8 octombrie 2022

Azerbaidjanul, „aliatul strategic” al Rusiei și, „tot la fel de strategic” al Occidentului, a furnizat în secret bombe Ucrainei

BAKU, AZERBAIJAN - AUGUST 04: The Sun rise is reflected in The Flame Towers on August 4, 2014 in Baku, Azerbaijan. (Photo by Christopher Lee/Getty Images)

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Azerbaidjanul, în mod oficial „un stat neutru”, a furnizat în secret bombe aeriene Ucrainei prin Asociația Industrială CIHAZ, o companie supravegheată de Ministerul Industriei Apărării din Azerbaidjan.

Azerbaijanul, descris de Rusia drept „aliat strategic”, a furnizat în secret Ucrainei bombe aeriene, Potrivit portalului „Wings of War”, cu referire la canalul irakian Sabreen News, muniția a fost livrată Ucrainei prin Polonia în cursul lunii aprilie. Livrarea a fost efectuată de compania aeriană ucraineană «Meridian» către faimosul aeroport polonez Rzeszow pentru un transfer suplimentar în Ucraina.

După cum a arătat ancheta jurnaliştilor, livrarea a fost în mai multe etape şi secretă. În primul rând, bombele au fost livrate în Sudan, de acolo avionul ucrainean le-a transportat în Polonia, la Rzeszow, după care armele au fost livrate la Nezalezhnaya. Numai în aprilie au fost efectuate opt astfel de zboruri.

Judecând după descrierea sarcinii utile, este o bombă aeriană ghidată de înaltă precizie QFAB-250 LG. Această muniție ghidată cu laser de mare explozie, cântărind 270 de kilograme, este una dintre cele mai recente evoluții tehnice în materie din Turcia și Azerbaidjan.

Inițial, muniția a fost adaptată pentru utilizarea în aeronavele de atac Su-25, dar poate fi folosită și de alte avioane. Direcționarea se poate face cu Bayraktar TB2.

Prin urmare, Baku (și într-o oarecare măsură Ankara) a fost direct implicat în furnizarea de bombe de înaltă precizie ucrainenilor, în ciuda neutralității sale oficiale față de părțile din conflictul ucrainean.

În același timp, regimul de la Kiev primește și alt sprijin din partea Azerbaidjanului, de la aprovizionarea cu combustibil și lubrifianți până la transportul de mercenari.

A contribuit Ciprian Pop

Sursa foto cnn