cartea despre un tânăr care decide să afle ce e politica, adică arta de a-i conduce pe alții și nimerește într-o societate românească cât se poate de coruptă.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 15 Martie, 2020 - 00:00

În urmă cu aproximativ un an, semnalând al treilea volum al seriei Vlad Lupu, ne grăbeam să afirmăm că ar fi fost cel mai bun roman dintre cele care vorbeau despre membrii formației satirice „Parazitul prietenos”, grup de adolescenți și studenți care se alăturaseră în anii comunismului Cenaclului Torța condus de poetul căruia i se zicea Omul Alb sau Grasul sau în multe alte feluri amintite în carte (lesne de descifrat că era vorba de Flacăra și Adrian Păunescu), ”acel Nero de mucava, pe care, parțial pe bune, parțial în eroare induși, ajunseseră să-l urască mai mult decât pe Ceaușescu însuș

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 14 Martie, 2020 - 00:00

Există cel puțin trei romane cu acest titlu, publicate de editurile noastre în ultimul deceniu (iar cărți de psihologie - și mai multe): una semnată de celebra Cecilia Ahern, în 2012, Editura All; a doua semnată de Christina Dodd apărută în 2014 la Editura Litera; a treia de Lorena Lenn – la Editura Stylished. În mare, toate sunt romane de dragoste, mai mult sau mai puțin romanțioase, lacrimogene.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 13 Martie, 2020 - 00:00

Credenționalul este un mandat de membru al Sinodului, dar și un document prin care deputatul Sinodului își mărturisește credința. Titlul acestei cărți pare să includă ambele sensuri.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 12 Martie, 2020 - 00:00

Semnalăm astăzi o carte excepțională a unui autor rus tradus în peste 30 de limbi, Evgheni Vodolazkin, care a primit cele mai prestigioase premii literare din Rusia și a publicat multe cărți de succes, între care „Soloviov și Larionov”, „Laur” și „Aviatorul”. Născut în 1964 la Kiev, unde și-a făcut studiile universitare, Evgheni Vodolazkin este doctor în știinţe filologice, specialist în literatura rusă veche.

Tip publicație: Intrare blog
Miercuri, 11 Martie, 2020 - 00:00

Cum să nu te apropii de un thriller pe a cărui copertă stă scris: „Fascinant și înfricoșător. Inconfortabil de realist și înspăimântator de profetic”?

Autorul a fost vreme de trei ani agent sub acoperire în CIA, apoi a lucrat ca avocat pentru tehnologie și director executiv de companie startup în Silicon Valley. După care s-a apucat de scris, iar cărțile sale au fost traduse aproape instantaneu în peste douăzeci de limbi.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 10 Martie, 2020 - 00:00

În mod cert, iubitorii de thrillere, automat și iubitori de romane semnate Jo Nesbø (unul dintre cei mai apreciați autori de romane polițiste din întreaga lume) știu că acest scriitor este muzician, compozitor și economist, dar și autor de cărți pentru copii. Editura Pandora M a început să publice seria foarte căutată Doctor Proctor.
Seria debutează cu cartea pe care o semnalăm acum, Praful de vânturi al Doctorului Proctor, o aventură superamuzantă, plină de magie, replici istețe și umor spumos.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 9 Martie, 2020 - 00:00

„șoptește-mi pe chat cum mai ești în timp ce țara se duce de râpă!/ îți amintești cum Dumnezeu îl întreabă pe Hristos,/ într-una din evangheliile imposibile,/  dacă i-a vestit pe cei adormiți?/ țara e ca o jupuitură acum,/ dar dincolo de piele nu se mai vede carnea, ci un drapel găurit/ care miroase a vechi și bătrân./ tu ești captiv în oasele tale craniene/ iar țara stă lângă noi ca un cățel părăsit./ depresia personală și depresia de țară sunt niște azilante/  pe o bancă, în poarta casei, sub un cireș jerpelit,/ în vreme ce pe drum trec camioane și autobuze prăfuite,/ pe geamurile lor un

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 8 Martie, 2020 - 00:00

În urmă cu vreo trei ani, Editura Polirom a publicat o primă carte semnată de Malala Yousafzai, împreună cu Christina Lamb, „Eu sunt Malala”. Pentru cei care nu știau, autoarea era câștigătoarea Premiului Nobel pentru Pace pe anul 2014. Cartea era povestea fetei pakistaneze care a luptat pentru educație și a fost împușcată de talibani. S-a născut în 1997. A început să militeze pentru educaţie la vârsta de unsprezece ani, când a conceput un blog anonim pentru BBC Urdu despre viaţa sub ameninţarea talibanilor din valea Swat, Pakistan.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 7 Martie, 2020 - 00:00

Scriitorul american John Grisham, născut în 1955, este probabil cel mai popular autor de thrillere din lume. Cărțile sale au fost traduse în peste patruzeci de limbi și tipărite în vreo sută de milioane de exemplare. A scris îndeosebi thrillere în care, ca nimeni altul, explică sistemul juridic american. În românește i-au apărut aproape douăzeci de titluri.

Cea mai recentă traducere, cea de față, apărută pe piață în a doua parte a anului trecut, este surprinzătoare chiar și pentru toți cei obișnuiți cu tramele și stilul lui Grisham.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 6 Martie, 2020 - 00:00

Lucia Verona este prozatoare, autoare de piese de teatru, traducătoare și creatoare de emisiuni umoristice pentru radio și televiziune. A publicat în ultimul deceniu mai multe romane polițiste, cea mai recentă ispravă din acest domeniu fiind cartea pe care o semnalăm acum, care adună povestiri polițiste scrise în ultimul deceniu, opt la număr: „Testamentul Lordului Oxbridge”, „Crimă la Casa Scriitorilor”, „Moartea zboară cu low cost”, „Crima din Cartieul Vechi”, „Diva și bicileta”, „Crimă la Marea Egee”, „Mort în ploaie”, „Moarte la castel sau Misterul eclerului albastru”.

Tip publicație: Intrare blog