26 iunie 2022

Banii din PNRR vor ajuta România în eradicarea cancerului de col uterin

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Săptămâna Mondială a Imunizării – Cancerul de col uterin poate fi prevenit şi cu toate acestea cinci femei îşi pierd viaţa în România, în fiecare zi, din cauza acestei afecţiuni.

Deputaţii Cătălin Teniţă şi Diana Stoica au organizat, joi, o dezbatere cu privire la imunizarea anti-HPV (Human Papiloma Virus) la care au participat ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, parlamentari de la toate partidele, specialişti din România şi din Europa, membri ai organizaţiilor civice. Iniţiatorii au vrut să aducă la aceeaşi masă reprezentanţi din toate ariile pentru a discuta despre problemele pe care România le întâmpină în combaterea cancerului de col uterin şi găsirea celor mai bune soluţii.

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat că în acest an ministerul a bugetat 40.000 de doze de vaccin anti-HPV, dar şi-a exprimat încrederea că obiectivul de a eradica acest tip de cancer va fi atins în curând şi datorită sprijinului pe care ţara noastră îl va primi prin PNRR.

„În PNRR am introdus întărirea capacităţii medicilor de familie în procesul de prevenţie: pentru recoltarea testului Babeş Papanicolau şi testul care diagnostichează infecţia cu HPV. Screeningul e bine sa fie făcut la nivel de asistenţă primară, de aceea dotarea regională cu aparatură, astfel încât diagnosticarea să se facă în timp util şi eficient, este esenţială. Şi tot prin PNRR am introdus o importantă componentă de digitalizare, astfel încât rezultatele să se afişeze mai uşor. Am solicitat Comisiei de oncologie din Minister să extindă testarea pe grupele de vârstă pentru a ne plăti datoria faţă de fetele mai mari, nu doar grupa 11-14 ani. De asemenea, prin europarlamentarul Alin Mituţa, am întrebat Comisia Europeană în ce măsură s-ar putea face o achiziţie centralizată la fel ca cea împotriva COVID-19. Anul acesta fiica mea va fi vaccinată anti-HPV, are 13 ani şi aşteaptă cu nerăbdare, iar la şcoala ei îndemn mamele să aibă curaj să îşi vaccineze fetiţele şi băieţii”, a declarat ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă.

Diana Stoica, deputat USR PLUS, membră în Comisia pentru sănătate şi familie, a transmis că efortul de eradicare a bolii trebuie dus de la nivel european, însă, înainte de toate, e necesar ca vaccinul să fie accesibil şi gratuit pentru toate tinerele.

„În contextul pandemiei, am simţit mai mult ca oricand că vaccinul salvează milioane de vieţi. În Europa, pentru femeile cu vârste cuprinse între 15-44 de ani, cancerul de col uterin este cel de-al doilea cel mai des întâlnit după cancerul de sân. Iar HPV este responsabil pentru 73% dintre cazurile de cancer de col uterin. Aproximativ 80% dintre persoanele active sexual vor fi infectate cu HPV la un moment dat în timpul vieţii. Din păcate, România este pe primul loc în UE în ce priveşte incidenţa şi mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin. În calitate de reprezentanţi ai cetăţenilor avem şansa să asigurăm şansa la vaccinare anti-HPV a tuturor tinerelor din România”, a transmis deputata USR PLUS Diana Stoica, membră în Comisia pentru sănătate şi familie.

La rândul său, europarlamentarul USR PLUS Nicu Ştefănuţă a amintit că, în urmă cu câteva săptămâni, a fost lansat planul de acţiune europeană împotriva cancerului. Unul dintre obiectivele ambiţioase ale planului este o rată de vaccinare anti-HPV de 90% în rândul tinerelor cu vârsta între 11-14 ani din UE. Europarlamentarul a transmis că un rol important în procesul de vaccinare îl are informarea părinţilor.

„Observăm că în UE există o epidemie de cancer, 25% dintre cazurile mondiale ale teribilei maladii sunt pe continentul european. Vaccinarea anti-HPV este necesară şi în rândul băieţilor fiindcă şi ei sunt un agent de transmisie. Este o inegalitate de tratament de neacceptat. Lupt la Bruxelles pentru un registru al inegalităţilor care să arate lipsa medicamentelor din anumite state membre. Este un lucru important deoarece sunt state în care medicamentele anti cancer se găsesc rar. Achiziţia vaccinului de la nivel european în tratarea cetăţenilor s-a dovedit deja eficace în combaterea crizelor, cum este cea de COVID-19. E necesară şi împotriva virusului HPV”, a explicat europarlamentarul Nicu Ştefănuţă.

Specialiştii prezenţi la dezbatere au prezentat date conform cărora 95% dintre femeile din România au auzit de cancerul de col uterin, 84% dintre femei cred ca poate fi vindecat şi 83% cred ca poate fi prevenit. Informaţii care arată deschiderea către o posibilă vaccinare anti-HPV, dacă acesta ar fi asigurat gratuit.

Soluţiile transmise de specialiştii prezenţi la dezbatere:

* Gratuitatea vaccinului: Costurile sunt prea mari pentru femeile din România;

* Acţiuni de prevenţie: Informarea cetăţenilor privind educaţia pentru sănătate, introducerea materiei în şcoli;

* Extinderea vârstei de vaccinare de la 11-14 ani la 15-25 ani: Este o datorie pe care România trebuie să o plătească faţă de tinerele care au crescut şi nu s-au vaccinat;

* Vaccinarea băieţilor: Este o discriminare ce trebuie corectată, fiindcă şi ei sunt purtători ai virusului;

* Crearea unei platforme de vaccinare: Similară celei pentru COVID-19, unde părinţii să-şi programeze copiii şi medicii de familie să programeze pacienţii care vor să fie vaccinaţi. Astfel şi Ministerul Sănătăţii va şti care este necesarul de doze pentru ţara noastră.

„Sunt cinci familii care suferă în fiecare zi şi rămân neconsolate pentru toată viaţa din cauza virusului”, a transmis deputatul USR PLUS Cătălin Teniţă la încheierea dezbaterii privind imunizarea anti-HPV, iniţiatorul dezbaterii.