7 octombrie 2022

Avocat suspendat din cadrul Baroului Brăila, urmărit penal de către DNA

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În cauza mediatizată prin comunicatul nr 934/VIII/3 din 12 noiembrie 2021, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Galaţi au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data 25 noiembrie 2021, faţă de inculpata Bălan Luiza Glenda, avocat suspendat în cadrul Baroului Brăila, săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă.

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:

La data de 7 octombrie 2021, inculpata Bălan Luiza Glenda ar fi promis unei persoane că îi va da 10.000 euro pentru a convinge pe oricare dintre cei doi ofiţeri cu funcţii de conducere la nivelul judeţului/municipiului Brăila ca, în virtutea atribuţiilor şi autorităţii lor profesionale, să dispună atât încetarea continuării acţiunilor de control la două societăţi comerciale, cât şi restituirea sumelor de bani şi a mărfurilor ridicate de poliţie cu ocazia controalelor, ceea ce ar fi îngreunat atât desfăşurarea cercetărilor cât şi completarea materialului probator într-un dosar penal.

În aceeaşi cauză este cercetat sub control judiciar şi inculpatul Prioteasa Ştefan-Laurenţiu, ofiţer de poliţie, şef al Secţiei 1 Poliţie Rurală Brăila, pentru că ar fi avertizat o persoană, administrator a celor două societăţi comerciale, asupra unor controale şi a unei percheziţii pe care poliţia urma să le facă la societăţile respective. (detalii in comunicat nr 934/VIII/3 din 12 noiembrie 2021).

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpata Bălan Luiza Glenda trebuie să respecte o serie de obligaţii între care să nu părăsească ţara, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului şi să nu se apropie şi să nu comunice, direct sau indirect, pe nicio cale, cu anumite persoane, aşa cum sunt menţionate în ordonanţa procurorilor.

Inculpatei i se atrage atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Inculpatei i s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Comunicat de presă – Direcţia Naţională Anticorupţie