Publicat: 4 Mai, 2015 - 14:12

Fostul președinte Traian Băsescu a spus, luni, că mandatul procurorilor-șefi, la conducerea instituțiilor, trebuie să fie de patru ani și să aibă dreptul la două mandate.

"(...) Mandatul de trei ani este prea mic. Un procuror general, un procuror-șef DNA, un procuror-șef DIICOT trebuie să aibă mandate de patru ani și să aibă dreptul la două mandate. Opt ani este un timp optim ca să se vadă ceva în aceste instituții. Instituțiile nu sunt ca o mașină care dai la cheie și trebuie să pornească motorul (...). În al doilea rând, este foarte important ca un lider de astfel de instituție să-și construiască credibilitatea pentru propriul sistem, (...) într-o astfel de funcție trebuie să își creeze imaginea de credibilitate pentru sistem, adică "domnilor procurori, ce vă spun, este bine, ăsta e drumul" și, în trei ani, nu prea ai timp să îi convingi pe toți", a declarat Traian Băsescu, la Adevărul Live.

Întrebat dacă ar mai trebui prelungit mandatul procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, Băsescu a răspuns: "Da, nu am nicio reținere să spun "mai dați-i un mandat", pentru că își apără instituția, a înțeles foarte bine prioritățile (...). Ce nu îmi place mie, recurgerea la arestări, când avem atâtea exemple de demnitari anchetați în libertate care au fost condamnați fără niciun fel de probleme, adică partea asta spectaculară, după mine, ar putea să lipsească din acțiunile procurorilor".