Publicat: 11 Septembrie, 2012 - 18:10
Share

 
”Prea mulţi angajaţi şi multe firme din Europa de Est sunt implicate în economia subterana, făcând afaceri şi activând pe pieţe netaxate şi nereglementate în sectorul bunurilor şi serviciilor", se arată  întru-un raport al Băncii Mondiale, remis Calea Europeană.

"Aducerea muncitorilor şi a firmelor din zona economiei gri este importantă pentru creşterea economică pe termen lung a Europei de Est, din cauza impactului crizei din zona euro, a îmbătrânirii populaţiei şi a deficitului de forţă de muncă care se extinde în economiile emergente din Europa de Est”, afirmă Banca Mondială.
 
Guvernele noilor state membre ale UE din Europa de Est nu-şi pot accepta o economie gri extinsă, nici pe termen scurt, din cauza temerilor financiare, nici pe termen lung, din cauza reducerii forţei de muncă.

Astfel, Banca Mondială îşi continuă rolul de partener al UE în evaluarea modului în care se poate ameliora performanţa economică a noilor state membre ale UE, precizează Katarina Mathernova, expert al Băncii Mondiale.