3 iulie 2022

Barometrul de Securitate a României, ediţia aprilie 2021

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Centrul de cercetări sociologice LARICS, în parteneriat cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române au lansat Barometrul de Securitate a României, ediţia aprilie 2021.

Barometrul de Securitate a României, ediţia aprilie 2021, a fost realizat cu sprijinul Astra Zeneca, DAMEN, Lockheed Martin şi analizează percepţiile românilor în 7 capitole distincte: Securitate naţională şi globală, Relaţii Internaţionale, Relaţiile cu Republica Moldova, Percepţii ale Ameninţărilor, Relaţii Interetnice, Industria de Apărare, Pandemia.

Datele pentru realizarea Barometrului au fost culese în perioada 12 aprilie – 23 aprilie 2021 în Bucureşti şi în toate judeţele României pe baza unui chestionar telefonic.

Evenimentul de lansare a avut loc în Aula Academiei Române în prezenţa invitaţilor: dl. Nicolae Ciucă, Ministrul Apărării Naţionale; dl. Constantin Ionescu, Consilier de Stat în cadrul Departamentului Securităţii Naţionale; dl. Ioan – Aurel Pop, Academician, Preşedintele Academiei Române; dl. Daniel Daianu, Academician, Preşedintele Consiliului Fiscal Banca Naţională a României; dl. Gheorghe Savu, G-ral (r), Director Damen Naval România; dl. Dan Dungaciu, Prof. Univ. Dr., Director ISPRI; dl. Darie Cristea, Conf. Univ. Dr., Director CCSL.

Moderat de dl. Victor Voicu, Academician, Vicepreşedinte al Academiei Române, înregistrarea evenimentului de lansare poate fi urmărită aici https://www.youtube.com/watch?v=honB4Jabjz8%C2%A0.&feature=youtu.be

Concluzii Securitate naţională şi globală

43% dintre români cred că ţara noastră e mai în siguranţă de cât oricând în istorie după aderarea la NATO. 37% consideră că maximul de siguranţă a fost atins în perioada războiului rece. Actualul preşedinte al SUA, Joe Biden, este văzut de 68,6% dintre români ca om al păcii, spre deosebire de Donald Trump, imaginat de mai degrabă ca om al războiului (56,3%). Prin comparaţie, doar 33,3% îl văd pe preşedintele rus, Vladimir Putin, mai degrabă om al păcii, şi doar 37,6% pe cel chinez (Xi Jinping). NATO (66,3%) şi SUA (36,9%) sunt văzute ca principalele ajutoare posibile ale României în cazul în care am fi victima unei agresiuni armate. Cei mai mulţi români (73,3%) iau în calcul însă ipoteza că nu ne-ar ajuta nimeni. De reţinut că întrebarea avea răspunsuri multiple, deci totalul procentelor depăşeşte 100%.

Concluzii Pandemie

27% dintre români cred că vaccinarea este singura cale prin care putem scăpa de covid 19. 51% cred că ar trebui căutate şi alte metode, în timp ce aproape 20% spun că nu prea sunt de acord în general cu acest tip de vaccinare. 40,1% dintre români spun că s-au vaccinat sau se vor vaccina. 27,3% se mai gândesc dacă se vaccinează în perioada următoare şi 32,5% declară că se opun vaccinării. Această ultimă cifră a mai crescut puţin faţă de începutul anului, probabil şi pe fondul discuţiilor publice privind efectele secundare ale anumitor tipuri de vaccin. De departe, cel mai bine văzut vaccin anti-covid este Pfizer. Pe de altă parte, teoriile conspiraţioniste privind pandemia au un succes îngrijorător la români.