Publicat: 14 Decembrie, 2012 - 19:53
Share

Preşedintele Traian Băsescu invită partidele parlamentare la consultări pentru desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru, Luni, la ora 10.00, la Cotroceni, acestea urmând să se desfăşoare în acelaşi timp cu toţi reprezentanţii partidelor politice şi ai minorităţilor naţionale.

"Președintele României, domnul Traian Băsescu, a transmis Vineri, 14 Decembrie a.c., președinților partidelor parlamentare și reprezentanților minorităților naționale din Parlamentul României, scrisori de invitație pentru participarea la consultările necesare desemnării candidatului pentru funcția de prim-ministru al Guvernului României, în conformitate cu prevederile Articolului 103 din Constituția României", se arată în comunicatul de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

"Scrisorile de invitație au fost adresate domnului Victor-Viorel Ponta, președintele Partidului Social-Democrat (PSD), domnului George-Crin Laurențiu Antonescu, președintele Partidului Național-Liberal (PNL), domnului Vasile Blaga, președintele Partidului Democrat-Liberal (PDL), domnului Cristian-Dan Diaconescu, președintele Partidului Poporului - Dan Diaconescu (PP-DD), domnului Hunor Kelemen, președintele Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR), domnului Daniel Constantin, președintele Partidului Conservator (PC), domnului Gabriel Oprea, președintele Uniunii Naţionale pentru Progresul României (UNPR), domnului Mihai-Răzvan Ungureanu, președintele Partidului Forța Civică (FC), și domnului Aurelian Pavelescu, președintele Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat (PNȚCD), dar și minorităților naționale din Parlamentul României. La consultări au fost invitați maximum cinci reprezentanți ai fiecărui partid politic și, respectiv, ai minorităților naționale.

Consultările în vederea desemnării candidatului pentru funcția de prim-ministru al Guvernului României, care se vor desfășura în același timp cu toți reprezentanții partidelor politice și ai minorităților naționale din Parlamentul României, vor avea loc Luni, 17 decembrie a.c., la ora 10.00, la Palatul Cotroceni", se arată în document.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat înainte de alegerile parlamentare că premierul pe care-l va desemna  trebuie să fie un proeuropean şi un proatlantist, dar şi o persoană loială interesului naţional şi care să nu aibă "lucruri ascunse" în propriul CV.
 
"Profil de premier: trebuie să fie un proeuropean şi un proatlantist. Sigur, asta nu exclude relaţia cu Rusia sau cu China sau cu India sau cu oricine vreţi, dar domiciliul acestei ţări este în Uniunea Europeană şi în NATO. Aici ne construim şi securitatea şi prosperitatea. Aici, în Uniunea Europeană şi în NATO. Deci, mi-aş dori ca primul-ministru să aibă un profil proeuropean, proatlantist, pentru că acestea sunt interesele naţionale vitale ale României. De asemenea, mi-aş dori mult ca cel pe care îl voi desemna pentru funcţia de prim-ministru - dar şi cei pe care partidele mi-i vor propune - să fie o personalitate care să fie loială interesului naţional, pe care să-l aşeze deasupra intereselor de partid şi deasupra intereselor de grup, fie ele şi de grup mediatic", a spus Băsescu, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.

Băsescu a punctat în nenumărate rânduri că Victor Ponta, premierul desemnat de USL, care are şi majoritate parlamentară, nu corespunde acestor criterii, lăsând să se înţeleagă că nu va fi de acord cu această nominalizare.