25 mai 2022

Autoritățile chineze au negat datele CNN privind creșterea nivelului de radiații în jurul centralei nucleare Taishan

centrala nucleara China
Distribuie pe rețelele tale sociale:

O creștere a nivelului de radiații în primul circuit și incidentele cu scurgeri de radiații sunt lucruri complet diferite, care nu au nimic în comun, a adăugat un oficial de la Beijing, cu referire la incident, citat de presa locală.

Ministerul Protecției Mediului din Republica Populară Chineză a negat informațiile canalului de televiziune american CNN despre scurgerile de radiații și creșterea nivelului de radiații din jurul centralei nucleare din Taishan.

„O creștere a nivelului de radiații în circuitul primar și incidentele cu scurgeri de radiații sunt lucruri complet diferite, care nu au nimic în comun”, se spune în documentul oficial al chinezilor. „Circuitul primar se află în interiorul reactorului. Este necesar doar să îndeplinim cerințele pentru nivelul de presiune din sistemul de răcire al reactorului și etanșeitatea izolației, atunci nu vor exista probleme cu scurgerile de radiații în mediu, dar aceste două bariere sunt în siguranță „, se spune în declarație.

„Până în prezent, mijloacele de monitorizare și control al radiațiilor în zona centralei nucleare de la Taishan nu prezintă abateri în mediul radiațional, nu au fost înregistrate emisii”, a declarat ministerul.

„Oficiul de Stat pentru Securitate Nucleară a aprobat standarde tehnice pentru valoarea maximă a radiației și a activității chimice specifice gazelor nobile pentru agentul de răcire din circuitul primar al centralei nucleare Taishan. Aceste valori sunt necesare pentru controlul funcționării sale și nu sunt legate de detectarea radiațiilor radioactive în afara stației, prin urmare informațiile canalului american CNN sunt incorecte din punct de vedere conceptual „, se spune în document.

„Vom monitoriza îndeaproape nivelul radiației din prima buclă, la prima unitate de putere a centralei nucleare Taishan și vom intensifica activitatea de monitorizare și control al mediului la fața locului. În același timp, vom desfășura consultări și schimb de informații cu AIEA și Agenția Franceză pentru Siguranță Nucleară „, au rezumat autorii documentului.

Anterior, Ministerul Protecției Mediului din R.P.C. a anunțat o creștere a nivelului de radioactivitate în lichidul de răcire primar la prima unitate de alimentare a centralei electrice Taishan. Motivul pentru aceasta a fost deteriorarea tijelor de combustibil. Potrivit surselor chineze, aproximativ cinci tije din 60 mii sunt deteriorate. Astfel, ponderea celulelor de combustie deteriorate este mai mică de 0,01%, ceea ce este mult mai mic decât 0,25% permis de proiectare.

CNE Taishan
Centrala nucleară Taishan este situată în provincia Guangdong, în sudul Chinei, pe coasta Mării Chinei de Sud, lângă Hong Kong. Acesta include două unități de putere cu o capacitate de 1.750 MW, fabricate de compania franceză Areva. Au fost puse în funcțiune comercială în 2018 și 2019.

CNN a raportat luni că guvernul SUA evaluează posibilitatea unei scurgeri la centrala nucleară Taishan de o săptămână. Potrivit acestuia, unul dintre contractorii acestei centrale nucleare – compania franceză Framatome – a informat autoritățile SUA despre „riscul iminent de radiații” din instalație. După cum a raportat compania, un exces de fond de radiații a fost înregistrat la centrala nucleară.

Mai târziu în acea zi, un purtător de cuvânt al corporației energetice franceze EDF, care a construit centrala și face parte dintr-un consorțiu care o operează, a declarat că „creșterea gazelor inerte la centrala nucleară din China, de la Taishan, s-ar putea datora problemelor cu tijele de combustibil”. Purtătorul de cuvânt al EDF a menționat că volumele măsurate de gaze inerte emise în atmosferă sunt sub nivelurile maxime permise de reglementările din China și că „acesta nu este un eveniment extrem, echivalat cu o topire a zonei reactorului”.

Principalul operator al stației, China General Nuclear Power Group, a declarat într-un comunicat că indicatorii de mediu „sunt normali”. În plus, aceeași sursă a indicat că a doua unitate de alimentare a suferit o întreținere preventivă programată. Foto:News.ro

Ciprian Pop