29 iunie 2022

Autorităţile şi personalităţile sibiene transmit mesaje antifumat, timp de o săptămână

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Cu ocazia Zilei Internaţionale fără Tutun, marcată anual în data de 31 Mai, Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu organizează Săptămâna Antifumat, eveniment menit să atragă atenţia populaţiei cu privire la pericolul pe care fumatul îl reprezintă pentru sănătate.

Astfel, timp de o săptămână, în perioada 24 – 31 Mai, reprezentanţi ai autorităţilor guvernamentale şi locale, medici, precum şi personalităţi ale lumii culturale sibiene transmit mesaje antifumat prin intermediul mass-media, pe website-ul (www.spital-tbc.ro) şi pe pagina de facebook a spitalului (fb Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu). Totodată, acestea mesaje sunt afişate în sălile de aşteptare din cadrul ambulatoriului şi laboratoarelor unităţii noastre sanitare.

Regăsiţi mai jos mesajele antifumat transmise de Raluca Turcan – Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Dan Barna – viceprim-ministru în Guvernul României, Cristian Roman – Secretar de Stat în Ministerul Proiectelor şi Investiţiilor Europene, Daniela Cîmpean – Preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu şi Alina Graur – Manager Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.

Daniela Cîmpean, Preşedinte Consiliul Judeţean Sibiu: O viaţă fără fumul de ţigară este cu siguranţă o viaţă mai bună şi mai sănătoasă!

Fiecare zi în care un fumător devine nefumător este un câştig, atât pentru cel care ia această decizie, pentru cei dragi din jur, dar şi pentru mediul înconjurător. Deşi de cele mai multe ori, această decizie este greu de pus în practică şi de multe ori chiar eu m-am confruntat cu această situaţie, mă alătur celor care susţin această campanie din convingerea că o viaţă fără fumul de ţigară este cu siguranţă o viaţă mai bună şi mai sănătoasă.
………………………………………………………………………………………………………………….

Manager Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, ALINA GRAUR:
Alegeţi astăzi să renunţaţi la fumat, iar medicii specialişti din spitalul nostru vă vor fi alături şi vă vor susţine!

Sănătatea plămânilor populaţiei este o permanentă prioritate pentru spitalul nostru. În calitate de manager al unei unităţi sanitare în care sunt tratate patologii pulmonare, ştiu că foarte multe boli sunt o consecinţă directă a fumatului.

Bronhopneumopatia Obstructivă Cronică (BPOC) şi cancerul bronho-pulmonar sunt cele mai frecvente afecţiuni cronice cauzate de consumul de tutun. De asemenea, fumatul influenţează negativ şi alte boli respiratorii, precum astmul bronşic, inclusiv evoluţia pneumoniilor.

Trebuie să fim conştienţi că prin fiecare ţigară pe care alegem să o fumăm pierdem minute din viaţa noastră, pierdem sănătate, pierdem vitalitate.
Alegeţi astăzi să renunţaţi la fumat, iar medicii specialişti din spitalul nostru vă vor fi alături şi vă vor susţine!
Dan Barna, Viceprim-ministru, deputat de Sibiu

Este esenţial să punem sănătatea şi prevenţia printre priorităţile noastre

Sănătatea noastră şi a celor dragi este una din marile responsabilităţi pe care le avem, zi de zi şi, cel mai probabil, am conştientizat mai mult această grijă în ultimul an. În această perioadă am înţeles că un organism sănătos poate mai uşor să lupte cu noul coronavirus şi, de asemenea, un organism sănătos se poate recupera mult mai repede – şi nu doar în această situaţie.

Este esenţial deci să punem sănătatea şi prevenţia printre priorităţile noastre. Cu ocazia Zilei Internaţionale fără Tutun vă îndemn să vă lăsaţi de fumat, dacă încă aveţi acest obicei. Puneţi pe primul loc sănătatea voastră şi a celor din jur. Ştiu că alegerile sunt personale şi că în multe cazuri e vorba despre o dependenţă şi asta poate fi păcătoasă. Însă orice învăţ, are şi dezvăţ. Sănătate tuturor!

…………………………………………………………………………………………………….

Cristian Roman, Secretar de Stat în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (Manager al Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu între anii 2017-2021):
Să facem alegeri benefice pentru sănătatea noastră, să spunem NU fumatului şi să acordăm prioritate vieţii!

În perioada în care am fost Manager al Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu, împreună cu întreaga echipă medicală, am decis să iniţiem şi astfel de acţiuni de prevenţie, precum marşuri, conferinţe, concursuri de desene antifumat sau consiliere şcolară la orele de dirigenţie, tocmai pentru că ne-am dorit să accentuăm şi componenta de educare a populaţiei, nu doar de tratare a bolnavilor.

Am considerat că se impun astfel de evenimente de conştientizare cu privire la consecinţele devastatoare pe care fumatul le are asupra sănătăţii, în condiţiile în care majoritatea afecţiunilor pulmonare ale pacienţilor pe care îi tratăm în spital au drept cauză consumul de tutun. De altfel, este demonstrat faptul că 90% din decesele prin cancer bronho-pulmonar sunt provocate de fumat.

Prin urmare, cred că este important să ne informăm cât mai mult din surse ştiinţifice şi să ascultăm explicaţiile şi sfaturile medicilor.
Să facem alegeri benefice pentru sănătatea noastră, să spunem NU fumatului şi să acordăm prioritate vieţii!

…………………………………………………………………………………………………….

Raluca Turcan, Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale; deputat de Sibiu: Chiar dacă nu este contagios, fumatul este tot o boală. Este o boală care determină multe alte îmbolnăviri şi principala cauză de moarte prematură în Europa

De Ziua Internaţională fără Tutun, vreau ca mesajul meu să ajungă în primul şi în primul rând către adolescenţi şi tineri. S-a vorbit deja în ultimii ani, la nivel mondial, cu îngrijorare, despre creşterea numărului de consumatori de tutun în rândul copiilor aflaţi la vârsta adolescenţei, mai ales pe fondul apariţiei noilor tipuri de produse de acest fel. Poate că, la vârsta lor, nu tind să conştientizeze pericolele la care îşi expun sănătatea, pe termen lung. I-aş îndemna să se gândească însă la constrângerile concrete pe care o ameninţare la adresa sănătăţii, adică pandemia din ultimul an, le-a adus în viaţa lor. Ceea ce i-a ferit de virus, pe parcursul acestui an, a fost înţelegerea pericolului şi a necesităţii de a se proteja împotriva lui. Chiar dacă nu este contagios, fumatul este tot o boală. Este o boală care determină multe alte îmbolnăviri şi principala cauză de moarte prematură în Europa. Este un pericol major pentru sănătate şi, de aceea, cred că e important ca împreună, instituţii publice, ONG-uri, medici, familii, comunităţi să îi ajutăm pe adolescenţi şi pe tineri să înţeleagă cât este de important să se informeze asupra efectelor nocive ale fumatului, să NU înceapă să fumeze şi să îşi protejeze sănătatea.