26 mai 2022

Autoritățile chineze au aprobat un plan de deschidere a graniței dintre continent și Hong Kong

Harta HONG_KONG- China
Distribuie pe rețelele tale sociale:
Autoritățile chineze au aprobat un plan de deschidere a graniței dintre continent și Hong Kong
Deschiderea va avea loc la scurt timp după alegerile pentru Consiliul Legislativ din Hong Kong, notează South China Morning Post.

Autoritățile centrale de la Beijing au aprobat, în cele din urmă, un plan de deschidere a graniței dintre Hong Kong și provincia Guangdong, China continentală, pentru călătorii în carantină. Acest lucru a fost raportat vineri de publicația de limba engleza South China Morning Post .

„Conform estimărilor mele, acest lucru se va întâmpla la scurt timp după alegerile pentru Consiliul Legislativ din Hong Kong”, a declarat o sursă familiarizată cu pregătirile, citată de ziarul chinez. Alegerile vor avea loc pe 19 decembrie.

Anterior, se presupunea că deschiderea frontierei va avea loc în prima jumătate a lunii decembrie. În etapa inițială, va funcționa un sistem strict de cote, permițând doar câtorva sute de oameni pe zi să intre fără carantină. Cifrele exacte pentru numărul de intrări nu au fost încă anunțate. Se așteaptă să se acorde prioritate oamenilor de afaceri și membrilor familiei despărțite de graniță. Pentru a călători pe continent, rezidenții din Hong Kong vor fi obligați să folosească o aplicație dedicată Health Code, care va fi disponibilă pentru descărcare începând cu 10 decembrie.

Deschiderea frontierei a fost precedată de o serie de consultări între autoritățile din Hong Kong și China continentală și autoritățile sanitare. Cu toate acestea, au existat temeri că aceste planuri vor fi perturbate de apariția unei noi tulpini de coronavirus „omicron”, spune presa locala. În Hong Kong, au fost identificate patru cazuri ale acestei specii – trei în hoteluri de carantină și altul în zona de tranzit al aeroportului.

Șefa administrației din Hong Kong, Carrie Lam, a declarat în repetate rânduri că deschiderea graniței cu China continentală este prioritatea ei principală. Ea se așteaptă ca până în februarie, călătoriile să capete o amploare mai largă, ceea ce va permite organizarea de evenimente în masă. Deschiderea completă a graniței dintre Hong Kong și provincia Guangdong pentru călătorii în carantină în cadrul celei de-a treia etape a planului este așteptată cel târziu în iunie 2022.

În ultimele luni, doar cazuri de infecție importate au fost detectate în Regiunea Administrativă Specială Hong Kong, unde 67,4% din populație a fost complet vaccinată împotriva coronavirusului. În ciuda acestui fapt, autoritățile RPC nu s-au grăbit să atenueze măsurile stricte de carantină la graniță, care, de fapt a rămas închisă de la începutul pandemiei, ceea ce a creat neplăceri pentru mii de familii și antreprenori.

Ciprian Pop