Publicat: 26 Octombrie, 2012 - 15:14
Share
Cum motivează atitudinea CE faţă de România


Atitudinea Comisiei Europene legată de evenimentele politice din vara anului 2012, din România, s-a bazat pe o "analiză echilibrată și imparțială" și recomandările pentru USL au vizat "respectarea statului de drept", i-a scris  președintele CE, Jose Manuel Barroso, lui Constantinescu.

"Vă mulțumim pentru scrisoarea dumneavoastră pe care am primit-o în data de 27 iulie 2012, în care prezentați opinia dumneavoastră cu privire la reacția Comisiei Europene la evoluția situației politice și instituționale din această vară în România. Permiteți-mi să clarific faptul că acțiunile Comisiei ca răspuns la aceste evoluții sunt motivate exclusiv de necesitatea de a se asigura că statul de drept și independența sistemului judiciar sunt pe deplin respectate. În mod evident, respectarea normelor constituționale este de o importanță fundamentală în acest context. Comisia are responsabilitatea de a se asigura că aceste principii democratice fundamentale ale Uniunii Europene sunt respectate pe deplin în toate statele membre. În raportul său, adoptat la 18 iulie în cadrul Mecanismului de cooperare și verificare, Comisia a luat toate măsurile necesare pentru a prezenta o analiză echilibrată și imparțială a evoluțiilor care au loc în România. Recomandările Comisiei în atenția României au fost clar direcționate asupra obiectivului privind respectarea deplină a statului de drept și a independenței sistemului judiciar", se arată în scrisoarea lui Barroso.

Președintele CE mai spune că până la finalul anului va fi lansat un nou raport privind România, analiză în care Comisia Europeană vă spune dacă "au fost restabilite controlul și echilibrul democratic". "Înainte de sfârșitul anului, Comisia va publica un nou raport în cadrul Mecanismului de cooperare și verificare, în care va evalua dacă s-a răspuns preocupărilor sale și dacă au fost restabilite controlul și echilibrul democratic. Îmi exprim speranța că veți găsi utile aceste clarificări privind acțiunile Comisiei ca răspuns la evoluția situației politice și instituționale din România", i-a scris șeful CE lui Constantinescu.

Într-o scrisoare adresată în 27 Iulie, Emil Constantinescu îi spunea, printre altele, lui Barroso:

 “Domnule preşedinte Barroso, nu îmi este foarte clar care au fost raţiunile intervenţiei în favoarea preşedintelui suspendat, dar dacă acestea provin din dorinţa de a sprijini în noile state membre ale UE şefi de stat docili în faţa unor măsuri luate de Comisia Europenă, chiar dacă ei sunt şantajabili prin actele lor de corupţie sau prin derapajele de la democraţie, mi se pare un lucru grav. La fel de periculoase mi se par şi judecăţile partizane în funcţie de interesele diferitelor grupuri ideologice din Parlamentul European”.