Publicat: 29 Mai, 2016 - 20:46

Postări de Vasile PUȘCAȘ

Luni, 14 Septembrie, 2020 - 18:59

De mai mult timp am intenționat să scriu o recenzie la studiul Pr. Remus Grama, Românii-americani și Marea Unire din 1918/Romanian-Americans and the Great Union of 1918publicat chiar în anul Centenarului Marii Uniri. Adevărul este că am reușit să procur acest volum biling doar la peste un an de la tipărirea sa. Și întrucât am cercetat și eu tangențial subiectul, mi-am propus să-l recenzez într-un periodic de specialitate.

Tip publicație: Intrare blog
Sâmbătă, 29 August, 2020 - 19:39

Istoria consemnează, pentru ziua de 30 august 1940, și decizia-dictat de la Palatul Belvedere, din Viena, a trimișilor lui Hitler și Mussolini, miniștrii de externe Ribbentrop și Ciano. Atunci s-a comunicat oficial reprezentanților guvernelor României (ministrul Afacerilor Străine, Mihail Manoilescu) și Ungariei (ministrul de externe Csaky Istvan) „soluția” Germaniei și Italiei în ceea ce privea disputa legată de Transilvania. Aceasta a constat în divizarea Transilvaniei, partea de Nord-Vest atribuind-o Ungariei (42. 243 km2, cu 2. 612.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 10 Iulie, 2020 - 10:14

Trăim vremuri de grave neliniști și tulburări. Generația de astăzi are impresia că se află pe o stradă largă cu sens unic, dar înfundată. Sunt multe cauzele pentru care o astfel de percepție își tot intensifică tonalitățile. Dar și mai numeroase sunt comportamentele contemporanilor noștri pe care unii le consideră ciudate și chiar bulversante. Așa, spre exemplu, furia câtorva grupuri față de statui și monumente reprezentând personaje din trecutul mai apropiat sau îndepărtat.

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 28 Iunie, 2020 - 09:58

Mărturisesc un context care m-a determinat să scriu aceste rânduri: tocmai am terminat lectura volumului N. Iorga, Jurnalul ultimilor ani, 1938-1940, o ediție îngrijită și publicată de profesorul Andrei Pippidi, la Humanitas (2019). Este o continuare a editării însemnărilor aproape zilnice ale marelui istoric, iar propunătorul acestei ediții a însoțit-o cu note explicative și bio-bibliografice de excepțională valoare, efortul intelectual și științific al d-lui Pippidi meritând toată recunoștința și lauda noastră.

Tip publicație: Intrare blog
Vineri, 5 Iunie, 2020 - 09:03

În cruntul an 2020, cu toate tragediile provocate de virusul unor lilieci chinezești, România își găsește o perioadă de respiro pentru a sărbători Centenarul Tratatului de la Trianon, evenimentul istoric fără precedent, prin care dreptatea poporului român a fost scoasă la lumină, grație unui principiu revoluționar al președintelui american, Woodrow Wilson: autodeterminarea națională și organizarea proprie în state naționale.

Tip publicație: Intrare blog
Joi, 28 Mai, 2020 - 12:08

Mulți lideri politici și din domeniul afacerilor, dar mai ales oamenii de rând se întreabă cum a fost posibil ca actuala criză pandemică să găsească guvernele și autoritățile locale atât de nepregătite pentru a oferi rapid cetățenilor(adică celor guvernați) soluții adecvate împrejurărilor.

Căci rolul statului și al guvernanților este să pună la dispoziția cetățenilor serviciile publice vitale social pe care le finanțează din bugetul țării.Inclusiv cele referitoare la siguranța individuală și comunitară.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 26 Mai, 2020 - 13:39

Fiecare organizare socială cunoaște o evoluție care greu s-ar putea înscrie în linearitate. Doar formele ideale se prezintă fără sincope în derulare,motiv pentru care le privim doar ca design iniţial. Organizațiile regionale și/sau internaționale sunt adesea sub presiunea transformărilor pe care le înregistrează membrii lor,a caracteristicilor epocii,uneori chiar a idiosincraziei liderilor.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 18 Mai, 2020 - 10:06

Actuala criză epidemică a pus decidenții politici, statali, corporatiști la grele încercări. În rândurile de față ne vom referi sumar la primele două categorii. Aceasta pentru că ei s-au exprimat cel mai des, în ultimele săptamâni, despre subiectul respectiv. Câțiva lideri statali au susținut că, în vremea de criză pe care o străbatem, sunt necesare decizii rapide, motiv pentru care ei se ghidează predominant după impulsurile instinctuale proprii și metode autocratice.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 12 Mai, 2020 - 10:26

Epidemiologii ne-au avertizat că ciclul manifestării unui virus, precum cel care a generat actuala pandemie, are o anumită durată și trebuie să avem o atitudine preventivă care depășește respectiva perioadă de timp. Știm cu toții că este bine să ascultăm sfatul medicului, iar, în cazul menționat, autoritatea sanitară are obligația și competența să ne comunice tot ce este necesar pentru sănătatea publică.

Tip publicație: Intrare blog
Marţi, 5 Mai, 2020 - 18:39

„Revenim asupra materialelor istorice și tezelor în cauză în vederea prevederilor pentru ziua de mâine. Pe glob e încă suficient spațiu spre a putea încăpea toți în bună pace. Suntem cel mai mare și mai compact popor în acest sud-est al Europei pentru a nu privi cu încredere viitorul. Iar pentru a lumina drumul înainte nu e nevoie să mistificăm trecutul. Dimpotrivă. Nu e mai înțelept să ne împăcăm cu verdictul istoriei și să ne înțelegem?” (DAVID PRODAN, Transilvania și iar Transilvania, 1992)

* * *

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 27 Aprilie, 2020 - 09:29

În ultima vreme termenii solidaritate și fragmentare s-au pronunțat tot mai frecvent discursul politic din Uniunea Europeană. Mai ales în ultimele luni a fost clamată insistent nevoia de solidaritate între statele membre. Era așteptată o empatie deschisă față de acele țări și regiuni europene care au fost lovite năprasnic de pandemie.

Tip publicație: Intrare blog
Luni, 1 August, 2016 - 09:44

 Criza europeana                 

Tip publicație: Intrare blog
Duminică, 29 Mai, 2016 - 20:48

„Este incredibil că ați reușit!”

Tip publicație: Intrare blog