Publicat: 2 Iunie, 2020 - 13:40
Share

La data de 01.06.2020, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Galaţi au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 ore a inculpatului C.F., pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de minori.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, în perioada august 2019 - 01.06.2020, inculpatul a recrutat pe aplicaţia Facebook, prin inducere în eroare cu utilizarea metodei "Loverboy", o persoană vătămată minoră pe care, ulterior, a scos-o din mediul familial, a determinat-o să renunţe la şcoală, a transferat-o în municipiul Galaţi, unde adăpostit-o şi cazat-o în locaţii închiriate în regim hotelier şi, prin aplicarea de corecţii fizice periodice, prin constrângere psihică, profitând de starea psihică labilă şi de lipsa de şcolarizare a victimei, prin exercitarea controlului asupra libertăţii de mişcare şi comunicare, a exploatat-o prin obligarea la practicarea prostituţiei pe o perioadă de cel puţin nouă luni, obţinând un profit de peste 100.000 lei.

La data de 01.06.2020, procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Galaţi împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Galaţi au efectuat o percheziţie domiciliară pe raza judeţului Galaţi, în apartamentul achiziţionat de inculpat cu sumele de bani obţinute din exploatarea victimei minore, în urma căreia au fost identificate şi ridicate suma de 5.200 lei, un cuţit cu lungimea lamei de aproximativ 20 cm şi alte mijloace materiale de probă (documente autentificate de cumpărare a unui imobil, medii de stocare).

În cursul zilei de astăzi, inculpatul va fi prezentat la Tribunalul Galaţi cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.
Activităţile au fost efectuate cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Vrancea şi Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Buzău, al lucrătorilor de poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Galaţi şi al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Galaţi.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

Prin acţiunile desfăşurate, DIICOT manifestă toleranţă zero faţă de grupurile de crimă organizată, îşi concentrează eforturile atât pe strângerea de probe în vederea aflării adevărului juridic, cât şi pe instituirea de măsuri asiguratorii în vederea recuperării produsului infracţional şi are în vedere respectarea drepturilor victimelor traficului de persoane şi protecţia acestora.

Totodată, reamintim faptul că la data de 07.02.2020, între Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane a fost semnat un plan comun de măsuri în domeniul luptei împotriva traficului de persoane.

Planul urmăreşte consolidarea demersurilor de prevenire a traficului de persoane prin diversificarea colaborării între cele două instituţii.

Măsurile adoptate îşi propun îmbunătăţirea nivelului de informare şi conştientizare a grupurilor de risc, specialiştilor din domeniu şi populaţiei în ansamblu, cu privire la riscurile şi implicaţiile traficului de persoane.

 

Tag-uri Institutii: