Publicat: 20 Martie, 2019 - 17:00
Share

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu cu privire la cazuri de violențe și bullying în rândul elevilor, la Codlea, județul Brașov.

În cotidianul local Bună Ziua Brașov a fost publicat un articol în care se relata faptul că „în clădirea abandonată și în paragină a fostului restaurant Cetate Codlea s-a petrecut un act de bullying asupra unui copil din Dumbrăvița care a fost forțat de către câțiva tineri din Codlea să se dezbrace la pielea goală și a fost umilit să stea în poziția lui Isus Răstignit, iar filmarea a fost pusă pe grupurile închise de pe o rețea de socializare, devenind virală în rândul tinerilor din Codlea”.

Potrivit articolului, „micuțul a fost obligat să se dezbrace complet de către doi tineri, care, mai apoi, l-au amenințat cu un băț, în momentul în care băiețelul a încercat să-și acopere zonele intime; mai mult decât atât, tinerii care l-au torturat pe minor au filmat întreaga scenă și au distribuit-o în mediul virtual”. Mediatizarea cazului a pornit de la o postare publică, de pe grupul de Facebook „Codleanul”, a unui localnic, care a scris că „La Codlea ia amploare violența și fenomenul de bullying în rândul elevilor”.

În articolul au fost relatate și alte cazuri de violență și bullying în rândul elevilor din Codlea: „Băiatul unei doamne consilier local a fost bătut de alți 5 colegi de la CTSM ca un final a unui astfel de fenomen de bullying continuat. Ambii părinți, umiliți de direcțiunea școlii și de către Inspectoratul Județean Școlar Brașov, cedează și în cele din urmă își mută copilul de la școala respectivă pentru a îl scoate din acel mediu nociv. Cu toate presiunile și tracasările de rigoare”.

Un alt caz de violență descris în materialul de presă făcea referire la „un elev de clasa a 7-a este bătut cu bestialitate, de către câţiva tineri de la Liceul Teoretic, în zona parcării din imediata proximitate a şcolii generale nr. 3. Copilul a avut nevoie de 3 zile de spitalizare şi 9 zile de îngrijiri medicale. Deşi s-a depus plângere penală şi se pare că ar fi fost identificaţi cei responsabili, cercetarea se derulează extrem de lent, astfel că s-a ajuns în situaţia în care la 2 luni şi jumătate de la acele violenţe, eventualele filmări de la camerele şcolii să nu fie încă vizionate. Şi în acest caz atmosfera este tensionată, părinţii îşi caută dreptatea pe căi legale, se produc reacţii pe tot lanţul sistemului şi se ajunge la o situaţie în care subiectivismul părţilor atât de o parte cât şi de cealaltă parte a «baricadei» produce reacţii necontrolate la nivel de relaţionare părinte-cadre didactice”, scria localnicul în postare.

Tag-uri Institutii: 

Tag-uri Geo: