Publicat: 21 Aprilie, 2015 - 15:10
Share

Fostul președinte Traian Băsescu a comentat marți, într-o intervenție telefonică în cadrul unei emisiunii TV, subiectul consultărilor dintre președintele Klaus Iohannis și reprezentanții partidelor politice, organizate luni la Palatul Cotroceni. 

Fostul șef al statului a apreciat că actualul lider de la Cotroceni a încălcat Constituția prin organizarea acestor consultări.

”În mod categoric așa este (s-a încălcat Cosntituția - n.r). În Constituție nu sunt prevăzute consultări ale președintelui cu partidele, decât înainte de desemnarea premierului. Dacă există un partid care a obținut majoritatea calificată, Constituția spune ca președintele cheamă patidul care a făcut 51%”, a explicat fostul șef al statului, la b1 tv.

Traian Băsescu a declarat și că în timpul mandatelor sale a încercat de câteva ori să organizeze astfe de consultări, însă a fost refuzat. 

”Eu am avut câteva încercări de a avea consultari cu partidele și de multe ori am fost refuzat. Și nu am avut ce să spun pentru că știam că nu este o atribuțiune constituțională. Atribuțiunea constituțională este consultarea cu Guvernul. Președintele poate chema oricand guvernul la consultări”, a mai spus Băsescu. 
 
Totodată, fostul șef al statului a apreciat că în acest moment, pe scena politică din România opoziția nu este reprezentată și că între Klaus Iohannis și Victor Pota există ”o coabitare nedeclarată”.

”Nu există opoziție. Suntem în fața unui USL. Dacă președintele Iohannis a trecut de la dorința de a face un Guvern liberal, la decizia de a lăsa lucrurile așa cum sunt, este clar că suntem într-o coabitare nedeclarată”, a mai spus Traian Băsescu.