Publicat: 30 August, 2016 - 14:35
Share

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu cu privire la cazul a patru minori abandonați de mamă la Primăria Podu Iloaiei, județul Iași. Postul de televiziune PROTV a difuzat, în 23 august 2016, reportajul 'O mamă și-a abandonat cei 4 copii la Primăria Podu Iloaiei iar acum e de negăsit. Cine ar fi dat-o afară din casă', în care este prezentată situația a patru minori pe care mama i-a lăsat în sediul Primăriei orașului Podu Iloaiei, județul Iași, împreună cu certificatele de naștere ale acestora și menționând funcționarilor publici din cadrul acestei instituții că este o situație temporară, întrucât nu are unde locui pentru că a fost dată afară din casă de rude, dar, după ce își va găsi un loc de muncă se va ocupa de îngrijirea copiilor.

Potrivit reportajului, minorii nu au fost abuzați de mamă, dar în prezent sunt internați la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase 'Sfânta Parascheva' Iași, întrucât prezintă unele afecțiuni la nivelul pielii, cauzate de mizerie.

Din datele prezentate de către presă nu rezultă dacă reprezentanții Primăriei orașului Podu Iloaiei au informat-o pe mamă cu privire la posibilitatea de a beneficia de anumite prestații sociale (ajutor social, solicitarea unei locuințe sociale etc.) sau dacă asistentul social, care este ultima persoană care ar fi vorbit cu mama, a informat-o pe aceasta cu privire la posibilitatea de a se adresa Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași pentru a analiza posibilitatea cazării într-un centru special pentru ocrotirea mamelor și copiilor aflați în dificultate.

Matei Vîrtosu

Purtător de cuvânt,

AVOCATUL POPORULUI

30 august 2016