15 august 2022

Avionul Forțelor Aeriene Mexicane garat la Otopeni va aduce 10 ecuadorieni în Mexic

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Avionul trimis de Mexic în România pentru repatrierea cetățenilor care au solicitat ajutor în fața conflictului dintre Ucraina și Rusia este pe cale să decoleze înapoi în țara latinoamericană și va avea la bord și 10 ecuadorieni, care vor primi sprijin consular din țara lor odată ajunși la Ciudad de Mexico.

Mexicanii salvați din Ucraina au petrecut noaptea la adăpostul de la București.

Căminul a fost înființat în incinta Liceului Tehnologic „Viaceslav Harnaj” la inițiativa autorităților municipale.

Pe lângă aceste 40 de persoane, și alți mexicani se vor alătura zborului de asistență umanitară.

Un grup de aproximativ 40 de mexicani care au reușit să scape de conflictul din Ucraina după ce au intrat în România, cu ajutorul Ministerului Afacerilor Externe al Statului sud-american (SRE), a petrecut această noapte de joi într-un adăpost pentru refugiați din București.

„Astăzi 40 de persoane, fie că sunt mexicani sau rude directe ale mexicanilor, stau aici peste noapte. Urmează să călătorească cu noi, joi, la bordul avionului Forțelor Aeriene Mexicane”, a explicat presei mexicane care însoțește operațiunea de salvare, un înalt funcționar diplomatic, Daniel Millán, coordonatorul operațiunii.

Millán a explicat că, pe lângă aceste 40 de persoane, alți mexicani sosiți la Budapesta prin mijloace proprii se vor alătura zborului de asistență umanitară, la apelul ambasadei și pentru a fi repatriați.

„Pe lângă cele 40 de persoane care au petrecut noaptea aici, se vor adăuga mexicani și rude ale mexicanilor care au ajuns singuri la București, oameni care au sosit din Polonia și din alte țări prin România, dar care nu au făcut parte din convoiul nostru”, a adăugat el.

În final, acesta a subliniat că Ministerul de Externe și Secretariatul Național al Apărării (Sedena) lucrează deja la consolidarea a ceea ce va fi lista finală a zborului de repatriere, asta după ce, dimineață, ambasadorul mexican în România, Guillermo Ordorica, a dezvăluit că există și alți latinoamericani care s-ar putea alătura acestui zbor, după cum fusese anunţat duminică, ecuadorieni şi peruvieni, fără a oferi mai multe detalii în acest sens.

A consemnat Ciprian Pop