7 august 2022

Avertizorii de rahat

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Vine vremea în care se decide și povestea cu avertizorii! Mîine-poimîne, o batem în cuie! Vom avea o lege mai bună sau mai rea. Dar abia peste cinci-zece-cincisprezece ani vom vedea ce am făcut. Ca și în cazul privatizărilor. Ca și în cazul CAP-urilor, ca în atîtea aiureli importate. Sunt unii care țin morțiș să purice boala corupției din țara noastră cu avertizori de integritate.

E drept că tot ăia vor să ștergem Crăciunul și Sfintele Paști și să ștergem sexul din acte și din viață și să ne putem schimba organul în funcție de imaginație sau, într-o bună zi, și în funcție de anotimp. Să curățăm țara de corupție și să livrăm binefăcătorilor noștri cît mai mulți intelectuali și muncitori cinstiți și fete de consumație și să plătim toate consultanțele în baza cărora ne dispare identitatea.

Avertizorii de integritate ne vor ajuta să descoperim găinăriile sau tunurile mijlocii date de politicienii fomiști și nehaliți. Tunurile mari, de sute de milioane de euro și de dolari, cu-cu! De jenă, n-am scris ciu-ciu! Ia să-i auzim pe avertizorii de integritate despre afacerile lui Hunter Biden în Ucraina! Să vedem cum reacționează avertizorii de integritate la cazul UBER? Ia să ne dea și nouă madam van der Leyen contractul pentru vaccinurile anti-Covid cu consultanțe cu tot!

Avertizorii de integritate sunt buni pentru peștii mici și mijlocii și pentru iluzia de stat de drept, pentru datoria cetățeanului de a sesiza abateri de la legile în vigoare, pentru propagarea sentimentului că dreptatea nu moare niciodată. Și cam atît! Ba nu. Mai folosesc la ceva! Legea ajută la recolta dirijată de cei înfometați de putere. Avertizorii de integritate sunt argumentele aparent morale cu care pot fi rași mai ales adversarii și indivizii periculoși.

Am scris în editorialul precedent despre susținerea Laurei Codruța Kovesi pentru legea avertizorilor de integritate. Reproduc și azi judecata ”(judecată” doar în gîndirea dumisale) :

Principalul motiv de îngrijorare este că aceste dispoziții ar putea avea un efect de demobilizare, descurajând potențialii avertizori  de integritate din România și afectând negativ nivelul de detectare a fraudei din UE. De facto, acest lucru ar duce la o deteriorare a sistemului existent care asigură buna funcționare a serviciilor de anchetă și de urmărire penală în ceea ce privește investigarea și urmărirea penală a fraudei, inclusiv a fraudei fiscale, a corupției sau a altor încălcări ale dreptului Uniunii legate de execuția bugetului Uniunii sau de protecția intereselor financiare ale Uniunii”

A curățat cumva L. Kovesi corupția? Ce să spun!? A plivit-o doar de cîțiva oameni incomozi pentru susținătorii ei! Fără servicii și fără turnători, (unii făcuți cu forța!), Kovesi n-ar fi făcut mare brînză. Și fără binom, pentru excesele comise, azi ar fi nimeni sau deținutul cu numărul N+1 feminin. În tipul de justiție pe care-l practică se bazează pe turnători. Reiau ce zice ea. Asta ne arată și cum gîndește:

Efectul de demobilizare a turnătoriei „ar duce la o deteriorare a sistemului existent care asigură buna funcționare a serviciilor de anchetă și de urmărire penală în ceea ce privește investigarea și urmărirea penală a fraudei, inclusiv a fraudei fiscale, a corupției sau a altor încălcări ale dreptului Uniunii ”.

Nu știu ce credeți despre afirmațiile cucoanei. Mie mi se par îngrozitoare și ele ilustrează fidel un tip de gîndire comunist. E drept, nițel mai rafinat, vopsit și parfumat și importat din laboratoarele universităților de peste Ocean.

Fără turnătorii, investigațiile de la dosarele Kovesi ar fi goale. Ar avea doar coperte și sentințe.

În vremea asta de confuzie, crize și amenințări ne mai paște una. Nebunia „avertizorilor de integritate”. Demascarea hoților sau a presupușilor infractori ar contribui și la acoperirea incompetenței și a marilor aranjamente ale celor care ne conduc.

Jur că eu nu visez decît să-l văd și pe marele șmecher Marcel Vela în postura de avertizor de integritate după ce ani și ani a tot șifonat-o. Și pe Videanu, și pe Băsescu, și pe Blaga, și pe toți din cei rămași aparent și juridic aproape nevinovați! Să vedem cum reclamă și cum se apără cu statutul de avertizori de integritate! Nu l-ați văzut pe Băsescu cum acuză la greu după ce tot el le-a făcut?

Să nu uităm că în anii proletcultismului, o mare parte din lumea bună rămasă din perioada interbelică a fost îngropată după „sesizările oamenilor muncii”! Vrem același lucru? Vrea adunătura noastră ajunsă la putere să-și elimine adversarii cu o campanie a sesizărilor pentru a se menține?

Se va decide ceva menit a da oamenilor sentimentul că se va face dreptate. Credeți ce vreți! Eu cred că este doar o șarlatanie politică în plus, menită a consolida puterea celor care vor să-și elimine adversarii. Și să-i amețească pe cei mulți cu sentimentul dreptății!