Publicat: 8 Aprilie, 2013 - 12:45

Noul guvernator al băncii centrale a Ungariei, Gyorgy Matolcsy, a anunţat duminică lansarea unor măsuri neconvenţionale care presupun scoaterea din rezeva valutară a ţării a 3 miliarde de euro pentru transformarea finanţărilor în valută ale băncilor în moneda locală, forinţul, precum şi acordarea de împrumuturi fără dobândă băncilor, pentru ca acestea să poată acorda IMM-urilor credite cu dobânda de doar 2%.

Astfel, banca centrala a Ungariei va acorda bancilor credite fara dobanda in valoare de 250 miliarde forinti (in jur de 1 miliard de dolari), astfel incat acestea sa poata finanta firmele cu o doband de maxim 2%, cu mult sub dobanda de referinta oficiala, de 5%, si de dobanda medie a imprumuturilor pentru firme, de 10%.

O suma identica, de aproximativ 1 miliard de dolari, va fi alocata pentru acoperirea costurilor cu transformarea creditelor in valuta ale firmelor in credite in forinti. Jumatate din creditele IMM-urilor sunt in valuta, fiind contractate inainte de izbucnirea crizei, cand dobanzile in euro si franci elvetieni erau mult mai mici decat cele in forinti.

Sursă: http://www.bancherul.ro