Publicat: 12 Noiembrie, 2013 - 08:26

Președintele Traian Băsescu avertizează că România va avea probleme din perspectiva viitorului raport pe Mecanismul de Cooperare și Verificare pe Justiție: "Vom avea probleme la capitolul voință politică și două instituții în mod cert vor avea probleme: Parlamentul și Guvernul".

"Vom avea probleme pe raportul pentru Justiție, nu cu DNA-ul, DNA cred ca va fi bine evaluat, pozitiv, nu cu Înalta Curte, cred că și ÎCCJ va fi evaluată pozitiv, nu cu DIICOT-ul, pentru că văd că au întărit consistent lupta împotriva traficului de droguri și a clanurilor locale, dar vom avea probleme cu Guvernul și cu Parlamentul. Cu Guvernul, pentru faptul că reușește să aibă doi miniștri: l-a avut pe Fenechiu, l-au ținut până când a fost condamnat, îl au pe Dragnea, care are dosarul trimis în instanță. Eu nu știu ce vor spune instanțele, dar când ai un ministru trimis în judecată, până când se dă măcar prima sentință, îl retragi din Guvern. (...) Vom avea probleme la capitolul voință politică și două instituții în mod cert vor avea probleme: Parlamentul și Guvernul. Eu nu spun aici sub formă de bârfă, pur și simplu știu cum se gândește la Bruxelles. Abordarea actualei majorități este incorectă și dacă vor să facă ceva pentru România, trebuie să corecteze rapid lucrurile acestea", a declarat Băsescu, luni seară, la postul B1 TV.

Preşedintele a vorbit şi despre "atacul la justiție" susţinând că "nu va fi uitat modul cum au fost schimbați cei doi procurori, doamna Alexandrescu și domnul Papici. (...) Presiuni sunt, rostite, nerostite și, cea mai importantă presiune este legată de anihilarea mea, pentru că nu pot fi numiți procurori în funcții de conducere fără semnătura mea. Nici procurori, nici judecători la Înalta Curte. Însă, aici le ținem piept, mai găsim soluții de mijloc, nu-i pot lăsa să intre cu bocancii în Parchete și în Înalta Curte de Casație și Justiție. Uite, astăzi, un judecător extrem de puternic și tare pe picioarele lui și-a luat avizul 100% de la judecători în CSM. Mă bucură extraordinar numirea acestui om în funcția de adjunct al președintei ÎCCJ".