Publicat: 8 Martie, 2019 - 10:20
Share

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul, semnalat de presă, privind existenţa unui conflict între comunitatea romă din localitatea Mihail Kogălniceanu şi administraţia locală. Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 16 din Constituţia României privind egalitatea în drepturi.

Ziarul Replica din Constanţa a publicat un articol intitulat "Romii din Mihail Kogălnicanu, la cuţite cu administraţia locală", în care se relata faptul că

"Comunitatea romă din localitatea Mihail Kogălniceau se află în conflict cu administraţia locală, acuzând conducerea că nu oferă sprijinul necesar în rezolvarea problemelor cotidiene, printre acestea fiind şi acordarea ajutorului social. Comunitatea a depus un memoriu la Guvernul României, solicitând să se ia măsuri pentru remedierea aspectelor semnalate.

Comunitatea romă din localitatea Mihail Kogălniceanu, ce numără aproximativ 400 de membri, se consideră discriminată şi defavorizată de actuala administraţie locală condusă de primar Ancuţa Belu. În acest sens, romii susţin că nu sunt susţinuţi în rezolvarea mai multor probleme pe care le au în comunitate, cât şi în alte probleme ce ţin de administraţia locală. Romii susţin că nu au fost sprijiniţi în obţinerea unor ajutoare sociale, cum ar fi ajutorul de încălzire sau ajutorul social minim garantat. Primarul, personal, le adresează acestora cuvinte jignitoare şi discriminatoare când aceştia merg la domnia sa pentru rezolvarea problemelor din comunitate. Mai arătăm că a încălcat grav decizia 2008/913 a JAI a Consiliului din 28.11.2008 privind combaterea anumitor forme şi expresii ale rasismului şi xenofobiei. Primarul instigă angajaţii la rasism împotriva romilor din localitate, se arată în memoriul semnat de reprezentanţii comunităţii rome din Mihail Kogălniceanu, remis presei".

Matei Vîrtosu
Purtător de cuvânt
AVOCATUL POPORULUI

 

Tag-uri Institutii: