Publicat: 22 August, 2018 - 10:27
Share

Luni, 20 august 2018, a avut loc deschiderea oficială a Universităţii de Vară Râmnicu Sărat – Trecutul contează, organizată de IICCMER în parteneriat cu  Fundația Konrad Adenauer (KAS). Evenimentul se află în desfăşurare până pe 25 august şi are drept obiectiv principal studierea sistemului represiv comunist.

În deschiderea universității au luat cuvântul Radu Preda, președinte executiv, IICCMER, Sorin Valentin Cârjan, primarul orașului Râmnicu-Sărat, Ilinca Iordache, coordonator de program, Biroul pentru România al Fundației Konrad Adenauer, Marius Neculae, director al Muzeului Municipal.

După discursurile de inaugurare, publicul a fost invitat să asiste la prelegerea „Râmnicu-Sărat în memoria totalitarismului comunist”, susținută de Radu Preda, care a discutat despre memorializarea trecutului recent și despre modul în care spațiul urban a fost influențat de politicile demografice și de sistematizare duse de regimul comunist. Ulterior, cei douăzeci de studenți, masteranzi și doctoranzi ai Universității de Vară au participat la un tur pietonal al orașului, susținut de Răzvan Theo-Chirac, prin care au descoperit modul în orașul Râmnicu-Sărat s-a transformat de-a lungul timpului.

La Universitatea de Vară participă douăzeci de studenți din România și Republica Moldova, cu vârste cuprinse între 19 și 27 de ani din ciclurile licențial, masteral sau doctoral.

Universitatea de Vară își propune să analizeze modalitățile de rememorare sub raport istoric și biografic a perioadei 1945-1989, invitându-și participanții să reflecteze asupra diverselor aspecte ideologice, sociale și politice. Întrucât efectele comunismului sunt încă resimțite la nivelul societății românești, o mai bună cunoaștere a trecutului recent poate ajuta la aprofundarea înțelegerii realităților prezente.
 

Tag-uri Institutii: