Publicat: 26 Ianuarie, 2016 - 12:44

Avocatul Poporului monitorizează în continuare respectarea măsurilor pentru prevenirea poluării de către S.C. Azomureș S.A. Târgu Mureș, după investigațiile realizate în acest caz, în urma sesizării din oficiu din 20 iulie 2015.

Sesizarea din oficiu a Avocatului Poporului este urmarea articolului de presă publicat de Agerpres, în 10 iulie 2015, intitulat 'Mureș: Garda Națională de Mediu anunță un control de amploare la Azomureș, în urma sesizărilor referitoare la accentuarea poluării'.

Conform articolului citat, controlul urma să aibă loc, 'în urma numeroaselor sesizări depuse de cetățeni ai orașului referitoare la accentuarea poluării în ultimele șase luni'. În articolul sus-menționat se afirmă că, în urma unui control al Comisariatului Județean Mureș al Gărzii Naționale de Mediu, efectuat în prima jumătate a anului 2015, s-au constatat, între altele, depășiri ale concentrației maxime admise la amoniac în aerul înconjurător.

Conform unei alte știri Agerpres, din 6 ianuarie 2016, intitulate 'Azomureș a obținut emiterea autorizației integrate de mediu', 'Agenția de Protecție a Mediului Mureș a luat decizia de emitere a autorizației integrate de mediu după ce societatea a reușit să se conformeze noilor reglementări în materie de protecția mediului, intrate în vigoare de la începutul acestui an'.

Potrivit știrii sus-menționate, 'pe platforma Azomureș se desfășoară probe tehnologice, specifice calendarului stabilit în momentul demarării proiectelor de investiții, pentru asigurarea funcționării instalațiilor în parametrii programați'. Conform aceleiași surse, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Mureș a declarat că 'Azomureș a obținut o aprobare pentru efectuarea de probe tehnologice pentru instalațiile nou construite, până la eliberarea autorizației integrate de mediu, iar combinatul din Târgu Mureș nu are producție în acest moment'.

Avocatul Poporului a solicitat și a obținut, în 12 ianuarie 2016, de la Agenția pentru Protecția Mediului Mureș, o copie a Autorizației integrate de mediu eliberate în 8 ianuarie 2016, pentru societatea Azomureș. Ca urmare a investițiilor pentru reducerea emisiilor de poluanți, operatorului i-a fost emisă Autorizația pe o perioadă de 10 ani, apreciindu-se că sunt asigurate condițiile necesare, respectiv 'sunt luate toate măsurile pentru prevenirea poluării, se aplică cele mai bune tehnici disponibile și nu se generează nicio poluare semnificativă'.

Potrivit Autorizației integrate de mediu, societatea Azomureș are obligația realizării trimestriale a unui raport de măsurare a emisiilor de poluanți, astfel că Avocatul Poporului va monitoriza în continuare respectarea nivelului acestora.

Matei Vîrtosu

Purtător de cuvânt,

AVOCATUL POPORULUI

26 ianuarie 2016