Publicat: 7 Septembrie, 2017 - 12:45
Share

Autoritățile au luat măsurile sancționatorii în cazul relatat de presă privind aruncarea la gunoi a unor documente din arhiva Judecătoriei Iași. Aspectele de ordin penal reieșite din acest caz nu țin de competența Avocatului Poporului

Avocatul Poporului, prin Biroul Teritorial Iași, s-a sesizat din oficiu și a demarat verificări, după ce, în 11 ianuarie 2016, postul de televiziune Digi 24 Iași a prezentat un material în care se relata despre ' Date personale și confidențiale din arhiva Judecătoriei Iași, aruncate în pubelă'.

În urma demersurilor Avocatului Poporului, Judecătoria Iași a comunicat faptul că a fost vorba despre un număr de 20 de file, reprezentând copii ale înscrisurilor găsite de reporterii Digi 24 și înaintate Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași, în 21 ianuarie 2016, dintre acestea doar două înscrisuri conținând date cu caracter personal, exceptate de la publicarea pe portalul instanțelor de judecată. Totodată, în răspunsul Judecătoriei Iași s-a susținut că, în urma controlului efectuat de reprezentantul Arhivelor Naționale s-a constatat că nu au fost săvârșite abateri la Legea nr. 16/1996 privind Arhivele Naționale, republicată, cu privire la procedura de selecționare a documentelor instanței.

Autoritatea Națională de Supraveghere și Protecție a Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a comunicat Avocatului Poporului că a efectuat un control, în 21 ianuarie 2016, în urma căruia a sancționat Judecătoria Iași cu amendă în cuantum de 3500 lei pentru fapta de neîndeplinire a obligațiilor privind confidențialitatea și aplicarea măsurilor de securitate.

În afara celor sus-menționate, Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași a deschis un dosar penal având ca obiect infracțiunea de neglijență în serviciu, dosar ce se află în lucru la organele de cercetare penală.

Matei Vîrtosu

Purtător de cuvânt,

AVOCATUL POPORULUI