Publicat: 12 Octombrie, 2012 - 14:37
Share


Preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, a declarat, Vineri, că premiul Nobel pentru pace, acordat anul acesta UE, arată că blocul european "rămâne o sursă de inspiraţie pentru ţările şi popoarele din întreaga lume, iar comunitatea internaţională are nevoie de o Uniune Europeană puternică"

Mesajul transmis de Comitetul Nobel de la Oslo este că "Europa şi Uniunea Europeană reprezintă ceva foarte preţios, pe care trebuie să îl păstrăm pentru binele europenilor şi pentru binele întregii lumi", a apreciat Barroso.

"Am primit cu mare emoţia vestea că premiul Nobel pentru pace a fost acordat Uniunii Europene (...). Este o mare onoare pentru toţi cei 500 de milioane de cetăţeni ai Europei, pentru toate statele membre şi pentru toate instituţiile europene", a adăugat el.

Pereşedintele Comisiei Europene a subliniat că UE este un proiect unic, în urma căruia au beneficiat atât cetăţenii săi, cât şi întreaga lume. "Nu trebuie să uităm niciodată că, la origini, Uniunea Europeană a reunit naţiuni care ieşeau din ruinele celui de al Doilea Război Mondial, şi le-a unit într-un proiect pentru pace, construit pe baza unor instituţii supranaţionale, reprezentând interesul european comun", a explicat el.

Barroso a amintit că UE a reunit aproape tot continentul european, pe baza valorilor demnităţii umane, libertăţii, democraţiei, justiţiei, statului de drept şi drepturilor omului.

"Suntem mândri că Uniunea Europeană este cea mai mare sursă de asistenţă pentru dezvoltare şi ajutor umanitar şi se află în fruntea eforturilor de a apăra planeta prin lupta împotriva schimbării climatice şi pentru a promova bunurile publice globale", a precizat el.