6 iulie 2022

Autorizarea operatorilor economici se va face o dată la patru ani, în Sectorul 6

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Veste bună pentru comercianţii din Sectorul 6! Consilierii locali au votat astăzi, 18 aprilie, Regulamentul privind desfăşurarea activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă pe raza Sectorului 6 prin care se simplifică modul de lucru cu operatorii economici.

Documentul prevede că aceştia nu mai sunt obligaţi să se autorizeze anual, ca până acum, ci o dată la patru ani. Doar actele care expiră, spre exemplu, contract de salubrizare, reînnoirea actului de la mediu ori avizul de la RAR, vor fi avizate între timp, iar operatorii vor notifica autorităţile locale.

Primăria Sectorului 6 este prima autoritate publică care a luat o asemenea decizie, pentru a elimina birocraţia.

Tot ce vor trebui să facă agenţii comerciali va fi să obţină viza anuală, care este condiţionată de plata unei taxe, conform suprafeţei pe care o deţin.

Cuantumul este stabilit anual prin hotărâre de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

Pentru anul 2022 este de 3.386 de lei, sub 500 mp, şi de 4.518 lei, dacă sunt depăşiţi 500 mp ocupaţi.

„I-am scăpat pe oameni de povara administrativă de a depune certificate, autorizaţii şi alte documente în fiecare an. Tot ce va trebui să facă este să plătească o taxă şi să ne transmită online o cerere pe propria răspundere cum că documentele depuse anterior nu au suferit modificări. În cazul în care apar, ne notifică. Asta nu s-a mai făcut în România până acum şi inovăm în administraţia publică, aşa cum am promis în campania electorală. Cea mai mare problemă a oamenilor din mediul de afaceri din Sectorul 6 era birocraţia, dublată de presiuni şi eventual şpagă”, a declarat Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6.

Potrivit normelor în vigoare, comerciantul venea an de an venea la primărie ca să se autorizeze cu un dosar ce conţinea 20 de documente: autorizaţii de la diverse instituţii, certificate, acord de funcţionare, dar şi multe declaraţii pe proprie răspundere.

Pentru anul trecut, Primăria Sectorului 6 a eliberat 3.100 de autorizaţii către agenţii economici, iar în primele trei luni ale acestui an 1.487.

Sursa foto: Primăria Sectorului 6