Publicat: 27 Septembrie, 2017 - 09:16
Share

Fostul președinte Traian Băsescu atrage atenția că este nevoie de o lege a răspunderii magistraților și dacă CEDO constată că o persoană a avut parte de un proces incorect în România, procurorii și judecătorii să-i plătească acesteia "daune consistente".

"Când procurorul ar ști că judecătorul nu-i mai rabdă abuzurile și acuzațiile fără probe, nu ar mai face așa. (...) Spaima judecătorilor care poate, la viața lor, nu-s perfect curați și se gândesc: mă, ce o fi în dosar la SIPA, ce o ști SRI-ul despre cabana de la munte pe care mi-am făcut-o, despre viața mea privată? (...) Însăși povestea SIPA care este neclarificată naște destulă îngrijorare. Deci, primul lucru este izolarea judecătorilor de riscul de a fi abuzați de procurori. (...) Deci, judecătorii trebuie protejați de 'portocali', de de-ăștia, de alde Negulescu, care sunt mulți, sunt bolnavi de putere, puterea lor de a-ți pune cătușe pentru 24 de ore îi înnebunește. Al doilea lucru care trebuie făcut este legea răspunderii magistraților. Frate', când la CEDO mi-a spus că nu am avut parte de un proces corect, și tu procuror și tu judecător îmi plătiți daunele din buzunarul vostru. (...) Dacă nu am avut parte de un proces corect, voi, procurori și judecători îmi plătiți daune, dar consistente. (...) Și al treilea lucru care, după părerea mea, trebuie făcut — trebuie terminată șmecheria asta că un procuror de Parchet General peste noapte se face judecător de Înaltă Curte. Nu, vrei să te faci judecător, du-te, nene, la judecătoria de jos, că sunt meserii diferite. Deci sunt câteva lucruri care trebuie făcute", a declarat Traian Băsescu, marți, la TVR1.

Totodată, întrebat despre afirmațiile președintelui Klaus Iohannis referitoare la nevoia de „implicare civică maximă”, Băsescu a răspuns: „Nu așa se conduce, cu oameni în stradă. Cred că greșește, nu mai avem nevoie de asta, ci avem nevoie de soluționarea problemelor”.