Publicat: 23 Septembrie, 2020 - 13:05
Share

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând de la data de 22 septembrie 2020, a unui inculpat, persoane fără calitate specială, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 5 august 2020 - 16 septembrie 2020, inculpatul ar fi pretins 180.000 euro în schimbul intervenţiilor, prin intermediul altei persoane, la judecătorii din cadrul Tribunalului Bacău şi Curţii de Apel Bacău, pentru a-i determina să dispună punerea în libertate a unei persoane cercetate într-un dosar al DNA, iar ulterior, în faza de judecată, aplicarea unei pedepse la închisoare cu suspendarea executării.

Concret, inculpatul ar fi pretins de la soţia persoanei pentru care urma să îşi exercite presupusa influenţă, 90.000 euro ca primă tranşă şi alţi 90.000 euro ca a doua tranşă după realizarea intervenţiilor, suma pretinsă ca primă tranşă fiind redusă pe parcurs la 60.000 euro.

Inculpatului i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 22 septembrie 2020, Tribunalul Bucureşti a admis cererea procurorilor şi a dispus arestarea inculpatului pentru o perioadă de 30 de zile.

Procurorii din cadrul DNA au beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcţiei Generale Anticorupţie.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Menţionăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relaţia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019. Comunicat de presă - Direcţia Naţională Anticorupţie

Tag-uri Institutii: