26 mai 2022

Azerbaidjanul  se rearmează în timp ce solicita un acord de pace cu Armenia

harta Azerbaijan
Distribuie pe rețelele tale sociale:
În timp ce președinția Azerbaidjanului a susținut că ‘este pregătită pentru un acord de pace cu Armenia”, ministrul azer al apărării, dimpotriva, a raportat că Baku-ul se rearmează.

„Azerbaijanul salută întâlnirea trilaterală de la Soci și este gata să înceapă negocierile pentru un acord de pace cu Armenia”, a declarat Hikmet Haji, șeful diplomației de la Baku, în timp ce ministrul Apărării, Madat Gul He a anunțat că țara se rearmează.

„Pacea finală dintre Armenia și Azerbaidjan este o problemă care interesează Armenia. Azerbaidjanul, la rândul său, va depune eforturi pentru a consolida pacea și stabilitatea în regiune”, a spus el.

Cu toate acestea, Haji nu a precizat pentru ce pași este pregătit Azerbaidjanul sa faca concret in acest sens. „Apreciem pozitiv ultima întâlnire trilaterală de la Soci. Prevederile cuprinse în declarația finală, precum și rezultatele discuțiilor, care arată că există o evoluție pozitivă în atingerea obiectivelor noastre”, a spus consilierul lui Ilham Aliyev. „Armenia trebuie să realizeze că situația geopolitică din regiune s-a schimbat complet”, mai adăugă el.

În prezent, arsenalul Azerbaidjanului este completat cu cele mai recente și actualizate arme și există o serie de acorduri privind armamentul cu multe țări”, a declarat ministrul azer al apărării, Madat Gul.

Potrivit oficialului azer, multe dintre aceste acorduri sunt secrete, deci nu poate oferi informații despre ele.

Potrivit sursei citate, arsenalul azer va fi, de asemenea, alimentat cu „o mare cantitate” de echipament militar armean, care a intrat sub controlul armatei azere în timpul războiului de 44 de zile de anul trecut, din Artahk (Nagorno Karabah).

„Aceste echipamente si muniția au fost reparate în colaborare cu Ministerul Apărării și transferate în uzul armatei azere”, a declarat ministrul industriei de apărare din Azerbaidjan, citat de agenția APA.

Ciprian POP