Publicat: 17 Iulie, 2013 - 07:54
Share
"Chişinăul are obligaţia să lupte diplomatic pentru fiecare palmă de pământ care-i aparţine, indiferent care au fost aranjamentele administrative în interiorul fostei URSS", a declarat preşedintele Traian Băsescu într-un interviu acordat postului Europa Liberă. 
 
"Pentru că cei de care depinde rezultatul nu vor să rezolve problema sau vor să o rezolve altfel decât Chişinăul, actorul care trebuie să decidă: nici Federaţia Rusă, nici Ucraina, nici SUA, UE nu pot decide în locul Chişinăului asupra integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Or, poziţia Republicii Moldova nu este încă acceptată de toate părţile".
 
Preşedintele a fost întrebat dacă viitorul Republicii Moldova nu ar fi mai uşor fără Transnistria şi a răspuns: "Eu nu fac analize pe teritoriul altui stat. Spun doar că aşa cum i s-a recunoscut, în mod internaţional, independenţa, aşa ar trebui să rămână. (...)Nu, categoric UE nu va mai repeta eroarea pe care a făcut-o în cazul Ciprului, dar speranţa că problema transnistreană se va rezolva există şi nu am niciun motiv să fiu pesimist, cu atât mai mult cu cât nu mâine se pune problema integrării Republicii Moldova. Este vorba despre un proces îndelungat. Abia se parafează Acordul de Asociere, în România a durat 10 ani de la semnarea acestui acord şi primirea în UE. Timpul lucrează şi sper că lucrează în favoarea Moldovei. (...) Chişinăul are obligaţia să lupte diplomatic pentru fiecare palmă de pământ care-i aparţine, indiferent care au fost aranjamentele administrative în interiorul fostei URSS".
 
Preşedintele Traian Băsescu va efectua o vizită la Chişinău miercuri. Referitor la scopul acestei vizite, preşedintele a declarat: "Susţinerea relaţiei dintre cele două state, dar mai ales pentru semnalul privind susţinerea Republicii Moldova înainte de semnarea Acordurilor de la Vilnius. Republica Moldova are un avantaj uriaş fiindcă are acquis-ul comunitar tradus in română. Deci acei ani de zile pe care i-a petrecut România traducînd aceste documente vor fi ani câştigaţi pentru Republica Moldova".