2 iulie 2022

Autorităţile şi personalităţile sibiene vor transmite mesaje antifumat, timp de o săptămână

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Cu ocazia Zilei Internaţionale fără Tutun, marcată anual în data de 31 Mai, Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu organizează Săptămâna Antifumat, care va reuni o serie de acţiuni menite să atragă atenţia populaţiei cu privire la pericolul pe care fumatul îl reprezintă pentru sănătate.

„Sănătatea plămânilor populaţiei este o permanentă prioritate pentru spitalul nostru. În calitate de manager al unei unităţi sanitare în care sunt tratate patologii pulmonare, ştiu că foarte multe boli sunt o consecinţă directă a fumatului.

Prin organizarea Săptămânii Antifumat dorim să tragem un semnal de alarmă cu privire la consecinţele nocive pe care consumul de tutun le produce la nivelul sănătăţii. În acest sens, am invitat să se alăture demersului nostru personalităţi şi autorităţi sibiene, care să transmită mesaje antifumat, pentru a conştientiza cetăţenii asupra consecinţelor devastatoare pe care le presupune practicarea acestui obicei nesănătos „, spune Alina Graur, Manager Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.

Astfel, timp de o săptămână, în perioada 24 – 31 Mai, medici, reprezentanţi ai autorităţilor şi personalităţi sibiene vor transmite mesaje antifumat prin intermediul mass-media, pe website-ul (www.spital-tbc.ro) şi pe pagina de facebook a spitalului (fb Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu). Totodată, acestea vor fi afişate în sălile de aşteptare din cadrul ambulatoriului şi laboratoarelor unităţii noastre sanitare.

Dan Barna, Emil Hurezeanu, Raluca Turcan, ÎPS Laurenţiu Streza, Cristian Roman, Daniela Cîmpean, Astrid Fodor, Constantin Chiriac, Ghiţă Bârsan, Silvia Macrea, Ciprian Ştefan, Vasile Spinean sau Dumitru Budrala sunt doar câţiva dintre cei care s-au implicat în campania antifumat şi vor transmite mesaje pe parcursul săptămânii viitoare.

Tot în cadrul Săptămânii Antifumat va fi transmisă de către conducerea medicală a spitalului şi o Scrisoare deschisă către medicii din judeţul Sibiu, prin intermediul Colegiului Medicilor, apelul fiind de a-şi determina pacienţii să renunţe la consumul de tutun. Dovezile ştiinţifice indică faptul că sfaturile venite din partea unui medic sporesc semnificativ rata de abstinenţă la fumat.

„Potrivit studiilor, sfaturile clare şi concise privind renunţarea la fumat, oferite de un furnizor de servicii medicale, duc la o creştere considerabilă a ratelor de abstinenţă de la fumat, pe termen lung. O consiliere minimală, concisă, are un impact substanţial asupra sănătăţii publice, datorită numărului mare de fumători care consultă un clinician în fiecare an. Ne vom adresa aşadar atât medicilor de familie, cât şi medicilor specialişti şi asistentelor medicale”, declară Dr. Lavinia Danciu, medic primar pneumolog, Director medical Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu şi coordonatorul Programului de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei, pentru judeţul Sibiu.

Campania antifumat este cu atât mai necesară cu cât ne aflăm în pandemia COVID-19, iar studiile efectuate până în prezent sugerează că fumatorii prezintă un risc mai mare de a face forme severe de COVID-19 comparativ cu nefumătorii, pacienţii spitalizaţi necesitând internarea în secţia ATI şi ventilaţie mecanică, iar evoluţia bolii poate duce în final la deces.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează că în prezent există 1,3 miliarde de fumători adulţi. Conform ultimelor date, la nivel global, 8 milioane de decese pe an sunt cauzate de fumat, iar alte aproape 1 milion de persoane expuse la tutun, care fumează pasiv, mor anual. Prevalenţa consumului de tutun în regiunea europeană a OMS (29% pentru populaţia mai mare sau egal 15 ani), este cea mai mare, comparativ cu restul regiunilor, indicatorul fiind mai ridicat în cazul sexului masculin.

Conform Studiului Global privind Tutunul la Adulţi (GATS) 2018, în România, 30,0% (5,5 milioane) dintre adulţi se declară fumători curenţi de ţigări (39,5% dintre bărbaţi şi 21,2% dintre femei).