Publicat: 27 Martie, 2015 - 08:27
Share

Înregistrările cutiei negre ale avionului Airbus A320 al companiei Germanwings, prăbușit în Alpii francezi, au scos la iveală faptul că avionul a fost prăbuțit intenționat. Este bănuit de această oroare copilotul avionului Andreas G. Lubitz.

Cutia neagră arată că la începutul zborului, echipajul vorbea normal, dar la un moment dat pilotul a ieşit la toaletă. Se aude zgomotul unui scaun care este dat în spatel, apoi al uşii care se deschide şi apoi se închide. Din acel moment, până la prăbuşire, nu mai există niciun dialog, conform Focus şi Paris Match. Copilotul a rămas singur la cârma aparatului, iniţiind coborârea. 

Pilotul a revenit, dar uşa nu i-a mai fost deschisă. Se aud bătăi în uşă insistente, dar şi respiraţia şi mişcările copilotului, în interior. Din cauza pierderii de altitudine, de la turnul de control au fost emise apeluri de urgenţă, dar nimeni nu a răspuns. Cineva a încercat să deschidă uşa cu forţa, dar este blindată şi nu poate fi deschisă decât cu acceptul persoanei aflate în interior. 

Andreas G. Lubitz, era un german în vârstă de 28 de ani, care nu avea o motivaţie teroristă cunoscută. Lubitz avea la activ 630 de ore de zbor.

Tânărul era originar din localitatea Montabaur, din landul Renania-Palatinat (vest), unde locuia la părinţii lui, având de asemenea un apartament la Düsseldorf (vest), bază importantă pentru compania Germanwings şi destinaţia zborului care venea de la Barcelona, potrivit primarului oraşului, Gabriele Wieland, citată de DPA.

El “este de naţionalitate germană şi nu este identificat ca fiind terorist”, a indicat Brice Robin, procurorul francez însărcinat cu ancheta judiciară, în cadrul unei conferinţe de presă, joi, la Marignane, în sudul Franţei. 

Identitatea celuilalt pilot al avionului A320, comandantul de bord, nu a fost oficial dezvăluită. Acesta cumulase peste 10 ani de experienţă în cadrul grupului Lufthansa şi peste 6.000 de ore de zbor, în cea mai mare parte pe aparate de tip Airbus.