Publicat: 13 Decembrie, 2018 - 11:55

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și a efectuat anchete în Municipiul Ploiești, la Colegiul tehnic Lazăr Edeleanu (în cazul unor eleve care au recurs la acte de violență în incinta unității de învățământ) și la Școala gimnazială George Emil Palade (privind situația unei eleve care a fost agresată și umilită de colegfi în sala de clasă).  Sesizările din oficiu și anchetele vizează posibila încălcare a art. 22 și art. 52 din Constituția României privind dreptul la viață și la integritate fizică și psihică și dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică.
 
În primul caz, presa locală din județul Prahova a difuzat, în luna noiembrie, un reportaj privind situația unor eleve care au recurs la acte de violență în incinta Colegiului Tehnic ”Lazăr Edeleanu” din municipiul Ploiești. Potrivit informațiilor difuzate de mass-media, incidentul s-a produs pe culoarul școlii, fiind necesară intervenția Jandarmeriei. Astfel, patrula de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Prahova, care acționa în zona acestei unități de învățământ, a fost sesizată cu privire la faptul că o elevă din clasa a XII a a fost lovită de o altă elevă a aceluiași colegiu. În urma deplasării acestora la fața locului au fost identificate două persoane și s-a procedat la întocmirea actelor de sesizare sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”lovire sau alte violențe”, faptă prevăzută și pedepsită de art. 193 din Codul penal.

Cel de-al doilea caz a fost relatat pe pagina de internet observator.tv (Antena 1). Conform informațiilor difuzate în reportaj, o elevă a fost bătută și umilită de colegi, în timp ce alți colegi au filmat întreaga scenă de violență. Potrivit respectivei surse, filmarea ar fi fost realizată la scurt timp după începerea noului an școlar. Pe imaginile difuzate se putea observa cum o elevă supraponderală este pusă la perete de mai mulți colegi care o umilesc, o lovesc cu pumnii și picioarele, dar și cu un scaun în timp ce alți colegi s-au rezumat la a filma scenele violente.

Tag-uri Institutii: