Publicat: 23 Decembrie, 2016 - 18:41
Share

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și efectuează o anchetă în cazul unei fetițe de 11 ani, de la un centru de plasament, care a murit după ce medicii de la Spitalul Municipal Bârlad ar fi refuzat să o interneze. Sesizarea din oficiu și ancheta vizează posibila încălcare a art. 22 și art. 49 din Constituția României privind dreptul la viață și la integritate fizică și psihică și protecția copiilor și a tinerilor.

      Postul de televiziune DIGI 24 a difuzat un reportaj conform căruia “o fetiţă de 11 ani de la un centru de plasament a murit la nici o oră după ce medicii au refuzat să o interneze: când fata a ajuns la consult pentru că se simţea rău, specialiştii au considerat că nu au în faţă vreo urgenţă medicală. I-au dat numai un calmant şi au trimis-o înapoi la centrul de plasament, acolo unde a murit”. Potrivit respectivei surse, „fata de 11 ani era la un orfelinat din Bârlad încă din vara anului trecut, după ce, pe rând, şi-a pierdut tatăl şi bunicii care au crescut-o. Era imobilizată la pat încă de la naştere şi avea nevoie permanent de îngrijiri medicale”.

                Conform informațiilor difuzate în reportajul sus-menționat, „copila a ajuns prima dată la spitalul municipal de Urgenţă Bârlad în urmă cu aproape două săptămâni. Olga Bejan, reporter Digi24 Iaşi, a relatat faptul că „Fata a fost internată o săptămână aici, la Spitalul Municipal de Urgenţă Bârlad, cu grave probleme neurologice. La doar o zi după ce a fost externată, a ajuns iarăşi la camera de gardă, dar medicul care a consultat-o i-a refuzat internarea”. Motivul invocat de medicul de gardă a fost atunci timpul prea scurt de la o internare la următoarea. Gabriela Daniş, director medical al Spitalului de Urgenţe Bârlad, a declarat că „A apreciat că nu are criterii de internare. Nu necesită internare. Deci, uitându-se pe biletul de externare, a fost o constatare că abia s-a externat”. Reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate spun că nu există niciun fel de restricţii la internarea pacienţilor externaţi de mai puţin de 48 de ore. Spitalul la care se înregistrează astfel de cazuri pierde, însă, bani. Maria Vlasici, director CJAS Vaslui, susține că „În cazurile internării în aceeaşi unitate sanitară pentru acelaşi timp de îngrijiri, decontarea se face în procent de 10%”. Conducerea Spitalului Bârlad face acum o anchetă internă să stabilească dacă doctorul care a refuzat internarea fetei a procedat sau nu corect. La acelaşi spital, anul trecut medicii au refuzat să interneze un copil de zece ani cu meningită, diagnosticandu-l greșit cu indigestie. Trimis acasă, copilul a murit la scurt timp”.