Publicat: 12 Iunie, 2013 - 16:39

Cele 20 de zile pentru consultarea Parlamentului în privința declanșării referendumului au început să curgă de ieri, a avertizat, miercuri, preşedintele Traian Băsescu, înainte de a pleca la sumitul de la Bratislava.

Potrivit președintelui, scrisorile au fost trimise președinților celor două Camere ale Parlamemtului marți, chiar înaintea conferinței sale de presă.

"Le-am trimis de ieri (...) Au început să curgă de ieri, pentru că înainte de a face declaraţia, scrisorile erau la Parlament", a afirmat Băsescu.

Textul celor două scrisori înaintate de președintele Băsescu șefilor celor două camere parlamentare:

"În temeiul dispoziţiilor art. 2 şi art. 90 din Constituţia României şi al dispoziţiilor art. 2 şi art. 11 din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, doresc să solicit poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa suverană cu privire la următoarele probleme de interes naţional:

1. Trecerea la un Parlament unicameral
2. Reducerea numărului total de parlamentari la maximum 300

Având în vedere dispoziţiile legale enunţate, doresc să consult Parlamentul cu privire la organizarea unui referendum naţional pe problemele sus-menţionate".

Referendumul poate fi organizat doar după consultarea Legislativului, care poate emite un punct de vedere în termen de 20 de zile. La finalul acestui termen, procedura se consideră îndeplinită chiar dacă Parlamentul nu și-a exprimat poziția.