Publicat: 18 Februarie, 2014 - 11:05

Consultanţii financiari, cei care scrutează bilanţurile băncilor, se asteptă ca 2014 să fie anul reluarii creditării. Şi asta, în condiţiile în care volumul de noi credite de consum în special, dar şi cele imobiliare în lei, au crescut semnificativ în ultimul trimestru al anului precedent.

Marius Istrati, seful directiei de dezvoltare produse retail la Volksbank, spune ca volumul creditelor noi de consum din sectorul bancar a crescut cu 50% in perioada octombrie-noiembrie 2013, fata de lunile aprilie-mai, ceea ce poate reprezenta un semnal pentru revenirea cererii de consum.

De altfel datele statistice arata ca in decembrie consumul a crescut neasteptat de mult, cand vanzarile de retail au avansat cu 4,8% fata de anul precedent in termeni ajustati sezonieri.

Istrati mentionaza ca vanzarile in ascensiune de noi credite se datoreaza si dobânzilor tot mai mici, care au permit multor oameni să-şi refinanţeze creditele în condiţii mai avantajoase. În structura noilor credite acordate, peste 65% sunt reprezentate de refinanţări.

„Dobânda medie la creditele de consum din portofoliu este în jurul a 13%, în timp ce la creditele noi, băncile au redus dobânzile la sub 10% în octombrie, iar Volksbank a ajuns la 9,75%. Ceea ce stimulează clienţii care au deja credite să le refinanţeze mai ieftin, întrucât astfel îşi pot reduce rata cu aproximativ 10%”, spune el.

Fireşte că dobânzile mai mici stimulează, pe de altă parte, şi cererea de noi credite din partea celor care nu mai au împrumuturi, care se vor încadra mai uşor în condiţiile de eligibilitate privind gradul de îndatorare.

La creditul imobiliar, adaugă Istrati, vedem o scădere a cererii după luna septembrie, când a intrat în vigoare programul Prima Casă doar în lei, întrucât mai puţini clienţi se încadrează în condiţiile de eligibilitate. Acum nu mai există diferenţe între dobânzile la creditele ipotecare în lei şi euro, dar ca efect al dispariţiei creditelor Prima Casă în euro, care aveau dobânzi mai mici, mai puţină lume îşi permite credite imobiliare.

Reprezentantul Volksbank spune că, în condiţiile în care majoritatea noilor credite de consum sunt refinanţări, preţul are o pondere importantă în alegerea băncii. „Pe de altă parte, câştigă tot mai mult teren experienţa clientului cu banca: felul în care acesta este tratat, timpul de răspuns, cât de stufoasă e documentaţia, cât de repede primeşte banii”, spune Istrati.

Si BCR a anuntat astazi ca pe parcursul anului 2013 a avut o creştere de peste 4 ori a soldului creditelor ipotecare acordate în lei, in conditiile reducerii progresive a dobanzilor si orientarii programului Prima Casa exclusiv in lei.

Bogdan Belciu, PwC: Am putea vedea reluarea creditarii in 2014

Bogdan Belciu (foto stanga), Partener, Servicii de Consultanţă pentru Management la PwC Romania, apreciaza ca reluarea creditarii continua sa fie un proces anevoios, din cauza procesului de restructurare prin care trec bancile. Totusi, reducerea dobanzilor si revenirea economiei pot fi premisele pentru reluarea creditarii in 2014.

"În 2013 sistemul bancar românesc a fost într-o cvasi-stagnare, pe fondul continuării restructurării în multe bănci din România, restructurare care a vizat atât zona operaţională (reţea, personal), cât şi financiară (portofoliul de credite, prin restructurare şi vânzare de portofolii neperformante).

Reluarea creditării continuă să fie un proces anevoios, atât prin prisma cererii - clienţii fiind reticenţi în a se îndatora în condiţiile în care multe investiţii rămân încă în aşteptare, iar consumul a stagnat, cât şi prin prisma ofertei - băncile având un apetit de risc destul de scăzut, în condiţiile în care în multe cazuri situaţia portofoliilor de credite existente este încă precară.

Evident, aceasta situație este nesustenabilă pe termen lung şi reluarea creditării este un proces necesar atât pentru bănci, cât şi pentru clienți”, adauga el.

Reprezentantul PwC apreciaza ca scaderea dobanzilor, reluarea consumului sau cresterea economica ar putea reprezenta ingredientele pentru reluarea creditarii in 2014.

Bogdan Belciu: „Scăderea dobânzilor în general şi pentru împrumuturile în monedă naţională in particular sunt semne bune, care împreună cu semnalele pozitive din economie - creșterea produsului intern brut, reluarea investițiilor străine, o tendința de reluare graduala a consumului - mă fac sa cred ca in 2014 am putea vedea o reluare a creditării. Pentru ca aceasta sa fie sustenabila însă este necesară o adaptare a politicilor de risc si o mai buna înțelegere a nevoilor clienților atât din punct de vedere al produselor bancare, cât şi din punct de vedere al serviciilor. „

In ceea ce priveste restructurarea sistemului bancar si procesul de fuziuni si achizitii, Bogdan Belciu apreciaza ca tendinta de consolidare ar putea sa accelereze.

„Sistemul bancar din România este în continuare foarte fragmentat şi consolidarea este inevitabilă. Un număr de bănci din Romania caută deja soluţii de exit si este posibil ca pe viitor trendul de consolidare să se accelereze. Există în piață oportunităţi însă si pentru creștere organica pentru băncile care vor fi agresive intr-un mod controlat si vor ști sa atragă noi clienți in mod proactiv, prin produse competitive şi o calitate a serviciilor care să le diferențieze. Perioada dinainte de criză în care clienții intrau în bănci de la sine probabil ca nu va reveni curând, de aceea strategia de vânzări, de produse şi de preț sunt elemente cheie care vor putea permite unor bănci să îşi consolideze poziţia pe piaţă.”
Autor: Bancherul.ro