Publicat: 21 Februarie, 2017 - 12:25

- Banca și Sonae Sierra au lansat cu succes fondul propriu de investiții imobiliare.  
-ORES Socimi a adunat laolaltă 196 milioane euro, sumă ce va fi investită în active imobiliare de cea mai bună calitate, mai ales spații de retail amplasate în zonele comerciale centrale și parcuri de retail.  

21/02/2017. Grupul Bankinter și Sonae Sierra au finalizat procesul de creare a fondului propriu de investiții imobiliare ORES Socimi și listarea sa la Bursa Alternativă de Investiții (MAB, după denumirea din limba spaniolă). Acest fond de investiții imobiliare listat la bursă a fost creat în decembrie 2016, la paritate egală între Bankinter și Sonae Sierra, unde 50% din fonduri sunt deținute de Sonae și 50% de Grosvenor. În puțin mai mult de o lună, au reușit să ducă la bun sfârșit implementarea fondului Socimi (acronimul din spaniolă pentru Fond de investiții Imobiliare) precum și listarea sa la bursa MAB. 

ORES Socimi a intrat pe această piață după ce a reușit în timp record, tot în Decembrie 2016, o creștere de capital de 196,6 milioane euro, capital subscris mai ales de către clienții de private banking ai Grupului Bankinter. După această mărire de capital, clienții Bankinter au ajuns să dețină un portofoliu de 86% din Socimi, Bankinter Group, 10%, și Sonae Sierra, 3,75%. 

După mărirea de capital, ORES Socimi constă într-un număr de 196.695.211 acțiuni, fiecare acțiune la valoarea nominală de 1 euro. 

ORES Socimi este conceput ca un fond de investiții imobiliare orientat către clienții băncii care dețin active importante și care sunt interesați de o rată a profitabilității semnificativă și constantă pe termen mediu, care este în acest caz de aproximativ șapte ani.  De fapt, conform regulilor de funcționare a fondurilor de tip Socimi, acest fond va distribui dividende anuale atractive – între 4% și 5% - obținute din închirierea activelor imobiliare. 

Investiția minimă propusă clienților băncii pentru a putea accesa fondul a fost de 250.000 euro, cu condiția ca această sumă să reprezinte mai puțin de 10% din activele financiare a clientului. 

Obiectivul final al fondului Socimi este de a deține active evaluate la 400 milioane euro, adică dublul sumei colectate prin mărirea de capital.  

ORES Socimi va investi în active imobiliare comerciale, nu în active rezidențiale, care se bucură de un amplasament favorizat, din principalele orașe din Spania și Portugalia. Aproximativ 65% dintre active vor fi amplasate în Spania, iar restul în Portugalia. 

Principale active

Investițiile principale vor avea în vedere supermarketurile și hipermarketurile, parcurile de retail, magazinele de retail din zonele urbane centrale, pe lângă așa numitele unități de sine stătătoare, cu alte cuvinte active individuale închiriate pe termen lung unor chiriași solvabili. Portofoliul nu va include centre comerciale. 

Strategia de investiții și de administrare se va baza pe politicile standard de prudență și rigoare atât pentru Bankinter Group, cât și pentru Sonae Sierra. Aceasta din urmă se va ocupa de administrarea proprietății la nivelul activelor și de managementul administrativ al companiei. 

Membrii Consiliului Director al companiei sunt Fernando Moreno, Director General Bankinter, responsabil cu activități bancare comerciale și Președinte Socimi; Íñigo Guerra, Director General Bankinter, responsabil cu instrumente bancare de investiții; Alexandre Fernandes din partea Sonae Sierra; și Javier Nieto Jáuregui și Javier Sánchez ca membrii externi ai Consiliului Director.  Comunicat de presa: Bankinter și Sonae Sierra